Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ar vrea elevii să fie de fapt școala și profesorii. Ce putem face pentru a transforma educația din România

SuperTeach

Educația din România are nevoie de restart, refresh sau oricum i-am spune pentru a se dezmorți, pentru a se transforma în ceea ce trebuie să reprezinte educația în secolul actual. Orice pentru a ajunge din urmă dorințele și nevoile elevilor de astăzi. Care sunt acestea? Conform unui studiu realizat de organizația educațională SuperTeach, 71% dintre elevii claselor VII-XII și-ar dori ca profesorii din România să predea folosind exerciții practice, inspirate din viața reală, iar 82% spun că le-ar plăcea să fie evaluați mai des pe baza proiectelor creative.

Totodată, discuțiile libere dintre profesori și elevi, care să le permită elevilor să-și exprime propriile opinii, se numără printre dorințele a 63% dintre respondenți, în vreme ce 53% dintre copii simt nevoia de mai mult lucru în echipă, se arată în același studiu care a vizat 600 de elevi din clasele VII-XII. De asemenea, 83% dintre elevi vor să aibă o relație de prietenie cu profesorul, ceea ce înseamnă că dascălul trebuie să treacă dincolo de materia pe care o predă, să depășească rolul clasic pe care îl știam până acum. 

Dar ce ar trebui să facă profesorii pentru a deveni dascălii ideali descriși de tineri? Poate să se adapteze mai mult la realitatea actuală, să ofere lecții de viață, să se implice în viețile elevilor, să fie corecți, calmi și interactivi și să predea cu ajutorul experimentelor și jocurilor. Aceste lucruri ar însemnă să practice conștientizarea de sine, să se simtă mai responsabili, să colaboreze mai mult, să își schimbe mentalitatea.

La rândul lor, și cadrele didactice au obiectivele și nevoile lor și probabil una dintre cea mai mare nevoie a lor și a sistemului în general este aceea de educare, training, informare la zi, re-evaluare a metodelor de predare. Pentru că, da, profesorii trebuie să fie în centrul reformei sistemului educațional, dacă dorim să o facem. Cu ei trebuie să pornească schimbarea în educație, cu ei începe România de mâine.

SuperTeach este o organizație educațională care de peste 3 ani susține sistemul de învățământ din România, pregătind și educând profesorii prin cursuri de Mentalitate Deschisă în Educație, pentru a ajuta elevii să se dezvolte pozitiv și armonios. Plecând de la ideea că transformarea sistemului educațional pornește de la profesori, SuperTeach oferă acestora acces gratuit la cursuri de formare profesională care îi ajută ca activitatea lor să fie din ce în ce mai centrată pe elevi. ”În cei trei ani de activitate, ne-am conectat cu zeci de mii de cadre didactice care ne-au dovedit că transformarea este posibilă, atâta timp cât îndrăznim să ieșim din zona de confort. La toate evenimentele și cursurile de formare ”Mentalitate Deschisă în Educatie” pe care le organizăm, avem un feedback extraordinar atât de la profesori care se simt cu adevarat inspirați și motivați să schimbe modul în care se face educație în România, cât și de la elevii acestora care sunt uimiți de schimbarea de abordare și comportament din partea proferorilor lor”, spune Marilena Gheorghe, director executiv SuperTeach

SuperTeach își propune să atragă atenția asupra importanței meseriei de profesor, aflată la baza progresului unei națiuni, și să strângă finanțare pentru a-i ajuta și a-i pregăti pe cei care modelează România de mâine.

Nevoia de transformare a educației românești este recunoscută de toți actorii societății – elevi, profesori, părinți, precum și de mediul de business, cel care, într-o mare măsură, va beneficia de rezultatele educației care se face astăzi. Tocmai de aceea, companii mari din România au ales să susțină SuperTeach în proiectul său de a crea un sistem de învățământ centrat pe formarea unor viitori cetățeni activi în economia românească.

Avem nevoie și de ajutorul tău pentru a produce această schimbare. Donează și tu pentru a susține comunitatea SuperTeach. Poți să faci asta direct din BT Pay, aplicația bancară a prietenilor noștri de la Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nimeni, dar nimeni, nici parintii, care nu au tangente cu asa ceva, nici profesorii care nu mai sunt profesori, dascali ci niste functionari, mai mult sau mai putin dispusi sa si pesteze o munca pentru salarii. Pretentii au, in oeice situatie, mai ales atunci cand societatea se confrunta cu o criza cum e cea de acum, la tot felul de profituri banesti de parca banii multi ii scuteste de oboseala, ii protejeaza de contaminare. La fel si medicii. Medicamentul universal este banul, cat mai mult. Sa revin, nimeni nu le spune bietilor elevi ca, pana in clasa a XII-a inclusiv este acumulare de cultura generala, care cultura te familiarizeaza cu eventualul domeniu de pregatire pe care il vei practica. Nu este normal sa-i ceri parerea unui ins imatur si incapabil de a discerne, nefiind format. Asta cu consiliul national al elevilor si cel al parintilor sunt aberatii de natura sa duca unde am ajuns deja: la cresterea numaruluiu de analfabeti functionali, incapabli de a lua bacalaureatul, numit si examen de maturitate si nu degeaba. Faptul ca indivizii manevreaza diverse gageturi nu inseamna dezvoltare cerebrala ci deprinderea unor reflexe, pe care "animalele" tinere la deprind mult mai usor. Similar cu experientele facute pe cimpanzei in laboratoare. In privinta culturii, educatiei zero total.
    • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Oare de ce , pe locurile propuse la admitrea la teologie ( eu spun fabrica de popi ) , este o concurenta inca foarte mare ??
      --- Raspunsul ar fi simplu ,pentru ca , se castiga f. multi bani ,fara munca,, si cu multa smecherie . Programul de lucru ,este foarte redus,, doar duminica si cu alte ocazii pentru obstea unde functioneaza acel ,individ ,zis ,popa ,, Acesta mentalitate, tine de nivelul de educatie ,al politicienilor ,al ministilor educatiei ,care , stabilesc nr, de locuri la admitere , De ce nu suplimenteaza nr de locuri la facultatile , tehnice ca este mare nevoie de ingineri in domeniul tehnic, si nu de popi ,,chiulai si hapsani ,care de foarte multe ori sunt ,un exemplu daunator ptr societate, dupa cum foarte bine si adevarat ,a prezentat si Domnul CT Popescu , fenomenul ,cu riscul ca a fost ,apostrofat de cei care NU le place Adevarul si treiesc ,,la masa cu minciuna ,
      • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult