Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum a schimbat profesorul Vasile Benedek fața unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac

Vasile Benedek

Trebuie să vă povestesc despre acest om.

Îl cheamă Vasile Benedek și e directorul Liceului tehnologic “Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei.

Dl. Benedek e un om de la țară, obișnuit de mic să tragă. A fost fierar, potcovar, a crescut animale. Și-a dorit să învețe carte. A visat să fie profesor. A tras din nou tare. A devenit profesor de filosofie și doctor în istorie. A învățat pe propria piele că scopul educației e să nu lași niciun copil în urmă. Așa încât a candidat pentru funcția de director al unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac. Un liceu agricol pe care nu-l dorea nimeni și care urma să se desființeze. Așa că a tras din nou tare. A cumpărat din banii lui o dronă agricolă și a creat specializarea de pilot de drone la Șimleu Silvaniei. A renovat clădirile liceului. A înființat un laborator de alimentație publică și unul de agricultură. A făcut un muzeu al grâului românesc. Școala a devenit centru de perfecționare în domeniul agricol. Numărul de elevi s-a dublat în 3 ani. Rata de promovare a ajuns de la zero la 46 la sută. Din liceu ies meseriași în domeniul agricol, auto, alimentație publică. A creat parteneriate cu firme locale, de la ateliere auto, la ferme și patiserii. Este un liceu cu zero șomaj, toți copiii au un loc de muncă asigurat la absolvire.

Vasile Benedek este directorul anului la categoria Inovație la Gala AVE (AsociaȚia pentru Valori în Educație). M-am aflat în juriul care a căutat anul acesta Directorul Anului în România. Dl. Benedek este doar unul dintre profesorii care m-au impresionat și care mi-au întărit convingerea că omul sfințește locul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Câteva mii de Vasile Benedek, uniform distribuiți în toată țara și suntem salvați...
    De unde îi scoatem?
    • Like 0
  • Tot respectul pentru dl Vasile Benedek. Si multi altii ca el... exemple pentru toti cei care spun de zeci de ani 'nu se poate in Ro...'
    • Like 1
  • Emil check icon
    Deci mai exista OM de omenie,responsabil, dascal, cu dragoste pentru comunitate, un OM care da rost vietii. Imi aduce aminte de OAMENII ce au tinut "vii" romanii din Ardeal, Dumnezeu sa-l ajute!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult