Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Apocalipsa după Trumpussy

Meryl Streep

În general, oamenii nu se uită la cer, decât ca să vadă cum va fi vremea, să-l ia martor la ghinionul lor sau să-i mulțumească pentru baftă. Altfel, pentru marea majoritate a pământenilor, cerul nopții, stelele, Calea Lactee, Cosmosul există într-o măsură mult mai mică decât un hamburger în pauza de prânz.

Prin urmare, îndemnul devenit slogan al președintei USA, Trumpussy, „Don`t look up!”, are șanse să fie urmat de milioane de oameni. Chiar dacă din ceruri vine Moartea peste toți.

De un lucru am devenit și mai convins după ce am văzut comedia negricioasă a lui Adam McKay: realitatea oricărui pericol planetar, care poate duce la pieirea rasei umane, va fi negată într-o veselie de mare parte din zisa rasă până în clipa în care vor crăpa, ba chiar și pe lumea cealaltă. Cometă, viruși, poluare, catastrofă climatică, toate se dizolvă în internetul care decretează că așa ceva nu există sau e praf în ochi. Avertizează în legătură cu extincția globală și ți se va râde în nas. Râsul îngheață doar când se face auzită o tăiere din salariu. 

De obicei, multe stele la un loc nu fac un film galactic, fac un ghiveci. Nu e cazul lui „Don`t look up!”. Leonardo DiCaprio, în rolul unui astronom cinstit și aiurit, demonstrează încă o dată că este un actor mai mare decât pare, Jennifer Lawrence gravitează excelent în jurul lui, Meryl Streep, Trumpussy, reușește colosala performanță de a te călca pe nervi chiar mai tare decât Trump, iar Timothée Chalamet face un rol mic, dar memorabil, fiind mult mai viu și adevărat decât supereroul din marea plăcintă cu pixeli și nisip numită „Dune”.

Un film despre sfârșitul lumii la sfârșitul anului, trântit taman în „magia” sărbătorilor, „Nu priviți în sus!” poate ne va face să ne uităm unii la alții...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult