Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu trei zile înainte de alegeri, UDMR rupe protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE

Kelemen Hunor

Foto: Inquam Photos

Cu trei zile înainte de alegeri, UDMR a anunțat că rupe protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE, căreia i-a susținut inițiativele controversate privind justiția și i-a asigurat majoritatea în Parlament atunci când a avut nevoie. 

Motivul invocat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, este situația cimitirului din Valea Uzului. Acesta acuză că „nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea şi profanarea mormintelor soldaţilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică”. „Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect", a spus liderul UDMR, citat de News.ro

Anunțul său vine după ce miercuri a fost dat publicității un sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, care a arătat că UDMR ar putea să nu treacă peste pragul electoral la alegerile europarlamentare de duminică. Sondajul IMAS creditează UDMR cu doar 3,8% din intențiile de vot.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ada check icon
  UDMR incerca sa mai castige cateva voturi. Stie foarte bine nu ii mai reprezinta pe multi dintre maghiari.Si atunci vrea sa fie in 2 barci: are nevoie de voturi la europarlamentare, dar are nevoie si de PSD. Strategie politica.
  • Like 0
 • Lee Ann Rimes are un cantec in care spune: Rusine sa-ti fie daca m-ai prostit o data, rusine sa-mi fie daca m-ai prostit de doua ori. Din 89 incoace de fiecare data inainte de alegeri apar obligatoriu pe tapet inventate sau nu "probleme" cu magiarii. Zau asa mai crede cineva in coincidente dupa 30 de ani de fripturism electoral..............
  • Like 1
 • Sper ca votantii UDMR sa fie mult mai inteligenti decit votantii PSD . Penalizindu-i la alegeri pe politicieni nu inseamna disparatia UDMR dar fortarea UDMR sa se reformeze si sa vina cu un program bazat pe dezvoltare nu pe protejarea etnicitatii.
  Daca nu, o sa primeasca ca si pina acum : nimic...
  • Like 1
 • 2% sper sa ia U.D.M.R. la toate alegerile ever...
  • Like 2
 • topala check icon
  La fel de bine puteau sa invoce motivul ca Mos Craciun nu a venit si in Harghita,sau ca iepurasul de pasti nu le-a adus daruri. UDEMEREU practica aceeasi politica de santajare de la infintare : ne dati ce vrem si va votam legile impotriva statului de drept,va sustinem in impiedicarea ridicarii imunitati parlamentarilor corupti ca doar au si ei,scopul lor este sa fie la ciolan.Acuma cand vad ca barca PSD-Alde se scufunda fug primii, ca sobolanii.
  Alegatorul udemereu ar trebui sa se intrebe de ce partidul lui s-a aliat cu psd-ul impotriva lui Iohannis Klaus. Logic ar trebui sa fie de partea presedintelui ca doar este etnic german,nu roman. Concluzia este c cei care voteaza cu udemereu voteaza cum primesc comanda,nu sunt atat de inteligenti ca sa poata avea discernamant.
  • Like 2
 • dan check icon
  Mai bine zis UDMR santaneaza guvernul ,nu rupe nici un pact.
  Chiar atat de naivi ati ajuns voi jurnalistii?
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult