Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum arată astăzi secția de oncologie a spitalului Elias după o investiție de 800.000 de euro. „Într-o Românie în care vedem tot mai des că nu se poate, Dăruiește Viață îmbunătățește calitatea vieții pacienților oncologici”

Dăruiește Viață - secția de oncologie de la Elias

12 luni, atât a durat în România în care nu se mișcă nimic cu zecile de ani aducerea primului etaj al secției de oncologie de la Elias la standarde europene. Proiectul, care a costat 800.000 de euro, a fost realizat de Dăruiește Viață, alături de ENGIE Romania (partenerul principal al proiectului) și Spitalul Universitar de Urgență Elias și face parte dintr-un parteneriat strategic între Asociație și SUU Elias pentru secția de oncologie adulți. În cadrul acestuia, a fost renovat în totalitate, în anul 2015, și etajul al doilea al secției. 

Obiectivul comun a fost acela de a crea condiții de tratament la standarde europene pentru bolnavii cu patologie oncologică (inclusiv toalete în fiecare cameră, spații dedicate tratamentului de zi – chimioterapie etc.), cât și infrastructura necesară pentru cadrele medicale, personalul auxiliar și studenții la medicină prezenți în număr mare sub coordonarea prof. dr. Cornelia Nițipir - șef secție, se arată într-un comunicat al Dăruiește Viață. 

Foto - Ștefan Banu

O parte din fondurile pentru acest proiect provin din folosirea declarației 177

„Într-o Românie în care vedem tot mai des că nu se poate, în special în ceea ce privește schimbarea sistemului medical în beneficiul pacienților și al cadrelor medicale, Dăruiește Viață îmbunătățește calitatea vieții pacienților oncologici și creează condiții la standarde atât pentru pacienți, cât și pentru corpul medical. Peste 1.900 de pacienți oncologici sunt tratați anual la SUU Elias, în regim de spitalizare de zi și spitalizare continuă – acum numărul acestora va putea crește. Acest lucru este posibil datorită donatorilor și sponsorilor care ne susțin. O parte din fondurile pentru acest proiect provin din folosirea declarației 177”, spune Carmen Uscatu, fondatoarea Dăruiește Viață

Foto - Ștefan Banu

„În fiecare an, în România, aproximativ 100.000 de adulți află că au cancer, asta, în condițiile în care investițiile din ultimii 30 de ani, în oncologia românească au fost extrem de mici. Spitalul Universitar de Urgență Elias are una dintre cele mai căutate secții de oncologie, nu doar de pacienții din București, ci din toată țara, atât datorită calității echipei medicale, cât și datorită accesului la tratament integrat (diagnostic, tratament, chirurgie, radioterapie, paliație etc.). Astăzi vorbim de un proiect de renovare complet, a unei suprafețe de aprox. 330 mp (de la schimbarea instalațiilor până la finisaje), proiect care nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerului principal și a societății civile, prin donații și sponsorizări. Dăruiește Viață continuă demersurile de a crea infrastructură spitalicească pentru a oferi șanse în plus și demnitate celor care trebuie să lupte cu un diagnostic oncologic”, afirmă Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață

Renovarea și extinderea primului etaj al secției de oncologie a însemnat crearea următoarelor facilități: 6 saloane cu 2 paturi și 1 salon cu 3 paturi (inclusiv grup sanitar propriu), 2 spații noi pentru spitalizarea de zi cu grup sanitar (pentru 12 scaune chimioterapie), 1 spațiu pentru camera de gardă (inclusiv grup sanitar propriu), 2 cabinete medicale și o sală de lucru pentru rezidenți și spații tehnice și administrative: oficiu alimentar, zonă evacuare deșeuri, ploscar, spații depozitare.

„Cu fiecare proiect de responsabilitate socială suntem mai aproape de misiunea noastră de a veni în sprijinul oamenilor, nu doar furnizându-le energie, ci și ajutându-i pe cei greu încercați de boală să aibă condiții mai bune de tratament. Ne bucurăm să putem continua seria proiectelor derulate alături de Dăruiește Viață și să fim creatori de bine pentru comunitate”, declară Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Un aspect important al proiectului a fost și acela de a crea facilități pentru personalul medical și auxiliar, dar și pentrru studenții la medicină, prezenți în număr foarte mare.

„Oncologia românească are nevoie, în primul rând de dezvoltarea acestei specialități prin creșterea numărului de medici oncologi la nivel național, dar și de îmbunătățirea infrastructurii dedicate pacientului oncologic. La Spitalul Elias dezvoltăm zilnic resursa umană din oncologie, iar împreună și cu organizații ale societății civile, în adevărate parteneriate în sprijinul bolnavului oncologic, construim și dezvoltăm și partea de infrastructură destinată oncologiei. Iată că astăzi, prin toți cei implicați în acest proiect, reușim să aducem o normalitate în condițiile de acordare a asistenței medicale pacienților oncologici", explică prof.. dr. Cornelia Nițipir, șef Secție Oncologie și șefa Disciplinei de Oncologie Medicală de la SUU Elias, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București.

Colaborarea dintre Dăruiește Viață și Spitalul Universitar Elias cuprinde, pe lângă secția de oncologie, și Spitalul Modular 1 Elias, primul spital ATI construit de societatea civilă în pandemie, în doar 2 luni – o investiție de aprox. 2,6 mil. euro care funcționează și astăzi ca secție – și o unitate modulară de triaj, realizată tot cu sprijinul ENGIE Romania – o investiție de aprox. 100.000 euro.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult