Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”. Raluca Mariana Cozma, directoarea care a făcut dintr-o clădire cu aspect deplorabil o școală „ca afară”

Raluca Mariana Cozma

Vreau să o cunoașteți și pe această doamnă.

Se numește Raluca Mariana Cozma și este directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.

Am fost în juriul care a desemnat-o pe doamna Cozma „Directorul Anului în România”, la Gala AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Pentru mai bine de o oră, am ascultat-o cu toții cu gura căscată, neîndrăznind să o întrerupem.

Doamna ne-a spus o poveste formidabilă despre educație. Pe scurt, după 17 ani de făcut naveta la școala din Cucuteni, a candidat pentru postul de director la o școală „fără pretenții” din Iași. Școala avea „un aspect deplorabil și deprimant”, toaletele erau insalubre, interioarele erau ca la 1972, anul construcției, promovabilitatea la Evaluarea Națională era scăzută. Colegii mai în vârstă i-au spus că degeaba are planuri mari, pentru că „nu sunt bani” și că, orice ai face, „la noi n-ai ce să faci”.

Și-a asumat misiunea de a aduce bani pentru școală.

După multiple încercări respinse de a fi primită în audiență de primarul din Iași, s-a postat în fața Primăriei să păzească ușa, convinsă că, odată și odată, primarul intră în instituție. Într-o zi l-a prins. A fost atât de convingătoare, a pledat cu atâta însuflețire cauza copiilor și părinților lor, încât a obținut 20.000 de euro ca să repare gardul școlii.

Au fost primii bani obținuți pentru școală. De atunci a aplicat pentru toate proiectele, concursurile și granturile deschise cu fonduri naționale sau europene. A schimbat toate băile din școală și le-a făcut ca la un hotel de lux. A dotat clasele cu laptopuri și videoproiectoare. A acreditat școala în programul Erasmus, prin care 35 de profesori și 40 de elevi participă la schimburi de experiență în străinătate. A atras în 4 ani nici mai mult nici mai puțin decât 787.000 de euro, bani cu care a făcut o școală „ca afară”. Azi, promovabilitatea e de 94 la sută la Evaluare și rata de abandon școlar e de 0,03 la sută la nivelul școlii.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”, spune cu încredere doamna Cozma. Școala pe care o conduce este o a doua casă pentru copii. Pentru unii, chiar prima. 35 la sută dintre copiii din această școală nu au părinții în România, fiind crescuți de bunici...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioana check icon
    Foarte fain sa citim cat mai des si despre oameni si fapte de admirat! Multumim doamnei profesoare si multumim pentru articol!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult