Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cu o zi înainte de consultarea publică de luni, ministrul Iordache a modificat ordonanțele. „Le-am scris eu și consiliera mea”

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, potrivit Hotnews, că cele două proiecte de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului penal le-a scris „împreună cu consiliera sa". 

„Atâta timp cât sunt ministrul Justiţiei şi este o iniţiativă a mea ca deputat şi apoi asumată ca ministru, nu cred că trebuia să cer voie cuiva”, a mai spus ministrul Justiției, întrebat dacă a vorbit despre aceste inițiative cu liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit Digi24.

Ministerul Justiţiei va organiza luni o dezbatere publică privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, dezbatere la care s-au înscris 200 de persoane. Sala în care are loc dezbaterea are 50 de locuri. Inițial, presa a fost anunțată că nu are acces la eveniment. Ulterior, ministrul Justiției a permis accesul presei și a anunțat că pot avea loc mai multe sesiuni de dezbateri, astfel încât să poată vorbi toată lumea.

S-au modificat ordonanțele

Florin Iordache a spus că, în urma dezbaterilor de până acum, au fost eliminate anumite prevederi din ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, precizând că nu vor ieşi din închisoare violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani.

"Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi... Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri", a declarat Iordache, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a adăugat că a vorbit în acest sens şi cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a găsi soluţii ca angajatorilor să le fie oferite facilităţi dacă angajează persoane eliberate din penitenciare, potrivit News.ro.

Iordache a mai spus că în vizitele sale prin penitenciare a văzut oameni cu feţele tumefiate de la muşcături de căpuşe şi că unii deţinuţi stau câte 20 în camere de 16 metri pătraţi.

El a adăugat că România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori şi a evita astfel o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

Ministrul a mai spus că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi comuna Berceni de lângă Ploiești, dar finalizarea lor va dura cinci ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D-le Iordache,de ce ordonanta asta 'de urgenta' tocmai acum cand e urgent pt. d-nul Dragnea?Amaratii din parnaie pt.o bara de salam au fost mereu mancati de tot felul de capuse.Cei care au cazut acolo mai de sus si-au varuit garsonierele,chiar daca n-au stat acolo cat trebuia ca sufera de claustrofobie.Nu mai vopsi ciori ca s-au saturat cam multi sa fie luati de papagali.
    • Like 0
  • trebuie sa fim fermi : aceste ORDONANTE TREBUIE lasate in grija parlamentului !
    nu am incredere ncii cat negru sub unghie in acest individ Iordache !
    • Like 0
  • check icon
    Odată cu reorganizarea armatei și dispariția stagiului militar obligatoriu, s-au eliberat o mulțime de cazărmi, cazărmi care (credeți-mă pe mine și pe cei care au apucat să „servească patria”) erau deja niște pușcării! Nici măcar nu trebuiesc foarte mult transformate pentru a deveni închisori model: de ce nu se transferă aceste unități inutile MApN către justiție? Dacă s-ar face acest lucru, n-ar mai trebui să le dea „unora” pedepse cu suspendare, că ar avea loc berechet toți!
    • Like 0
  • „Spusele” ministrului, rectificările de curând operate, târzia și falsa „asumare” a chestiunii ca și asocierea Olguței Vasilescu în rezolvarea integrării sociale a pușcăriașilor constituie, împreună, o prostire în față a românilor!
    • Like 0
  • Flo check icon
    Ministrul Justitiei, inainte de toate e inginer; am multi prieteni ingineri si ii apreciez foarte mult! Ministrul nu a profesat niciodata, nu a lucrat niciodata in sistem, nu intelege sistemul!Si atunci ma intreb, cum poti scrie o lege in conditiile in care nu ai habar de sistem? Diploma in drept nu iti asigura calitatile necesare pentru a scrie o lege; e nevoie de practica, de munca in sistem. Eu as paria ca ministrul nu stie, juridic vorbind, care e diferenta dintre amnistie si gratiere si care sunt efectele fiecarei institutii in parte!
    • Like 4
    • @ Flo
      Dar pe Boc ce-l recomanda să-şi asume Codul penal în Parlament, fără dezbateri? Ce practică avea Boc? Dar pe fosta procuroare comunistă Macovei ce o recomanda? Dar doamna Prună? Pe ea ce o recomanda? Dar pe inginerul agronom Cioloş? Eu sunt pentru cuvânt liber, dar nu-mi insultaţi inteligenţa. Chiar nu mai avem ruşine? Şi mai pretinde-ţi că sunteţi de dreapta... culţi...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Eu cred ca inteligenta ta, nu ajunge nici la genunchiul...broastei. De ce Macovei este o fosta (?) procuroare comunista dar, sculerul-matriter cu studii de kaka nu este fostul fruntas in intrecerea socialista care face legi tot kaka ???
      • Like 2
    • @ Constantin
      Iar ai treaba cu boc,macovei, ciolos! Ma mir ca nu "l-ai pus la loc de frunte pe basescu"?- cum ai putut sa faci o asemenea greseala? Sa-ti spun eu care este diferenta intre cei mentionati si borfasii ordinari de acum: aceia nu au facut interventii pe codul penal in favoarea lor pe cand derbedeii, capabili doar
      de tradare de tara si batjocorire a poporului vor sa scape ei de cercetari
      pensle si puscarie si sa fure in continuare linistiti. Nu iti este clar? Atunci las-o mak moale cu comentariile si retrage-te in fata tv a3 si rtv.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Iar ai treaba cu boc,macovei, ciolos! Ma mir ca nu "l-ai pus la loc de frunte pe basescu"?- cum ai putut sa faci o asemenea greseala? Sa-ti spun eu care este diferenta intre cei mentionati si borfasii ordinari de acum: aceia nu au facut interventii pe codul penal in favoarea lor pe cand derbedeii, capabili doar
      de tradare de tara si batjocorire a poporului vor sa scape ei de cercetari
      pensle si puscarie si sa fure in continuare linistiti. Nu iti este clar? Atunci las-o mak moale cu comentariile si retrage-te in fata tv a3 si rtv.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Si in prezent, in magistratura si in avocatura sunt,inca,multi "comunisti". Macar macovei a impiedicat in 2012 o lovitura de stat incercata de progeniturile comunistilor. Asta este unul dintre marile ei merite si de asta are atat de multi dusmani si denigratori.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Si in prezent, in magistratura si in avocatura sunt,inca,multi "comunisti". Macar macovei a impiedicat in 2012 o lovitura de stat incercata de progeniturile comunistilor. Asta este unul dintre marile ei merite si de asta are atat de multi dusmani si denigratori.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Flo check icon
      Gresiti, au nu sunt nici de dreapta, nici de centru, nici de stanga! Nu ma intereseaza politica ....ci doar ca legile sa nu fie cu dedicatie! Si, din cate imi amintesc, cei despre care faceti amintire nu au umblat la legile justitiei asa cum incearca sa o faca actualul ministru, in favoarea unora! Ce nu mai stim sa citim legi?
      • Like 0
    • @ Flo
      check icon
      Exact! Sunt convins că habar nu avem să înțelegem o lege scrisă, că de citit o citește orice alfabetizat proprietar de diplomă cumpărată de la o „particoleră”!
      • Like 0
  • Parerea mea este ca aceasta ordonanta este ambigua si in acest moment, inoportuna! Speram ca acest nou guvern sa aiba multe alte prioritati, nu am votat PSD, dar am acceptat rezultatul alegerilor parlamentare...asa cum l-am acceptat si pe Iohannis, desi nu l-am votat! Din pacate imi dau seama ca noi toti suntem intr-o criza politica!!!! Economia se duce pe rapa, ne fura toti, si cei din conducere au a-si plati polite pe viata noastra!!!!... Ca tot noi suntem cei care trebuie sa platim nesimtirea si iresponsabilitate tuturor. Unul se plimba, senin si cretin, altii se injura pe la televiziuni.....Timp in care au inceput sa moara copii de pojar si, mai grav, de TBC!Ce sa mai vorbesc de paduchi si altele...eradicate pana in '90....Bine ca unii vorbesc, inca de" politica" demografica, dar numai vorbesc din ceea ce au auzit ei, asa....
    • Like 2
  • Aceste demonstrații sunt o grăitoare dovadă a vitalității noastre.(de care Eu,un intelectual de 68 de ani şi care muncèşte de 50)începusem să mă îndoiesc.Unde scrie în Constituție că Guvernul emanat de cei care au căştigat alegerile nu trebuie taxat sau avertizat dacă derapează sau calcâ în străchini ca acum?În ceea ce priveşte instabilitatea care se creează inevitabil ,mă tem că responsabil este cel care escaladează ambițiile,urgentează 2-3 idei care puteau fi dezbătute şi aplicate şi la vară,la soare,la un cico şi-o plajă.
    • Like 4
  • Indiferent ce spun politicienii PSD&ALDE+minorități,sunt clare două aspecte:
    1.Albirea cazierului șefului PSD,Dragnea,înainte de sentința definitivă și irevocabilă în procesul în care acesta a fost acuzat că a acceptat ca două angajate la stat,care erau salarizate de stat,să lucreze de fapt la sediul PSD din Alexandria,ceea ce înseamnă abuz și hoție.Aici mai este un aspect,se poate presupune că deja s-a aranjat ca Dragnea să fie judecat cu indulgență,pentru că degeaba îi va fi albit cazierul dacă noua sentință nu va fi cu suspendare...
    2.În pușcării sunt cîțiva celebri,pînă de curînd,Voiculescu este primul și cel mai des rostit,dintre bogații,politicienii și pressarii din țară.
    Poate mai este o întrebare,oare cîți dintre,,viaipiștii"din gherle sunt,etnic români?Ei???
    • Like 5
  • check icon
    Gigi Becali, ca un „expert” în penitenciare, a explicat foarte bine șpilul acțiunii guvernului: dacă nu rezolvă problema aglomerației din penitenciare, România va plăti o amendă destul de mare. Profitînd de acest lucru, ce și-au zic pesediștii noștri majoritari: haideți să facem o șmecherie de-a noastră și, cu ocazia asta, îi scăpăm pe ai noștri. Simplu. Evident, și Iohannis și DNA și alții s-au prins de șmecherie. Din păcate, problema nu a fost pusă cum trebuie de la bun început, nici aici, în republica.ro, nici în alte părți. Mass media a mai găsit o ocazie să umple spații ample cu comentarii aiurea...
    • Like 0
    • @
      Unul din comentariile...aiurea este ca Romania va plati amenda. Intrebarea este de ce nimeni nu spune de CÂND SUBZISTĂ ACEASTĂ SITUATIE ? (aglomeratia din închisori).
      • Like 2
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      check icon
      Ba o spune: demult, din vremea comuniștilor. De ce o face acum? simplu: cu ocazia asta, PSD-ul, votat de 45% dintre cetățenii României, își mai spală niște jeguri din grup. E simplu.
      Problemele sînt însă cu implicații ample și complexe: în ultimii ani, codurile penale au fost modificate repetat și tot prin ordonanțe, inclusiv ale d-nei Macovei (juriștii spun că multe modificări, unele făcute chiar de ea, dovedesc incompetență și superficialitate). Vedeți unde se ajunge cînd, repetat, democrația nu este respectată? Unde am ajuns noi. Cînd n-o respectau unii, era OK; acuma, cînd n-o respectă alții, nu mai e OK. Nu poți avea democrație dimineața și dictatură seara, ori una, ori alta, mereu, Dorel dragă. Mereu. Dacă faci democrație în șuturi, șuturi primești.
      Ca să nu mai vorbesc despre felul cum Iohannis a coborît PNL-ul actual la diformitate ideologică și comportamentală. Cine seamănă vînt culege furtună.
      • Like 0
  • Acest cretinoid a fost bestelit de stapan, de dragnea, si incearca sa distraga atentia de la realitate. Ce calitate are el, impreuna cu consiliera ( cine mai e si asta, ce pregatire are, cu ce s-a ocupat ininte???) sa "gandeasca" legi? Ce a facut acest buimache, cu ce s-a ocupat inainte de a adera la "marele partid al borfasilor"?
    Sunt tare curios ce patroni vor dori sa fie furati,dand curs gandirii unui buimache si a nimicului de olguta ministreasa muncii? In loc sa faca ceva bun, daca sunt in stare, ei se agita cu aberatia asta, care nu face decat sa nemultumeasc lumea. E clar ca se incearca "albirea" penalilor dragnea, tariceanu, iliescu si ceilalti puscariabili.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult