Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum încearcă ministerul Muncii să aibă evidența salariilor din sistemul public, în condițiile în care Teamnet deține „în mod fraudulos” platforma REVISAL

Ministrul Muncii. Dragoș Pîslaru, spunea, în urmă cu două săptămâni că Teamnet, compania fondată de Sebastian Ghiță, deține REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) „în mod fraudulos” refuzând să predea codul sursă și dreptul de proprietate intelectuală. Din acest motiv, declara Pîslaru, autoritățile nu au putut dezvolta registrul salariilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizarii unitare.

Pîslaru a explicat acum pentru Republica.ro cum încearcă în aceste condiții statul să țină evidența salariilor din sistemul public. „În condițiile în care există acest litigiu, eu, practic, în afară de încercarea de a rezolva amiabil prin acel act de transmisie al proprietății care, din păcate a eșuat, ce alternativă am este să mă asigur că avem un sistem pentru cunoașterea tuturor salariilor din sistemul public. Am lucrat și cu GovITHub și în acest moment lucrăm și cu ANAF pentru că ei au mecanismele lor de colectare, pentru a avea un mecanism tranzitoriu, până în momentul în care se termină procesul în instanță”, a afirmat Pîslaru.

În urmă cu două săptămâni acesta descria, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, natura litigiului avut cu Teamnet. „Pentru a crea registrul public am ales să optăm pentru modificarea Hotărârii de Guvern 500 care se referă la registrul privat salarial. Se numește REVISAL. E registrul unde sunt înscriși toți salariații din sistemul privat plus contractualii din sistemul public. Cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat și, în oglindă, registrul public. Ei bine, când ne-am apucat să facem acest lucru am descoperit că firma IT care gestiona acest sistem, care se numește Teamnet, are o situație în modul următor: Ei consideră că au codul sursă și proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecția Muncii și, în acest moment avem o decizie a Curții de Conturi care spune în mod explicit că Teamnet trebuie să cedeze toată proprietatea intelectuală, tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos".

În acest moment, se află pe rolul instanțe un proces. „Ne apropiem de ultimele termene în acest proces, dacă el se va finaliza în favoarea Curții de Conturi, a doua zi Inspecția Muncii va trebui să ceară Teamnet toată proprietatea asupra sistemului, acesta este rezultatul procesului în instanță. Evident că Teamnet va avea posibilitatea să atace verdictul. Eu ce am creat este un mecanism tranzitoriu, adițional, care să ne permită să fie sistemul operațional, pentru că un nu pot să fac un alt sistem în condițiile în care instanța s-ar putea să spună că ceea ce există este al meu. Pentru că dacă instanța spune că proprietatea este a mea, oricine mă va întreba de ce n-am fost bun gospodar să aștept să preiau ceea ce am șinu să fac alt sistem cap-coadă”, a spus Pîslaru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei vor să ia aplicația și să o aplice pe alte date, practic pe toate datele. Până acum sistemul funcționa, pentru că, după cum ați zis, guvernului îi trebuiau datele, nu codul. Dar, acum că se dorește extinderea digitalizării, statul trebuie să ia în proprietate ”digitalizarea de până acum” pentru a putea construi pe fundația acesteia.
    • Like 1
  • Toate datele din REVISAL sunt gestionate de Inspecţia Muncii. Cum adică ne împiedică Ghiţă? Aplicaţia este aplicaţie, datele sunt date.
    • Like 0
  • check icon
    Pai de ce ar da codul sursa Teamnet? Vorbim despre aplicatie, sau despre date? Aplicatia e proprietatea dezvoltatorului, datele sunt proprietatea clientului. E ilegal ca Teamnet sa detina sau sa foloseasca datele, ele trebuie puse la dispozitia statului. Dar din cate vad se cere drepturi pe aplicatie, si aici depinde de contract. Eu nu inteleg de unde obsesia pentru cod sursa, nici n-are sens. O firma nu face afaceri doar cu statul, si are concurenta, e ca si cum ati cere Coca Cola sa va dea reteta.
    • Like 0
    • @
      Aplicatia, codul sursa nu ar trebui sa fie proprietatea firmei. De ce?
      Fiindca daca beneficiarul doreste sa extinda platforma, sa rezolve buguri fiindca a fost prost facuta, daca nu ii mai convine firma care a creat, si vor sa se muta la alta firma e dreptul lor. Beneficiarul a platit pentru crearea si dezvoltarea platformei. Nu pentru utilizarea ei.
      Modelul de folosesc platforma si datele sunt ale mele, merge la Facebook, Google, si alte firme de genul, unde firma a investit in crearea si dezvoltarea platformei, nu clientul.
      E ca si cum ai lua o masina, ai voie sa te plimbi cu ea, dar nu iti poti pune husele tale, nu o poti duce la service, doar sa te plimbi cu ea.
      • Like 0
    • @
      Presupun ca este o neintelegere a termenului "cod sursa" de catre domnul ministru si / sau unii care l-au sfatuit. Cred ca de fapt se doreste obtinerea bazei de date. Sau e posibil ca s-a stabilit prin contract ca "codul sursa" este proprietatea guvernului, dar nu prea cred asta.
      • Like 0
    • @
      Emil check icon
      Daca tu firma de software dezvolti un softspecific pt mine, platit, eu sunt proprietarul si tu imi dai codul sursa. Daca te desemnez pe tine sa-l administrezi dupa ce l-ai finalizat e altceva. Daca doresc sa-l dezvolti e iarasi altceva.
      • Like 0
    • @ Emil
      Depinde ce scrie in contract. Aia conteaza si nu parerile noastre.
      • Like 1
    • @ Dan Prisacaru
      Emil check icon
      Asta e de fapt cheia!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult