Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum a schimbat profesorul Vasile Benedek fața unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac

Vasile Benedek

Trebuie să vă povestesc despre acest om.

Îl cheamă Vasile Benedek și e directorul Liceului tehnologic “Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei.

Dl. Benedek e un om de la țară, obișnuit de mic să tragă. A fost fierar, potcovar, a crescut animale. Și-a dorit să învețe carte. A visat să fie profesor. A tras din nou tare. A devenit profesor de filosofie și doctor în istorie. A învățat pe propria piele că scopul educației e să nu lași niciun copil în urmă. Așa încât a candidat pentru funcția de director al unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac. Un liceu agricol pe care nu-l dorea nimeni și care urma să se desființeze. Așa că a tras din nou tare. A cumpărat din banii lui o dronă agricolă și a creat specializarea de pilot de drone la Șimleu Silvaniei. A renovat clădirile liceului. A înființat un laborator de alimentație publică și unul de agricultură. A făcut un muzeu al grâului românesc. Școala a devenit centru de perfecționare în domeniul agricol. Numărul de elevi s-a dublat în 3 ani. Rata de promovare a ajuns de la zero la 46 la sută. Din liceu ies meseriași în domeniul agricol, auto, alimentație publică. A creat parteneriate cu firme locale, de la ateliere auto, la ferme și patiserii. Este un liceu cu zero șomaj, toți copiii au un loc de muncă asigurat la absolvire.

Vasile Benedek este directorul anului la categoria Inovație la Gala AVE (AsociaȚia pentru Valori în Educație). M-am aflat în juriul care a căutat anul acesta Directorul Anului în România. Dl. Benedek este doar unul dintre profesorii care m-au impresionat și care mi-au întărit convingerea că omul sfințește locul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Emil check icon
    Deci mai exista OM de omenie,responsabil, dascal, cu dragoste pentru comunitate, un OM care da rost vietii. Imi aduce aminte de OAMENII ce au tinut "vii" romanii din Ardeal, Dumnezeu sa-l ajute!
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult