Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Drumul de la casă la acasă trece prin T.R.A.I. Ce scor crezi că a obținut cartierul în care locuiești?

Cartier

Dincolo de bugetul pe care îl avem atunci când decidem să cumpărăm sau să închiriem o locuință, sunt și alte criterii foarte importante pe care le luăm în calcul. Pentru că transformarea unei case în acasă depinde de satisfacerea unor nevoi dictate de stilul și de standardul de viață pe care le avem sau către care tindem.

Pentru unii dintre noi sunt importante calitatea aerului și posibilitățile de aprovizionare. Pentru alții, opțiunile de petrecere a timpului liber. Tot mai mult, accentul cade pe accesul la spațiile verzi, existența pistelor de bicicletă sau a locurilor de joacă pentru copii. Alții încearcă să locuiască cât mai aproape de locul de muncă, iar acoperirea oferită de mijloacele de transport și traficul de pe rutele pe care trebuie să le parcurgem zilnic cântăresc pe măsură.

Sunt mulți și cei care decid să locuiască într-un anume cartier pentru că vor să-și ducă copiii la o anumită școală sau pentru a fi cât mai aproape de părinți sau de alți membri ai familiei.

Sunt așadar criterii obiective, măsurate de indexul T.R.A.I., dar și criterii mai degrabă subiective pe care Storia.ro și-a propus să le măsoare în perioada următoare, cu ajutorul nostru.

Intră pe platforma trai.storia.ro și spune-ți părerea despre diversele aspecte din cartierul tău, completând chestionarul. Durează numai câteva minute, iar răspunsurile tale le pot fi de un real folos viitorilor tăi vecini. Este un serviciu care ți se întoarce dacă te gândești să te muți în alt cartier și vrei să afli mai multe despre calitatea vieții de acolo. Pentru că vei găsi informații actualizate în indexul T.R.A.I.

Trafic. Repere. Aer. Imobiliare

Patru dintre criteriile obiective care măsoară standardul de viață în cartierele din România sunt integrate cu ajutorul indexului T.R.A.I., lansat de Storia.ro în 2022. Indexul măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: TRAFICUL, REPERELE, AERUL, dar și IMOBILIARELE, respectiv costurile pe metru pătrat pentru locuințele din fiecare zonă selectată.

De exemplu, în București cartierele care s-au clasat în top 3 sunt Primăverii, Aviatorilor și 13 septembrie. La nivel național, cartierul Lupeni din Sibiu ocupă locul 4, iar Tractorul din Brașov locul 5.

Aici poți verifica scorul obținut de cartierul în care locuiești, care poate reprezenta însă și un punct de reper pentru a decide în ce cartier vrei să te muți.

Datele sunt actualizate prin Google Traffic, Google Places, platforma aitly.org și Storia.ro. Cu cât scorul este mai mare, cu atât traiul din zona respectivă este considerat mai bun.

Fii un vecin de treabă

Cu siguranță, ai luat decizia de a cumpăra sau nu un produs după ce ai citit recenziile celor care l-au folosit sau ai rezervat un loc de cazare după ce ai văzut părerile altor turiști. Experiența celorlalți e un criteriu important atunci când cumpărăm produse sau servicii și poate fi la fel de valoroasă și în cazul achiziționării sau închirierii unei locuințe.

Storia.ro și-a propus să actualizeze indexul T.R.A.I. și să centralizeze părerile celor locuiesc deja în cartierele din România referitoare la siguranță, curățenie, locuri de parcare, accesul la mijloacele de transport în comun, furnizarea de apă, căldură și gaze, calitatea serviciilor de salubritate și multe altele.

Fii un vecin te treabă, completează chestionarul și ajută-i pe viitorii tăi vecini să ia o decizie informată. În baza datelor astfel obținute, index-ul T.R.A.I. va fi completat și va oferi o viziune mai amplă asupra traiului din cartierele principalelor orașe din România.

Astfel, decizia de a cumpără sau închiria o locuința într-un anumit cartier va fi mult mai ușor de luat pentru că odată ce vei avea la dispoziție datele culese cu ajutorul chestionarului lansat de Storia.ro.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index pentru a răspunde unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Mi-a apărut și mie reclama la un moment dat și am intrat curioasă pe chestionar să răspund la întrebări. Am fost dezamăgită, cuprindea prea puține întrebări pe care le-aș pune eu despre un cartier. De exemplu dacă sunt multe spații verzi. Dacă au loc sau nu tăieri abuzive de copaci. Dacă găsești caca de câine sau mașini parcare pe trotuar! Dacă răspunde cineva la sesizări. Dacă vecinii rup afișele activiste pe care le pui în bloc :))) daca sunt oameni ai străzii peste tot, daca e plin de păcănele și pariuri prin zonă! Dacă relaționezi cu vecinii, ce fel de școli sunt in zonă! Aveți librării, biblioteci? Suficiente centre de reciclat? Poliția locală este văzută vreodată prin zonă? Administratorul blocului se preocupă de copaci, curățenie, igienă, securitate sau o ține langa cu parcările?
    Chiar să fiu singura persoană preocupată de așa ceva? Sau dacă sunt suficiente locuri de parcare, nu mai contează nimic?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult