Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP, despre Șoșoacă: Lupa în blană de oaie, cu sânge tricolor. Patrioata absolută a cerut iertare Rusiei

Diana Sosoaca - Captură Digi24

Foto: Captură Digi24

„O lupă în blană de oaie”. Așa a numit-o jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe senatoarea Diana Șoșoaca. În emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24, jurnalistul a comentat gestul „patrioatei absolute” care a cerut iertare ambasadei Rusiei, după ce câțiva cetățeni au fost acolo pentru a aduce aminte de masacrul de la Fântâna Albă: „S-au dus la ambasada Rusiei, pentru a aminti Uniunii Sovietice, care tot Uniune Sovietică este și astăzi, de crima de atunci. Care jigniri?”

Redăm integral declarațiile lui Cristian Tudor Popescu, așa cum au fost consemnate de site-ul Digi24.ro.

Cristian Tudor Popescu, la Digi24: Eu am spus că o să-i dau câte o poreclă. Doamna este „lupa în blană de oaie cu sânge tricolor”. „Lupa în blană de oaie”.

Acest cuvânt (lupa – n.red.) înseamnă mai multe. Fiecare dintre ascultători poate să-și aleagă semnificația acestui cuvânt, fie în limba română, fie în limba latină. Că și acolo, cuvântul are o serie de semnificații. Fiecare o poate alege pe cea dorită.

Deci lupa în blană de oaie, cu sânge tricolor, patrioata absolută, românca totală ce a făcut?

Distinsa a cerut iertare Rusiei. Da, stimați telespectatori.

De ce? Pentru că un grup de cetățeni, ieșit în stradă cu aceeași îndreptățire ca și grupurile conduse de doamna în cauză, care au ieșit în aceste zile, și despre care premierul Cîțu spunea că au toată libertatea să protesteze, dar să respecte regulile, a mers la ambasada Rusiei.

CTP: Un grup de cetățeni s-a dus la ambasada Rusiei, domne, fără aprobarea doamnei în cauză

Deci, un grup de cetățeni s-a dus la ambasada Rusiei, domne, fără aprobarea doamnei în cauză. Acolo, cetățenii n-au făcut decât să arboreze o pancartă, să strige ceva în legătură cu ziua – au făcut-o pe 1 aprilie – de 1 aprilie 1941.

1 aprilie 1941 este una dintre cele mai sinistre zile din istoria românilor. Pentru că atunci, niște mii de oameni din Bucovina de Nord, după ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică în urma pactului Ribbentrop – Molotov, acei oameni au vrut să plece de acolo și să se refugieze din fața NKVD-ului, a comisarilor sovietici și a torționarilor care, după aceea, și-au făcut treaba în teritoriile ocupate. Au vrut să se refugieze în România și au ajuns în zona asta de graniță - Fântâna Albă. Se pare că au fost și îndemnați, s-au răspândit niște zvonuri, pentru ca respectivii să capete încredere și să iasă la vedere, oamenii aceia. A răspândit niște zvonuri chiar NKVD-ul, cum că românii vor fi lăsați să se ducă în România, din Bucovina de Nord.

Și au ajuns în zona asta – Fântâna Albă, oameni din mai multe sate, după care, sovieticii, ascunși în pădure, au deschis foc de voie. Nu se știe numărul exact al celor uciși, inclusiv femei, bătrâni, copii. Se estimează o cifră de până la 3.000. Asta s-a întâmplat pe 1 aprilie 1941.

Abia de curând, relativ recent, Ucraina a dat voie să se facă slujbă religioasă pe locul de la Fântâna Albă, în memoria celor asasinați acolo.

Deci asta au făcut acei cetățeni români. S-au dus la ambasada Rusiei, pentru a aminti Uniunii Sovietice, care tot Uniune Sovietică este și astăzi, de crima de atunci.

CTP: Au amintit ce s-a întâmplat la Fântâna Albă... Ce jignire este asta?

Și această lupă în blană de oaie, cu sânge tricolor, cere iertare Rusiei, domne! „Vreau să îmi cer iertare ca senator pentru jgnirile aduse”. Care jigniri? Amintești ce s-a întâmplat la Fântâna Albă... Ce jignire este asta?

Deci, această lupă care a insultat, cred, pe toată lumea, tot ce i-a venit în față, care jignește continuu, care urlă, care spune despre Uniunea Europeană: „UE ne-a atras atenția să mai terminăm cu atâta drept de proprietate, că are nevoie de sclavi la sparanghel. Cred că realizați cât de aproape sunteți de un război civil. Dacă Uniunea Europeană nu respectă România, să se ducă dracului!”.

Deci, iată cum vorbește despre Uniunea Europeană, despre românii care se întâmplă să nu fie de aceeași părere cu ea. În schimb, adâncă plecăciune – și spune „Cum să fiu eu singurul senator care își cere iertare Rusiei?”.

Da, e singurul parlamentar care face lucrul acesta. Păi, motivul este cât se poate de limpede. Până acum, mie mi-era destul de clar lucrul ăsta. Și așa circulă tot felul de conspirații mondiale, cutare cu cutare, cu SUA, cu Israelul, cu nu știu ce... Despre Rusia, însă, niciun cuvânt. Rusia nu e implicată în conspirații mondiale. N-am vrut să spun nimic. Era evidentă orientarea, când vorbea de vaccinul rusesc, doamna, și-l recomanda cu căldură. (...)

CTP: Doamna asta care jar mănâncă când vine vorba de români, acum își cere scuze Rusiei. Pentru ce?

Asta m-a frapat, stimați concentățeni. Deci, doamna asta care jar mănâncă când vine vorba de români, acum își cere scuze Rusiei. Pentru ce? Pentru că niște oameni - n-au jignit pe nimeni - au amintit un genocid. O crimă în masă, care s-a produs atunci la Fântîna Albă, de către Uniunea Sovietică.

Nu știu, interpretați și dumneavoastră sarica aia de pe ea și cocarda.

Nu știu dacă pierde electoral, ar trebui, nu știu cum mai e lumea asta în momentul de față. Nu știu, dacă nu cumva mulți cetățeni încep să ducă dorul dictaturii în țara asta. Poate că da. Poate că vor să trăiască în Rusia, unde opozanții sunt lichidați în cel mai pur stil stalinist, după cum se poate vedea. Poate vor să trăiască în China, unde se face un spital în șase zile și unde protest... Pardon? În China protest? Am fost în China după Tiananmen și știu. Când pronunțam, era suficient să spun „Tiananmen” și se schimbau la față toți cei din jurul meu. Era interzis să discuți acel subiect.

CTP: Îmi vine greu să cred, totuși, că au o asemenea sete de dictatură românii

Se face un spital în șase zile, dar ăia suspectați că ar avea COVID au fost luați din casă. A năvălit poliția peste ei și i-a luat direct din casă, în vreme ce se agățau copiii de om.

„Acolo e ordine domne”... Probabil că sunt destui. Vedeți, mie mi-e greu aici, că am și eu subiectivitățile mele și marca ceaușismului făcută cu fierul roșu pe mine. Anii petrecuți sub ceaușism nu se șterg niciodată. Îmi vine greu să cred, totuși, că au o asemenea sete de dictatură românii, că vor ceva de genul Rusia lui Putin sau China lui Xi Jinping. Dar, o să vedem asta în popularitatea, în voturile, în sondaje a doamnei „Lupa în blană de oaie”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine nu poarta masca si e impotriva vaccinarii,ori moare ori este tampit! Dupa cum se vede, lupa si alti lupai n-au murit.
  • Like 0
 • In limba latina, "lupa" insemna in primul rand lupoaica. Ma rog, lupoaica de la care au supt lapte Romulus si Remus.
  Dar cuvantul mai avea un sens pe care nu-l pot spune aici, ca e tare urat daca spui asa unei femei. In Roma antica erau multe "lupa". Sunt si azi peste tot in lume, dar le spunem altfel. N-ar strica insa ca de acum inainte sa le spunem si "sosoace".
  • Like 1
 • Domnule Popescu sa fim sinceri: libertatea solicitata acum este libertatea de a merge la o bere si la un meci. Nu cred ca vreunul din cei ce o urmeaza pe minunata senatoare isi doreste carti, spectacole de rasunet in lumea teatrului sau a muzicii simfonice. Iar cei ce au trait vremurile acelea urate au uitat ca se inchideau, fara pandemie, carciumile la ora 10 cu joc de lumini de la 9p.m., ca nu gaseai nimic in magazine, etc. Si, inca ceva: campania AUR nu a scos-o la inaintare pe aceasta persoana! Am fost cam doua luni intr-un "dialog" cu aurarii, pornind de la un comentariu la alt comentariu. M-au contactat in particular - messenger, sa-mi multumeasca pentru comentariu! Dupa a doua tentativa le-am "explicat" ca ar fi cazul sa citeasca si continutul comentariului. Cert este ca, fara a fi agresiv, era un mesaj periculos, un mesaj de romanism, dar insinuant pro rasarit. Ceva cu ortodoxia...nu mai stiu. Care e ideea: eu am gandit si atunci ca ar fi fost necesara o atenta supraveghere a gastii de SRI, in ciuda drepturilor castigate sau dobandite de noi toti. Poate nu o cunosteam de cea de la care a pornit discutia. Oricum ea este un voiajor: daca nu merge AUR schimba barca! Nu ar fi nici prima si nici ultima!
  • Like 1
 • Cred că termenul de şoşoacă va fi cândva definit în dicţionare. Până atunci m-aş feri să nedreptăţesc alte specii...
  • Like 3
 • Paul check icon
  Apropos de sosoaca, nu pot decât sa m-a gândesc la zicala “S-a suit scroafa in copac”, din toate punctele de vedere...
  Pe de alta parte e îmbucurător sa vezi ca rușii încep sa dea de fundul sacului, calitatea agenților lor de influența scade constant... Ar fi trist ca madame senatoreasa sa fie natural și fără ordin atât de tâmpită... totuși și asta e posibil, doar mai dăunăzi era convinsă ca ii vorbește trump.
  • Like 7
  • @ Paul
   Stimate domn, va rog sa nu jigniti porcii !Ei "e" porci pentru ca asa i-au facut mamicutele lor,pe cind asta-i doar atunci cind i-o cere enteresul(din pacate din ce in ce mai des).Eu ma minunez cum de exista atit de multi "naivi" care sa creada in cele spuse de aceasta individa !Cit de lipsit de inteligenta sa fii sa poti lua de bun ce face individa asta !Si cit de jos am ajuns ca natie daca in parlament avem asemenea specimene !?
   • Like 3
  • @ Vasile Vasile
   Dan check icon
   Stimate Domn ,,Felicitari pentru cuvintele intelepte si adevarate ,Subscriu total ,asa este din pacate, inca sunt multi ,care aproba ,,Starea ei de Nebunie totala ,
   --Acesta stare ,cred ca tine de nivelul ei de educatie , si am retineri serioase , in privinta diplomei si a studiilor ei ,,,
   ---Este foarte posibil ,,sa fie rodul Educatieii nationale , dupa 89 !!
   • Like 0
  • @ Dan
   Daca cu ideea de "nebunie totala" sunt partial de acord - nu e nebunie, este grobianism total, indecenta la paroxism, cu partea cu educatia nu pot fi de acord. Daca inainte de '89 nu sufla nimeni nimic despre padurea Katin, gulag, Canal, Fantana Alba - spre rusinea mea si eu am aflat acum de ea, dupa '89 aveai cum sa te informezi suficient ca, pentru un caz ca cel de acum sa nu-ti ceri scuze Rusiei,
   • Like 1
  • @ Vasile Vasile
   Aur si sosoaca sunt avortonii psd facuti special pentru a "scoate castanele din foc" cu mana altora. Au fost introdusi in mod fraudulos in politica, in parlament pentru a ataca isteric actuala guvernare, a o sabota si submina. Hidosenia sosoaca, dementa este acompaniata de alte dejectii nationale: bahmutenca maimuteanca, o taratura de "pantilimon", dana budeanu, o hurie dementa cu privire de posedata, demna de camasa de forta si alte nulitati abjecte, lipsite de scrupule dar si de ratiune al caror nume nu mai merita a fi pomenit. Adeptii sunt saracitii pesedeului, partidul care a distrus tot ce a fost de distrus, a furat si a vandut toata munca generatiilor trecute. Idivizi lipsiti de educatie, cultura, aserviti unor popi ticalosi cu chip satanic. Vina pentru degradarea la care s-a ajuns apartine, in totalitate, psd. Voi astia, degraba raspundac,i analizati, ca doar vreti sa lasati impresia, permanent, ca ati fi niste docti, analizati, daca va tin puterile mintii, inaite de a va repezi cu raspunsul.
   • Like 0


Îți recomandăm