Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum se explică scorul mic al PSD din ultimul sondaj IMAS. Sociologul Alin Teodorescu: „Am observat că alegătorii PSD sunt în silentio stampa după 10 august”

Alin Teodorescu

Miercuri, IMAS a dat publicității ultimul sondaj realizat înainte alegerilor europene de duminică. Potrivit barometrului realizat la comanda Europa FM, PNL este favoritul scrutinului cu 28,5% intenții de vot, PSD ocupă locul al doilea la mare distanță, cu 21,1%, în timp ce Alianța 2020 USR-PLUS se află la doar jumătate de procent în urma PSD, cu 19,6%.

În ceea ce privește prezența la vot, sociologul Alin Teodorescu, directorul general al IMAS, estimează că va fi scăzută atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendumul convocat de Klaus Iohannis.

„Avem mai puține date decât la alte alegeri din România, deoarece aceste alegeri sunt cuplate cu un referendum. Ne așteptăm la circa 5 milioane de votanți pentru alegerile europene și circa 4,75 milioane votanți pentru referendum. Este posibilă o creștere a participării dacă sunt întreprinse acțiuni de mobilizare a electoratelor”, a precizat Alin Teodorescu pentru Republica. Spre comparație, la alegerile europarlamentare din 2014 au votat 5.911.794 de alegători, ceea ce a însemnat un procent de 32.44% din alegătorii de pe liste. Cinci milioane de voturi la europarlamentare reprezintă puțin peste 27% din numărul alegătorilor aflați pe liste în acest moment, în timp ce 4,75 de milioane de voturi la referendum sunt sub pragul de validare, de 5.480.080 de alegători - 30% din totalul de 18.266.936 de pe liste.

„Reacția violentă împotrivă diasporei din 10 august 2019 a fost un atac direct la electoratul PSD”

În opinia lui Alin Teodorescu, procentul mic obținut de PSD este o urmare a faptului că electoratul său se află în „silențio stampa” după felul violent în care autoritățile au răspuns mitingului diasporei din 10 august. „Deocamdată favorit este Partidul Național Liberal, cu Alianța 2020 pe locul al treilea. Însă electoratul tradițional al PSD este acum în silentio stampa (sau în spirală tăcerii). Aceasta din cauza reacției violente din 10 august 2018 împotriva diasporei. Milioane de români sunt în străinătate, lăsându-și acasă rudele mai în vârstă, cu un nivel mai redus al veniturilor. Astfel încât reacția violentă împotrivă diasporei din 10 august 2019 a fost un atac direct la electoratul PSD. Efectul a fost imediat, încă din septembrie 2018 am constatat o scădere accentuată a intenției de vot pentru PSD. Dacă PSD își convinge electorii că s-a schimbat la față atunci s-ar putea că PSD să depășească PNL”, susține sociologul.

„Decizia puterii judecătorești din 27 mai 2019 în dosarul Dragnea este mult mai importantă decât rezultatul acestor alegeri pentru democrația din România”

Acesta crede că ALDE și PRO România au șanse mari să trimită delegați în PE. „Partidul lui Traian Băsescu, PMP, și UDMR sunt la marginea pragului de calificare pentru a trimite europarlamentari. Vă reamintesc că UDMR a beneficiat de prestigiul pastorului Tokes printre maghiari și catolici pentru a depăși pragul la alegerile europarlamentare”, spune Alin Teodorescu.

În opinia sa, verdictul pe care judecătorii îl vor da pe 27 mai în cazul lui Dragnea este mai important decât rezultatul alegerilor europene: „Aceste alegeri nu clarifică mai nimic din scena politică actuală a României. Decizia puterii judecătorești din 27 mai 2019 în dosarul Dragnea este mult mai importantă decât rezultatul acestor alegeri pentru democrația din România. Alegerile europarlamentare ne dau dreptul să trimitem cadre calificate în PE. Partidele din România au abuzat de acest drept și au trimis analfabeți, incompetenți și oameni cu un nivel de inteligență redus. Ca urmare, avem o pondere europeană mult sub nivelul la care PIB-ul, suprafața și volumul populației ne-ar da dreptul.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aici este vorba despre scorul (mic) din PSD. Mai exista altceva decat PSD?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    În urmă cu 4 ani, cei de la USR ieşeau pe locul 3. A fost ceva de genul "ok, e bine, peste patru ani se rezolvă situaţia."
    Au trecut 4 ani şi acest partid se află tot pe locul 3. Şi nu singur, ci în alianţă. Sunt oameni foarte ok, dar ceva lipseşte. Cred că acel ceva e experienţa politică. Nu au anvergură, nu au sedii peste tot etc. E greu de crezut că se va întâmpla o minune, că locul 3 va deveni brusc locul 1. Asta dacă folosim logica. Dacă nu...
    • Like 1
    • @ Valentin
      In urma cu 4 ani USR nu exista, a fost infiintat in Iulie 2015 ca USB si in august 2016 si-a schimbat numele in USR, deci acusi face 3 ani. Le lipsesc mai multe si e normal fiind partid atat de nou, nu au personalitati cunoscute la nivel larg care sa dea imagine dar asta se face cu timpul; daca ar intra in USR si vechii politicieni ce au un nume deja atunci nu ar mai fi cu nimic diferit de PNL.
      • Like 0
  • gabriela check icon
    Sper că dl. sociolog se înșală așa cum a greșit și când a menționat, de două ori, evenimentul din 10 august 2019. Are cumva o premoniție?
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Imi pare rau ca nu cititi in cheia pe care o arunca in spatiu public domnul cu sondajul. El nu face decat sa lansesze in mod subliminal mesajul ca trebuie mers la vot atunci cand afirma ca vor vota mai putini decat in 2014. Pentru ca sigur vor fi mai multi ca in 2014. Iar subtitlurile din mesaj, expl : „Reacția violentă împotrivă diasporei din 10 august 2019 a fost un atac direct la electoratul PSD”, pot fi citite oricand in alta cheie decat ceea ce spune. Pe de alta parte, la un numar mic de alegatori prezenti, UDMR si PMP au sanse mai mari sa treaca pragul, pe cand la o prezenta mai mare castiga partidele mari, cele 4, respectiv PNL, USR, ALDE si PSD. Are si el, realizatorul sondajului, interesul lui daca pronunta numele lui Tokes !!! Ce o avea asta cu alegerile europarlamentare chiar nu pricep !!! De fapt, pricep cu totul altceva....
    • Like 0
  • La europarlamentarele din 2014 au participat 5,9 milioane de alegători iar acum, când alegerile se suprapun cu un referendum și când efervescența este mult mai mare, dl Alin Teodorescu estimează o prezență de numai 5 milioane? Nu știu pe ce se bazează, nu sunt sociolog, dar estimarea este cu siguranță departe de realitate. Fără a fi sociolog, cred că prezența la urne va fi superioară celei din 2014 și că dl AT a greșit estimarea cu cel puțin un milion. Mai pune, bre, că nu dai de la tine.
    • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      dan check icon
      Si daca are dreptate ce ne facem?
      Din gura se dau toti zmei in online si cand e sa voteze se duc la Mall.
      • Like 2
    • @ dan
      Se ridica niste numere la fileu tocmai pentru a demobiliza. Cum a spus si Florian, cred ca vor fi mai multi cei care voteaza comparativ cu alegerile din 2014. Mergem la vot!
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Parca tot el a spus ca referendumul CpF nu va atinge pragul chiar daca se voteaza 2 zile.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Cel mai probabil se bazeaza pe sondajul pe care firma lui tocmai l-a publicat
      • Like 0
    • @ dan
      Ce ne facem dacă dl AT are dreptate? Vom avea soarta pe care ne-o merităm și vom confirma încă o dată adevărul Anei Blandiana că suntem un popor vegetal. Dl AT nu a explicat însă în niciun fel pe ce se bazează predicția sa, iar motivele pe care le-am scris în comentariul meu, suprapunerea alegerilor cu un referendum și conectarea societății civile la evenimentele din ultima perioadă mă fac să fiu mult mai optimist decât dl AT.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Nicu Buculei, este imposibil ca rezultatele prognozate de sondajul IMAS să se realizeze la o prezență de numai 5 milioane de alegători.
      • Like 0
    • @ Semirhage
      Nu știu ce a spus dl AT la referendumul CfP, dar atunci mai toate institutele de sondare a opiniei publice au prognozat o prezență slabă la vot. Acum, prognozele se situează în zona 32-40%, mult peste cele 27% ale IMAS.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Uite, era un articol chiar pe Republica:

      https://republica.ro/sociologul-alin-teodorescu-chiar-daca-se-va-intinde-pe-doua-zile-referendumul-nu-va-fi-validat

      Deci cam are habar de ce vorbeste.
      • Like 0
    • @ Semirhage
      Om trăi și om vedea. Așa cum niciun sondaj nu îl dădea pe Iohannis câștigător la prezidențiale, și acum se pot înșela mulți sociologi. Dl AT nu ia în calcul votul diasporei, care acum are la dispoziție mai multe centre de votare, nici presiunile asupra părinților rămași în țară pe care le vor face copiii care muncesc peste hotare și care îi întrețin.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      De ce crezi ca ar fi imposibil? Eu inteleg ca premiza lui este ca multi simpatizanti PSD sunt nemultumiti sau macar nemotivati si nu vor participa la vot.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Dintre nemulțumiții care nu mai votează PSD, o bună parte se vor orienta probabil către Pro România al lui Ponta, așa că cei care vor sta acasă nu cred că vor influența prea mult prezența la vot.
      • Like 0
  • dan check icon
    Daca e cum spune Teodorescuvca participarea la vot va fi 5 mil la fel ca la alegerile trecute , ne meritam soarta.
    Chiar ca suntem un popor de idioti, sper sa ma insel dar tare imi e ca iar va sta lumea pe acasa sa se uite la TV sau sa manance mici la terasa.
    • Like 0
    • @ dan
      Nu e neaparat necesar ca cele 5 milioane sa fie aceiasi oameni, posibil ca oamenii care data trecuta au votat cu PSD sa nu mai voteze acum iar oamenii care data trecuta nu au votat sa voteze acum, altfel nici n-ar arata atat de diferit intentiile de vot pe partide.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult