Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Croaţia înscrie... şi în Qatar, şi în Schengen! Cum am trăit pe viu victoriile croate

Imagine Zagreb

Foto: Viorela Mihai

Am intrat în restaurant la 1-0 pentru Brazilia. „Asta e!”, mi-am spus, strângând în buzunar steagul Croației, cumpărat pentru fiul meu, un fan înfocat al echipei croate. Când au egalat, am dat buzna pe uşă, în stradă, în miez de Zagreb, unde o doamnă sprijinea un stâlp cu pumnii strânşi, privind cu teamă ecranul de peste drum. „Mergem?”, am întrebat-o în engleză, ca şi cum ne-am fi ştiut de-o viață. „Haide!”

La terasă sunt zeci de tineri, fete şi băieți. Mă privesc mirați, ei sunt bine înfofoliți, sunt 5 grade şi au văzut tot meciul afară, pe terasă. Eu am ieşit fără geacă, fugind după forfota care nu anunță boli sau războaie, granițe care se închid sau orgolii care deschid frustrări istorice – forfota aia simplă de oameni care caută bucurii comune, emoții cu un sens dincolo de linia porții. În sufletul meu, am ținut dintotdeauna cu Brazilia, dar acesta e deja un detaliu care nu mai contează. Sunt într-o oază de 16-20 de ani care scandează, respiră, nu respiră, tremură şi visează împreună. De la terasa alăturată, cineva se bucură când înscrie Brazilia. Un gest sinucigaş, îmi spun, dar nimeni nu protestează. Centrul e decorat cu pozele diferitelor victorii ale echipei croate la campionate europene sau mondiale. Am trecut pe lângă poza unde i-am recunoscut pe ai noştri blonzi şi înfrânți. Ce vremuri, aşa-i în fotbal! Îmi aduc aminte de un puşti sâsâit de la bloc care, de supărare că noi nu ne-am calificat, le-a spus tuturor în curte că să fii român e o ruşine pentru că nu suntem buni la fotbal. Cât timp îmi zboară mie gândurile, ultima minge zboară direct în poartă, caldarâmul prinde viață şi toate terasele se reunesc într-un val uriaş de victorie. Sute de tineri cântă, se îmbrățişează, plâng şi aplaudă. A început să plouă, nici nu mai simt frigul. Lângă mine, doamna e cu ochii în lacrimi. „Suntem o țară mică”, îmi spune, ca şi cum ar avea nevoie să-şi justifice bucuria.

Bucuria nu se justifică, se întâmplă. O trăieşti, luat de val, chiar dacă eşti străin într-un oraş care nu îți aparține. Au început artificiile şi toată lumea porneşte spre piața centrală. Sunt sute de tineri, băieți şi fete, care flutură fulare şi steaguri. Printre ei, îi recunosc pe studenții sârbi de la Facultatea de Film din Belgrad, cu care am discutat dimineață la evenimentul dedicat breslei creative din film şi televiziune, pentru care am venit la Zagreb. Şi ei cântă împreună cu ceilalți. M-au văzut, îmi zâmbesc surprinşi când mă descoperă cocoțată pe o statuie în ploaie, butonând telefonul acoperit de picuri.

Undeva, în politica mondială, nişte dinozauri îşi proiectează extremismul şi prejudecățile asupra lumii în care vor evolua tineri de pretutindeni. Din această piață din Zagreb, simt că pentru aceste generații au relevanța unor vuvuzele puse pe silent până la o dată pe care ne-o va comunica, implacabil, Istoria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sorin check icon
    Multumesc pt articol. Citindu-l am avut impresia ca sunt in acea piata din Zagreb. "...aceste generații au relevanța unor vuvuzele puse pe silent până la o dată pe care ne-o va comunica, implacabil, Istoria." - superb!
    • Like 0
  • De ce Croatia si noi nu ? Pentru cà poate, desi e o tarà micà...Iar in curand vor adopta si moneda euro. Fireste, ar putea intra in ecuatie si acel element numit determinism geografic si istoric, dar nu este indeajuns pentru a explica succesul lor si a scuza esecul nostru, fie ca e vorba de fotbal sau de politica. Tot ce sper este ca, odata ce s'a mai adaugat inca o tara pe lista tarilor la care trebuie sa ne caciulim, sa nu i se nàzare si Croatiei cine stie ce conditii pe care sa le indeplinim pentru a'si da acordul, cand vom bate iar pe la usile celor de care depindem.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult