Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nimeni nu este nemuritor în politică. Iar cel mai recent politician care ar trebui să înțeleagă acest lucru este liberalul Iulian Dumitrescu. Acesta a fost în ultimii ani unul dintre cei mai influenți oameni din PNL. Până joi seară, când a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care procurorii DNA fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie şi fals, săvârşite din 2020 până în prezent.
Ancheta DNA vizează modul în care a fost acordat contractul pentru realizarea centurii Mizil, spun surse judiciare citate de G4Media. Și sora lui Iulian Dumitrescu ar fi implicată în dosar, iar potrivit procurorilor, aceasta ar fi intermediat mita.
În luna mai a anului trecut, o investigație marca „România, te iubesc” făcută de jurnalistul Cosmin Savu arăta cum firme românești care ajung să datoreze zeci de milioane de lei statului român sunt cesionate unor cetățeni albanezi. Unul dintre jucătorii-cheie ai rețelei era indicat drept Iulian Dumitrescu, care în trecut a fost un om de afaceri controversat şi care în ultimii ani a devenit unul dintre cei mai puternici politicieni din România, chiar dacă a încercat să rămână discret în faţa publicului.
În spatele camerelor de filmat și departe de microfoanele presei ori atenția publicului, Iulian Dumitrescu ducea o viață de lux alături de familia sa, din poziția de angajat al statului.
În cea mai recentă declaraţie de avere a lui Iulian Dumitrescu, publicată în iunie 2023, sunt precizate împrumuturi consistente către PNL şi către persoane fizice, dar și datorii.
În plus, liberalul de la Prahova are două apartamente, unul de 158 mp (cumpărat împreună cu soția sa în 2008) și unul de 45 mp (care aparține doar soției sale din anul 2005).
Cine este Iulian Dumitrescu
Iulian Dumitrescu are 51 de ani, iar înainte ca în 2020 să ajungă președinte al Consiliului Județean Prahova, a fost timp de două mandate consecutive senator PNL. Între 2012 și 2016 a fost senator de Călărași, iar între 2016 și 2020 a fost senator de Prahova.
Înaintea alegerilor locale din 2020, Dumitrescu a preluat şefia filialei Prahova a PNL, stabilindu-şi domiciliul în oraşul Plopeni. Ulterior, a candidat din partea PNL pentru Consiliul Județean Prahova, obținând în 2020 sprijinul USR, după cum notează News.ro
Ulterior, Dumitrescu și-a adus vechii colaboratori în Prahova, din Călărași, unde ocupaseră funcții din administrație.
Libertatea indică faptul că numele lui Iulian Dumitrescu a apărut în 2021 în stenogramele DNA cu discuții înregistrate de procurori în biroul lui Cătălin Drulă, pe atunci ministrul transporturilor, în care doi liberali îi cereau acestuia să îi păstreze în funcții pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.
Vacanțe în Dubai, Abu Dhabi sau Insulele Maldive
G4Media scrie că liberalul Iulian Dumitrescu locuia într-un apartament de lux de 800 de metri pătrați în cartierul Stejarii, care aparține fotbalistului Cristian Chivu și soției sale. DNA a făcut, joi, percheziții în acest apartament. Conform presei, Iulian Dumitrescu plătea o chirie lunară de 6.000 de euro pentru această reședință.
De asemenea, conform relatărilor din presa centrală, Iulian Dumitrescu și soția sa conduc în mod curent doi bolizi de lux a căror valoare cumulată este de peste 500.000 de euro. Este vorba despre un Lamborghini Urus și de un Bentley. Cele două autoturisme nu figurează în declarația de avere a politicianului liberal. El a trecut în declarația de avere un autoturism Land Rover.
Foto: G4Media
Dumitrescu are trecuți în declarația de avere și 66.281 lei (aproximativ 13.000 de euro) în patru conturi bancare și are de recuperat 45.000 de euro de la PNL și peste 100.000 de euro de la trei persoane fizice.
Liberalul are de returnat 180.000 de dolari unei persoane fizice până la finalul anului 2024 și un credit de aproape 127.000 euro unei bănci, cu data scadentă până în 2036.
G4 Media și Digi24 scriu că Iulian Dumitrescu și familia au cheltuit aproape 3 milioane de lei (adică aproximativ 600 de mii de euro) într-un an și jumătate în magazine și destinații de lux precum Dubai, Abu Dhabi, Insulele Maldive, Insula Capri, Mykonos, Courchevel sau Nisa.
Foto: G4Media
Dumitrescu ar fi cheltuit zeci de mii de lei în magazine precum Level Shoes Dubai, Chanel Dubai, Van Cleef Monaco sau în locații exotice gen One & Only Resorts Reethi Rah Maldive și Joali Maldives.
Această sumă de 3 milioane de lei ar reprezenta, potrivit anchetatorilor, mai mult decât dublul sumelor de 1.078.507 lei și 57.000 de euro, care reprezintă totalitatea veniturilor declarate de Iulian Dumitrescu împreună cu familia sa (soție + copii aflați în întreținere) în cele două declarații de avere din anul 2022 și 2023.
Veniturile lui Dumitrescu provin din salariul de președinte CJ Prahova, de 164.268 lei anual, și din salariu de director general al soției, Alexandra Paula Dumitrescu, la firma SC Metropolitan Mega Promotion SRL, de 56.388 lei (declarația de avere a fost completată în iunie 2023). Ea a mai luat anul trecut dividende de 573.837 lei de la această firmă.
Firma unde soția lui Dumitrescu este director general se ocupă cu lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor, a avut doi angajați în 2022 și un profit de 2,1 milioane de lei din venituri totale de 3,2 milioane de lei, conform ANAF.
Banii pe care i-a cheltuit Iulian Dumitrescu erau transferați în conturile lui Iulian Dumitrescu de sora acestuia, Angelica Marilena Lambrea și nu figurează în declarația de avere a președintelui CJ Prahova, mai susțin procurorii. Potrivit acestora, nici sora lui Iulian nu poate justifica de ce conturile sale au fost alimentate cu sute de mii de lei prin depuneri cash sau prin transfer de la diferite firme.
Anchetatorii DNA suspectează că banii virați în conturile lui Iulian Dumitrescu de sora acestuia proveneau în realitate de la companii care au fost sprijinite să câștige obiectivul „Varianta ocolitoare Mizil” și Lucrări de reparații generale în judetul Prahova. Pentru a le facilita câștigarea contractelor, oamenilor de afaceri li s-ar fi propus de către Iulian Dumitrescu să cumpere firma BERTONI CONSTRUCT SRL de la proprietarul de drept Daniel Lambrea, cumnatul lui, la un preț supraevaluat: 9 milioane de euro.
Potrivit surselor G4Media.ro, dosarul lui Iulian Dumitrescu a fost deschis în urma denuțului formulat în octombrie 2023 de către Ionel Pirpiliu, care controlează compania de construcții Delta ACM și Bertoni SRL, firmă la care avea să devină asociat unic în 2022 cumnatul lui Iulian Dumitrescu, cumpărând acțiunile la preț considerat subevaluat.
Direct de la Bruxelles, Klaus Iohannis a afirmat joi că procurorii DNA trebuie să cerceteze și politicienii, cum este și cazul lui Iulian Dumitrescu, fiind de părere însă că nu e afectată imaginea Coaliției de caul prim-vicepreședintelui PNL, căci, spune președintele României, „aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, ci spre cea economică”.
Pare că omul ăsta trăiește pe altă planetă, având în vedere că ne sugerează că nu-i o problemă politică dacă un politician de vârf este anchetat pentru luare de mită și fals în declarații. Așa arată „România normală” și a „lucrului bine făcut”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
administrativă. Până la urmă, și un oarecare funcționar de ghișeu, prin care statul servește cetățenii, e tot un slujbaș public.
Omul în cauză, căruia nu i-am reținut numele și nici nu-l mai caut în susul paginii, am înțeles că e ceva primar sau șef CJ în Prahova și, totodată, important fruntaș liberal și mare cotizant la cauza partidului. Deci, nu e un oarecare slujbaș, acolo, e ditamai
elita politică de partid promovată, la vârf de județ, în funcție publică.
Un "slujbaș" dintre mult prea mulții pe care partidele îi vâră în funcții de conducere. Privilegii, salarii uriașe de la stat, mită de la privați pentru contracte cu statul, trafic de influență, para'n'dărăt-uri pe facturi superumflate, amante, bărci, vile cu o duzină de dormitoare, case de vacanță, Mercedes, Ferrari, Bentley... și multe alte capricii private, pasiuni excentrice etc... Chiar nu mai știm care e miza pentru care se bat, la noi, partidele pentru putere. Altruismul, dedicarea binelui public, credibilitatea, competența, onestitatea, bunul-simț sunt atribute necesare omului politic aflat într-o funcție publică. La noi, e doar mitocănia făloasă, ambiția primitivă de a parveni, ipocrizia și tertipurile prin care băiatul "dăștept" caută să-i fenteze pe toți, până cade victimă propriilor defecte și nesăbuințe.
Bun, a mai picat unul, dar ceilalți sunt încă bine mersi în posturi și bani.