Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”. Raluca Mariana Cozma, directoarea care a făcut dintr-o clădire cu aspect deplorabil o școală „ca afară”

Raluca Mariana Cozma

Vreau să o cunoașteți și pe această doamnă.

Se numește Raluca Mariana Cozma și este directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.

Am fost în juriul care a desemnat-o pe doamna Cozma „Directorul Anului în România”, la Gala AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Pentru mai bine de o oră, am ascultat-o cu toții cu gura căscată, neîndrăznind să o întrerupem.

Doamna ne-a spus o poveste formidabilă despre educație. Pe scurt, după 17 ani de făcut naveta la școala din Cucuteni, a candidat pentru postul de director la o școală „fără pretenții” din Iași. Școala avea „un aspect deplorabil și deprimant”, toaletele erau insalubre, interioarele erau ca la 1972, anul construcției, promovabilitatea la Evaluarea Națională era scăzută. Colegii mai în vârstă i-au spus că degeaba are planuri mari, pentru că „nu sunt bani” și că, orice ai face, „la noi n-ai ce să faci”.

Și-a asumat misiunea de a aduce bani pentru școală.

După multiple încercări respinse de a fi primită în audiență de primarul din Iași, s-a postat în fața Primăriei să păzească ușa, convinsă că, odată și odată, primarul intră în instituție. Într-o zi l-a prins. A fost atât de convingătoare, a pledat cu atâta însuflețire cauza copiilor și părinților lor, încât a obținut 20.000 de euro ca să repare gardul școlii.

Au fost primii bani obținuți pentru școală. De atunci a aplicat pentru toate proiectele, concursurile și granturile deschise cu fonduri naționale sau europene. A schimbat toate băile din școală și le-a făcut ca la un hotel de lux. A dotat clasele cu laptopuri și videoproiectoare. A acreditat școala în programul Erasmus, prin care 35 de profesori și 40 de elevi participă la schimburi de experiență în străinătate. A atras în 4 ani nici mai mult nici mai puțin decât 787.000 de euro, bani cu care a făcut o școală „ca afară”. Azi, promovabilitatea e de 94 la sută la Evaluare și rata de abandon școlar e de 0,03 la sută la nivelul școlii.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”, spune cu încredere doamna Cozma. Școala pe care o conduce este o a doua casă pentru copii. Pentru unii, chiar prima. 35 la sută dintre copiii din această școală nu au părinții în România, fiind crescuți de bunici...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioana check icon
    Foarte fain sa citim cat mai des si despre oameni si fapte de admirat! Multumim doamnei profesoare si multumim pentru articol!
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult