Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Culmea declarațiilor: „Știu că se duce la prășit, la strâns fân...” Dacă se poate să fii bogat din dat la sapă, de ce nu pot și alții la fel ca voi, buzații?

Gabriela Crețu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ex-soția buzatului a făcut o declarație care m-a înfuriat la culme și care ne jignește tuturor inteligența. 

„Nu este bugetar. Are o fermă. Nu verific declarațiile de avere. Eu cred că sunt în mod legal obținute. Nu am niciun argument să spun că nu. Știu că se duce la prășit, la strâns fân, nu cred că sunt obținute din altă sursă.”

Cum să nu fie bugetar?!

Dacă se poate din adunat fân cu grebla să se facă avere fabuloasă, de ce nu i-ați învățat și pe oamenii din Vaslui să facă la fel? Cum se poate să fiți singurii din județ cu avere de nabab din greblat?! Dacă se poate să fii bogat din dat la sapă, de ce nu pot și alții la fel ca voi? 

Rar am văzut atât tupeu și lipsă de rușine!

Știu ce înseamnă să aduni fân cu grebla pe căldură. Ți se fac bășici între degetul mare și arătător. Soarele te bate în creștetul capului, căci fânul se adună doar pe căldură dogoritoare. Gâze sâcâitoare te pișcă. Vrei apă. E clocită în vasul în care ți-ai adus-o de acasă. O bei așa și tragi în continuare de coada greblei. Dar fânul nu se adună și gata. Trebuie pus pe prepeleci. Să faci căpițe înseamnă să ridici în aer tot fânul adunat și să îl clădești. Îți cade în ochi praf. Îți cade și pe pielea transpirată și arsă de soare și te mănâncă. Te scarpini. Te mănâncă și mai tare. Nu te oprești... Continui cu praf în ochi, cu pielea arsă de soare, transpirată și mușcată de insecte. Și la sfârșit nu sunt bani ca la buzați, ci doar un pic de hrană pentru animale pe iarnă.

La prășit te dor mâinile mai rău ca la greblat. E o muncă mai grea. Trebuie să scormonești pământul cu sapa și să tai toate buruienile. Dacă nu a plouat demult, munca îți smulge brațele din umeri, atât de greu este să rupi pământul uscat cu sapa. Și continui așa. Te uiți spre capătul rândului. Oftezi... Mai este mult... Te uiți și la tot ogorul și îți vine să plângi. Nu termini într-o zi... Mai vii și mâine... Și averea lui buzatu unde e!? Nicăieri. Nu reușești să muncești decât pentru a avea beciul plin iarna.

Ce ar fi dacă atât ex-soției buzatului arestat, cât și buzatului arestat, cât și fiului plecat din guvern li s-ar confisca toată averea și ar fi lăsați să trăiască din adunat fân, prășit... Să ne mai arate încă o dată cum se poate face atâta avere din activitățile astea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Luminița Aldea răspunde aberațiilor declarate de ex-soția buzatului. Într-un scurt fragment, literar, autoarea articolului descrie ceea ce înseamnă adunatul fânului și prășitul, de care fosta buzatului (și actuala Gabriela Crețu), ca parvenită pesedistă de oraș și parlament, habar nu are. Au divorțat, probabil, pentru a‐și putea păstra din averile ilicite, în caz că unul sau altul ar fi fost "dat în gât" de către "cumetrii" lor de afaceri și dovedit de DNA.
    Mai sunt ca ei, e România plină de primari și șefi de consilii județene avizi de valize pline cu bani și putere. Buzații sunt doar o blândă adiere trecută deasupra Vasluiului, în această vară târzie suprapusă peste un miez de septembrie.
    • Like 1
  • "Dacă se poate să fii bogat din dat la sapă, de ce nu pot și alții la fel ca voi, buzații?"

    Din același motiv pentru care nu toți profesorii pot obține 6 case "din meditații" ca prostannisul de sibiu!

    Nu vreau să iau apărarea buzaților, însă tare nu cred că prezentarea muncilor agricole din articol corespunde realităților de acum, din secolul 21 al mileniului al treilea al erei noastre. În ziua de azi nimeni nu mai muncește manual, ci agricultura este mecanizată. Există mașini și utilaje de strâns și așezat fânul, de sapat, prăsit etc. Bănuiesc că ferma buzaților o avea și ea asemenea mașini și utilaje și cu ele lucrează, nu manual, ca în evul mediu!

    De asemenea, îmi este greu de crezut că acum, în anul 2023 al erei noastre, mai există cineva, chiar și la țară, la coada vacii, care să nu fi auzit de termosuri, care acum țin rece sau cald chiar și 12 ore, sau de genți și lăzi frigorifice etc. și să bea apă clocită dintr-un vas oarecare de acasă.
    • Like 0
  • Doriti sa instaurati justitie sociala prin grupul Dv jurnalistic. Foarte bine. Totusi, oricat de antipatice ar fi personajele pe care doriti sa le criticati, ati putea sa va legati mai mult de ce au facut si mai putin de numele lor, de faptul ca sunt galbeni la fata sau guzgani (vedeti articolul dlui CTP). Astfel, veti putea deveni mai credibili si pentru cei care au indoieli cu privire la independenta Dv jurnalistica. Mult succes.
    • Like 0
  • „Ce ar fi dacă atât ex-soției buzatului arestat, cât și buzatului arestat, cât și fiului plecat din guvern li s-ar confisca toată averea și ar fi lăsați să trăiască din adunat fân, prășit... „
    Chiar asa, ce ar fi? Nu vom afla niciodata ce ar fi...
    • Like 1
  • Aceasta scarbosenie moldoveneasca, moldova postrevolutionara a dat multe scarbosenii: oprisan, vranceanu firea, din famila hotilor vranceni vranceanu, lista i lungaaaa, iar intreaga regiune este exponentul saracieii u.e. Si nu e singura regiune din romania. Cu exceptia partiala a ardealului.
    Eu cred ca jigodia asta imputita si scarboasa s-a imbogatit si din fan, dar din munca celor exploatati de el pe mosiile lui obtinute prin hotie. Mai cred ca mita face parte din viata lui, ii asigura, lui si cretinoizilor din familia lui, traiul de zi cu zi si i-a adus averea colosala, dobandita cu sudoarea muncii altora si prin jaf, trafic de influenta si multe alte metode dobandite nativ si perfectionate in psd.
    Nevsta-sa este o escroaca ordinara si proasta pe deasupra. Cum poti sa afirmi ca "nu este bugetar" cand, de cand e cunoscut acest avorton, numai ca "politician" veros si obraznic este perceput, decat daca nu esti prost facut gramada? Cum poti crede ca poti prosti pe cineva, fie chiar si din vaslui, ca banii acestei familii de lipitori sunt bani "castigati cinstit"? A castigat vreodata acest limbric bani din munca? Stie scarba sa faca ceva, in afara de hotie? Are analfabetul ceva scoala? Si care in afara de scoala de partid la psd?
    E separat de nevasta? Pai tocmai pentru a salva o parte considerabila din averea dobandita.
    Daca va fi pedepsit prin confiscarea intregii averi a familiei? Nu cred. Autoritatile se vor multumi, poate, cu confiscarea sumei de 1,25 milioane de lei si gata. Nici puscarie pentru "intreaga activitate in fruntea judetulu" nu va face. Are bani pentru avocati, ce vor sti sa intoarca legile in favoarea buzatului. Realitateaeste ca ursarul covrigar de buzau are niste polite de platit nu ca da pe dinafara de cinste, corectitudine, justitiar.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Domnule Zugravu, din comentariul Dv razbate intoleranta extrema, generatoare de stigme fata de o intreaga populatie. Pacat. Eu sunt moldovean din Iasi si am prieteni peste tot in tara, inclusiv un prieten bucurestean pe numele lui Zugravu.
      • Like 0
  • Marius P check icon
    Ziua buna! Doamna Luminița Aldea ați surprins foarte bine aspectele acestor activități. Le-am prestat și eu în toate vacantele școlare si studențești alături de părinții mei și pot confirma rezultatele: nutreț și provizii pentru iarna.
    In cazul gospodarului buzatu, ma gândesc ca poate era un fan din iarba "speciala" și sapa la o planta "speciala" din acelea de consuma d-alde Pascu și ai lor....
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult