Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Apocalipsa după Trumpussy

Meryl Streep

În general, oamenii nu se uită la cer, decât ca să vadă cum va fi vremea, să-l ia martor la ghinionul lor sau să-i mulțumească pentru baftă. Altfel, pentru marea majoritate a pământenilor, cerul nopții, stelele, Calea Lactee, Cosmosul există într-o măsură mult mai mică decât un hamburger în pauza de prânz.

Prin urmare, îndemnul devenit slogan al președintei USA, Trumpussy, „Don`t look up!”, are șanse să fie urmat de milioane de oameni. Chiar dacă din ceruri vine Moartea peste toți.

De un lucru am devenit și mai convins după ce am văzut comedia negricioasă a lui Adam McKay: realitatea oricărui pericol planetar, care poate duce la pieirea rasei umane, va fi negată într-o veselie de mare parte din zisa rasă până în clipa în care vor crăpa, ba chiar și pe lumea cealaltă. Cometă, viruși, poluare, catastrofă climatică, toate se dizolvă în internetul care decretează că așa ceva nu există sau e praf în ochi. Avertizează în legătură cu extincția globală și ți se va râde în nas. Râsul îngheață doar când se face auzită o tăiere din salariu. 

De obicei, multe stele la un loc nu fac un film galactic, fac un ghiveci. Nu e cazul lui „Don`t look up!”. Leonardo DiCaprio, în rolul unui astronom cinstit și aiurit, demonstrează încă o dată că este un actor mai mare decât pare, Jennifer Lawrence gravitează excelent în jurul lui, Meryl Streep, Trumpussy, reușește colosala performanță de a te călca pe nervi chiar mai tare decât Trump, iar Timothée Chalamet face un rol mic, dar memorabil, fiind mult mai viu și adevărat decât supereroul din marea plăcintă cu pixeli și nisip numită „Dune”.

Un film despre sfârșitul lumii la sfârșitul anului, trântit taman în „magia” sărbătorilor, „Nu priviți în sus!” poate ne va face să ne uităm unii la alții...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult