Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

CTP despre asaltul AUR asupra primăriei din Timișoara: Asta făceau Cămășile brune în Germania anilor '20-'30

CTP, cap limpede

Cristian Tudor Popescu a atras la postul Digi24 atenția asupra lozincilor „agresive, violente, grav insultătoare”, strigate în timpul asaltulului simpatizanților AUR asupra primăriei din Timișoara, și s-a întrebat retoric ce s-ar fi întâmplat dacă manifestanții îl găseau pe Dominc Fritz în birou. Ce s-a întâmplat la Timișoara aduce aminte de detașamentele de asalt din Germania anilor '20-'30, care „năvăleau în instituții publice, ca să facă dreptate, după regulile lor”, a spus gazetarul în emisiunea Cap Limpede.

Claudiu Pândaru: Vorbim despre un subiect care a atras atenția opiniei publice, azi, la Timișoara, prin stridența lui. Zeci de simpatizanți ai partidului AUR au pătruns în sediul primăriei unde au scandat împotriva edilului Dominic Fritz și i-au cerut demisia. Ați văzut probabil acele imagini cu protestatarii care încercau să ajungă în birourile primarului, au și intrat în primărie. Poliția, Jandarmeria care asigură paza instituției nu au intervenit aproape deloc. Poliția a anunțat pe urmă că a deschis un dosar penal.

Cristian Tudor Popescu: Domnule Pândaru, ați reprodus acum doar scandarea „Rușine să vă fie!”. Au fost mult mai multe și am să le citez. „Herr Fritz nu uita, Timișoara nu-i a ta!”, De altfel, aici, liderul acestui asalt, George Simion, a numit Timișoara - „Fritzișoara”. „Minciunile unei părți a presei din Fritzișoara”.

Apoi, „Venim peste tine, parașutatule din Germania!”, Ieși afară javră ordinară!”. Astfel de scandări mă fac să mă gândesc, și întreg comportamentul acestor indivizi, ce s-ar fi întâmplat dacă se întâlneau cu Dominic Fritz, dacă era în birou Dominic Fritz, și nu plecat în străinătate, cum înțeleg că este. Ce s-ar fi întâmplat acolo? Inși, care pretinde acest domn că veneau în audiență. În audiență, urlând „Venim peste tine, parașutatule din Germania!”, „Ieși afară, javră ordinară!”.

Ce vedem de luni bune încoace, sau rele, este un fenomen care afectează orice popor din această lume. Periodic, apare la suprafață o formațiune tumorală din popor, în cazul de față poporul român, care exhibă o propagandă bazată pe xenofobie, pe șovinism, pe antisemitism și pe violență.

Exemplul cel mai apropiat pentru ce fac acești inși sunt Cămășile brune, cel mai apropiat ca procedee, nu în timp, pentru că asta se întâmpla în Germania anilor '20, începutul anilor '30. Cămășile brune, sau sturmabteilung, „detașamentele de asalt”. Acei indivizi purtau respectivele cămăși ca semn de identificare, așa cum poartă, am văzut, o serie de inși acolo, acele veste galbene cu AUR pe ele. Și sub acest semn, năvăleau în instituții publice, ca să facă dreptate, după regulile lor, împărțind oamenii în buni germani și răi germani, sau suboameni, și aplicând corecții fizice.

„Ca și în Germania anilor '20, '30, autoritățile, respectiv poliția, se făceau că nu văd când se călcau în picioare orice reguli și erau agresați cetățenii și instituțiile”.

Acești inși s-au transportat, iată, au fost la Palatul Parlamentului unde au pătruns pe poarta aceea, intrând în curtea Parlamentului, acum îi vedem aici, cu ceva timp în urmă i-am văzut luând cu asalt Ministerul Sănătății, luând cu asalt Ministerul de Interne, și acum, iată, un nou asalt în această primărie din Timișoara.

Ca și atunci, în Germania anilor '20, '30, autoritățile, respectiv poliția, se făceau că nu văd în momentul în care indivizii ăștia călcau în picioare orice reguli și agresau cetățenii și instituțiile. Așa a făcut și poliția din Timișoara. Așa au făcut și jandarmii la Palatul Parlamentului, unde inșii ăia au putut să pătrundă acolo forțând porțile, aici, iată, au pătruns nestingheriți în primărie.

Încă o dată, gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Dominic Fritz era acolo!

Claudiu Pândaru: Sunt discuții în spațiul public, opinii, care spun că e mai bine că jandarmii, polițiștii nu intervin, pentru a nu-i victimiza pe acei oameni, pentru a nu escalada lucrurile. Nu sunteți de acord cu aceste opinii?

Cristian Tudor Popescu: Nu! Nu! Cum să nu intervii? Deci, le interzici accesul în clădire. Păi, am văzut toate imaginile, oamenii aceștia au pătruns în clădire scandând lozinci agresive, violente, grav insultătoare... Cum să-i lași, pe cioporul ăsta de inși să intre acolo? Nu spune nimeni să intervii în forță asupra lor, dar există mijloace prin care îi împiedici, că de aia sunt organe de ordine, și aici, ca și la Palatul Parlamentului. Vasăzică nu sunt în stare să țină astfel de grupuri violente în afara instituțiilor statului? Păi, atunci la ce să ne mai așteptăm?

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Dincolo de aceste evenimente pe care le-ați identificat și dumneavoastră, această formațiune politică parlamentară, AUR, care se bate în sondajele de opinie - sigur, sunt fotografii de moment, arată ce se întâmplă acum în societate românească -, se bate pentru locul 2-3 în sondaj. Cu astfel de acțiuni va crește în preferințele electoratului?

Cristian Tudor Popescu: Depinde în primul rând de ce fac partidele aflate la guvernare, pentru că întotdeauna, în astfel de situații, vă spuneam, când apar tumori maligne, cum este acest AUR, ele se pot extinde. Adică poate să crească numărul de celule infectate - bine, în cazul cancerului nu e vorba de o infecție – pot să fie afectați din ce în ce mai mulți români, pot să fie atrași de propaganda aceasta AUR, în condițiile în care guvernarea actuală dă din ce în ce mai multe rateuri. Asta este ecuația în momentul de față.

Acești inși nu fac decât să speculeze ceea ce se întâmplă - atitudinea președintelui Iohannis care a pierdut enorm în încrederea publicului, problemele facturilor la energie, care sunt gestionate cât se poate de prost în momentul ăsta de către Guvern, care stă să explice una, alta, formulare, să faci reclamație... Ne găsim într-o situație de urgență, de catastrofă naturală! Dacă au loc inundații, începi să discuți despre regulile care trebuiesc respectate în zonele inundabile? Atunci? Nu! Rezolvi problema, încerci să salvezi oamenii.

Așa și acum. Nu poți să lași oamenii să degere în case, să nu aibă cu să-și încălzească mâncarea, trebuie să rezolvi această problemă, cât țin lunile friguroase de iarnă, și după aceea discutăm despre regulament, despre bonusuri și alte lucruri care s-au vehiculat în povestea asta cu Ministerul Energiei, cu ANRE și așa mai departe.

Deci, Guvernul procedează greșit și acești inși speculează. Să vedem până unde o să meargă această contaminare a românilor de propaganda AUR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mai degraba decat camasile brune, i-as numi maieurile maro. Niste cacaciosi fara creier exaltati si manipulati . Pe mine m-ar interesa cine este papusarul acestui AUR caci fara indoiala Simion este un coate goale care face ce i se spune. Mai gandesc ca javrele de la SRI in frunte cu enigmaticul Helvig sunt ca de obicei ocupate cu alte probleme majore , cum ar fi repaosul sau interese.

  Nici nu ma astept la altceva pentru ca in anul meu de facultate toti colegii cu legaturi cu securitatea ( desconspirati in anumite ocazii ) au sfarsit in trei locuri:
  a) SRI
  b) politica
  c) mari granguri pe la companii de stat

  AUR foloseste si o sa foloseasca actualei coalitii de guvernare , o coalitie cinica , centrata pe deturnarea banilor dinspre populatie catre activul de partid.
  AUR este partidul fata de care orice NULITATE straluceste . Ca sa stralucesti mai tare trebuie sa aduci si oponentul intr-o situatie de potential pericol. Vezi Vadim vs Iliescu si alte exemple Klaus vs Viorica si asa mai departe...
  Tot ce face AUR inclusiv cresterea in sondaje , foloseste aliantei la guvernare pentru doua motive:
  a) AUR este controlabil 100%
  b) Sunt subiect de scandal ceea ce le da lor liniste
  c) Indirect aduce USR-PLUS pe planul 3 . USR-PLUS care de fapt este singura alternativa la FSN-PSD-USL- PSDL care ne mananca ficatii de 30 ani.

  Baietii astia ne joaca piesa asta de teatru de 30 de ani si noi muscam precum bibanii la fiecare 4 ani.
  Asta nu ca USR-PLUS ar fi extraordinari si nu-i lasa oculta sa-si faca treaba. Au si ei problemele lor si de asemenea un electorat mult mai exigent .

  AUR ca si PRM sau PPDD sunt aceeasi Marie cu alta palarie si vor sfarsi in acelasi loc.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   D-le Radu Bogdan,să dea Dumnezeu să nu se întâmple ca în povestea ucenicului vrăjitor...
   • Like 0
 • Cred ca e putin cam mult sa faci o paralela intre camasile brune din germania anilor '20 - '30 si grupul de turbulenti de la AUR. Acei domni si doamne s-au dus la dl primar Fritz care in acel moment nu era primarie , fiind plecat pe teren . E cumva interzis de lege sa te duci la primarie si sa vezi cand sunt zile de audienta la dl primar ?
  Au fost si la Lugoj cu indemnul ca o sa il dea jos pe Johanitza si au fost vreo 10 oameni acolo, vreo doua ore si cei de la AUR au spalat putina inspre Bucuresti !
  Dar nciodata nu au pomenit ceva sau sa fi sugerat ca ar face ceva in parlament pt scaderea preturilor la gaze si energie electrica. De ce ? Pt ca ii doare in cur de astea si de romani, ei vor doar circ si tambalau !
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Npoe,d-le Gura,haidamacii au fost aduși cu autocarul,de la Mehedinți,deci NU aveau nicio treabă la Primăria Timișoara,absolut niciuna în afară de a-și arăta golănetele lătrău G.Simion puterea și talentul de a manipula ce e mai urât în fibra românească.
   • Like 0
 • Exemplul cel mai apropiat pentru ce fac acești inși este de fapt cel al asaltului Capitoliului de către moronii lui trump, care a avut loc nu în Germania fascistă a anilor 20-30, ci în America imperialistă a anului 2021!!! Acolo trebuie căutate hibele, fiindcă România, de la băsescu-petrov încoace, a devenit stat-marionetă al Americii imperialiste, deci nu trebuie să mire pe nimeni că și la noi se întâmplă chestii similare.

  De fapt, partidul aur-olacilor este în întregime creația "serviciilor": sri & sie & cia, de asta încă de la creația sa este lăsat să facă tot ce vrea, sau mai bine zis tot ce vor păpușarii de la Washington. Și de asta a și avut un asemenea succes electoral, deși o grămadă de lume a aflat de acest partid abia după alegeri!!!

  Că acest partid nu emană de la popor, ci este creat și susținut de "servicii" o arată faptul că acest partid nu a apărut dintr-o necesitate obiectivă, fiindcă un partid extremist de dreapta, ultranaționalist și unionist exista deja și încă există: prm, deci electoratul cu asemenea orientări avea ce să voteze; dar prm, cine știe de ce, nici măcar după moartea lui vadim, deși e plin de foști și actuali securiști încă de la înființarea sa, nu a putut fi căpușat de acea parte a "serviciilor" "române" semper fidelis Americii imperialiste.

  Probabil din acest motiv a fost creat noul partid, coroborat cu motivul "partidului nou, cum nu a mai fosst": aur, care are ca lideri doi băsiști notorii; or se știe că tot ce naște din băsescu-petrov (neo)securist și unealtă a "marelui licurici" este.

  Unul dintre copreședinții aur este "neogolanul" simion george nicolae, care și-a început cariera de "servicii" ca liderul ong-ului "noii golani" creat de "serviciile" lui băsescu-petrov la scurt timp după ce acesta a "câștigat" prezidențialele din 2004, cu misiunea specială de a face valuri, multă gălăgie și mult circ legionaro-fascisto-anticomunisto-neoMcCarthyist, spre a pregăti terenul pentru raportul tismăneanu și vestita și de la Washington dorita și impusa "condamnare a comunismului" de către întâiul securist de rit vechi și nou al țării și cea mai coadă de topor a imperialismului amerloc: băsescu aka petrov!!!

  Celălalt copreședinte aur-olac este târziu claudiu richard, care ani de zile a lucrat la revista băsită de prostit românii de pretutindeni "formula as" și, cel mai important, la "europa liberă", care nu are absolut nimic nici cu Europa și, mai ales, nici cu libertatea, ci a fost și este goarna cea mai stridentă a mașinii de propagandă imperialisto-amerloacă a cia în Europa în general și în România în special. Păi la ce investigații se fac acolo, e clar că târziu, dacă nu era devotat cauzei imperialismului amerloc sau, mai rău, era "omul rușilor", evident nu punea piciorul și nu lucra ani de zile la "europa liberă"!

  Prin urmare, este mai mult decât evident că partidul aur-olacilor este unealta imperialismului amerloc în România, iar misiunea lui este de dezbinare a poporului și de destabilizare a României și a Uniunii Europene. Nu e nevoie să citești Sputnik sau alte chestii similare, ci doar să privești în jur la tot ce se întâmplă. Omul inteligent vede, gândește și pricepe că de fapt cel mai mare dușman al Bruxellesului nu este nici Moscova, nici Beijingul, ci Washingtonul! De asta și în PE toate cozile de topor ale imperialismului amerloc în frunte cu băsescu, terheș și "liberalii" lui băsescu, foștii pdl-iști, toți votează anti Germania și Franța, deci anti UE și implicit anti România! Agenda lor nu este a României, ci a păpușarilor de la Washington. Pozițiile lor retrograde, antieuropene, ultrareacționare, ultraconservatoare, obscurantiste, feudalo-bisericești, fundamentaliste și fasciste sunt aceleași cu cele ale mafiei pocăiților și ale celor mai retrograde, ultrareacționare, ultraconservatoare, obscurantiste, fundamentaliste și fasciste cercuri din America imperialistă, țara de origine a fundamentalismului cre(ș)tin, de unde această otravă este răspândită și în România, și în Europa și în întreaga lume!!!

  Partidul aur-olacilor încă nu este în PE, dar dacă ar fi, e clar că ar fi tot pe linia băsisto-imperialisto-amerloacă, aka "axa Washington-Londra-București"!
  • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Filbert check icon
   Nu e nevoie sa citesti Sputnik da' tu il stii pe dinafara ca trebuie sa le faci ceva trafic pentru rublele primite.
   • Like 5
  • @ Filbert
   Dan check icon
   Corect, Subscriu ,
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Total aiurea!!!! AIUREA!!! E mana rusilor, cum a fost si in America la Capitoliu si trollii ii dau zor ca e America imperialista care inventeaza partide extremiste. Rusii ne cred tare prosti!!!
   • Like 2
  • @ Ovidiu Jurj
   Un amestec periculos de situatii, fortat ingemenate. Asta miroase, mai degraba, a "stil" bolsevic. Amesteci ura viscerala ce te domina anti basescu cu tembelismul trumpist, cu condamnarea comunismului,cumva nu merita condamnat?, macar pentru felui in care s-a instaurat, cu knutul si naganul. Incerci sa deviezi realitatea celor scrise de sputnik, referitor la aur catre activitatea servciilor secrete, atat romane cat si americane. Tipic bolsevic. O dai cand de-o parte cand de alta incercand sa ametesti cititorii. Mda, esti in slujba camarilei imperialiste a lui putin
   • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Corect observat.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Dan check icon
   Observatie simpla ,;
   -- Oare de ce ,, aur-olacii au cei mai multi ,,,adepti dusi cu pluta ,,acolo inspre Estul tarii pe la Iasi , Botosani ,? etc acolo inspre Rusia ., Tot pe acolo a avut ,sau mai are si ,,celebra lor sosoaca, anarhista, un birou resedinta , care , de cand a aparut in politica, numai instigari ,idemnuri la nerespectarea normelor de buna convetuire etc si nimic bun ptr societate ,. Poate nu intamplator ,acel Domn deputat PNL , A. Murariu , a depus o initiativa de lege pentru scoaterea ,,gruparii extremiste AUR IN AFARA LEGII ,
   Foarte buna intiativa , cat mai repede atat mai bine , Acum se ocupa ,anarhistii , cu strangerea de semnatri ptr destituirea Domnului Presedinte ,,uitand ca Domnul Presedinte Johanis ,ne reprezinta tara in Lumea civilizata ,asa pe Limba lor , Care Presedinte a mai facut asta ? Apoi ,interventia la UE ptr fondurile europene ,etc Trebuie considerate si faptel;e bune Nu spun ca este cel mai bun ,dar fata de restul este ,,OK .
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   D-le Jurj,sunteți magistral!
   Așa o litanie comunistoidă nu am mai parcurs demult!
   Sunteți de admirat ptr.răbdarea de a aștene asemenea prostii pe un spațiu atât de larg!Wow!
   Ce propagandist a pierdut PCR în dvs!Ce profesor de elită al (C)Academiei „Ștefan Gheorghiu” ați fi putut fi!
   Ferească-ne Dumnezeu!
   • Like 0
 • Se tot fac asemanari cu fascistii. Cand e vorba de neobolsevici. E stilul bolsevic, dupa mine. E folosita nemultumirea maselor pentru a obraznici autoritatile devenite, parca, conform unei programari, slabe si dezorientate. Pare ca se pregateste terenul pentru revenirea vasalitatii fata de Rusia.
  • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Idem ca mai sus. Fascismul s-a inspirat mult din metodele de instaurare cu forta marxist leniniste, bolsevice. Aur este, inca, o caricatura a trumpismului de final de mandat, dar nenorocirea este ca autoritatile nu incearca sa-l contrazica, ba chiar il incurajeaza, confirma prin tot ce fac si spun si din ce in ce mai multi nemultumiti, pe drept, ingroasa randul adeptilor.
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Se fac asemanari cu fascistii fiindca intre ei si bolsevici a fost doar o singura diferenta majora. Fascistii ii lasau pe unii sa fie putrezi de bogati, atat timp cat serveau regimul.
   Fascistii au ajuns la putere folosind nemultumirea maselor si apoi nu au mai vrut sa plece. Cam cum a vrut Trump si cum probabil o sa o faca pana la urma. Bolsevicii au deturnat prin violenta o revolutie justificata.
   • Like 0
 • Da, ”organizații tumorale”, însă boala este guvernul, serviciile secrete, ministerul care ar trebui să asigure ordinea și respectarea legii. Boala este lehamitea de-a veni la vot, de-a reacționa la anarhie, de-a accepta traiul pe învârteala cu lucrătorii de la instituțiile de stat.
  • Like 4
  • @ Niculae Moromete
   Vreti sa spuneti ca politia si jandarmeria simt lehamite fata de anarhie? Nu cumva sunt ghidate sa fie blege de catre cozile de topor ale Rusiei care vor destabilizare si haos intr-un stat al EU, sa vina ei sa salveze situatia? Ei intotdeauna provoaca situatii dupa care apar ca salvatori....parca vad, in cosmarurile mele, cum ii vom preamari in imnul national ca ne-au salvat de EU si NATO....
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult