Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP, despre cine ar trebui să primească pensii speciale în România: În primul rând, nu ar trebui să mai existe pensii sub 2000 de lei

Pensiile speciale ar trebuie date la baza piramidei sociale, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. În emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24, gazetarul spune că prioritatea politicienilor care se ocupă de sistemul de pensii ar trebui să fie mai întâi ridicarea „la un minim nivel de supraviețuire decentă, de viețuire decentă a tuturor pensionarilor din această țară”.

„E suficient să întrebați oricare cetățean, simplu cetățean, nu cu pensii de felul acesta, un pensionar, întrebați-l dacă e cinstit, dacă e drept, ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România. Și asta nu înseamnă că se rezolvă lucrurile, pe de altă parte e presiunea asta extraordinară din partea puterii parlamentare să crească cu 40% pensiile. De ce să le crești cu 40%? Ca să nu le mai poți plăti încă din prima lună...? E absolut lipsit de sens. Cum să susții așa ceva. Eu nici nu știu cum pot fi luate în considerare astfel de inițiative parlamentare.

Aici e vorba de tratarea acestor oameni, a pensionarilor, tratarea lor cu dispreț, ca o masă de manevră. De 30 de ani încoace ei așa sunt tratați. De către toate puterile politice care au fost aici în România. Nimeni nu s-a ocupat cu adevărat de probleme pensionarilor, adică să ia sistemul de pensii, nu numai sistemul de pensii, viața unui pensionar din România și să vadă, unde sunt suferințele, problemele grave, unde apar – la medicamente, la tratament, la cumpărarea de produse unde prețurile sunt din ce în ce mai mari. Să vadă întreaga situație a pensionarilor și să gândească un sistem echitabil pentru toată lumea, care să nu însemne neapărat belșug, ca să folosesc o expresie a domnului Dan Barna, ci echitate și demnitate.

Pentru că ce îi scoate acum din sărite, oamenii aceștia se simt în primul rând desconsiderați, jigniți, cei mai mulți dintre ei au muncit ani mulți, au muncit și în sistemul comunist, iar pensiile astea de mizerie pe care le iau în raport cu aceste pensii nesimțite, sfidătoare, pentru că asta e problema, îți bați joc de mine în ultimă instanță. Eu poate că pot să trăiesc și cu 2000 de lei în timp ce tu ai 70.000 de lei. Dar cum arată asta? Îți bați joc de mine, de munca mea. Pentru că, de fapt, pensia nu reprezintă numai niște bani, ci și o apreciere a muncii depuse de om în cursul vieții. Nimeni nu a abordat așa problema pensionarilor. Toată lumea a vrut să genereze ideea «Noi vă dăm! Cu noi o să fie belșug, o să vă dăm pensii pân’ la cer».

Dacă oamenii s-ar simți apreciați, tratați cu respect, s-ar simți demni în această postură a lor, atunci ar fi deschiși și ar înțelege că nu se poate da acum 40% mărire la toată lumea.

În momentul de față pensia minimă cât este? 700 de lei? Nu se poate așa ceva! Aia este o jignire. Problema nu e că nu se măresc pensiile cu 40%, ci că nu ar trebui să existe pensii de asemenea dimensiune, la asemenea nivel. Eu dacă aș fi politician și m-aș ocupa de sistemul de pensii aș spune: «dom’le, în primul rând vreau să nu mai există nicio pensie sub 2000 de lei», de pildă. De ce? Fiindcă indiferent de ce-a muncit, c-a fost șef de stat sau a fost femeie de serviciu, omul ăla e bătrân. Are aceleași nevoi, aceleași cerințe la bătrânețe și pentru asta 700 de lei nu îi ajung. Categoric!

La peste 2000 de lei intervine contributivitatea. Aici ar trebui date pensiile speciale, la baza piramidei! Ăștia sunt bani de la stat. Ar trebui dați acești bani la baza piramidei pentru a îi ridica la un minim nivel de supraviețuire decentă, de viețuire decentă pe toți pensionarii din această țară. După aceea, vii peste cu contributivitatea care te poate duce la sume mult mai mari” a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Despre PENSII SPECIALE se poate vorbi daca votati psd-istilor tot asa PSD-ul,la brat cu usl-istii din PNL,care inaintea psd-istilor au propus si aprobat pensii speciale pt.Curtea de conturi,doar un EXEMPLU:
    "...în Parlament, Florin Roman, alături de Roberta Anastase, Alina Gorghiu, Gigel Sorinel Știrbu, Răzvan Sorin Prișcă, Ben Oni Ardelean și alți membri ai PNL, dar și alături de Eugen Orlando Teodorovici și alți pesediști, a fost inițiator al unei legi ce adus la apariția pensiilor speciale pentru angajații Curții de conturi. Nu doar că a fost printre inițiatori, dar a și votat-o. În total, legea respectivă a avut 20 de inițiatori de la PNL-isti și doar 5 de la PSD."

    • Like 0
  • Despre pensii și pensiile speciale.
    Pomenea cineva într-un comentariu de pe un site că „Un drept câștigat nu mai poate fi luat înapoi” - așa spune legea, dar un drept acordat unei persoane care încalcă dreptul altei persoane nu poate fi supus acestui principiu. Resursele sunt limitate și ce primește unul nemeritat nu primește celălalt căruia ar trebui să i se coreleze pensia cu realitatea economică actuală în contextul principiului contributivității, desigur.
    Contribuțiile la fondul de pensii ar trebui să fie echivalate în aur, fiindcă aurul reflectă puterea de cumpărare la momentul contribuției cel mai bine și astfel se va menține puterea de cumpărare și după momentul pensionării - mai bine decât cu orice altă monedă. Fondul de pensii ar trebui să facă parte integrantă din tezaurul de aur al României și ar putea fi promisiunea statului că pe viitor cetățenii acestei țări vor avea cu ce trăi după pensionare.
    Acest lucru se întâmplă și acum pe moneda națională, prin stocul de valută existent la BNR prin care se produc echilibrări pe moment, însă fiecare echilibrarea are o pierdere de referință în puterea de cumpărare și după multe asemenea echilibrări populația pierde șirul și poate pierde din puterea de cumpărare după cum poate să și câștige. Dar lucrurile astea sunt greu de evaluat de către omul simplu și tendința finanțiștilor e să jupuiască dacă pot.
    Desigur că poate exista și opțiunea ca să contribui la un fond de pensie privat, care face investiții pentru a compensa devalorizarea monedei și a mări valoarea depozitului, dar echivalarea ar trebui făcută tot în aur la momentul contabilizării plusurilor provenite din investiții.
    În concluzie echivalarea în aur a pensiei ar permite constituirea unei referințe mult mai stabile pentru puterea de cumpărare a pensionarilor.
    • Like 1
  • Am urmărit-o ieri pe Renate Weber în dialog cu Ion Cristoiu. Și Curtea Constituțională și Avocatul Poporului sunt instituții ”populate” cu comunistoizi nenorociți! Aveți voi, magistrații (și alții, parlamentarii în primul rând) 7 kile de creier iar eu doar 7 grame pentru ca voi să aveți pensii de 5-25 de ori mai mare decât a mea? Precizez că sunt persoană cu handicap neuromotor congenital (tetrapareză spastcă), am lucrat 24 de ani, dintre care 22 numai în grupa I de muncă (cercetare chimică aplicativă, substanțe cancerigne, inflamabile și explozive), am dat o pâine bună de mâncat ani de zile câtorva mii de oameni prin brevetele mele de invenție și perfecționările tehnologice aplicate în producție; în timp ce oameni cât malul plimbau în servicii călduțe două hârtii, opt ore pe zi, eu mă cățăram pe estacade și învârteam la ventile în timpul experimentărilor industriale, asumându-mi riscuri enorme; iar voi aveți astăzi salarii și pensii uriașe, absolut nesimțite în comparație cu mine?! Păi, comparați munca voastră cu munca mea, care am boala congenitală foarte agravată și, pe lângă asta, încă multe alte boli (ficat, colon, prostată) cauzate de mediul toxic în care am lucrat! Culmea culmilor este că, deși aveți niște salarii și pensii uriașe, dreptate în țara asta tot nu există! Și nu există fiindcă pentru cei mai mulți dintre voi, pe lângă faptul că sunteți de o incompetență crasă, dreptatea a fost și continuă șă fie o marfă vândută la licitație: o are cine dă mai mult! ȚARĂ DE LICHELE, ȚARĂ DE SECĂTURI! Statistic vorbind, desigur.
    • Like 1
  • Ruiz check icon
    Cea mai mare problema sunt aceste mariri procentuale.Odata creat un dezechilibru el este apoi accentuat prin compunere succesiva. Cum sa dai 40% crestere atit la pensia de 2000 lei cit si la cea de 15000 lei ? E o nebunie totala.Sa te retragi la 45 ani cu o pensie mai mare decit ai avut salariul invocind faptul ca pe timpul activitatii ai avut o serie de restringeri ale drepturilor, ca si cum ai fost inrolat cu forta si nu ai acceptat de bunavoie......nesimtire e putin spus...
    • Like 2
  • In ceea ce priveste avocatul poporului - este de datoria sa de a contesta orice lege care i se pare neconstitutionala - chiar daca ii place sau nu-i place acest lucru - sa avem pardon dar si Avocatul Poporului va beneficia de o pensie speciala. Legea este contestata de avocat din principiu - un drept castigat nu mai poate fi luat inapoi.
    • Like 0
  • Oare cati la suta din pensionarii in plata actuali au iesit la pensie cu vechime integrala,la limita de varsta?Asta inseamna,de fapt contributivitate!Altfel sunt tot felul de pensionari cu cate 15-20 de ani de contributie care primesc din fondul de pensii dupa cum au cotribuit la el!CTP vrea,ca si altii ,un fel de "dreptate sociala" intr-o tara cu venituri reduse ,de la o populatie care contribuie putin la buget,atat la CASS cat si la pensii,de aici ramanem intr-un stat stat social nefunctional!E prea mult comunism inoculat in creierii romanilor,iar magaria cu pensiile speciale care ajuta burta magistratilor sa fie impartiala e cea mai mare ipocrizie a clasei politice si a beneficiarilor!
    • Like 0
  • antonia check icon
    Nu.
    Sunt atatea nedreptati incat oricum ai analiza te poti doar apropia de un sistem echitabil.
    E multa munca la negru in tara asta, de asemenea cei care lucreaza legal sau nu in alte tari; astia nu contribuie la fondul de pensii iar cand e vorba de primit de la stat ar trebui sa primesca aproape cat cel care a muncit zeci de ani si a contribuit ?
    Anormal e si sa fie atat de mare decalajul intre pensia minima si maxima, indiferent ce au muncit oamenii aia.
    Anormal e si ca membrii cc, parlamentarii, toti influencerii politici sa stabileasca asupra legalitatii propriilor pensii speciale.
    In opinia mea- poate gresita, sistemul de pensii e aiurea in capitalism.
    Il lasi pe om sa se descurce singur in viata, sa-si caute el sursa de venit pe care i-o impozitezi - normal, ca membru al societatii pentru nevoi comune, dar il obligi si la contributia de pensii care apoi i-o returnezi cum te taie capu', discretionar si uneori abuziv - asta daca omul nu da ortu' popii si statul ramane bine mersi cu banii lui. In fond comun, cei care pot, pot sa-si bage labutele cum doresc. E munca pe sistem capitalist cu sistem de asigurari comunist. Strutocamila.
    Lasa-l pe om sa-si faca propriul plan de viata daca slujba nu-i garantezi si in general nu-i garantezi nimic ( decat la nivel declarativ...in realitate lucrurile stau altfel ) Nu discut aici de incapacitate de munca, care intra in sfera responsabilitatii comune, sau de asigurari voluntare.
    Ce ar trebui sa faca statul e doar sa aduca la cunostinta oamenilor proverbul cu greierele si furnica.
    • Like 0
    • @ antonia
      check icon
      Sistemul capitalist este aiurea, pentru ca permite lipsuri in plina abundenta.
      • Like 0
  • Ideea de a face pensia minima 2000 de lei este o masura sociala . Daca , sa presupunem ca s-ar face asa ceva ,adica sa se stabileasca pensia minima la 2000 de lei , atunci fondul de pensii necesar ar creste cam in aceeasi masura ca si in cazul maririi pensiilor cu 40 % , deci nu ar fi de unde sa fie sustinuta o asemenea marire ( asta in ipoteza ca celelalte pensii nu ar fi marite). Mai apare o problema : cei cu cu pensii mici au muncit putin ,de aici vine si contributivitatea scazuta si deci ,pensia mica , iar cei cu pensii de 2000-3000 de lei au muncit ca sa zicem asa , normal ,adica 35 de ani. Ori o aducere a pensiilor a celor care nu au muncit , aproape la nivelul celor care au muncit ,nu este o masura echitabila si atunci ar fi necesara o marire a pensiilor celor care au muncit minim 35 de ani , care ar duce la o marire a fondului de pensii f. mult .Aceasta este o ipoteza de lucru simplificata la maxim ptr. ca sunt f. multi pensionari care au muncit minim 35 de ani si care au pensii cuprinse intre 1200 si 2000 de lei. Ideea este generoasa ,dar nu se poate aplica in momentul de fata.
    • Like 1
  • Inainte de a fi marite, pensiile trebuiesc recalculate aduse cat mai aproape de adevar. Am un exemplu din proximitate.Aceeasi pregatire , acelasi salariu vechime peste 42 ani,diferenta de 10 luni a datei de pensionare.Pensie la 22 ian.2019-2025lei., pensie la 15 dec.2019-3200lei. Indice de corectie33 %, pentru a doua.E uluitor.Cand vad cata incrancenare in a gasi rezolvare la problemele oamenilor.Nu ma mira ca se pune problema restructurarii posturilor caselor de pensii.Care sunt criteriile de calcul? se vede ca suntem la discretia functionarilor.
    • Like 4
    • @ Victoria Rabei
      Sa va dau si eu un exemplu : la aceeasi meserie (inginer) dar cu trei ani vechime mai mult (37 de ani fata de 34) si cu functie mai mare (manager energetic fata de inginer obisnuit de birou), eu pensie in ianuarie 2011 pe noua lege a lui Boc, 1350 iar colega mea in conditiile date mai sus, 1850 pe vechea lege in decembrie 2010. As fi fost multumit macar daca m-ar fi tinut la nivelul vechii legi. Dar prea putina lume s-a prins la timpul respectiv ca ne-au taiat din punctele de pensie. Prin maririle ulterioare, diferenta e acum si mai mare. Iar acum, tot conform legii, nu ar fi trebuit ca la fiecare inceput de an sa mareasca pensiile cu 5% sau cu rata inflatiei ?
      • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Pensia minima exista peste tot, nivelul ei trebuie clar corelat cu nevoile omului și desființată nenorocirea de pensie speciala. Dar lucrurile sunt mult mai profunde decât atâta, de la felul cum definești principiile de impozitare a salariilor pentru pensie și sănătate , pilonii de pensie, tipul de pensie șamd. În Germania, și modelul nu este cel mai stralucit, toate salariile plătite de stat nu sunt impozitate iar statul asigura pensia și asigurările de sănătate ptr salariații ei ( armata, justiție, învățământ, funcționari de stat). Aceștia sunt numiți pensionari. Ceilalti își plătesc prin impozite și contribuții pensia și asigurările, aceștia sunt numiți rentieri. Pare rațional ca statul sa plătească salariile și sa nu își impoziteze banii plătiți, dar printr-o astfel de politica, spitalele de stat concurează spitalele private, de exemplu. Vârsta de pensionare este un alt exemplu, căci acolo lumea iese în mod normal la aceeasi vârstă la pensie, dacă nu își plătește anii de ieșire anticipata la pensie. Ideea este ca lucrurile nu se reduc doar la nivelul pensiei minime și desființarea pensiei speciale, ci trebuie o reformare profunda de la principii care sa ofere o vizibilitate ptr tot ce înseamnă sistem de impozitare, de sănătate și pensionare. Și sa nu uitam, dacă ne uitam doar la pensia minima și nu se încurajează sisteme de contribuții alternative ptr cresterea cuantumului pensiei, sistemul va fi, asa cum este și acum, un eșec.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult