Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”. Raluca Mariana Cozma, directoarea care a făcut dintr-o clădire cu aspect deplorabil o școală „ca afară”

Raluca Mariana Cozma

Vreau să o cunoașteți și pe această doamnă.

Se numește Raluca Mariana Cozma și este directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.

Am fost în juriul care a desemnat-o pe doamna Cozma „Directorul Anului în România”, la Gala AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Pentru mai bine de o oră, am ascultat-o cu toții cu gura căscată, neîndrăznind să o întrerupem.

Doamna ne-a spus o poveste formidabilă despre educație. Pe scurt, după 17 ani de făcut naveta la școala din Cucuteni, a candidat pentru postul de director la o școală „fără pretenții” din Iași. Școala avea „un aspect deplorabil și deprimant”, toaletele erau insalubre, interioarele erau ca la 1972, anul construcției, promovabilitatea la Evaluarea Națională era scăzută. Colegii mai în vârstă i-au spus că degeaba are planuri mari, pentru că „nu sunt bani” și că, orice ai face, „la noi n-ai ce să faci”.

Și-a asumat misiunea de a aduce bani pentru școală.

După multiple încercări respinse de a fi primită în audiență de primarul din Iași, s-a postat în fața Primăriei să păzească ușa, convinsă că, odată și odată, primarul intră în instituție. Într-o zi l-a prins. A fost atât de convingătoare, a pledat cu atâta însuflețire cauza copiilor și părinților lor, încât a obținut 20.000 de euro ca să repare gardul școlii.

Au fost primii bani obținuți pentru școală. De atunci a aplicat pentru toate proiectele, concursurile și granturile deschise cu fonduri naționale sau europene. A schimbat toate băile din școală și le-a făcut ca la un hotel de lux. A dotat clasele cu laptopuri și videoproiectoare. A acreditat școala în programul Erasmus, prin care 35 de profesori și 40 de elevi participă la schimburi de experiență în străinătate. A atras în 4 ani nici mai mult nici mai puțin decât 787.000 de euro, bani cu care a făcut o școală „ca afară”. Azi, promovabilitatea e de 94 la sută la Evaluare și rata de abandon școlar e de 0,03 la sută la nivelul școlii.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”, spune cu încredere doamna Cozma. Școala pe care o conduce este o a doua casă pentru copii. Pentru unii, chiar prima. 35 la sută dintre copiii din această școală nu au părinții în România, fiind crescuți de bunici...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari dna Raluca Mariana Cozma, tot respectul. Multumim atat pentru copii , dar si pentru faptul ça dovediti tuturor ça 'se poate' !
    • Like 1
  • Ioana check icon
    Foarte fain sa citim cat mai des si despre oameni si fapte de admirat! Multumim doamnei profesoare si multumim pentru articol!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult