Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP: București a demonstrat că nu e Tâmpitopole. Doamna Firea a vrut să aducă mahalaua în centrul Capitalei și nu a reușit

CTP, 27 septembrie 2020

După votul de la alegerile locale București a demonstrat că „nu e Tâmpitopole”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24, într-un dialog cu Claudiu Pândaru.

„Bucurestiul nu e Tâmpitopole, Mă temeam să nu ajungă orașul imaginat de Caragiale. Și spuneam că doar dacă ești locuitor al acelui oraș poți să o votezi pe Gabriela Firea, pentru că era acel contrast, mă scotea din minți diferența între realitatea pe care o vedeam și imaginea pe care o livra Gabriela Firea și reclamele care au invadat ecranele. Astăzi, vedeam aceleași reclame cu Primăria Capitalei, în ziua de alegeri. La urma urmei ce însemna acest lucru? O prostire a oamenilor”, a explicat jurnalistul.

„Doamna Firea a vrut să aducă mahalaua în centrul Capitalei și nu a reușit, pentru că oamenii au respins în ultimă instanță”, a mai spus el.

Rezultatul alegerilor locale reprezintă, în opinia sa, o înfrângere clară pentru PSD, care își are originea în protestele de după Colectiv. 

Cu toate acestea, în mod paradoxal, Cristian Popescu Piedone, condamnat în dosarul Colectiv, este conform exit-poll-urilor, pe prima poziție, la egalitate cu Cristian Băcanu, în cursa pentru Primăria Sectorului 5, a amintit Claudiu Pândaru. 

„E greu suportabil acest lucru, când am văzut rezultatul am avut o tresărire. Cristian Popescu Piedone și-a luat cuvântul frige în sloganul de campanie. Iată că a avut acest tupeu încremenitor și a ținut”, a spus Cristian Tudor Popescu.

O surpriză la aceste alegeri este reprezentată de semnalele care indică un sfârșit al dominației lui Marian Oprișan în Vrancea. „Dacă pică Oprișan asta e un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea. Gabriela Firea e venita în PSD de șase ani, Oprișan e fibră, Oprișan înseamnă PSD, Oprișan înseamnă unul dintre nemuritorii din PSD”, a declarat jurnalistul.

Acesta a mai spus că, dacă rezultatul scrutinului era favorabil PSD, avea de gând să renunțe la orice activitate audiovizuală ama și să se limiteze la articolele în Republica. „Nu mă simțeam în stare ca după 30 de ani să o iau cu acest PSD, cu care nu aveam nicio marjă de discuție. Ce se întâmplă este peste așteptările mele.

Democrația se învață și e mai greu de învățat decât mecanica cuantica. Se poate pierde în fiecare zi. Trebuie să o susții, ea nu trăiește singură. E o plantă, pe care trebuie să o uzi, trebuie să plivești de buruieni tot timpul. Ea se poate pierde în price moment”, a atras atenția Cristian Tudor Popescu.

Pentru el, aceste rezultate ale alegerilor locale reprezintă sfârșitul establishmentului creat pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. „Ați văzut cum cade un ghețar? Vorbesc de ghețarul plin cu mumii pe care ni le-a lăsat Ceaușescu.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dle CTP oricat de veninos esti ca locuitor al orasului Timpitopole, habar nu ai realizarile primariei , nu sunt realizari personale ci sub conducerea domniei sale primaria generala a realizat:Primaria Bucuresti are 22 de spitale in administrare, au fost in reparatie capitala, sunt dotate cu aparatura performanta, daca ai urmarit la tv au fost prezentate aceste lucruri, eu cunoasc spitalul Malaxa si Colentina; program de stimulare a natalitatii"bebe de bucuresti" plata analizelor pentru femeile gravide, a celor care vor sa aiba copii si a noilor nascuti-vaucere in val de 2000 lei.Reabilitarea cladirilor din centrul vechi, zona Lipscani;Terminarea pasajelor, la piata sudului, peste Dambovita sos Mihai Bravu, reparatia pasaj Marasesti;Autostrada urbana, ce leaga A3 cu str Gherghitei dublata si prelungita prin pepiniera Tei-Toboc-sos Fundeni, Morarilor, pantelimon;sos petricani, in constructie pasajul dna Ghica -Gherase, delfinului; prin strada Fabrica de Glucoza care a fost dublata doua benzi pe sens;legatura strada Barbu Vacarescu-centru, calea Floreasca piata Dorobanti-Victoriei; Pasajul Ciurel care se va continua cu varianta de acces la A1-Pitesti. Un pasaj peste Dambovita in prelungirea strazii N Grigorescu; Modenizarea liniei pe sos Pantelimon -Iancului se va termina si capatul d la cora-parcare, peroane pentru autobuzele de legatura spre comune..etc. Poti arata realizarile celorlalti primari in interesul cetatenilor-V Lis, Videanu, Basescu...ioc. CTP contesti aceste lucrari?
    • Like 0
  • D-le Popescu, din 1990 si pana in prezent, cati primari de stanga a avut Bucurestiul ?Va plangeti ca e dezastru in capitala.Voi bucurestenii i-ati ales ca niste tampiti pe Halaicu,Basescu,Lis,Videanu,Oprescu,Ciorbea si acum o faci "praf" pe Firea.Asa va trebuie.Mai discutam despre asta nou peste 6 luni,maxim un an.
    • Like 1
    • @ Cristian Copilu
      Va sustin afirmatiile cu realizarile primariei generale cu primarul dna G Firea.Primaria Bucuresti are 22 de spitale in administrare, au fost in reparatie capitala, sunt dotate cu aparatura performanta, daca ai urmarit la tv au fost prezentate aceste lucruri, eu cunoasc spitalul Malaxa si Colentina; program de stimulare a natalitatii"bebe de bucuresti" plata analizelor pentru femeile gravide, a celor care vor sa aiba copii si a noilor nascuti-vaucere in val de 2000 lei.Reabilitarea cladirilor din centrul vechi, zona Lipscani;Terminarea pasajelor, la piata sudului, peste Dambovita sos Mihai Bravu, reparatia pasaj Marasesti;Autostrada urbana, ce leaga A3 cu str Gherghitei dublata si prelungita prin pepiniera Tei-Toboc-sos Fundeni, Morarilor, pantelimon;sos petricani, in constructie pasajul dna Ghica -Gherase, delfinului; prin strada Fabrica de Glucoza care a fost dublata doua benzi pe sens;legatura strada Barbu Vacarescu-centru, calea Floreasca piata Dorobanti-Victoriei; Pasajul Ciurel care se va continua cu varianta de acces la A1-Pitesti. Un pasaj peste Dambovita in prelungirea strazii N Grigorescu; Modenizarea liniei pe sos Pantelimon -Iancului se va termina si capatul d la cora-parcare, peroane pentru autobuzele de legatura spre comune..etc. Poti arata realizarile celorlalti primari in interesul cetatenilor-V Lis, Videanu, Basescu...ioc.
      • Like 0
  • Libertatea -individuală sau colectivă- a stat la baza celor mai multe filozofii existentialiste. De cele mai multe ori confundata pana la identitate cu anarhia a necesitat elaborarea unor limite severe pentru aplicarea ei. Limitele aduse libertății anulează noțiunea de libertate. Un sofism simplu. Ce ar fi dacă am renunța la libertate in favoarea bunului-simt. Aplicat tuturor inclusiv antropofagilor. Asta este periculos. Dl. CTP are și dumnealui libertățile sale adjudecate dintr-o viața prea lunga petrecuta pe la marginea exprimărilor mai rafinate. Vorbește dansul despre “mahalaua” adusă bucureștenilor de Dna. Firea. Serios? Am perceput-o pe dansa ca având un vocabular complex, echilibrat și educat și de aceea intr-o contradicție totala cu de multe ori mizeria vocala a altora. Prea mulți alții. Și cum vocabularul este oglinda educației primite și dobândite, rămâne de apreciat cine a rămas sa se balaceasca in noroiul mahalalelor intelectuale.
    Despre Tampitopole se pare ca poate defini o anumită arie sau aglomerare urbană (Polis). In orice caz cel care a denumit/definit aceasta arie a avut in vedere o cetate-capitala proprie domniei sale, Tampitoland. Sa o stăpânească sănătos !
    • Like 0
  • sectorul 5 e in bucuresti ? atunci bucurestenii sunt in tampitopole .
    • Like 0
  • Da, d-le CTP. NU aveti dreptate fiindca priviti cu ochelari de cal realitatea! Priviti doar unde vreti! Ca sa pareti inteligent, pentru ca parerile dv. sa se confirme si lumea sa zica uauuu! Nu reusiti nici dv. sa vedeti dincolo de lungul nasului. Sau nu vreti! Laudati comportamentul bucurestenilor la alegeri fiindca priviti totul din perspectiva infrangerii unui partid, adica politic. Sunteti departe de intelegerea faptului ca mai important decat perspectiva victoriei politice este victoria umana la primarie, adica alegerea omului care pune urbea pe drumul pe care trebuie pusa. S-a dovedit in toti anii de dupa Revolutie, ca „fructele jocurilor politice” sunt de multe ori amare. Capitala nu e "Tampitopole" precum ziceti dar gasiti un alt cuvant pentru asta, ca va pricepeti, pentru orasul care si-a pus primar (vorbesc de sectorul 5) un om condamnat in prima instanta la 8 ani de puscarie. Nu este la fel de relevant pentru a trage o concluzie? Este doar un fapt divers? Se pare ca asa il priviti. Hai sa acceptam ca omul nu-i vinovat pana la condamnarea finala, e greu de crezut ca scapa fara nimic in final, dar el a ramas in constiinta nationala, se pare ca nu si a bucurestenilor, ca omul legat de tragedia de la Colectiv (se pare ca desi ati „combatut” puternic ati uitat si dv.) si „in prima instanta” a fost gasit foarte vinovat. E putin lucru? Decideti dv. Eu, provincialul, am decis, caut si eu un cuvant potrivit, ca si dv.
    • Like 0
  • CTP a avut prin iesirile sale efect pozitiv asupra multor alegatori,care idem,dansului au vazut strada din strada,NU , la tv,care pe banii votantilor ne credeau gata prostiti si prosti.Iata,ca in 30 ani s-a deprins ceva democratie la romani.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult