Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cu toți banii din lume, acești nou îmbogățiți n-o să ajungă niciodată oameni bogați

Iulian Dumitrescu - Foto - G4media

Foto - G4media.ro

Modul în care o persoană se raportează la bogăție (proprietăți/ averi/ bani) spune multe (poate chiar totul) despre ea.

Cunosc oameni foarte bogați care nu-și afișează niciodată statutul în mod ostentativ. Poartă (de obicei, timp de mai mulți ani) haine de calitate fără brand sau înscrisuri.

În tot ceea ce consumă, criteriile de căutare sunt legate de utilitate și calitate. Merg la restaurantele unde li se pare că au cel mai bun raport preț-calitate, apreciază anumite feluri de mâncare, sunt interesați de originea ingredientelor.

Stau în apartamente sau case pe care le folosesc cu sens, conduc mașini în care se simt în siguranță sau care răspund unor nevoi clare.

Merg în vacanțe discret, nu-și fac selfie-uri din locuri exotice, citesc mult, călătoresc în toate felurile, caută să înțeleagă, să învețe, să citească. Și mai au o calitate, într-un grup, de obicei, vorbesc cel mai puțin și pretind că știu cel mai puțin. Îi ascultă pe ceilalți, analizează înainte de a trage și emite concluzii.

Nu-i vezi, nu-i auzi, nu-ți sar în ochi decât prin decență, dacă ai ochi să-i vezi. Ține de educație.

Indivizi precum acest Iulian Dumitrescu fac parte din categoria ”new rich people” / ”les nouveaux riches”. „Au făcut bani”- unii cu vreo afacere, alții cu vânzări de imobiliare sau vreo moștenire, alții din tunuri și comisioane, alții din corupție, afaceri cu statul și politică.

Sunt mulți ca ei, dar parcă prea mulți în politică.

Și sunt mulți și la semafoare, dar și pe trotuarele din fața școlilor de fițe, așteptându-și, cu motoarele tancurilor pornite, progeniturile.

Fiți blânzi cu ei, atât pot ei, atât înțeleg din tot ce-i înconjoară. Probabil că aceasta reprezintă o etapă din evoluția (sau involuția) noastră ca societate- să ne arătăm, obscen, goliciunea, după ce-am ieșit din bezna peșterilor comuniste, brusc, la lumina orbitoare a libertății.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un film interesant din anul 2017: Becoming Warren Buffet. Un multi-miliardar care a știut să facă bani grămadă. Trăiește modest, nu își afișează averea și muncește de când se scoală până când se culcă. Și e respectat nu pentru aspectul său ci pentru că înțelege ce sunt și cum se mișcă banii. Deși era considerat un etalon de corectitudine, a fost foarte aproape să intre în bucluc când s-a asociat cu "băieții deștepți". Dar mai bine vedeți filmul. Merită.
    • Like 0
  • Pentru ca 99% dintre ei i-au facut din: „ „Au făcut bani”- unii cu vreo afacere, alții cu vânzări de imobiliare sau vreo moștenire, alții din tunuri și comisioane, alții din corupție, afaceri cu statul și politică”,

    iar cei ce stau ascunsi: „Cunosc oameni foarte bogați care nu-și afișează niciodată statutul în mod ostentativ”,

    o fac nu ca nu si-ar dori sa se impopotioneze, ci pentru ca fac parte din cei 99%, cu diferenta ca ei inteleg ca e mai bine sa se fereasca, sa nu iasa in evidenta si sa-si cheltuiasca banii cu proveniente necurate, in tacere. Restul nu da importanta pentru ca stiu ca nu patesc nimic si oricum se descurca, in caz de ceva. Doamne, fereste!

    Cei 1% discreti si cu bun-simt sunt cei care au facut bani prin munca, prin talent si au si o educatie. Nu e nicio problema daca din cand in cand, acestia manifesta un pic de inganfare, de mandrie, mai fac o aroganta (ca sa citez pe un celebru, dintre cei 99%). E normal ca, uneori, sa-ti dai un pic de importanta. O meriti, ce naiba!

    Bine, mai e si patura Hagi-Tudose, dar cu atatea tentatii ale secolului XXI, e din ce in ce mai greu sa te incui in casa. Cand porti sveterul si pe fata si pe dos si-l mai dai si cu peria, ca se scamoseaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult