Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CTP, despre medicul care pretinde că a vindecat 1.000 de pacienți cu Covid cu o „rețetă secretă”. „Ce avem aici este un Maglavit perfect ”

Flavia Groșan

Foto: Captură Digi24

„O șarlatanie”, „un Maglavit perfect”. Așa cataloghează jurnalistul Cristian Tudor Popescu declarațiile controversate ale medicului Flavia Groșan, care pretinde că a vindecat, de la distanță, 1.000 de pacienți cu Covid cu o rețetă „secretă”. Mai îngrijorător este însă că există destui oameni care au luat de bune spusele ei și o consideră pe Flavia Groșan „un erou” și „o zeiță curată”. Cristian Tudor Popescu a citit, în emisiunea Cap Limpede, de la Digi24, comentariile acestora.

 • „Domnul să vă binecuvânteze, stimată doamnă doctor!”
 • „Un medic și un om adevărat, astfel de oameni sunt marginalizați.”
 • „Doamna doctor este un erou, nu cei în combinezon care luau oameni cu izoleta. Dintotdeauna eroii au luptat pentru libertate. De ce nu sunt lăsați doctorii să pună diagnosticul de COVID? Dacă pentru diagnosticarea COVID este folosit testul mincinos PCR și tratamentul e deja impus, șeful OMS nu e doctor, înseamnă că nu mai e necesară facultatea de medicină. Arafat e mai mult la TV, terorizează oamenii, sperie, amenință. El nu a salvat niciodată pe nimeni. Un COVID mișto, spune liniștitorul doctor cu inimă și rezolvă pandemia”.
 • „Iată un medic adevărat, Dumnezeu să-i ajute în consacrarea aceasta”.
 • „O zeiță curată. Doamnă doctor, vă iubim”.
 • „Felicitări, doamnă doctor! Poporul vă adoră, vă iubește. Dorim să fiți dvs ministrul Sănătății”. „Dumnezeu să ocrotească această zeiță! Oamenii au găsit o cale, o speranță în dvs. Sunteți un erou național”.
 • „Doamna doctora, ar trebui să fiți ministrul Sănătăți (sic!)”.
 • „Un înger trimis pe Pământ”.

Cum aș putea eu să numesc aceste persoane? Le-aș numi „maglavite”.

Cristian Tudor Popescu: : Le-am citit pe toate. Există o singură postare care spune: „eu nu prea înțeleg ce zice această doamnă. Văd că ăia care comentează înainte îi dau cu binecuvântările, atât”.

Restul sunt ce am citit aici: „erou național”, „zeiță”, „ministrul Sănătăți (sic!)”. Cum aș putea eu să numesc aceste persoane? Le-aș numi „maglavite”.

Ce avem aici este un Maglavit perfect (cazul ciobanului Petrache Lupu din comuna Maglavit, care a pretins că a avut mai multe viziuni divine în 1935, iar milioane de persoane au mers în pelerinaj în acel loc. La Maglavit a fost ridicată și o mănăstire, n.r.)

Această doamnă spune că a vindecat 1.000 de oameni. Unde sunt? Dânsa are un cabinet particular. Există vreo înregistrare - cu ce stare au venit la dânsa, cum au plecat, ce diagnostic le-a fost pus, tot de către dânsa? Diagnostic pe care spune că îl pune după voce, la telefon. Ca marii vindecători din perioada sovietică, care vindecau la televizor. Se vindecau oamenii doar uitându-se la ei. Doamna vindecă prin calculator, online, nu e nevoie să te duci la ea cabinet.

Nu se știe nici rețeta-minune, miracol pe care o folosește, căci doamna zice: „nu spun, că mi-o faceți praf”. Cum să i-o facă praf cineva? Spui o rețetă și se va verifica dacă e valabilă sau nu. Cine să i-o facă praf? Dar doamna o ține secretă, ca să vină oamenii ca la Maglavit la dânsa, fie online, fie fizic la cabinet. Sunt atâția care îi cer numărul de telefon.

E șarlatanie, evident. Șarlatania se clasează după rezultat, nu mă interesează dacă respectivul e în toate mințile sau nu. Pe mine mă interesează ce face el.

Dânsa spune așa: nu se moare de COVID. Cei care mor acum nu au murit de COVID. COVID-ul e o pneumonie simplă, o răceală ceva mai gravă care poate fi vindecată cu regi, regine, valeți și eroi, cu o rețetă pe care nu o știm în continuare, dar e minune. Oamenii ăia sunt omorâți în spital, asta spune doamna. Nu știu dacă o spune pentru că are o afecțiune psihică. Dacă mi se poate permite și mie să pun un diagnostic - dacă dânsa poate să pună diagnostic după voce, la telefon, atunci am și eu dreptul, nu? - pun și eu un diagnostic după vocea domniei sale, după figura domniei sale, după cum se comportă și mai ales după ce spune. Și eu am o înțelegere și compasiune mare pentru oamenii cu afecțiuni psihice. Viața a făcut să văd mulți. Poate să aibă așa ceva dânsa.

Problema este că rezultatul este acesta: mii, zeci de mii de de oameni, petiții – s-au făcut petiții să se strângă oamenii și să preseze la Colegiul Medicilor, să fie demonstrație stradală pe 22 martie, când e audiată acolo distinsa. S-a făcut petiție ca un jurnalist de la Antena3, de unde văzurăm interviul, care n-a făcut decât atât, a spus: „nu se mai fac niște verificări psihologice, psihiatrice, pentru medici, înainte de a li se da drept de practică?” Pentru această întrebare pusă de jurnalistul Radu Tudor s-a făcut petiție pentru concedierea lui, de către acești „maglaviți” și „maglavite”.

Ce am auzit aici e o poveste. Ați văzut-o cu cât drag spune: „medicamentele din rețeta aia sunt copiii mei”. Nu știu dacă doamna are copii, dar medicamentele sunt copiii ei. „E povestea mea, pe asta nu mi-o puteți lua”. Asta e, o poveste și nimic altceva. Exact ca în cazul de la Maglavit, fără absolut nimic palpabil.

Cei care comentează aici nu cred că știu ce înseamnă jurământul lui Hipocrate și dacă îi permite să țină secretă o rețetă. Că vorbim de „medic adevărat”, „zeiță”. Atunci cum ții secretă rețeta? Dimpotrivă, o comunici.

De când a izbucnit pandemia, medici, organizații medicale se chinuie să găsească un tratament, s-au chinuit și au făcut vaccinuri. Astea au fost secrete? Cercetările au fost publice, s-au făcut cunoscute rezultatele, au putut fi verificate în fiecare moment. Asta e o caracteristică a muncii medicale, nu se vine cu secrete”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Flavia Groșan va fi audiată de Colegiul Medicilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acum inteleg de ce maistrul Cristoiu il injura asa - tam-nisam- azi dimineata pe Radu Tudor. Iar azi Gadea a fost sa o intampine si sa o imbratiseze la iesirea de la Colegiul medicilor, iar asta seara ne-o aduce din nou la emisiunea lui.
  • Like 0
 • Nu pot înțelege de ce această formă de viață-CTP mai este înghițit pe... unde încă îl mai înghite lumea. Cum poate un asemenea individ inert să își dea cu presupusul despre unele aspecte când acesta, din punt de vedere social, este o epavă...
  • Like 0
 • Salutări!
  în rezervă, tot sub Jurământ:

  /terapie pentru evitarea luării câmpilor din pricini de singurătate/; pot fi ne-iertat.


  -Vorbele și scrise( o bibliotecă antică), se duc ...sfârșitul vieții este nestemata asumată odată cu prima respirație.
  Cum se petrece ultima respirație, în aceste timpuri, când lumea-i isterizat de împărțită, are importanță numai în portofelele stăpânilor de /Pompe funebre/.

  Fără gripă( de ce?), tuberculosul
  Narcis-Teofil Purice

  Servus!
  • Like 0
 • Jegos cetepe-ul, din ce în ce mai jegos ... De fapt, ce mă mir? A trebuit să dau "unfollow" lui Moise Guran pe FB, atât de jegos devenise și el. De la cetepe ce puteam să aștept?
  Este cumplit cât de jos se poate coborâ cineva pentru un pumn de arginți!
  • Like 0
  • @ Dani-El EL
   Pai ce mai astepti prietene? Da-i unfollow si du-te tare!
   • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Oameni buni, ne certăm degeaba.
  Nu s-a întrebat nimeni, azi, când lumea cere linkuri, studii, DOVEZI, etc, UNDE E STUDIUL dumneaei făcut pe cei 1000 de pacienți?
  Până ce l-am avea putem conjuga expresia a vorbi discuții până poimâine.
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Bineinteles ca doamna doctor are timp de studii. Ani văzut ceva studii de la ATI, unde intra 10 și ies 2 vii? IN Occident intra 10 și 8 ies vii. Cam ce are de zis Colegiul medicilor ?
   • Like 0
 • Pentru Domnul medic CTP si pentru medicii care solicita o reteta minune de la dna dr. Flavia Grosan (nu exista leacuri universale, boli universale, ci pacienti cu idividualitate proprie) am urmatoarea reactie: ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, etc. Pentru ceilalti oameni, urari de sanatate mintala si mare putere de judecata! G Drochioiu
  • Like 0
 • CTP, Mafalda modern. Stie el pe toate, și încă cum. Atita timp cit nu a apărut nimeni care sa zică ca starea i s-a înrăutățit după ce a urmat tratamentul, atunci care-i problema lui? L-a făcut cineva judecător? Așa ca, nea CTP, ia viteza. Țu și cu ala, Radu Tudor, niște imbecili moderni. Așa cum judecați voi pe alții, așa și alții va judeca pe voi.
  • Like 1
  • @ Iancu Jianu
   Tovarasul Iancu Jianu :
   1. Vad ca plin de curaj iti dai numele si ii faci pe ceilalti imbecili.
   2. Plin de "inteligenta" confuzi republica cu site-ul Antena 3.
   3. Nu a aparut nimeni sa zica ca a fost vindecat de doctorita. Poti sa intelegi conceptul : medicina bazata pe dovezi ?
   4. Poti sa intelegi cuvintul concept ?
   • Like 8
  • @ Florin Popa
   Tataie, ești serios? Vorba unuia: pe ce te bazezi cind zici ca nu exista dovezi? Și faci presupuneri: eu vorbeam de 2 deștepți, nu de doua site-uri. Ala care face confuzii ești matale.
   • Like 0
  • @ Iancu Jianu
   Delia MC Delia MC check icon
   Toată baza acestei controverse NU EXISTĂ ! Sunt doar afirmatii: am făcut, am dres, ăilalti sunt așa și pe dincolo. VORBE SI ATÂT. Există o sinteză negru pe alb cu pacienți, diagnostic, tratament, evoluție, așa cum se face? Oops, i-a diagnosticat pe mulți prin telefon. Nu există!
   Chiar așa de fraieri si creduli am ajuns, să credem pe oricine ne promite panaceul anti-covid?
   Doamna a aruncat cu vorbe și unii se duc hăhăind după ea iar alții stau ca mâța-n coadă, să creadă sau să nu creadă. Crezutul e în altă parte, aici merge NUMAI cu dovada. Ce dovezi are doamna în sprijinul afirmațiilor dumisale? ZERO. Zic și eu că am tratat vreo 5000. Mă credeți?
   Păi dacă nu ne trebuie medicină bazată pe dovezi atunci la fel de.bine putem merge la șaman, vrăjitor...acolo nu ne trebuie, merge orice... vrăjeală.
   • Like 0
 • Au trecut 5 ore de la postare și nimeni nu a comentat nimic? Păi la 5 ore de la postarea cu bucluc a lui Radu Tudor - noul Cetepeu (tot Tudor, o fi vreo predestinare cu acești Tudori "adorați de zei"?), acesta deja avea în desagă peste o mie de reacții. Domnule CTP, deveniti insignifiant, se pare. E unu care zice mai "bine" decat d-vs, vorba lui Vasile Alecsandri. La răsăritu-i falnic se-nclin-al d-vs apus, oare?
  • Like 1
  • @ Marcel Marginean
   Delia MC Delia MC check icon
   Ia vedeți un pic pe facebook. Cei ce comentează aici sunt în mică proporție botaniști și s-au cam săturat de minuni care nu prea par a fi așa. Vor certitudini. Plus că în general nu prea au de unde să știe unde e greșeala doamnei iar unii cu diplomă de specialist la Universitatea facebook & youtube își dau acolo cu părerea.
   Părerile sunt foarte împărțite.
   Adevărul e că e o schemă nici bună nici rea. E una asemănătoare cu cea pentru cazurile ușoare și exclusiv pentru ele. Asta din cât a binevoit dna să dezvăluie. Și aici e buba: crezi ca ai o schemă, n-o ții pentru tine, mai ales în acest context. Dacă ar fi fost într-adevăr miraculoasă și ar fi putut salva multe vieți? Eu am, la alții nu dau. Serios?
   Există un singur drum corect și legal pentru a implementa un tratament nou ceea ce dna n-a făcut încălcând codul deontologic.
   Altfel afirmațiile dnei în ceea ce privește tratamentul din spitale sunt cel puțin deplasate. A mai spus ea multe, că ea nu dă anticoagulant, că trimite omul cu saturație O2 scăzută la plimbare (sic) și multe altele. Iar unele din spusele dumneaei sunt exact în tonul AUR și Șoșoacă pentru care își afirmă de altfel admirația.
   • Like 4
  • @ Delia MC
   Ce atâta concept ? Dacă a spus că dânsa trateaza CAZURILE
   UȘOARE ȘI MEDII drept pneumonii, cred că a spus, practic, totul. Dacă ai un diagnostic, restul vine ca o consecință adică toți cei care au luat diploma de medic ar trebui să se descurce mai departe. Dar cred că aici e problema : unii au interpretat că dânsa vindecă Covid-ul în orice stadiu (deci și cel grav) ceea ce dânsa nu a spus niciodată. Se tot invocă publicarea ”rețetei” dar nici o afecțiune nu se vindecă printr-un singur fel de tratatament ; dânsa probabil nu are suficiente cazuri explicabile, poate nu are o cazuistică ”a la carte”, cu alte cuvinte se încadrează la stadiul de cercetare, caz în care nu are obligația de a da detalii despre tratamentul dânsei. Dar, ciudat, cele mai acerbe contestări vin din partea unor colegi invidioși, probabil. Dacă la unii colegi invidioși se raliază și unii gazetari cu echilibrul rătăcit, gata scandalul. Suntem genii la scandal, mult mai prost stăm cu construcția a orice ! De când ctp a început să se creadă zeu, avem parte de atitudini din cele mai originale dar multe dintre ele ”deșuchiate”. Din păcate nu îl mai recunoaștem pe CTP-ul care era ”șeful” CRP (Clubului Român de Presă) atât de departe (de judecata echilibrată) a ajuns !...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Ce atâta concept ? Dacă a spus că dânsa trateaza CAZURILE
   UȘOARE ȘI MEDII drept pneumonii, cred că a spus, practic, totul. Dacă ai un diagnostic, restul vine ca o consecință adică toți cei care au luat diploma de medic ar trebui să se descurce mai departe. Dar cred că aici e problema : unii au interpretat că dânsa a pretins că vindecă Covid-ul în orice stadiu (deci și cel grav) ceea ce dânsa nu a spus niciodată. Se tot invocă publicarea ”rețetei” dar nici o afecțiune nu se vindecă printr-un singur fel de tratament ; dânsa probabil nu are suficiente cazuri explicabile, poate nu are o cazuistică scrisă ”a la carte”, cu alte cuvinte se încadrează la stadiul de cercetare, caz în care nu are obligația de a da detalii despre tratamentul dânsei. Dar, ciudat, cele mai acerbe contestări vin din partea unor colegi invidioși, probabil. Dacă la unii colegi invidioși se raliază și unii gazetari cu echilibrul rătăcit, gata scandalul. Suntem genii la scandal, mult mai prost stăm cu construcția a orice ! De când ctp a început să se creadă zeu, avem parte de atitudini din cele mai originale dar multe dintre ele ”deșuchiate”. Din păcate nu îl mai recunoaștem pe CTP-ul care era ”șeful” CRP (Clubului Român de Presă) atât de departe (de judecata echilibrată) a ajuns !...
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Delia MC Delia MC check icon
   Cred că ați greșit "adrisantul" dar dacă tot s-a întâmplat vă detaliez eu cu plăcere: CTP nu mă interesează aici. De data asta sunt întâmplător aproape de acord. Însă (of, urăsc să repet) o schemă de tratament se dezbate, supune avizării, etc. N-o ții pentru tine ca și copilul care nu dă din ciocolată.
   Nu sunt colegi invidioși. Sunt colegi JIGNIȚI de afirmațiile doamnei. Până am redactat comentariul am citit mult despre doamna și tratamentul ei minune.
   Și nu în cele din urmă, dacă ați fi avut pe cineva grav bolnav ori mort de covid ori dvs bolnav și din cauza secretomaniei doamnei dr n-ați beneficiat? Presupunând că chiar ar fi fost o revelație. Nu faci cercetare de capul tău mai ales cu asta. Medicii au reguli clare impuse de asociațiile profesionale. Altfel ar fi vraci, vindecători, orice altceva.
   Punea diagnosticul fără test prin telefon. De unde știe atunci că era covid si nu o pneumonie dată de alt agent patogen? Dar dacă ar lua-o o comisie la puricat cu registre, date, etc? Acei "colegi invidioși" sunt chiar foarte toleranți că o lasă în pace.
   Doamna are un tratament MEDIOCRU nici ăla complet și din cauza mediatizării și a turmei care o aplaudă, a ajuns in arenă pe postul victimei inocente dată la lei. Iar omul are circ, un os de ros și încă o "valoare" după care să se ia.
   • Like 2
  • @ Marcel Marginean
   Avem noroc cu destepti ca tine, altfel n-avea cine sa-i scrie epitaful. Acum fa-ne si noua si tie un serviciu si vezi-ti de viata, ai grija sa-ti iei si meschinariile de doi lei cu tine.
   • Like 1


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult