Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP: Este terorism de stat. Deosebirea între Hitler 1933-34 și Trump 2021 este că Trump nu are sprijinul Armatei și al elitelor

CTP la Digi24--

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 momentul în care Joe Biden ar trebui să fie validat ca președinte al Statelor Unite, însă sute de susțintători ai lui Trump au intrat în Capitoliu si aproape că răstoarnă democrația în cea mai mare putere mondială. „Vrea să transforme America în Reich-ul pentru o mie de ani”, spune gazetarul.

Cristian Tudor Popescu: Am spus-o și am repetat-o până m-a durut capul, acest individ, Trump, este capabil de orice, va recurge la orice mijloace pentru a-și păstra puterea, și asta se întâmplă acum. Văzând imaginile, am senzația unui serial prost.

Acesta este terorism la nivel de stat, condus și lansat, inițiat, acum câteva ore în discursul acela la miting, de către președintele SUA, care le-a cerut suporterilor săi să vină și să intervină. Ce vedem este cea mai gravă lovitură la adresa statului american, la adresa ideii de America, de la Războiul Civil încoace. Pentru că vine din interiorul Americii, nu din exteriorul ei.

Ce vor acești oameni? Să presupunem că ar izbândi în demersul lor. Ce înseamnă izbânda lor, a acelor inși care au ocupat acum Capitoliul? Înseamnă instaurarea dictaturii în America. Înseamnă transformarea Americii într-o Coree de Nord, cu Donald Trump și familia lui, dictatori ereditari. El pe viață, și urmașii lui. Ce altceva să vrei în momentul în care vii și răstorni prin forță rezultatul alegerilor democratice, certificate de toate instituțiile statului american?

Acești oameni vor să răstoarne pur și simplu statul american democratic și să îl înlocuiască cu o dictatură ca în Coreea de Nord, ca în unele țări africane. Nici măcar Vladimir Putin, sau Xi Jinping, care sunt dictatori pe viață în țările lor, în Rusia și în China, nu au fost puși în pozițiile respective prin lovitură de stat. Prin năvălirea de teroriști în sediile parlamentelor din Rusia și din China. Nu! Totuși, au fost puși prin niște proceduri, care nu au legătură cu libertatea de voință a alegătorilor, dar măcar prin niște proceduri, prin niște instituții.

În acest moment, Statele Unite se situează sub Rusia și sub China. Se duc spre Coreea de Nord, prin ce vedem acolo.

Donald Trump a reușit să mintă 70 de milioane de oameni în Statele Unite. Are suport popular, dar spre deosebire de Hitler, nu are sprijinul Armatei și al elitelor. Îi mai lipseștre zvastica pe frunte, dar nu are suportul suficient, cu excepția câtorva senatori republicani. Atenție! Câtorva, e vorba de Ted Cruz și alți doi, trei. El nu are nici măcar suportul partidului Republican.

Vrea să transforme America acum în Reich-ul pentru o mie de ani.

Singurul mesaj în ceasul al doisprezecelea, din partea acestui scelerat ar fi: „Plecați imediat de acolo. Mergeți acasă. Lăsați să se desfășoare procesul democratic în statul nostru”, a spus CTP la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Intrebarea este, Domnule Popescu, cum a reusit maimutoiul sa "prosteasca" 70 de milioane de oameni. Nu cumva acestia erau deja prosti?
  • Like 0
 • Stimate CTP, daca nu stiti, maistrul IC va ataca din nou in pastila lui video datata 6.01.2021 si aflata pe blogul lui. Ce-i drept, de data asta nu va mai injura ca un birjar, dar face haz de afirmatiile Dvs. la Digi24, maimutarindu-se.
  • Like 0
 • https://www.dw.com/ro/despre-banalitatea-r%C4%83ului-%C5%9Fi-argumentele-sofistice/a-17544988
  • Like 0
 • Domnul C.T.P. cam exagerează! Trumpismul, cu sau fără Donald (rățoiul!?), a început să-și edifice diversele tentacule încă din vremea lui Clinton, marele consumator de trabucuri cubaneze traficate, până la primul președinte afro-american, prin tot felul de abordări în siajul neo-marxismului american și a exageratei political correctness. Părere personală. Trimiterea la Hitler, face abstracție de Lenin, de Stalin, dar și de "blândul" Mussolini, uitând de modul cum s-a tranșat politic primul război mondial, în care principiile președintelui american Wilson au fost citite, interpretate și aplicate în Europa răvășită de război și de ideologii - militaristă, dar, în primul rând, marxistă, precum și de cele naționaliste, cu succesul criminal din Rusia, dar și cu insuccesul, criminal, de asemenea, din Ungaria - după cum credea fiecare dintre învingătorii europeni ai celor care s-au simțit frustrați, mai mult ori mai puțin, față de cei care contribuiseră, în aceeași măsură, la declanșarea primei conflagrații mondiale. Interpretate, sub diferite sloganuri, și de cei învinși, Germania, în primul rând, moștenitoare ideologic a imperiului defunct: Austro-Ungaria.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Adolf Hitler alături de fratele lui “de stânga” Iosif Vissarionovici Stalin, reprezinta întruchiparea râului. Spre norocul nostru, Trump e un clovn de ultima speța dându-se in spectacol in cea mai veche democrație in sensul modern din lume.
  • Like 0
 • Nimic mai limpede: când la cele mai înalte demnități din stat au acces indivizi asupra cărora nicio instanță de verificare sanitară a facultății mintale a candidaților nu se pronunță preventiv, după încredițare puterii și a responsabilităților către aceștia, ne putem aștepta la orice. Ceea ce este observat mai toată lumea, inclusiv la noi. Și nu este întâmplător nici că au loc abuzuri și dezordine socială - mai cu seamă când în primul rând situația economică devine pe zi ce trece mai precară - nici că indivizii despre care e vorba ajung să se obișnuiască cu poziția de putere care urmează să fie schimbată prin alegeri. contestă rezultatele alegerilor acuzând fraude care nu pot fi susținte. La această conjunctură, după părerea mea, contribuie și sistemul electoral destul de nepotrivit cu democrația mult clamată, dar ireală. Care a lucrat la fel de nefavorabil, sau cel puțin îndoielnic, în reprezentarea dorinței majorității electoratului american atât la alegerile anterioare, cât și la cele recente. După toate informațiile care au răzbătut până la noi, cel puțin pentru mine, între cei doi candidați rivali la ultimele alegeri, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește speranța unei schimbări calitative pozitive a însănătoșirii condițiilor de viață ale societății americane în ansamblu, nici favorabile pentru rezolvării problemelor create de șirul crizelor multiple la nivel planetar.
  • Like 0
 • profun check icon
  CTP: „Am spus-o și am repetat-o până m-a durut capul, acest individ, Trump, este capabil de orice, va recurge la orice mijloace pentru a-și păstra puterea, și asta se întâmplă acum.”
  Și eu am mai spus-o, iar dacă nu o ... repet acum (sic!)!!

  Situația s-a degradat puternic. E nevoie de o intervenție profesionistă, de nișă, cu studii doctorale de combatere a delirului verbal compulsiv. Cum altfel să îndrepți pe cineva, dovedit, pe vremuri, cu certe calități scriitoricești, gazetărești și de cultură generală care derapează în viteză accelerat-galopantă spre gogomănii incredibil de ... tâmpe. Nici nu mai adaug comentarii proprii, ci mă mulțumesc cu citate din fostul gazetar, care ne împărtășește revelația LUI despre ce s-a întâmplat la Washington:

  „Este terorism de stat. Deosebirea între Hitler 1933-34 și Trump 2021 este că Trump nu are sprijinul Armatei și al elitelor”

  „Vrea să transforme America în Reich-ul pentru o mie de ani”

  „Acesta este terorism la nivel de stat ...”

  „Acești oameni vor să răstoarne pur și simplu statul american democratic și să îl înlocuiască cu o dictatură ca în Coreea de Nord, ca în unele țări africane. Nici măcar Vladimir Putin, sau Xi Jinping, care sunt dictatori pe viață în țările lor, în Rusia și în China, nu au fost puși în pozițiile respective prin lovitură de stat”

  „În acest moment, Statele Unite se situează sub Rusia și sub China. Se duc spre Coreea de Nord...”

  • Like 3
 • Trump, cu megalomania caracteristica, dublata de iresponsabilitate si lipsa inteligenta reala, tocmai a dat o lovitura dura sistemului american. "Make America Great Again" tocmai trage in jos America, ii da prima lovitura de gratie. Acum, rusul, iranianul si mai ales chinezul exulta, reluaind la nesfarsit imaginile din Congresul American si spunandu-le popoarelor lor: "Uite cum e in America, pai nu e mai bine la noi, nu suntem noi mai buni?" Sa fim bine intelesi, Great Again a fost mereu penibil, ca abordari, comportament si limbaj - chiar nu reusim sa vedem clar ca omul e dus cu pluta??? Ce naiba, nu mai avem discernamant sa ochim un nebun sadea din masa de oameni cat de cat normali? Faptul ca unii l-au ales nu le da nici un drept IN NICI O DEMOCRATIE DIN LUME sa intre in institutiile publice si sa il proclame din nou presedinte desi purul adevar e ca a pierdut alegerile astea. Nu-l impiedica nimeni sa isi faca un partid si sa candideze din nou.... e democratie....
  • Like 0
 • Băsescu în variantă americană.
  • Like 2
  • @ Constantin Dejanovici
   O comparatie de nebun, iresponsabil, individ fara discernamant.
   • Like 1
  • @ Constantin Dejanovici
   Mai corect DRAGNEA in varianta nimanui.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Ion check icon
   Să nu uităm momentul geaca roșie, momentul 10 august și obsedantul toate ale mele.
   • Like 1
 • Ca de obicei nu ati inteles nimic. Acumularile cantitative duc la salturi calitative.
  Iata parerea unui american: "Daca stanga a orchestrat evenimentele din vara asta nu inseamna ca dreapta trebuie sa se coboare la acelasi nivel spre a le plati polita". Ce spune un politician sau altul congresman sau alta specie este irelevant si ei ca si ai de pe la noi au rupt de mult contactul cu realitatea si conationalii lor.
  • Like 2
  • @ Victorin Borsciov
   Ce ne-am face fără genii să ne lumineze cu opinia lor care nu are nevoie de surse/linkuri ori vreo umbră de argument...
   • Like 3
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Mr.Oh check icon
   Elitele desconsidera masele. Le considera inferioare. Masele nu se pricep sa explice in cuvinte simandicoase nevoile lor. E treaba "intelighentiei" sa vina cu solutii corespunzatoare. Nu vine? Nici o problema. Oamenii navalesc peste ei cu ura. Si Maria Antoaneta a trait in lumea ei si se mira cum de oamenii simpli nu inteleg cat bine face ea Frantei.

   Din cate inteleg eu. Democratii sub Obama au incercat/fortat o revolutie social-democratica, daca nu socialista. Sub Trump e o contrarevolutie. De aceea exista atata ura si inversunare. Ce a facut Obama a desfacut Trump. Ce a facut Trump va desface Biden.

   Nu mai veniti cu argumente puerile. Constitutia SUA spune ca nici o majoritate, implicit nici minoritatea nu poate impune cu forta propriile idei.

   Si prin forta se intelege si autoritatea statului.

   Ce se petrece acum in SUA este raspunsul Americii la incercarea democratiilor de a impune cu forta modelul suedez americii. Statul gandeste, cetateanul accepta. Nu functioneaza.

   52% nu reprezinta o majoritate care sa te indreptateasca pe tine ca elita atotstiutoare sa faci transformari radicale intr-un stat. Nu e momentul potrivit. Daca democratii nu se linistesc si nu inceteaza vanatoarea de vrajitoare, si vor continua drumul fals progresist va fi jale in SUA.
   • Like 3
  • @ Victorin Borsciov
   E bine cand ne mai lumineaza cate un ,, geniu,, cu citate din cu materialisumul dialectic...
   • Like 0
  • @ Vall Dinn
   Mr.Oh check icon
   Care e problema dvs cu materialismul dialectic?

   Democratii lui Bernie Sanders sunt Neo Marxisti, adepti ai socialismului modern care considera esecul socialismului in secolul XX o exceptie. Idea forta a lor e "socialismul invata din greseli". Devine mai subtil, frumos colorat....

   In opinia mea cei care au fost in spatele lui Trump si-au jucat foarte bin cartile. Nu s-a pus deloc problema ca Trump sa ramana in functie. Ci a fost vorba de o demonstratie de forta ideologica. Mesaj clar catre politicieni si democrati sa se tempereze. M-as mira ca Trump la varsta lui sa aiba aspiratia de a deveni dictator pe viata. Asta e pura propaganda pentru naivi ca sa i se submineze si conteste viziunea politica.

   Donald Trump se multumeste sa ramana in Istorie ca ceva pozitiv. Psihologia lui, asa cum se arata public prin discursuri, e simpla. Vrea sa fie luat in serios. Si unii din umbra lui s-au folosit de asta.
   • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Bravo
   • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Mda. Și din neant se întrupează filozoful de serviciu care ne dă binemeritata palmă morală peste ceafă și ne spune delicat că suntem niște derizorii care nu înteleg nimic. După care ne explică EL cum devine chestia. Pentru că EL cunoaște parerea unui american. Restul (fie ei români și/sau americani) nu contează.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Democratii nu sunt ai lui Bernie Sanders...!
   Nu puneti egal intre doctrina democratilor si cea a lui Sanders!
   Sanders o fi avut adepti dar nu au fost majoritari in partidul democrat, faptul ca nu a fost nominalizat de partid pentru alegerile prezidentiale din 2020 arata clar ca orientarea politica a democratilor nu este aceeasi cu a lui Sanders.
   Sanders a aderat la partidul democrat in 2015....el a intrat in politica ca independent si se auto-caracterizeaza ca “socialist democrat”
   El este singura persoana in Senat care se identifica drept socialist!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult