Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum a schimbat profesorul Vasile Benedek fața unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac

Vasile Benedek

Trebuie să vă povestesc despre acest om.

Îl cheamă Vasile Benedek și e directorul Liceului tehnologic “Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei.

Dl. Benedek e un om de la țară, obișnuit de mic să tragă. A fost fierar, potcovar, a crescut animale. Și-a dorit să învețe carte. A visat să fie profesor. A tras din nou tare. A devenit profesor de filosofie și doctor în istorie. A învățat pe propria piele că scopul educației e să nu lași niciun copil în urmă. Așa încât a candidat pentru funcția de director al unui liceu “al rușinii”, cu zero promovare la bac. Un liceu agricol pe care nu-l dorea nimeni și care urma să se desființeze. Așa că a tras din nou tare. A cumpărat din banii lui o dronă agricolă și a creat specializarea de pilot de drone la Șimleu Silvaniei. A renovat clădirile liceului. A înființat un laborator de alimentație publică și unul de agricultură. A făcut un muzeu al grâului românesc. Școala a devenit centru de perfecționare în domeniul agricol. Numărul de elevi s-a dublat în 3 ani. Rata de promovare a ajuns de la zero la 46 la sută. Din liceu ies meseriași în domeniul agricol, auto, alimentație publică. A creat parteneriate cu firme locale, de la ateliere auto, la ferme și patiserii. Este un liceu cu zero șomaj, toți copiii au un loc de muncă asigurat la absolvire.

Vasile Benedek este directorul anului la categoria Inovație la Gala AVE (AsociaȚia pentru Valori în Educație). M-am aflat în juriul care a căutat anul acesta Directorul Anului în România. Dl. Benedek este doar unul dintre profesorii care m-au impresionat și care mi-au întărit convingerea că omul sfințește locul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Emil check icon
    Deci mai exista OM de omenie,responsabil, dascal, cu dragoste pentru comunitate, un OM care da rost vietii. Imi aduce aminte de OAMENII ce au tinut "vii" romanii din Ardeal, Dumnezeu sa-l ajute!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult