Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu: A încolțit acum această idee: dar nu e mai bine, domnule, în dictatură?

CTP la Cap limpede - Digi24

Există mulți oameni pe planetă, inclusiv în România, care doresc să trăiască într-o societate în care nu au nevoie de libertate, libertate de exprimare: să fie ordine, să facă toată lumea ce spune șeful cel mare și unic și așa suntem mai fericiți, a spus Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24. Gazetarul spune despre istorie că este ciclică. „Dacă ar fi să mă întorc acum înainte de 89, la viața dinainte de 89, nu văd cum aș supraviețui”, a mărturisit CTP. 

„Nu este vorba numai de Ucraina, de atacarea Ucrainei. Este vorba de faptul că acum 250 de ani singura formă de conducere a unui stat în lume era monarhia. Odată cu Revoluția Americană și apoi Revoluția Franceză a apărut această idee de democrație, de conducere de mai mulți, nu de o singură persoană. Istoria este ciclică, ea nu are un vector care să meargă spre progres, spre viitor, în zbor, așa, cu pantă ascendentă, liniară, eventual. Nu. Istoria este neliniară, convulsivă și ciclică. Și după 250 de ani, apare acum tentația, opțiunea pentru oameni să se întoarcă la modul de viață în dictatură.

În oamenii din Rusia, din China, din Coreea de Nord, din America, din Statele Unite ale Americii, din toate țările de pe glob, a încolțit acum această idee: dar nu e mai bine, domnule, în dictatură? Uite că democrația asta e haos cu ea, aduce, creează atâtea probleme, prea multă libertate! Apar ăștia, LGBT-ul, apar tot felul de personaje din astea dubioase care își cer drepturile în libertate. Se întâmplă, iată, în democrație, ca 18 sau 19 oameni să fie împușcați ca iepurii, acum, de către un adolescent cu arma automată, în Statele Unite. Și sunt mii de oameni care mor ca într-un război civil în Statele Unite, în fiecare an, fiind împușcați cu armamentul ăsta. (...) Deci, asta înseamnă democrație, înseamnă libertate, iată, și asta înseamnă! Și atunci, unii oameni de pe pământul ăsta spun: nu mai vreau să trăiesc în democrație, că e prea mare haos, că poate să facă fiecare ce vrea și prea mulți au libertate. Mai bine să trăim cu un ins acolo, care dă un decret, dă ordine, se face într-un fel, toată lumea, ne duce cu rândul la masă pe toți și ne simțim foarte bine.

Mi-amintesc de „Războiul lumilor” al lui H. G. Wells. E o secvență acolo, un fragment în roman, când naratorul descoperă cum marțienii, care invadaseră Pământul, își făcuseră o rezervație de oameni pentru consum. Se hrăneau cu sângele oamenilor. Așa cum noi facem o fermă zootehnică, de vaci pe care să le tăiem, așa-și făcuseră ei acolo o fermă de oameni. Fuseseră prinși. Erau ținuți acolo, li se dădea de mâncare, că aveau nevoie de ei să fie grași, frumoși, la momentul respectiv. Le extrăgeau sângele și după aia îi aruncau ca pe niște coji de semințe. Și naratorul îi spune unuia de acolo: haideți să fugim, nu se poate să stăm așa, să așteptăm aici, să vină ăștia să scoată sângele din noi. La care ăla spune: știi, înainte să fiu aici, sufeream de foame, stăteam la Londra și sufeream de foame. Acum, măcar nu sufăr de foame. Inși care preferau să stea acolo, li se dădea tainul și așteptau să se scoată sângele din ei

Există mulți oameni în acest moment pe planetă care doresc să trăiască într-o societate din asta în care nu au nevoie de libertate, libertate de exprimare: să fie ordine, să facă toată lumea ce spune șeful cel mare și unic și așa suntem mai fericiți. E clar că opțiunea asta adună niște state mari la un loc, cu populație și teritoriu mari. Iată, acum, China și Rusia tocmai s-au opus în Consiliul de Securitate al ONU la votarea unor sancțiuni pentru Coreea de Nord, care încearcă rachete balistice, face teste cu rachete balistice și care are ogive nucleare. Au spus China și Rusia; „nu”, veto, nu se dă nicio sancțiune împotriva Coreei de Nord! Deci, vedeți cum sunt grupate lucrurile. Și așa vor fi ani mulți de acum înainte”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„Sunt mulți pe net. Mă înspăimântă”

Și în România este în creștere numărul celor care și-ar dori mai degrabă ceea ce descriați? a fost întrebat CTP la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: „Nu vreau să fac o afirmație cantitativă aici, nu vreau, pentru că n-am dreptul să spun asta. Sunt. Sunt destui. Îi văd eu, mulți, mulți, pe net. Mulți. Mă înspăimântă. N-aș fi crezut niciodată că sunt atât de mulți. Dar nu vreau să spun cu asta că sunt la fel de mulți și în țară, proporțional pe cât îi văd eu pe net. Deci, oameni care gândesc exact așa: foarte bine, să fie ordine, să fie un singur partid, un singur om, ce atâta ne încurcăm cu toți ăștia care fură, care iau șpagă, care fac trafic de influență pe spinarea noastră și așa mai departe, cu toți politicienii ăștia corupți! Nu, domnule, mai bine să fie dictatură, că acolo nu mai e corupție! Așa gândesc aceste biete ființe. Da, din păcate, sunt și tineri, dar cu siguranță lucrurile astea le-au învățat de la cineva. În formarea lor au avut niște persoane adulte care să-i învețe lucrurile astea.

Încă ceva - dictatura, spre deosebire de democrație, se asociază în mod ineluctabil cu violența. Dictatura înseamnă război, mai devreme sau mai târziu. Uitați-vă la istorie și o să vedeți că pentru a exista, dictaturile au nevoie de război. Fie război civil, în interior, chiar nedeclarat, adică hăituirea opozanților prin orice mijloace, fie război în exterior. Dar trebuie să fie violență, să fie confruntare armată pentru ca o dictatură să supraviețuiască. Ea nu poate supraviețui în absența violenței. Deci, ce a făcut Putin a fost un gest natural, de a ataca Ucraina, pentru că simte lucrul ăsta ca orice dictator. Simte că are nevoie de violență, are nevoie de război pentru a perpetua acea structură monstruoasă din URSS.

România este democrație tânără, de 30 de ani, dar e o democrație. Sigur, se pot spune atâtea despre neajunsurile, despre metehnele și tarele democrației noastre, dar e o democrație, putem vorbi, încă mai putem vorbi, putem să ne exprimăm liber, încă mai putem vota. Au loc alegeri libere în România. Astea sunt lucruri extraordinare. Eu n-aș mai putea trăi fără ele. Dacă ar fi să mă întorc acum, înainte de 89, la viața dinainte de 89, nu văd cum aș supraviețui. Cum aș putea să mai trăiesc?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă uit peste comentarii și mă amuz copios când văd câte un agramat dar care se dă tare deștept și zice de alții (cu aroganță) că sunt spălați pe creier. Nu neapărat că aceia n-ar fi, dar e tare amuzantă contradicția asta între greșeli gramaticale flagrante și repetate (deci școală făcută ca vai de lume) și trufia de a se crede cu capul mare, mult mai mare decât alții. N-are rost să vă supărați, D-le Dorin. Asta e viața. Viața ”e greu”, cum ați zice Dvs.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da, sunt greseli gramaticale, dar ideea nu este corecta? Ma refer la Dorin.
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Răspunsul la întrebarea Dvs se află deja în ceea ce am scris, respectiv ”nu neapărat că aceia n-ar fi” (a se înțelege spălați pe creier). Dar îmi repugnă atitudinea violentă și arogantă în cazul oricui, dar mai ales în cazul celor care nu-și văd bârna din propriul ochi.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Inteleg, dar o greseala gramaticala asociata unei idei corecte este diferita de aceeasi greseala, asociata unei idei gresite. la asta ma refeream. Adica reactionez diferit.
      • Like 0
  • Eu check icon
    "La care ăla spune: știi, înainte să fiu aici, sufeream de foame, stăteam la Londra și sufeream de foame. Acum, măcar nu sufăr de foame. Inși care preferau să stea acolo, li se dădea tainul și așteptau să se scoată sângele din ei

    Există mulți oameni în acest moment pe planetă care doresc să trăiască într-o societate din asta în care nu au nevoie de libertate, libertate de exprimare: să fie ordine, să facă toată lumea ce spune șeful cel mare și unic și așa suntem mai fericiți."

    Nu nu e mai bine intr-o dictatura, dar nu sunt de acord cu aceasta abordare.

    Nu, omul acela nu prefera să stea acolo fără libertate, preferă să nu moară de foame.

    În ambele cazuri moare, de ce să aleagă să se și chinuie în același timp ?
    Dacă înainte murea de foame, nu mai avea timp să-i pese de libertate nu mai avea timp sa se exprime liber, toate astea erau posibile, dar in acelasi timp nerelevante pentru el.
    Deci alegerea nu este între libertate sau lipsa ei ci despre a trăi.
    Din punctul lui de vedere a ales sa trăiască mai bine,

    Și în democrație și in dictatură vedem același lucru, cum o masă de oameni sunt ținuți într-o stare care să nu le permita ganduri de libertate.
    Nu le putem compara direct cruzimea cu care ajung să facă acest lucru într-un caz aceasta fiind mai directă.
    În ambele cazuri elementul principal sunt oamenii. care vor alege mereu să-și exercite puterea asupra altora, la orice nivel.

    • Like 1
    • @ Eu
      Cred ca apartenenta omului la regnul animal, nu poate fi modificata niciodata. Ne-am dezvoltat, continuam s-o facem, dar nu toti tinem ritmul. Unii, raman la nivel de primata minim evoluata. Nici societatea nu-i ajuta, oferind educatie.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi unora care nu prea au creier în cap și nu pot gândii cu el , le trebuie musai un Tătuc pe care să-l pupe în fund și care să gândească pentru ei.Din păcate în Românica sunt destui care suferă de boala asta.
    • Like 1
  • Eu as prefera o monarhie constitutionala.Intr.o monarhie poate fi mai multa democratie decat in tarile cu statut prezidential. Vedeti asta la monarhiile europene,diferenta,nivel de trai,educatie, etc,etc...Omul stie ca are si obligatii si drepturi.
    • Like 0
    • @ Gheorghe Cortel
      Nu e o idee rea monarhia constituțională. Nu e nici perfectă, dar are niște avantaje clare:
      - Monarhul, deși cu puteri limitate, are întotdeauna o prestanță, o distincție aparte. E un simbol bun, care mișcă situația poporului înspre bine. E exact opusul cocălăriei și mizeriei morale. Mai colocvial spus, aduce un pic de ”săpun” în societatea de nespălați;
      - Monarhul, fiind ales pe viață, e implicit deasupra sforăriilor politice care sabotează societatea. Își permite (dacă vrea și poate) să fie constructiv, benefic, neinfluențat prea mult de interese oculte, deoarece nu e aservit intereselor care l-ar propulsa în alegeri pe un președinte.
      Ca aspecte negative, ar fi că nu-l poți schimba dacă nu-ți place, dar sunt rare cazurile în care chiar ai simți nevoia să o faci. Un monarh slab poate cel mult să fie mai ineficient, dar NU malefic. Nu în epoca noastră, când nu avem monarhii absolute, ci constituționale. În plus, un monarh slab va fi sprijinit de cei din Casa Regală și lucrurile pot fi Ok chiar și în aceste situații.
      Deci trăgând linie, sunt mai multe plusuri decât minusuri. Da, ar merge.
      • Like 0
  • Cred că marea majoritate a oamenilor și-ar dori să trăiască într-o democrație și NU într-o dictatură (nu toți din păcate). Și zic și eu că așa e și bine și normal. Dar problema e alta, din punctul meu de vedere: în timp ce dictaturile le vedem clar, cu ochiul liber, totuși democrațiile PURE, așa cum ni le închipuim ideologic, cam lipsesc. Practic niciuna din țările considerate mari democrații nu sunt chiar așa decât pentru naivi. Poate au fost perioade istorice (în trecutul apropiat) în care s-au mai apropiat de ceea ce ar trebui să fie, dar în final alunecarea către autocrație este clară, pentru cine vrea să vadă. Puterea, chiar aleasă democratic, tinde să se consolideze ilicit. Dar nu e numai vina politicienilor. Cine conduce acum cu adevărat sunt marile companii / entități economico-financiare. Politicienii, peste tot în lume, sunt doar exponenții (marionetele) intereselor marelui capital. Mediul economico-financiar face și desface pentru a fi aleși politicienii potriviți, care să le servească interesele. Așa că în loc să avem cu adevărat democrație (conducerea poporului, a societății), avem o conducere autocrată, în interesul deținătorilor marelui capital și de multe ori ÎMPOTRIVA intereselor societății. Asta e situația peste tot în lume, chiar și în țările considerate exemple de democrație. Iar despre România ce să mai zic? Cum putem noi, populația, să conducem, prin interpușii pe care credem că îi alegem noi, liberi și neinfluențați, dacă marea majoritate a capitalului în România este parte din marele capital străin? Capitalul care dictează politicienilor din alte țări, tot el dictează și la noi. N-ați remarcat deloc că - nu știu cum se face - dar la alegeri ies numai cei care trebuie? Și asta în entuziasmul popular, chiar dacă peste un timp aceleiași populații îi vine să-și dea palme pentru cum au fost de manipulați și de fraieriți. Fiincă ăsta e unul din mecanismele prin care se alege cine trebuie: manipularea. Lumea crede de regulă că manipularea vine dintr-o direcție, când hopaaa.... de fapt era unde nu prea putea fi percepută: în partea exact opusă.
    Mai este un aspect (în afară de alegerile viciate) în așa-zisele democrații moderne. Sunt anumite teme care, prin manipulare profesionistă, ajung să fie foarte populare și acceptate cu voioșie de către populație. Dar de fapt sunt satisfăcute mai mult interesele marelui capital, decât interesele populației. Un exemplu de manual a fost recenta PANDALIE de Covid-19. Autoritățile au marșat numai și numai pe vaccin (cu eficiență scăzută și efecte secundare neclare), în detrimentul altor metode de luptă cu boala (antivirale, testare în masă etc). Vânzarea de vaccin ineficient a împușcat 2 iepuri dintr-o dată pentru marii producători de vaccin (în speță Pfizer): vânzarea masivă într-o primă fază, urmată de încă un val de vânzări, deoarece s-a recomandat cu putere continuarea administrării de doze, pentru - sanchi - eficiență mai mare. De aceea politicienii de oriunde n-au prea zis: hai să folosim orice metodă de prevenție / testare și orice tratament (antivirale de orice fel, sau orice alte substanțe - gen ivermectină sau whatever - numai să fie eficiente) și desigur ȘI vaccinare, nu NUMAI vaccinare. Între timp hai să mai investim niște Coco în cercetare pentru a scoate vaccinuri și alte produse farmaceutice mai bune ca să învingem molima cu orice preț. Dar NU. Autoritățile au lăsat impresia, de la un moment dat, că au încurcat scopul cu mijloacele. Au acționat doar pentru vaccinare și atât, nu pentru vaccinare ca una din armele de luptă cu pandemia. Ceea ce era corect din punctul lor de vedere. Scopul era cât se poate de meschin: vânzarea de vaccin cât cuprinde. Pe de altă parte s-au luat măsuri de protecție aparent fără cap și coadă, dar care au testat rezistența populației la măsuri autoritare. Și s-a văzut că, exceptând un număr relativ modest de protestatari împotriva limitărilor democratice, grosul populației a pus botul la propaganda guvernamentală (măsuri pentru binele nostru, pentru sănătatea nostră, să evităm numărul URIAȘ de morți, tragedia, dezastrul, numai spălații pe creier protestează fiind manipulați, unii medici au poziții corecte dar alții sunt cretini și manipulați etc etc) Epopeea pandemiei a fost un exemplu perfect de cum pot adepții democrației (sub manipularea guvernamentală) să accepte și să asimileze ca fiind firești, măsuri clar antidemocratice. Ca și în alte domenii avem politica pașilor mărunți. Încet-încet, mergând în acestă direcție, vom glisa, încet dar ferm, de la democrația clasică (atât cât era) către autocrație. și asta în asentimentul populației fericite.
    Concluzia: dictatura e cel mai rău sistem social în care să trăiești. Și o vedem acum în Rusia, China, Coreea de Nord etc. Clar mai bun este sistemul pseudo-democratic în care (încă) suntem. Dar cel mai bun și cel mai bun ar fi un sistem democratic pur, așa cum este el conceput teoretic, ideologic. Dar se pare că deocamdată ăsta ar fi un basm cu Feți-Frumoși.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Completare
      Eventualele măsuri antidemocratice luate de autorități sunt posibile (cel puțin inițial) numai în condiții extreme, pentru a putea avea acceptul populației. Lumea o să accepte restrângerea de drepturi dacă e temporară și justificată de situația extremă. Pandemia a fost numai bună. Acum războiul Ruso-Ucrainean (o grozăvie reală apărută brusc și teribil) a venit numai bine pentru cei care se hrănesc din situațiile de criză. Urmează cică penuria / criza alimenatră. Chiar așa să fie, o să murim de foame? E adevărat că sunt acum dificultăți în domeniul alimentar în lume, din motive clare, dar chiar să urmeze o CRIZĂ alimentară nu cred. Criză economică în schimb, DA, din mai multe cauze. Dar au fost și altă dată și au trecut. Rămâne să vedem. Urmează apoi pseudo-criza schimbărilor climatice, nu mai intru acum în detalii. Nu în ultimul rând am văzut cum (întâmplător?) s-a redeschis în SUA, așa discret, chestiunea realității aparițiilor OZN, care a fost până acum cam mușamalizată. Bănuiesc că dacă nu va merge cu sperietorile de mai sus, poate se va încerca cu sperietoarea atacurilor extraterestre. Pare SF, dar chiar nu m-ar mira. Se va încerca totul pentru a ne considera într-o permanentă criză sau situație excepțională, ceea ce va justifica orice măsuri autoritare, bineînțeles, repet, în entuziasmul popular.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Sunt de acord cu tine , dar trebuie sa precizez ca Rusia ii in ziua de azi democratie prezidentiala. Stiu , multi fac confuzie. Rusia ii exemplul de cum NU ar trebuii sa ajunga o democratie. Bineinteles nici in SUA sistemul de guvernare nu ii ideal. In Rusia avem Oligarhie , iar in SUA avem Plutocratie( condusa de bani , pentru bani). Din aceasta cauza cred ca tema ii gresita. Oamenii nu vor dictatura , dar oamenii vad ca majoritatea democratiilor deviaza de la regulile de baza , iar prima regula ii , in a avea o presa libera.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Parțial de acord cu tine, dar TOTUȘI nu poți spune că Rusia e o democrație, chiar și prezidențială, așa cum o numești. În Rusia, acum populația în majoritate (aparent) îl sprijină pe Putin, dar dacă nu l-ar sprijini, atunci ar avea neplăceri. Voința care conduce este a lui Putin, NU a populației. Faptul că, momentan, populația e în asentiment, nu are importanță în discuția noastră despre sistemele de guvernământ. Și în România în anii 70 Ceaușescu era susținut puternic de populație. Asta nu înseamnă că România era vreo democrație și nu o dictatură.
      • Like 1
  • analfabeții funcționali, trolli rusofili filetiști, redușii mintali ceaușiști...adică tot ei între ei...păi nu v-a descris cetepeul mai sus?!?...toți grămadă ca musca pe cacao....
    • Like 3
    • @ Sorin Volk
      :)) analfabetii se scrie cu un singur "i", trolli se scrie cu un singur "l", redusii cu un singur "i" Nu ar strica sa scrii si cu litere mari din cand in cand. Acum eu nu stiu ce ii mai grav . Analfabet functional sau analfabet? Din cate vad aici isi expun niste idei niste oameni seriosi , fiecare cu proprile argumente , iar dumneavoastra va bagati ca musca in lapte. Si jigniti. Cam asta ii descrierea la un trol.
      • Like 2
    • @ Natalia Todorov
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu cred că vă avea pe dvs în vedere.
      • Like 1
    • @ Natalia Todorov
      Dorin check icon
      Ce ai cu omul ăsta? Te deranjează adevărul ? S-au te simți vizată!??
      • Like 0
    • @ Natalia Todorov
      Poate se exprima articulat! Si atunci sunt 2 i. Si , poate a vrut sa scrie trolii cu doi i si a gresit cu 2 l...este neclara treaba! Uneori, si eu mai apas o litera gresita, fara sa fiu analfabeta! Prea ati sarit la gât... Doar jignirea ramane.
      • Like 1
  • mamaia Delia MC a ramas batz si paf in fata ecranului cand a citit postarea Doamnei Natalia Todorov ; la orice s-a gandit , numai la faptul explicat de stimata Doamna , ca democratia colonialista pe care ne-o impune west-ul (u.e) e mai rea decat ca e si corupta . Iohanis vrea sa continue planul unui "dictator " , canalul dunare-marea neagra si sa faca doua porturi in Bucuresti ! Ti-a cazut proteza de uimire , deci tot mai bun era regimul lui ceausescu si nu erau atatia lenesi si obezi ca acum !(vezi fast food )atunci , un inginer isi asuma responsabilitati nu gluma ca acum , iti cumperi apartament de lux si-ti cade tavanul in cap ! Atat , atat de simplu !!!
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Hop și trolul de serviciu, putea să lipsească? Unul de rang nșpe.
      Sincer, îmi pică fața de uimire ce prostii poți debita (fără respect că nu-l meriți). Dar deh, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Dinții nu-mi cad că sunt foarte bine înfipți și îngrijiți.
      Du-te în Coreea de Nord și rămâi acolo și să ne scrii ce bine-i. Oops, sunt izolați de restul lumii! Nu tu internet, nu tu feisbuc, vai, vai!
      Ori în China. Dacă nu cumva te ia covidu și te duc ăia în centru de carantină de unde nu se știe dacă și cum ieși. Du-te și cu copiii, dacă îi ai și dacă ăla micu tușește un pic ori îl depistează la școală cu covid ți-l ia de lângă tine. Hai, du-te și să ne scrii.
      Până atunci hai pa. Treacă de la mine că-s miloasă azi, câteva kopeici cât pentru o vodcă mică.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      :)) Speram sa nu vi cu exemplul de Corea de Nord . Pai nici dumneavoastra nu ati merge in DEMOCRATA Somalie. De ce nu? Ca ii democratie. Dar as prefera dictatura din Emiratele Arabe Nici democratia si nici dictatura nu tine de foame.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Aș merge într-o democrație reală și nu una doar cu numele.
      Știu cam ce preferințe aveți așa că o să fiu concisă: în dictatură pot alții să te înfometeze fără să ai cum riposta și ce face. În democrație numai un leneș ori incapabil ( NU mă refer la persoane cu handicap ori bătrâni ) moare de foame si poate nici atunci că are ajutor social.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      ...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Pai in Somalia ii democratie autentica . Votezi pe cine vrei la parlamentare. Eu sunt sigur ca cu 20 de dolari pe luna , daca muncesti corect o sa va descurcati.Si va dau inca 100 de exemple de democratii unde salariul ii de maxim 100 de dolari. Dar stiti cine nu ii democratie autentica? Anglia . Legenda spune ca parlamentul englez ii format din doua camere. Iar in camera Lorzilor , locul de parlamentar ii ereditar. Va imaginati asta.?Pai asta ii democratie?(ironic). Nu cred ca ar vrea cineva sa traiasca acolo(ironic).
      Dumneavoastra faceti o mare EROARE , cand faceti corelatie intre bunastarea unei natii si sistemul economic. Unele tari sunt sarace pur si simplu indiferent de forma de guvernare. O tara care are excedent bugetar se imbogateste iar una care are deficit bugetar saraceste( pe o perioada mai lunga de timp). Asa a reusit tari ca Arabia Saudita , EAU , China, Taiwan , Singapore sa devina bogate in ultimele decade. Prin excedent bugetar. Europa a fost sute de ani fanionul lumii , si nu din cauza sistemului de guvernare ci din cauza avansului technologic. Pe vremea cand Spania incepea sa devina o superputere mondiala a inceput si Inchizitia ( atunci cand te ardea de viu daca spuneai ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers) . Spaniolii pe vremea acea erau cei mai bogati din lume si oricine ar fi vrut sa fie spaniol. Americanii au distrus complet , zeci , sute de civilizatii ( fiecare trib americano-indean avand propria limba , cultura , civilizatie) , aveau sclavi negrii care nu aveau nici un drept . Iar in tot acest timp era o democratie. Sunt sigur ca daca erai o negreasa pe plantatie si munceai cinstit ai fi avut o viata imbelsugata. Dumneavoastra luati doar o mica parte din democratile actuale , cele care au o economie stabila , si le prezentati ca si cum situatia ar fi omniprezenta in toate tarile care au acea forma de guvernare. Ceea ce este gresit . Succesul acestor tari nu se datoreaza sistemul de guvernare.
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Dorin check icon
      Amintiri de Maimuță ceaușistă spălată pe creier.Carăte după Ceașcă și Leana că ești se pare mare amator să-i pupi în fund.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      O fi de la tuica? :)))
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Deci totul se reduce la stomac? Pai sa-l taiem , in mama lui, ca sa mai apucam si niste timp petrecut cu neuronii! Zic si eu. O fi mai interesant...Incercam?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Chestia cu tuica era adresata lui Costel...se cam incurca raspunsurile, vad, daca nu specifici clar, carui comentariu se adreseaza...uneori nu inteleg de unde vin., ar trebui acest aspect upradat la platforma.
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Oamenii care se simt bine în dictatură (ori cred ei că s-ar simți) suferă de lene de a gândi și de a-și asuma responsabilități. De a lua hotărâri, de a se schimba. Atât de simplu.

    Dictatura nu poate exista fără o clasă de nomenclaturiști, oficială ori nu, care asigură perpetuarea dictaturii și funcționează pe principiul privilegiilor oferite nomenclaturiștilor. Așa încât oricâtă egalitate, unii vor fi mai egali ca alții. Democrația e perfectibilă însă dictatura poate deveni doar mai cruntă. O democrație bună include în sine mecanismul eliminării la timp celor cu veleități de dictator. Democrația nu înseamnă liniște și pace perpetui ci de fapt CEA MAI MARE PROBABILITATE că deviațiile inerente nu o iau razna de tot. Deviațiile pot fi foarte ample la un moment dat așa încât corectarea lor poate dura, ceea ce îi face pe unii mai nerăbdători să fie nemulțumiți și să facă astfel de comparații stupide.
    Dictaturile mari ajung agresive față de alte țări, cele mici rămân " doar" autoagresive. Ca să supraviețuiască dictatura, aka un om/un grup care nu vrea să mai lase puterea din mână, țara aceea se închide. Deci dintr-o dictatură NU AI SCĂPARE. De ce totuși din dictaturi puternice și relativ deschise cum ar fi China, lumea nu pleacă? Simplu, uită gustul libertății, în timp și mentalitatea le e modificată, dictatura funcționează ca patul lui Procust, ajustează omul până la stadiul de sclav obedient. Iar asta uită aceștia cel mai des.
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Doamna Delia eu ma indoiesc ca nu te putea-i cultiva pe vremea lui Ceausescu. Presupun ca ai si facut scoala pe vremea aceea si vad ca scrii destul de bine. Si da , este adevarat , totul se degradeaza (democratii , dictaturi ,etc). Si da , inca o data , aveti dreptate , o democratie BUNA este autocorectoare. Dar ce facem cand chiar intrumentul de baza a unei democratii ajunge in mana unor grupuri de interese? Si aici vorbesc de mass-media. Ce faci cand grupurile parlamentare pompeaza bani la greu in mass-media? Cand ziarele si televiuziunile sunt doar niste prelungiri a unor corporatii si a unor grupuri parlamentare. Ce faci cand educatia ii subfinantata? Poate 10-15% din populatie poate sa faca fata propagandei. Dar o sa fi intotdeauna in minoritate. Din cauza asta avem democratii bune si rele. O sa avem democratii ca Suedia , Danemarca dar o sa avem si democratii gen Romania ,Ghana,Rusia ,Iran. Iar la finalul zilei ce conteaza cel mai mult, ii sa iti vezi familia satula si fericita si nu luptele ideologice. Si nu dictaturile mari sunt agresive , ci toate puterile mari ajung agresive. Exemplul ideal ii Anglia . Are acelasi sistem guvernamental de sute de ani. Daca nu ma insel a cucerit 25% din globul pamantesc. A facut cele mai mari atrocitati din lume . Si totusi ii democratie. Hitler a ajuns democratic la putere . Si ar fi destule exemple . Acum o lista cu dictatori buni : Cezar , Napoleon , Petru cel Mare . dar si rai : Mao , Stalin , William Cuceritorul ,etc. Iar ultimul exemplu ii Rusia si Ucraina . Rusia in momentul de fata ii democratie iar Ucraina a dizolvat parlamentul , deci ii dictatura.
      PS. Ce vrei sa spui prin dictatura deschisa China? Cred ca confunzi sistemul guvernamental si sistemul economic . " uita simtul libertatii" ??? chinezii au fost intotdeauna sub dictatura , fie ca se numeste partid comunist fie ca se numeste monarhie absolutista.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      1. Democrația românească e una tânără și cu mari sechele din vremuri de aia nu-i cum trebuie, zice și CTP.
      2. Pe când Anglia avea imperiul colonial nu prea putem vorbi de democrație, e de când au vot universal, 1918 .Acum e dar n-a fost mereu așa.
      2. China e dictatură comunistă ca și conducere dar economia nu, țara e deschisă nu-i ca și Coreea de Nord.
      3. Au fost și familiile românești sătule și fericite pe vremuri până n-au mai fost. Până le-au dat apă cu program, frig, penurie de alimente, politică demografică, etc, etc.

      PS: nu mă interesează Somalia unde acum niște ani mureau copiii de foame la propriu. Nu poate să fi parcurs un drum democratic în așa de scurt timp. EAU și Arabia saudită sunt dictaturi religioase. M-am referit strict la democrațiile REALE și FUNCȚIONALE de azi versus DICTATURI. N-am de gând să analizez fiecare țară în parte este nu este. O țară de leneși ori proști pot vota liber cât vor că tot săraci rămân.

      PPS: v-am răspuns aici că n-am de gând să mai îngraș contul unui trol (Costel), e posibil să fie plătit per thread, de-o vodcă ajunge.
      • Like 2
  • Nu ii vorba ca democratia nu ii buna , dar adevarul ii ca in majoritatea democratiilor puterea a devenit corupta. A devenit o manipulare a maselor de votanti. Nu conteaza cine ii mai bun , ci doar cine ii prezentat mai frumos in mass-media. Deoarece o democratie in ziua de azi poate exista doar daca mass-media ar fi profesionalista si integra. Ceea ce nu ii cazul. Majoritatea presei fiind in jurul diferitelor grupuri de interese. Iar ce este mai grav servicile secrete si-au plasat oameni in mass-media( asta daca nu le detin in totalitate prin interpusi) . Iar asta nu se intampla doar in democratii gen Rusia sau Iran , se intampla chiar in democratiile "forte" , gen SUA , Anglia , etc. Oamenii nu vor dictatura , doar ca nu vad o prea mare diferenta dintre democratiile struto-camile si dictaturi. Am vrea democratii autentice. Si am sa dau si doua exemple. In Romania Iohanis si Basescu au fost prezentati ca salvatorii univesului si in cele din urma sa vazut adevarul. Iar la ultimele alegeri ne-a fost data " alegerea" intre Iohanis si Dancila. Pe scurt ne este data iluzia unei alegeri , alegerile din ziua de azi fiind o supapa de ďetensionare a societatii. O metoda prin care ne este permisa iluzia ca noi contam. Dar nu este adevarat. Pe cand dictaturile nu au asa ceva , iar timp , indiferent cat de bune ar fi intentile liderului , frustrarea maselor creste . Asa ca domn autor , trebuie sa spun ca pui gresit problema . Oamenii nu vor dictatura, ci doar nu mai vad o prea mare diferenta intre democratia de azi si dictatura de ieri. Iti spune cineva care a fost prin China si diferite alte tari . Daca ar fi sa aleg intre China comunista si Ghana democrata (de ex) as alege China . De ce ? Pentru ca ai avea o oportunitate de viata mai buna ( educatie , sanatate, bani , etc) . In SUA conteaza mai mult costul benzinei la pompa decat cine este la Casa Alba. Deci avem doua sisteme :
    1. Se aleg ei intre ei. ( dictaturi)
    2. Alegem noi , dar din cei ca ne sunt prezentati de ei , dintre ei( frustrare ca nu ai pe cine alege) .
    Ar mai fi si alte doua sisteme
    1. Meritocratie ( se aleg ei intre ei dar doar pe criterii de merit)
    2. Democratie autentica ( ne sunt prezentati candidatii obiectiv si echidistant de catre niste ziaristi profesionisti) .
    • Like 2
    • @ Natalia Todorov
      Delia MC Delia MC check icon
      Democrația fără educație nu se poate, conține germenele prăbușirii ei. Am avut o asemenea alegere limitată că lumea a votat în continuare un partid de oportuniști. Au uitat că partidul ăsta l-a dat pe Dragnea, cel mai mare pericol la adresa democrației de 30 de ani încoace. Este efectul advers al democrației fără educație, foarte pe scurt. Dacă 30% au votat psd nu puteți avea pretenția să conducă alt partid, nu? Dăncilă a pierdut din cauza imensei ei incompetențe și suficiențe altfel aveam președinte psd ( nu că ăsta ar fi bun, prea s-a dat repede bătut ).
      Mai e democrația directă dar la stadiul ăsta nu prea au ajuns multe țări.
      Obiecții la propunerile dvs: meritele sunt stabilite tot de oameni și dacă aceia sunt părtinitori, avem meritocrație à la Ciucă.
      Presa e o putere în stat însă n-are bani așa că se vinde.
      Nivelul de corectitudine necesar ar fi incredibil de ridicat. Ar trebui ca nivelul societății să fie așa însă oamenii nu-s îngeri. Nu poți pretinde să dispară corupția ori interesele însă poți crea un sistem care să le dea acelora peste degete. Altfel spus vrem corectitudine înainte de avea mijloacele necesare pentru a o impune. Nu-i decât un drum, spre perfecționarea democrației, cel puțin eu așa văd. Am abandonat, am pierdut TOT.
      PS: aia cu China mi-a părut un pic șocant, vedeți și dvs ce se întâmplă acolo. Bine că nu trebuie să alegem :)
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Doamna despre ce vorbiti "meritocratie a la Ciuca" ? Singura cale de departajare ii carnetul de partid( pnl-ist si psd-ist) exact ca pe vremea lui Ceausescu.
      Bineinteles ca democratie fara educatie nu exista , un sistem de guvernare functionabil trebuie sa aiba la baza o populatie educata. Dar ce faci cand educatia ii subfinantata? Dar se prefera sa se cumpere armament de miliarde decat sa investim intr-un sistem de educatie ca in Singapore , Suedia ,etc. O populatie educata este greu coruptibila si greu de manipulat. Iar corectitudinea nu ar mai fi o exceptie ci o regula. Dar aici intervine obiectia mea la articol , lumea nu vrea dictatura ( asta doar daca nu esti BDSM) , ci observa ca democratiile incep sa devieze de la niste valori. Diferentele sociale au ajuns la niveluri alarmante. 1% din populatie detine 90% din avutie. Miliardarii si milionarii platesc taxe mai putine decat un muncitor obisnuit.
      Exista multa frustrare din cauza inegalitatilor.
      • Like 1
    • @ Natalia Todorov
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Da, deviază, am spus-o amândouă.
      Însă nu dictatura e leacul pentru problemele democrației. Iar unii sunt dispuși să arunce apa din balie cu copil cu tot, cam asta e ideea din articol. Câți, nu știe nimeni dar sunt vocali.
      Lipsa de educație și votul dat cui nu trebuie se potențează reciproc, avem un cerc vicios. Cine îl rupe, bravo lui dar până acum nu s-a înghesuit nimeni.
      Mi-a plăcut grozav aia cu BDSM! :))) dar după cum vedeți chiar sunt amatori de.
      • Like 0
    • @ Natalia Todorov
      Mai corupta decat in dictatura? Tot hulim alesii...dar noi, cand mergem la vot, ce criterii avem? Ce asteptari avem? Aia primim! Alesii nostri sunt dupa chipul si asemanare noastra. A majpritatii. A aleia care se prezinta la vot!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult