Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

IMAS: PNL, în avantaj clar față de PSD înaintea alegerilor europarlamentare - 28,5 % față de 21,1 % în ceea ce privește intenția de vot

Ultimul sondaj realizat de IMAS înaintea alegerilor parlamentare din 26 mai indică PNL drept favorit al acestui scrutin, cu o intenție la vot de 28,5%. PSD se situează pe locul al doilea, la mare distanță, fiind creditat cu 21,1% din intențiile de vot.

Sursa imaginii: Europa FM

Potrivit cercetării realizate la comanda Europa FM, locul al treilea ar urma să fie ocupat de Alianța 2020 USR-PLUS, cu 19,6% din intențiile de vot. ALDE și Pro România sunt umăr la umăr, cu scoruri potențiale de 9,8%, respectiv 9,9%, în timp ce PMP ar obține 6,2% din voturi.

În sondajul IMAS, UDMR este creditat cu un scor sub pragul electoral: 3,2 %.

În ceea ce privește opțiunile de vot pentru alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc duminică, Klaus Iohhanis ar fi primul clasat, cu 43,5%, într-o ușoară creștere comparativ cu luna aprilie, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (19,8%) și Dacian Cioloș (13%). Liviu Dragnea coboară în opțiunile de vot cu 1,7% față de luna aprilie, având acum doar 7,0% din opțiunile valide de vot, relatează Europa FM.

Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, a fost facut între 2 și 20 mai, prin telefon. Au raspuns 1.010 persoane cu varsta de peste 18 ani. Eroarea sondajului este de:+/- 3.1%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu contează cât ia PSDul, ci cât ia mafia de sorginte PCR, deci PSD + sateliţii creaţi special pentru a agăţa nemulţumiţii, ca voturile să nu se piardă, scriu în primul rând despre ProPonta şi ALDE Tăriceanu, dar şi de aripioarele naţionaliste.
    În total vor avea un comod +50%, asta ca să nu mai discutăm de USL&PDL, care este plin de cozi de topor.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Aşa, acum ştim cine e pe locul 2. Acum hai să votăm locul 3 sau chiar 4, şi pe urmă să ne întrebăm ce s-a întâmplat. Vai, vai, ce mister! Cum se face că locul 3 n-a devenit locul 1?
    Apropo, propune cineva să facem şi noi alegeri în două tururi? Că atunci se clarifică treaba.

    Aha, nu propune nimeni. Nici partidele nu vor două tururi. Acum să ghicim de ce.
    • Like 2
    • @ Valentin
      ai auzit de initiativa "oameni noi", in care usr si plus au fost printre initiatori?
      • Like 0
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Acum ca stii cine e pe locul doi, poti sa-i dai votul tau cu sufletul inpacat.
      • Like 0
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Vai, nu ştiam de clasamentul acesta! Nici măcar nu-l bănuiam. Dacă nu-l vedeam mergeam la vot fără să ştiu ce votez. Nu e minunat? Toţi ştim ce e de făcut, dar nu vom face.

      Treaba o să fie cam aşa:
      - o parte din voturile care ar fi intrat la 2 vor merge la 3.
      - locul 3 va deveni locul 2.
      - locul 1 va rămâne locul 1.

      Bina aţi venit în Ţara Logicii. Sau a Ilogicii, că la noi se votează ilogic.
      Remember: alegerile durează 1 zi, urmările durează 4 ani.
      • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      Valentin check icon
      Am auzit de iniţiativa "oameni noi", dar un partid nu funcţionează doar cu "oameni noi". Are nevoie şi de oameni în teritoriu, şi de membrii etc. Dacă un partid cu "oameni noi" e un partid MIC, atunci e o problemă. Mă bucur când văd oameni noi. E un lucru bun, dar un salt de pe locul 3 pe locul 1 mi se pare puţin probabil. Nu imposibil, dar m-am cam săturat să mă joc de-a alagerile. Chiar mi s-a luat. Prefer locul 2, indiferent cine îl ocupă.

      Însă lucrurile sunt atât de previzibile încât ştim cu toţii urmarea: voturile care ar fi mers la 2 se vor duce spre 3 şi va ieşti tot locul 1. E logic.

      Treaba e cam aşa: să zicem că atârnăm pe marginea prăpastiei, şi vine un nene la noi:
      -Hai, dă-mi mâna, că te trag eu!
      -Dar eşti curat pe mâini?
      -Nu, dar de ce?
      -Tre' să fi curat pe mâni. Lasă că poate vine altcineva curat pe mâini.

      • Like 0
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Te-ncurci singur in clasamente. Poate in final iti vei da seama ca votul nu se da in functie de locul intr-un clasament sau altul, fie el si personal. Eu de ex. tot USR+PLUS votez, indiferent pe cel loc ii plaseaza unii sau altii. Cu PNL-ul nu votam nici cand erau pe doi, nici cand sunt pe unu. Pur si simplu, pentru ca oferta lor mai nou e doar "anti Dragnea", nici macar "anti PSD". Prea multi nostalgici USL, prea multi PDL-isti notorii, prea multe cefe groase de activisti vechi PCR. Trebuie sa fii doar putin atent, putin, foarte putin.
      • Like 1
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Eu nu am probleme cu vreun partid anume. Dacă USR+PLUS ar fi pe locul 2, l-aş fi votat cu dragă inimă, pentru că mi se par foarte ok. Ideea că nu sunt sigur că locul 3 se poate transforma peste noapte în locul 1. D-aia e important votul în două tururi, dar cred că nici acei oameni noi şi frumoşi nu-l doresc, pentru că nu-i avantajează. Însă e votul cel mai corect.
      Şi s-ar putea să mă încurc în clasamente, chiar mi-aş dori. Mi-aş dori ca USR+PLUS să apară pe locul 2. Problema e că nu mă încăzeşte cu nimic dacă vor ieşi pe locul 2 DUPĂ alegeri. Atunci chiar nu mai contează.

      @raimond: Trebuie sa fii doar putin atent, putin, foarte putin.

      Asta spuneam şi eu, să fim puţin atenţi. De fapt nu puţin, ci mult. Neatenţia ne poate costa încă 4 ani.

      @raimond: Poate in final iti vei da seama

      Am prins atât de multe finaluri de vot încât tremur de groază numai când mi le amintesc. Nu mai vreau să-mi dau seama, să realizez, să-mi pice fisa, să am o surpriză etc. Vreau la sigur. Vreau certitudini.
      • Like 0
  • Despre sondaje se spune un lucru: Ele sunt facute sa formeze opinia publica, nu sa o arate.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Asta este IMAS-ul lui Alin Teodorescu !? Fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase !
    Vad ca este comandat de EuropaFM, postul de radio cel mai anti ALDE-PSD. Probabil Guran l-a comandat si IMAS-ul a cazut pe solutia lui !!! De asta nu am eu incredere in niciun sondaj. Si in 2014 sondajele inainte de vot il dadeau pe ponta castigator ! si a plecat acasa cu " coada intre picioare ".
    • Like 2
    • @ Ionel
      raimond check icon
      Un exemplu foarte prost. Ponta chiar era castigator. Numai prostia lui si a pesedeului l-au impiedicat sa castige. Pur si simplu s-a batut singur.
      • Like 0
  • Cred că e trombon, PSD-ul va lua 30%. Oricum dacă va lua mai puțin pleacă Dragnea dar la viitoarele parlamentare cele mai mari șanse să câștige ar avea alianța PSD - ALDE- PRO ROMÂNIA. Opoziția nu are lider și nici program pe când psd-iștii vor incropi unul chiar dacă nerealist iar în condițiile astea absenteismul la vot va fi mare ceea ce va avantaja PSD-ul. Nu poți atrage la vot nehotărâții cu un program de genul ,, Muie PSD ".
    • Like 6
    • @ Adrian Ionescu
      Afirmatia ca opozitia nu are programe e falsa. Mai toate partidele si-au anuntat intentiile pe propriile pagini si public. De asemenea, nu e adevarat nici ca nu au lideri. Chiar au! Asa ca nu ne ramane decat sa votam! Forza USR/PLUS si de doua ori DA la referenfum.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      singurul program aplicat de psd e "cum dam drumul hotilor, criminalilor si violatorilor din puscarii". cu asa program vor fi votati doar de interpoli.
      • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      Înseamnă că nu ai auzit de programul lui Dragnea de la ultimele alegeri. Plin de promisiuni nerealiste dar totuși au prezentat unul și asta a prins într-un procent suficient dar din partea opoziției lumea nu a auzit nimic. Asta tine de experiență politică iar la capitolul asta psd-iștii sunt buni pe când opoziția e varză iar fără un program, o ofertă politică nehotărâții nu vor ieși la vot.
      • Like 0
  • dan check icon
    Nu prea cred ,ar fi prea frumos ca PSD sa ia 21%
    UDMR 3,8% sa fim seriosi ,se mobilizeaza exemplar cand e nevoie ,vor lua peste 5%.
    Am o banuiala ca sondajul este comandat de PNL sub acoperirea Europa FM ei mereu umfla cifrele in favoarea lor, au aceleasi metehne ca PSD.
    Nu spune nici macar ce participare la vot au luat in calcul.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult