Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP, despre cazul de la Galați: „Procedează exact ca polițiștii din Caracal, exact ca omorâtorul din Caracal”

Cristian Tudor Popescu consideră că cei doi polițiști care nu au reacționat în cazul fetei pline de sânge de la Galați nu sunt oameni și n-au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă la Caracal. În schimb, cetățenii acestei țări s-ar putea să înțeleagă ceva din tot ce văd acum: descoperă cine este statul paralel, a spus gazetarul la Digi24. El atrage atenția că schimbarea este posibilă doar prin schimbarea politicului, iar acest lucru se realizează democratic numai prin alegeri.

„Care era poziția geometrică a duduii în uniformă, de pe locul din dreapta, și a celuilalt polițist din mașină față de fata însângerată? Poziția este paralelă. Înseamnă că urmează să nu se întâlnească niciodată. Acești doi inși din mașină, care poartă uniforme, n-aveau niciun gând să coboare și să-și intersecteze vreodată existența ca polițiști cu această fată. (...) Deci, ce descoperă cetățenii în aceste zile? Descoperă cine este statul paralel. Statul paralel sunt ei, simplii cetățeni, cei care nu au funcții, care nu au bani, care sunt niște amărâți. Aștia sunt statul paralel de care tot auzim de nu știu câtă vreme! Statul, statul pur și simplu, fiecare dintre acești polițiști, procurori, STS-iști, MAI, Guvern și mai cine vreți dvs, autorități, fiecare dintre ei își spun în sinea lor ca Ludovic al XIV-lea: «Statul sunt eu!» ”, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

„Cum să fie statul o prăpădită de 14 ani, care cine știe cum o fi ajuns plină de sânge acolo, pe trotuar! Cum? Asta face parte din statul care suntem noi?! Nu, domnule, e în alt stat, în statul paralel, cu care noi nu ne întâlnim!” - cam așa gândesc cei care ar trebui să reprezinte statul în relația cu cetățenii, a arătat CTP.

În opinia gazetarului, reprezentantul de la DGASPC Galați care a susținut că a fost vorba de un act liber consimțit al fetei este un „povestaș”, care a preferat să spună această poveste de teamă să nu cumva să fie tras el la răspundere. „Procedează exact ca polițiștii din Caracal, exact ca omorâtorul din Caracal, făcând fetele și pe această fată, aflată într-o situație critică, cățele în călduri”, a afirmat Cristian Tudor Popescu. „Pentru cine să fiu tras la răspundere, pentru prăpădita asta, care de fapt e o curvă de 14 ani! Asta ne spune individul. Și știți de ce o face? Pentru că fata asta e orfană. Că dacă avea părinți, individul ăsta nu mai era așa de bun povestitor, pentru că s-ar fi putut să fie dat în judecată sau să primească niște pumni în cap acum. Pentru că știe că n-are cine ce să-i zică, pentru că asta e o amărâtă de orfană, atunci face el povești pe seama ei. Reprezentantul Protecției Copilului, al statului!”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Disoluția autorității, metastază generată de politic

CTP a reamintit că acum 20 de ani a scris o serie de articole despre un concept pe care îl numea atunci „disoluția autorității”, disoluția statului. „Acest fenomen a ros ca un cancer România până în zilele de astăzi”, spune gazetarul. Și a explicat în ce constă acesta: discreditarea, în cazul de față, a uniformei. „Păi, după ce văd ce văd oamenii - simplii cetățeni, statul paralel, cetățenii ăștia paraleli - după ce văd ce se întâmplă cu oamenii în uniformă în aceste zile, ajunge să valoreze în ochii lor uniforma de polițist mai puțin decât aia a bodyguarzilor firmelor private, (...) ăia care umblă cu mașini și fac gălăgie multă. Iar disoluția autorității înseamnă așa: polițistul, agentul, disprețuiește cetățenii - ați văzut cum se uita polițista aia din mașină la fată, ce privire avea? - deci, slujbașul statului disprețuiește cetățenii; înseamnă cetățeni care nu au încredere și ajung la rândul lor să nu mai dea doi bani pe slujbașii statului; înseamnă slujbași ai statului care își disprețuiesc, de fapt, șefii, pentru că știu cum au fost puși acolo respectivii șefi, ba pe unii îi mai au și cu ceva la mână, pentru că sunt puși politic acolo; înseamnă niște relații de sus și până jos, de la funcțiile de conducere și până la cetățenii statului paralel, alterate complet. Toate aceste perechi relaționale între cetățeni, slujbași și șefi sunt complet alterate în acest moment”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„Această metastază a fost generată de politic”, a punctat CTP. „Să nu politizăm! Păi, cum să nu politizăm ceea ce este politizat până la măduvă, că de-aia sunt putrede structurile astea”, a spus jurnalistul, adăugând că „peștele de la cap se-mpute”.

Dacă nu se schimbă tipul de politician care a condus România în acești 30 de ani, toate aceste măsuri punctuale - de exemplu, dat afară anumiți oameni - nu vor avea niciun efect, arată CTP. Schimbarea este posibilă numai prin schimbarea politicului. Cât timp modul de gândire, sistemul injectat de politic rămâne același, nu se va întâmpla nimic, subliniază CTP. „Cum se schimbă politicul? Prin alegeri! Altă metodă democratică nu există! Politicul se schimbă prin alegeri”, a conchis gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bun, vor veni alegerile si actualii guvernanti vor fi schimbati cu altii cinstiti si competenti. Vor fi schimbati si cei pusi in functiile de conducere din ratiuni politice. Dar vor trebui alti 30 de ani ca sa-i schimbi pe acesti functionari in politie incompetenti si corupti, de la nivelele inferioare, bine intepeniti in posturile lor.
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Nu trebuie 30 de ani, nici macar unul, pentru masuri rapide, luate impotriva nesimtirii. Pentru inceput ar fi suficient sa se aplice sanctiunile existente si sa se implementeze si altele. Care sa se faca simtite in buzunarele acelora care isi bat joc de functia publica in care au fost angajati. In orice institutie se pot organiza si examene, in mod serios si responsabil, daca exista vointa politica necesara, Aceste examene ar putea curata, cu siguranta, o mare parte a mucegaiului din sistem. Mai exista si alte metode, dar primul pas este vointa politica.
      • Like 0
  • Noi, cele slabe prin natură, prea usor susceptibile de actiuni imorale, vulnerabile din aceste cauze in fata semenilor nostri, va multumim ca ne acordati prezumtia de nevinovatie.
    • Like 0
  • George check icon
    VCT statul paralel e ala pe care nu mai stii tu cum sa-l pupui in cur - ca sa vorbesc pe limbajul tau. Inainte ii pupai in cur pe comunisti si acum deoarece te-ai saturat sa tot ii pupi ai trecut la statul paralel.
    Cum iti explici tu, care le stii pe toate si te schimonosesti de parca ai fi un cur de maimuta... ca atunci la Paris au votat 300 de insi pe secunda, ca sa iasa Basescu...
    • Like 0
    • @ George
      Antena 3 nu e aici
      • Like 6
  • Prima problemă e că oamenii ăștia NU SUNT dați afară, ci doar rotiți.
    Sau atinși așa...cu o pană...dulce.
    Prima întrebare pentru candidat va trebui să fie ”Îi veți da afară pe ăștia, îi veți pune în pușcărie?”.
    • Like 1
  • Păi sunt tot milițieni, e normal.
    • Like 1
  • Tipul de politician se va schimba doar atunci cand se va schimba si tipul omului care il voteaza. Pentru ca politicianul este oglinda votantului.
    • Like 6
    • @ Horea Mihaltan
      Delia MC Delia MC check icon
      Mega-like.
      • Like 0
    • @ Horea Mihaltan
      Mega like idem, dar cum vedeti sa se si intample, sau mai bine zis cand?! Eu nu cred ca nu poate exista si a "treia cale"... Nu putem astepta nici sa treaca nu stiu cate generatii insa nici nu mai poate fi tolerat ceea ce se intampla. Deci ?!
      • Like 0
    • @ Horea Mihaltan
      Exact! Dar votantul se va schimba , cand va fi educat in directia asta ( si in general ) si va trai intr-o societate dezvoltata si civilizata. Pe care o construieste ...politicianul! Na, belea!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult