Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum îți alegi cartierul în care să locuiești? Un mic experiment online

Magazin cartier

Locuiesc în aceeași zonă în care am copilărit: Berceni- „ori îți place, ori te temi”, vorba băieților de cartier. E un slogan pe care l-am auzit abia de curând, dar adevărul e că au fost momente în care m-am temut. Mai ales în copilărie, când mă întorceam seara de la școală, pe străduțele luminate chior, unde nu de puține ori te întâmpinau câini vagabonzi. Evitam două-trei străzi ridicate la rang de „zonă interzisă” de niște povești pe care nu am putut să le verific niciodată. Cel mai probabil că erau adevărate și depășeau arealul pe care eu îl ocoleam, pentru că altfel nu-mi explic a doua parte a sloganului, care sigur nu se referă la întuneric și câini fără stăpân. Și nici la cele aproape două luni de vară în care nu era apă caldă.

Dar la fel de adevărat e că mi-a și plăcut, și când am crescut și am ajuns la liceu, iar mai apoi la facultate, cel mai mult am apreciat că ajungeam repede în centrul orașului: 10-12 minute cu metroul. Aspect care a rămas valabil și astăzi. Atunci când am plecat din casa părinților, am ales să mă mut câteva străzi mai departe. Pe lângă confortul de a-i avea aproape și de a ne ajuta unii pe alții, aveam sentimentul de familiaritate la care nu am vrut să renunț. Mai ales că lucrurile s-au îmbunătățit pe parcursul anilor. 

Sunt acele lucruri care contează pentru fiecare dintre noi atunci când alegem în ce cartier să locuim sau să ne închiriem o locuință, dar la care nu ai acces nemijlocit. Pentru că e imposibil să cunoști detaliile din toate cartierele orașului tău și cu cât mai puțin din alte orașe.

Tocmai de aceea, Storia.ro, care a dezvoltat indexul T.R.A.I., te invită să completezi un chestionar prin intermediul căruia sunt strânse date care să ofere o viziune mai amplă asupra nivelului de trai din principalele orașe din România: siguranță, curățenie, locuri de parcare, accesul la mijloacele de transport, piste de biciclete, nivelul de zgomot, servicii de salubrizare, alimentarea cu gaz, apă și energie termică, costul vieții.

Aer bun, trafic aglomerat

Cu anii, în Berceni, câinii au dispărut, becurile de pe străzi sunt mai puternice și mai multe, iar când ajung în zona pe care în copilărie o evitam, nu mă simt în pericol. Multe dintre blocuri au fost renovate, străzile sunt curate, au fost amenajate mai multe parcuri pentru copii, piețele au fost modernizate, extinderea retailerilor au închis magazinele de la scara blocurilor, unde se strângea tot timpul o gașcă de băieți veseli, nu se mai ascultă muzică la maxim cu geamurile deschise, farmaciile și băncile sunt suficiente.

La fel și mașinile și locurile de parcare, care au fost amenajate pe trotuarele bulevardelor mari și pe străzile secundare. Dacă te numeri printre cei care aleg să meargă pe jos, știi că urmează un număr de echilibristică pe trotuarele nu cu mult mai late decât o bârnă de gimnastică, și un slalom printre locurile de parcare libere unde te adăpostești ca să dai prioritate mașinilor, pentru că tu practic ești nevoit să mergi pe stradă. De piste de biciclete nici nu încape vorbă. Iar acesta nu este decât unul dintre aspectele care mă fac uneori să mă gândesc că mi-ar plăcea să locuiesc în alt cartier.

Principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România, sunt măsurate de indexul T.R.A.I (Trafic, Repere, Aer și Imobiliare). Potrivit acestuia, cartierul Berceni are un trafic destul de aglomerat, cu un scor de 15. Practic, chiar dacă este la periferie, e la fel sau mai aglomerat ca zona Cartierului Francez (15), Aviatorilor (14) sau Cotroceni (12). Cel mai rău din acest punct de vedere stau Piața Victoriei (0), centrul istoric (3) și cartierul Evreiesc (5). Dacă în alegerea cartierului în care să locuiesc aș ține cont numai de acest criteriu, ar trebui să mă orientez către zona pădurii Băneasa (68), Străulești (52) sau Vatra Noua (47).

Cam departe de ai mei și cu o calitatea a aerului mai slabă decât în Berceni. Platforma airly.org, care monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare (particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt) indică un scor de 77, unul dintre cele mai mari din București. Cel mai mare scor, de 80, este înregistrat în cartierul Ozana. La polul opus se află cartierul Pantelimon (47), Andronache și Fundeni (54), Ghencea (57) și Pajura (58).

În ceea ce privește Reperele, adică magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier, cartierul Berceni nu are un scor mai mic decât m-aș fi așteptat – 26. E adevărat că în ceea ce privește petrecerea timpului liber nu ai prea multe opțiuni, dar de celelalte aspecte mă declar mulțumită.

Cel mai slab scor din acest punct de vedere îl are cartierul Henri Coandă (1), iar cel mai bun cartierul 13 Septembrie (100). E adevărat însă că densitatea acestor facilități se coroborează și cu un trafic aglomerat, astfel că mai degrabă raportul dintre cei doi indicatori este mai relevant. Din această perspectivă, cartierele Grozăvești, Tei și Uranus, pot fi o opțiune, cu cât mai mult cu cât în două dintre ele calitatea aerului este apropiată celei din Berceni. Prețurile însă nu.

Nu poți să le ai însă pe toate. Cartierul ideal în care să locuiesc în București ar fi o combinație între pădurea Băneasa, care înregistrează cel mai liber trafic din cele peste 50 de cartiere monitorizate de T.R.A.I, 13 septembrie, cu scor maxim la Repere, Ozana, unde e cel mai bun aer, și Odăi, cu cel mai scăzut indice la prețul imobiliarelor.

Nu sunt încă 100% convinsă să mă mut din Berceni, dar când voi fi, cel mai probabil voi lua în calcul raportul dintre cei 4 indicatori, dar și alte repere privind standardul de viață pe care T.R.A.I. le va integra în baza răspunsurilor primite la chestionar.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care poate fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult