Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Apocalipsa după Trumpussy

Meryl Streep

În general, oamenii nu se uită la cer, decât ca să vadă cum va fi vremea, să-l ia martor la ghinionul lor sau să-i mulțumească pentru baftă. Altfel, pentru marea majoritate a pământenilor, cerul nopții, stelele, Calea Lactee, Cosmosul există într-o măsură mult mai mică decât un hamburger în pauza de prânz.

Prin urmare, îndemnul devenit slogan al președintei USA, Trumpussy, „Don`t look up!”, are șanse să fie urmat de milioane de oameni. Chiar dacă din ceruri vine Moartea peste toți.

De un lucru am devenit și mai convins după ce am văzut comedia negricioasă a lui Adam McKay: realitatea oricărui pericol planetar, care poate duce la pieirea rasei umane, va fi negată într-o veselie de mare parte din zisa rasă până în clipa în care vor crăpa, ba chiar și pe lumea cealaltă. Cometă, viruși, poluare, catastrofă climatică, toate se dizolvă în internetul care decretează că așa ceva nu există sau e praf în ochi. Avertizează în legătură cu extincția globală și ți se va râde în nas. Râsul îngheață doar când se face auzită o tăiere din salariu. 

De obicei, multe stele la un loc nu fac un film galactic, fac un ghiveci. Nu e cazul lui „Don`t look up!”. Leonardo DiCaprio, în rolul unui astronom cinstit și aiurit, demonstrează încă o dată că este un actor mai mare decât pare, Jennifer Lawrence gravitează excelent în jurul lui, Meryl Streep, Trumpussy, reușește colosala performanță de a te călca pe nervi chiar mai tare decât Trump, iar Timothée Chalamet face un rol mic, dar memorabil, fiind mult mai viu și adevărat decât supereroul din marea plăcintă cu pixeli și nisip numită „Dune”.

Un film despre sfârșitul lumii la sfârșitul anului, trântit taman în „magia” sărbătorilor, „Nu priviți în sus!” poate ne va face să ne uităm unii la alții...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult