Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum a luat-o razna stânga din Marea Britanie şi de ce şi-a pierdut busola morală: tot mai mulţi tineri din UK, musulmani sau nu, ignoră făţiş acţiunile teroriste ale Hamas sau chiar le laudă

Miting pro-Palestina, Londra

Foto - Justin Griffiths-Williams/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Recentul conflict din Orientul Mijlociu nu a rămas, cum era şi de aşteptat, fără reverberaţii în societăţile occidentale, o asemenea confruntare având potenţialul de a stârni pasiuni şi a de a impulsiona poziţionări categorice de o parte sau de alta a taberelor combatante. Dar aceste reverberaţii au fost şi sunt în continuare mult mai acute în ţările puternic şi uneori iremediabil divizate politic, în care resentimentele faţă de adversarii politici au fost cultivate sistematic până în punctul în care adversarii au devenit duşmani. 

Dintre aceste ţări se distanţează de departe Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, unde stânga şi dreapta s-au angajat, de la Brexit şi Trump încoace, într-un război dement, în care adversarul e complet dezumanizat, răul absolut, satana pe pământ. Desigur, rădăcinile acestui război sunt mult mai adânci şi nu le putem discuta aici, dar ce e foarte clar e că „iarna vrajbei noastre” e foarte departe de a se încheia. Despre SUA nu mă pot pronunţa în cunoştinţă de cauză, dar despre Marea Britanie o pot face. În ultima săptămână, după declanşarea atacurilor barbare ale teroriştilor Hamas împotriva populaţiei civile israeliene, am putut constata nu numai o ură nebună a unor largi părţi ale populaţiei islamice insuficient sau chiar deloc integrate în societatea britanică împotriva evreilor şi a vestului în general, dar şi o debusolare totală a unei pături britanice pretins educate şi „civilizate”.

Antisemitismul ia amploare în oraşele britanice

Simţindu-se solidari cu cauza palestiniană, tot mai mulţi tineri din Marea Britanie, musulmani sau nu, ignoră făţiş acţiunile teroriste ale Hamas sau chiar le laudă pe faţă, găsindu-le perfect justificate în raport cu ceea ce ei consideră colonialismul imperialist al Israelului. Astfel, nu a existat zi în săptămâna ce a trecut în care să nu se organizeze marşuri de susţinere a palestinienilor şi de înfierare a Israelului. 

S-au scandat, uneori sub privirile neinteresate, neputincioase sau chiar complice ale poliţiei, lozinci ireproductibile la adresa evreilor, s-a cântat în onoarea Hamas, au fost luaţi la bătaie evreii sau susţinătorii acestora, două şcoli evreieşti au fost închise de teama ca nu cumva violenţele să degenereze în atacuri fizice împotriva elevilor. În toate marile oraşe universitare, inclusiv Cambridge şi Oxford, studenţii s-au raliat înflăcăraţi cauzei palestiniene, cerând imperativ ca universităţile lor să condamne Israelul sub cuvânt că acesta ar practica un genocid sistematic al populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza. 

Un reprezentant al studenţilor de la Cambridge, responsabil – horribile dictu – cu bunăstarea sau confortul emoţional (welfare) al colegilor săi a ridicat în slăvi acţiunile teroriste ale Hamas, declarându-se deranjat de mesajul oarecum neutru al universităţii de simpatie pentru toţi care au avut de suferit de pe urma recentelor evenimente: a fi nuanţat în exprimare înseamnă a fi şovăielnic, a nu fi dedicat cauzei corecte, a fi, până la urmă, duşman al poporului. Desigur, au existat reacţii în presa conservatoare împotriva lui, scrisori de protest ale studenţilor evrei, dar adevărul e că majoritatea studenţilor şi intelectualilor britanici, fiind de stânga şi chiar de partea radicală a stângii, au o poziţie pro-Palestina şi, mai mult sau mai puţin tacit, chiar pro-Hamas. Astăzi este considerat cool, de bonton să te declari ofensat, rănit, traumatizat de orice are are o minimă legătură cu dreapta, ai cărei adepţi trec drept nişte troglodiţi, nişte rasişti ordinari, nişte nostalgici ai colonialismului şi imperialismului, în timp ce a spriini pe faţă un regim criminal doar pentru motivul că duşmanii tăi politici sunt împotriva lui nu creează nicio dilemă morală acestori minţi răvăşite de propaganda ineptă a stângii. 

Totuşi, cum e posibil ca într-un mediu teoretic al ideilor, al dezbaterilor, al îndoielilor şi ipotezelor cum este Oxford sau Cambridge să ne trezim cu o asemenea obtuzitate intelectuală şi să vedem marşuri de un grotesc infinit? Poate că verbul „a se trezi” nu e cel mai potrivit pentru că el implică un proces spontan, ca şi cum până acum am fi avut o situaţie perfect normală şi dintr-o dată studenţii şi profesorii lor şi-au ieşit din minţi. Or, nu este deloc aşa.

Noua trădare a „intelectualilor”

De mai bine de un deceniu se promovează în mod explicit în universităţile britanice aşa-numita cultură a diversităţii, care, în teorie, sună foarte bine (căci ce intelectual adevărat poate spune că se opune cunoaşterii mediilor celor mai diverse, integrării în procesul educaţional a unor categorii sociale cât mai diverse sau acceptării pe merit în rândurile intelectualităţii a unor categorii care până acum au fost respinse din prejudecăţi imbecile?), dar, în practică, sună foarte prost pentru că constaţi că tocmai locuţiunea „pe merit” începe să ridice probleme.

Din momentul când, în mod sistematic, absolventul de Eton sau Westminster este clar dezavantajat la admiterea în Oxbridge, chiar dacă rezultatele sale academice sunt excelente (pentru că trebuie să admitem cât mai mulţi studenţi din şcolile de stat şi din mediile sociale precare), când bursele de doctorat se acordă cu precădere pentru proiecte de gender studies, de decolonializare, de înfierare a tot ceea ce nu se conformează ideologiei neoprogresiste, când pentru a fi admis în corpul didactic trebuie să faci o declaraţie solemnă că eşti profund dedicat diversităţii şi incluziunii sociale şi să dovedeşti că portofoliul tău de cercetare include numai teme agreate de noua poliţie academică, nu te mai poţi aştepta la calitate. 

Noul „intelectual” este, de fapt, un activist trist, un intelectual spoit, spălat pe creier, care şi-a uitat sau şi-a trădat menirea – cartea lui Julien Benda, Trădarea intelectualilor, din 1927 rămâne de mare actualitate şi s-ar cuveni recitită – şi care, la rândul său, propagă acelaşi tip de cultură a diviziunii sociale şi a dispreţului faţă de lumea clasică, faţă de vest, faţă de tradiţia iudeo-creştină etc. Sigur, există şi bastioane în care acest tip de cultură nu a pătruns cu totul (lingvistica, limbile clasice, matematica, ştiinţele tari, adică domeniile în care, dacă nu ştii carte, nu prea rezişti), dar şi ele sunt sub un continuu asediu. 

Acest tip de inginerie socială practicat cu metodă şi cu obiective clare nu avea cum să nu aibă efecte asupra mediului academic. De aceea vedem astăzi studenţi şi profesori decerebraţi care plâng de focul Palestinei, care condamnă cu un sfert de gură atacurile barbare ale Hamas, care spun că vor pace în Orientul Mijlociu, dar cu condiţia ca Israelul să dispară ca stat fiindcă le-ar fi ocupat ilegal teritoriile palestinienilor. De aceea străzile Londrei, Birmingham-ului, Manchester-ului sunt ocupate de tineri „frumoşi” (de gustibus non est disputandum) şi „liberi” (vorba vine) care preamăresc ororile teroriştilor Hamas. De aceea, aceştia se declară total nemulţumiţi de actuala politică a Partidului Laburist, al cărui lider, Kier Starmer, are un discurs nuanţat şi, în linia politicii externe a Marii Britanii, susţine explicit Israelul. Activiştii nemiloşi ai stângii radicale, pentru care el este, desigur, un trădător al idealurilor socialiste, un conservator vopsit, deci duşmanul absolut, îl ameninţă încă de pe acum că-l vor da în judecată pentru crime de război şi împotriva umanităţii. 

Unii ar putea spune că demenţii ăştia sunt totuşi o minoritate vocală, dar neglijabilă cantitativ. Ei bine, nu aş fi aşa sigur: în mediile universitare, din care se propagă acest cancer ideologic, cu certitudine nu sunt o minoritate; nu am văzut decât timide manifestări de susţinere a Israelului (culmea, într-o ţară care, în al doilea război mondial, a luptat exemplar împotriva nazismului) şi, deşi prima linie a laburiştilor, care, cel mai probabil, vor face guvernul la anul, este pro-Israel, grosul partidului e fundamental antisemit. Să nu uităm totuşi că fostul lor lider, batrânelul comunist Jeremy Corbyn, idolul tinerilor proletari, este un antisemit notoriu şi, tocmai din cauza asta, a şi fost dat afară din partid în şuturi de Starmer. 

Personal, nu sunt optimist: cunosc foarte bine furia ignară împotriva Occidentului, a culturii clasice, a moştenirii greco-latine, a tradiţiei iudeo-creştine, a tot ceea ce ar fi putut avea fie şi o infimă legătură cu dreapta politică. Dar e o vorbă românească ce spune că peştele de la cap se împute. Ei bine, aşa e: e suficient să cadă câteva capete din astea spălate sau tulburi pentru a reveni cât de cât la normalitate. În acest sens, cred că e nevoie ca anumiţi oameni potenţi financiar şi finanţatori de nădejde ai universităţilor sau ai Partidului Laburist să-şi retragă contribuţiile financiare, iar, în acest sens, exemplul Universităţii Pennsylvania din SUA este elocvent: odată ce Jon Huntsman a anunţat că-şi retrage sprijinul generos acordat fostei sale alma mater din cauza pierderii busolei morale şi a degradării discursului public al acesteia, conducerea universităţii şi-a venit la pocăinţă şi a renunţat la critica violentă a Israelului. 

Ei bine, aşa trebuie făcut: trebuie tăiaţi fără milă banii acestor descreieraţi şi atunci toate fumurile lor „progresiste” se vor risipi cât ai clipi pentru că e uşor să fii antioccidental şi anticapitalist când îţi plăteşte Occidentul bursa de studiu sau când îţi finanţează alţii proiectele.

Audiatur et altera pars

Totuşi, dacă nu sunt dispus să-i ascult pe ipocriţii din universităţile britanice, asta nu înseamnă că nu sunt dispus să ascult şi argumentele de bună credinţă ale palestinienilor care trăiesc în Gaza. Întâmplător, o fostă colegă de doctorat de la Cambridge provine chiar din Gaza şi familia ei trăieşte o adevărată dramă de ani de zile. Ea însăşi a suferit de stres post-traumatic în timpul doctoratului şi a fost nevoită să-şi întrerupă temporar studiile. Acum e bine, a devenit lector universitar la Cambridge, e o bună specialistă în pedagogie, şi a reuşit să-şi aducă o parte din familie în Marea Britanie. Deşi nu-i împărtăşesc habotnicia şi conservatorismul rigid, nu pot să nu admit că şi adevărul ei contează. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: da, israelienii au suferit un atac cumplit din partea Hamas, dar nici ei nu s-au comportat angelic în acea parte de lume. Este evident că abuzuri s-au comis şi de către Israel şi că, dacă nimic nu poate justifica crimele oribile ale teroriştilor, nimic nu poate justifica nici hărţuirea continuă a palestinienilor, tăierea apei şi a curentului electric sau ameninţarea cu exterminarea lor totală în semn de răzbunare. 

Benjamin Netanyahu este un lider foarte prost: de dragul rămânerii la putere, s-a înhăitat cu cea mai radicală facţiune a evreilor şi are un discurs public inacceptabil. I-or fi cerând cei mai mulţi israelieni sânge şi răzbunare, dar asta nu înseamnă că el, ca lider, trebuie să cedeze imediat emoţiilor populare. Situaţia este fără îndoială complicată şi poate degenera în orice moment. Nu sunt un expert în problemele Orientului Mijlociu şi nici în politică externă, dar mi se pare evident că, atâta timp cât nu există un minim dialog, ci o diabolizare continuă şi extremă a celuilalt, nu se va stinge niciun conflict. 

În acelaşi timp, uman vorbind, nu poate exista dialog câtă vreme există atacuri şi crime. Cedant arma togae!, cerea naiv Cicero, adică „Armele să facă loc dialogului (politicii)!”, dar până şi el recunoştea că sunt momente în istoria unui popor când acest deziderat e pur si simplu irealizabil. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • am vazut ceva pe Twitter - ""Queers support Palestine"" ......pe bune???? Le place zborul de pe acoperis???? - e de noaptea mintii !!!!!!!
  • Like 2
 • Sunt niste imbuibati, cu creier de bibilica beata (sper sa nu jignesc pasarea!), fara probleme de viata, pt ca pe toate le rezolva statul sau parintii...Cautam azi ceva pe Tiktok si vad niste momai negre, se vedeau doar ochii, ""my life before"", fete din Arabia Saudita, pleaca la studii in SUA, alte imagini, fata dezbracata, machiata, vopsita, bea si danseaza....ultimele imagini, plange de sare camasa pe ea pt palestinieni, pt copiii omorati in spital, cere sa ne alaturam cauzei, si iar plansete cu suspine, fara oprire... Golda Meir ""Va fi pace cand arabii isi vor iubi copiii mai mult decat ne urasc pe noi"" - aici se afla solutia. .Revin, exista o singura democratie curata in regiune, este Israelul. Toti trebuie sa fim alaturi de el. Punct. Iar celor care apara acum Hamasul le ofer cu drag doar filmele facute de ISIS cand ii executau pe homosexuali, in zilele bune ii aruncau doar de pe acoperis, in celelalte se distrau inainte cu torturi si violuri, apoi ii aruncau. Sa nu creada toti LGBT-ii si toti stangistii occidentali ca exista vreo simpatie pentru ei in lumea araba, ii mananca la rotisor pe toti. Sa nu creada vreo femeie ca are vreun drept in lumea Hamas...sa se uite pe strada in Gaza, Afganistan, Pakistan, A. Saudita sau mai jos pe harta in Africa musulmana. Au vazut vreo lapidare vreodata?...daca ie intrebi, sigur zic ca e o mancare. Vesticii sunt la fel de ignoranti acum cum erau si pe vremea lui Ataturk, descriau si oftau dupa haremuri si cadine in timp ce Ataturk crea Turcia moderna ....,..Daca isi inchipuie cineva din Vest ca in Rusia sau China, ideile stangii occidentale sunt acceptate, se iluzioneaza total....Iar romanii ar trebui sa stie mai bine, doar am trait comunismul, nu l-am primit in forma romantata de la profesori ghiftuiti din universitatile americane.
  • Like 7
 • Am fost saptămana trecuta in Berlin. Un oraş care inca sangereaza de pe urma nazismului si a suferintelor provocate de acesta. Era plin peste tot de stickere cu steagul Palestinei pe care scria "Free Palestina". Pe vitrinele magazinelor, pe garduri.... Pana la urma am inteles ca toleranta excesiva deschide portile extremismului.... Probabil ca nemtii vor simti curand acest lucru...
  • Like 6
  • @ Dan Filip
   RazvanP check icon
   În momentul acesta "extremismul" gen AfD pe care îl blamează atât de mult stânga "progresistă" a rămas singura speranță a Europei!
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Ia tai-o tu în Gaza, să vezi trai pe vătrai acolo la fanii AfD.
   Unii trăiesc într-o realitate virtuală, în care totul e o luptă a lor.
   • Like 3
 • La fel de comic imi pare si ura, discriminarea romanilor pentru cei pe care ei ii vad inferiori lor, diferiti... noi dintre toate natiile, cei ce suntem tinta urii si discriminarii europenilor de atata timp.. pe de o parte ne plangem de tratament inegal, pe cealalta nu stim cum sa ne integram mai repede in grupul celor ce arunca cu pietre... ipocrizie si servilism, 2 cuvinte ce definesc o natie
  • Like 0
 • andrei andrei check icon
  e comic ca atunci cand e vorba despre marea britanie, franta sau spania, daca cineva le critica pentru colonialism tarile respective trebuie sa isi ceara scuze. dar daca e vorba de israel e dintr-o data antisemitism. haha ce gluma proasta.

  • Like 1
  • @ andrei
   Una dintre cauze: s-a exagerat, peste orice limita cu antisemitismul si holocaustul. Chiar daca evreii sunt "prigoniti" de milenii, oare de ce???; chiar intreaga lume o fi fost nebuna??? Nu sunt singurele si cele mai multe victime ale tiranilor ce s-au perindat si se vor mai perinda. A nu crede ca am vreo simpatie fata de perfizii, putorile parazite, pomanagii musulmani, fata de fundamentalismul religios sau de orice fel, fata de persi, ca sa-i pomenesc si pe odiosii sadici, spalati pe creer de un popa sarlatan si "garda lui pretoriana". Astia provoaca si ataca continuu pe cei ce si-au facut pomana cu ei. Ca si rusii si chinezii ce isi doresc cu orice pret suprematia. Lumea cu adevarat civilizata, dar la conducerea careia au ajuns degeneratii??? a facut numai greseli cu aceste lifte ticaloase ce trebuiau aruncate in mare, nu primite sa spurce leaganul civilizatiei si culturii. Si asta din interesele unora fara scrupule si fara cunoasterea istoriei. Merkel, macron cu a sa "sa nu umilim rusia" sa o lasam pe ea sa ne umileasca, sa ne distruga si sa ne stapaneasca. Iar un fenomen similar se petrece si cu china. Nu vor veni vremuri de pace.
   • Like 2
 • dan check icon
  A sustine cauza palestiniana e una si a sustine Hamas e alta mancare de peste , daca studentii se limitau la a sustine Palestina nu era o problema pentru ca au dreptul de a avea un stat asa cum a avut si Israel in 1948. Problema e ca islamistii in general sunt radicalizati din cauza incercarilor esuate de a face pace dar si din cauza amestecului islamului radical din Iran . Cred ca ar fi pace in zona daca cineva ar reusi sa domoleasca fanatismul iranian , de acolo pleaca totul , de la un idiot care este in fruntea Iranului si are ca scop personal distrugerea Israelului . Toate celelalte tari arabe sunt mai moderate si ar accepta relatii economice cu Israelul , vezi Arabia Saudita care era cat pe ce sa isi normalizeze relatiile cu Israel.Bineinteles ca o vina o au si tarile care sprijina regimul actual iranian cum ar fi Franta mai ales ca tara europeana , Rusia China sau Turcia.
  • Like 1
  • @ dan
   Never ever...
   • Like 0
  • @ dan
   Franța sprijină guvernul Iranian?! Ce gogomănie. Și ce analiză de doi lei care ignoră realitatea în care exisă conflicte armate deschise sunito-șiite cum ar fi cel din Yemen. Dar mă rog, dacă realitatea trebuie să cadă în slujba unei analize temeinice din grupul de debate de la birtul din colț, să cadă zic!
   • Like 3
 • Pana la urma pana nu dai cu fata in noroi nu poti sa-ti revii. Numai ca datul asta cu fata in noroi s-ar putea sa fie prea tarziu. Sunt multi imbecili crescuti in societati democratice carora parintii le-au asigurat totul, se trezesc dimineata cu fata la Tamisa, isi sorb cappuccino, se scarpina sub brat, isi pun camasa Ralph Lauren si pleaca la job. Job la un birou cool dotat cu toate cele, cu acces la cafea, apa, sucuri, fructe etc. Pauza de pranz ii prinde la un bistro misto sau la un fast food la moda. Seara in oras la pub, la restaurant planificandu-si weekend-ul.
  Toata lumea asta trebuie sa dea odata si odata cu fata de tarana.
  Lor li se adauga imigrantii profitori ai unor legi laxe, democratice etc.
  Celor din Africa ce vin in valuri adusi de ONG-uri li se promite libertate totala. Raiul de pe lume, femei la discretie, asistenta sociala, legi foarte blande. Trai neneaca pe seama Europei.
  Toate lucrurile astea trebuie sa aiba un pret la un moment dat. Cum se spune, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista.
  Egiptul a spus: noi nu deschidem granița pentru ca nu avem nevoie de dureri de cap. Ei, lasa ca are nevoie Europa. Noi primim pe oricine. Sa vina Merkel sa ne explice cum vede ea situatia: „vom reuși”. Serios? Sa vina sa ne arate cum, nu sa faca pe gospodina la magazin cand a rămas si fara portofel.
  Pana la urma Dumnezeu ne va veni de hac. Adică se va sătura de prostia noastră si ne va lasa sa disparem de pe planeta. Sa lăsăm Terra sa respire. Cea mai minunata planeta din Universul nostru, sa fie lăsată în pace de cea mai rea, nociva, proastă si tembela specie.
  Dumnezeu iti da, dar nu-ti pune si in traistă. Adică, Dumnezeu ne-a dat această planetă minunata si ne-a lăsat să facem ce dorim si noi i-am folosit numele si am distrus tot.
  P.S. Sa nu generalizam, inca. Marea Britanie are 60 de milioane locuitori, SUA are 332 de milioane. Sigur ca sunt vizibili cei putini, dar vocali, care ies in fata si se fac remarcati. Sa nu ne culcam pe o ureche, buturuga mica poate sa rastoarne carul mare. Mai ales cand carul mare e ocupat cu tot felul de maruntisuri care-l rod de la temelie. Putin cate putin. Rontz, rontz. Pana cade. Atunci, naiba ne-a luat.
  Dar dreapta ce face?
  P.S. Inainte sa postez comentariul meu am citit si cele doua comentarii anterioare ale colegilor de dialog cu care sunt foarte de acord si in sensul asta am scris si eu.

  P.S. 2 Cand am citit „Supunere” a lui Michel Houellebecq (prin 2018) am crezut ca bate campii, Roman, fictine ce naiba, dar iar ma gandeam cum ar fi daca... Acum cred ca e din ce in ce mai posibil.

  • Like 3
  • @ Daniela Damian
   dan check icon
   Merkel e vinovatul de serviciu dar nu ea a inceput porcaria asta ci Germania care dupa WW2 pentru a se reface economic a primit milioane de turci dupa care Franta a primit in anii 1960 valuri intregi de magrebieni si valul 2 in 1990 .Cam toate tarile care au avut colonii s-au folosit de forta de munca din afara europei pentru a prospera.Spania a avut tot timpul o minoritate marocana care a crescut imens, ca sa nu vorbim de sud americani
   . Ce traim in ultimii 20 de ani este o migratie araba si africana din aceleasi motive care au fost si in anii de dupa razboi si anume lipsa fortei de munca , daca in WW2 au murit multi tineri barbati in special si ramasesera fara forta de munca , astazi , UE si-a dat seama ca populatia imbatraneste si are nevoie de forta de munca fara sa se gandeasca la diferenta de religii si de traditii sau poate ca nu le-a pasat obisnuiti fiind cu diversitatea religioasa mai ales in Germania sau Franta .
   • Like 1
  • @ dan
   Da. Iar in prezent problemele s-au complicat si amplificat.
   • Like 2
 • Nume check icon
  Cand o sa se instaleze Sharia si in anumite cartiere si o sa devina un mod de viata abia atunci o sa se trezeasca din prostia lor.
  Cat despre musulmani, inca o data se dovedeste ca religia pacii este pentru ei si nu pentru altii.
  P.S. Sunt curios cum vor reactiona britanicii cand in cartierele "cucerite" de fundamentalisti o sa gasesca la puburi cidru fara alcool si sirop de trandafiri cu apa
  • Like 5
  • @ Nume
   RazvanP check icon
   Doar că atunci când sharia va deveni normă va fi prea târziu iar băștinașii prea bătrâni sau prea spălați pe creier să reacționeze altfel decât în cartea lui Houellebecq!
   Vorbim despre o țară a cărei capitală este condusă de Sadiq și în care prim miniștrii Rishi și Hamdi discută despre independența Scoției de UK...
   Probabil Winston sau Maggie sunt pe post de TBM-uri în morminte!
   Nu că în restul statelor situația ar fi mai bună!
   La vest de zid partida e pierdută, singurul lucru care a rămas de făcut e damage control să nu se întindă și la est. You know, "refugees welcome", "redistribuire" etc. ;)
   • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult