Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Croaţia înscrie... şi în Qatar, şi în Schengen! Cum am trăit pe viu victoriile croate

Imagine Zagreb

Foto: Viorela Mihai

Am intrat în restaurant la 1-0 pentru Brazilia. „Asta e!”, mi-am spus, strângând în buzunar steagul Croației, cumpărat pentru fiul meu, un fan înfocat al echipei croate. Când au egalat, am dat buzna pe uşă, în stradă, în miez de Zagreb, unde o doamnă sprijinea un stâlp cu pumnii strânşi, privind cu teamă ecranul de peste drum. „Mergem?”, am întrebat-o în engleză, ca şi cum ne-am fi ştiut de-o viață. „Haide!”

La terasă sunt zeci de tineri, fete şi băieți. Mă privesc mirați, ei sunt bine înfofoliți, sunt 5 grade şi au văzut tot meciul afară, pe terasă. Eu am ieşit fără geacă, fugind după forfota care nu anunță boli sau războaie, granițe care se închid sau orgolii care deschid frustrări istorice – forfota aia simplă de oameni care caută bucurii comune, emoții cu un sens dincolo de linia porții. În sufletul meu, am ținut dintotdeauna cu Brazilia, dar acesta e deja un detaliu care nu mai contează. Sunt într-o oază de 16-20 de ani care scandează, respiră, nu respiră, tremură şi visează împreună. De la terasa alăturată, cineva se bucură când înscrie Brazilia. Un gest sinucigaş, îmi spun, dar nimeni nu protestează. Centrul e decorat cu pozele diferitelor victorii ale echipei croate la campionate europene sau mondiale. Am trecut pe lângă poza unde i-am recunoscut pe ai noştri blonzi şi înfrânți. Ce vremuri, aşa-i în fotbal! Îmi aduc aminte de un puşti sâsâit de la bloc care, de supărare că noi nu ne-am calificat, le-a spus tuturor în curte că să fii român e o ruşine pentru că nu suntem buni la fotbal. Cât timp îmi zboară mie gândurile, ultima minge zboară direct în poartă, caldarâmul prinde viață şi toate terasele se reunesc într-un val uriaş de victorie. Sute de tineri cântă, se îmbrățişează, plâng şi aplaudă. A început să plouă, nici nu mai simt frigul. Lângă mine, doamna e cu ochii în lacrimi. „Suntem o țară mică”, îmi spune, ca şi cum ar avea nevoie să-şi justifice bucuria.

Bucuria nu se justifică, se întâmplă. O trăieşti, luat de val, chiar dacă eşti străin într-un oraş care nu îți aparține. Au început artificiile şi toată lumea porneşte spre piața centrală. Sunt sute de tineri, băieți şi fete, care flutură fulare şi steaguri. Printre ei, îi recunosc pe studenții sârbi de la Facultatea de Film din Belgrad, cu care am discutat dimineață la evenimentul dedicat breslei creative din film şi televiziune, pentru care am venit la Zagreb. Şi ei cântă împreună cu ceilalți. M-au văzut, îmi zâmbesc surprinşi când mă descoperă cocoțată pe o statuie în ploaie, butonând telefonul acoperit de picuri.

Undeva, în politica mondială, nişte dinozauri îşi proiectează extremismul şi prejudecățile asupra lumii în care vor evolua tineri de pretutindeni. Din această piață din Zagreb, simt că pentru aceste generații au relevanța unor vuvuzele puse pe silent până la o dată pe care ne-o va comunica, implacabil, Istoria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sorin check icon
    Multumesc pt articol. Citindu-l am avut impresia ca sunt in acea piata din Zagreb. "...aceste generații au relevanța unor vuvuzele puse pe silent până la o dată pe care ne-o va comunica, implacabil, Istoria." - superb!
    • Like 0
  • De ce Croatia si noi nu ? Pentru cà poate, desi e o tarà micà...Iar in curand vor adopta si moneda euro. Fireste, ar putea intra in ecuatie si acel element numit determinism geografic si istoric, dar nu este indeajuns pentru a explica succesul lor si a scuza esecul nostru, fie ca e vorba de fotbal sau de politica. Tot ce sper este ca, odata ce s'a mai adaugat inca o tara pe lista tarilor la care trebuie sa ne caciulim, sa nu i se nàzare si Croatiei cine stie ce conditii pe care sa le indeplinim pentru a'si da acordul, cand vom bate iar pe la usile celor de care depindem.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult