Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Drumul de la casă la acasă trece prin T.R.A.I. Ce scor crezi că a obținut cartierul în care locuiești?

Cartier

Dincolo de bugetul pe care îl avem atunci când decidem să cumpărăm sau să închiriem o locuință, sunt și alte criterii foarte importante pe care le luăm în calcul. Pentru că transformarea unei case în acasă depinde de satisfacerea unor nevoi dictate de stilul și de standardul de viață pe care le avem sau către care tindem.

Pentru unii dintre noi sunt importante calitatea aerului și posibilitățile de aprovizionare. Pentru alții, opțiunile de petrecere a timpului liber. Tot mai mult, accentul cade pe accesul la spațiile verzi, existența pistelor de bicicletă sau a locurilor de joacă pentru copii. Alții încearcă să locuiască cât mai aproape de locul de muncă, iar acoperirea oferită de mijloacele de transport și traficul de pe rutele pe care trebuie să le parcurgem zilnic cântăresc pe măsură.

Sunt mulți și cei care decid să locuiască într-un anume cartier pentru că vor să-și ducă copiii la o anumită școală sau pentru a fi cât mai aproape de părinți sau de alți membri ai familiei.

Sunt așadar criterii obiective, măsurate de indexul T.R.A.I., dar și criterii mai degrabă subiective pe care Storia.ro și-a propus să le măsoare în perioada următoare, cu ajutorul nostru.

Intră pe platforma trai.storia.ro și spune-ți părerea despre diversele aspecte din cartierul tău, completând chestionarul. Durează numai câteva minute, iar răspunsurile tale le pot fi de un real folos viitorilor tăi vecini. Este un serviciu care ți se întoarce dacă te gândești să te muți în alt cartier și vrei să afli mai multe despre calitatea vieții de acolo. Pentru că vei găsi informații actualizate în indexul T.R.A.I.

Trafic. Repere. Aer. Imobiliare

Patru dintre criteriile obiective care măsoară standardul de viață în cartierele din România sunt integrate cu ajutorul indexului T.R.A.I., lansat de Storia.ro în 2022. Indexul măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România: TRAFICUL, REPERELE, AERUL, dar și IMOBILIARELE, respectiv costurile pe metru pătrat pentru locuințele din fiecare zonă selectată.

De exemplu, în București cartierele care s-au clasat în top 3 sunt Primăverii, Aviatorilor și 13 septembrie. La nivel național, cartierul Lupeni din Sibiu ocupă locul 4, iar Tractorul din Brașov locul 5.

Aici poți verifica scorul obținut de cartierul în care locuiești, care poate reprezenta însă și un punct de reper pentru a decide în ce cartier vrei să te muți.

Datele sunt actualizate prin Google Traffic, Google Places, platforma aitly.org și Storia.ro. Cu cât scorul este mai mare, cu atât traiul din zona respectivă este considerat mai bun.

Fii un vecin de treabă

Cu siguranță, ai luat decizia de a cumpăra sau nu un produs după ce ai citit recenziile celor care l-au folosit sau ai rezervat un loc de cazare după ce ai văzut părerile altor turiști. Experiența celorlalți e un criteriu important atunci când cumpărăm produse sau servicii și poate fi la fel de valoroasă și în cazul achiziționării sau închirierii unei locuințe.

Storia.ro și-a propus să actualizeze indexul T.R.A.I. și să centralizeze părerile celor locuiesc deja în cartierele din România referitoare la siguranță, curățenie, locuri de parcare, accesul la mijloacele de transport în comun, furnizarea de apă, căldură și gaze, calitatea serviciilor de salubritate și multe altele.

Fii un vecin te treabă, completează chestionarul și ajută-i pe viitorii tăi vecini să ia o decizie informată. În baza datelor astfel obținute, index-ul T.R.A.I. va fi completat și va oferi o viziune mai amplă asupra traiului din cartierele principalelor orașe din România.

Astfel, decizia de a cumpără sau închiria o locuința într-un anumit cartier va fi mult mai ușor de luat pentru că odată ce vei avea la dispoziție datele culese cu ajutorul chestionarului lansat de Storia.ro.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index pentru a răspunde unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Mi-a apărut și mie reclama la un moment dat și am intrat curioasă pe chestionar să răspund la întrebări. Am fost dezamăgită, cuprindea prea puține întrebări pe care le-aș pune eu despre un cartier. De exemplu dacă sunt multe spații verzi. Dacă au loc sau nu tăieri abuzive de copaci. Dacă găsești caca de câine sau mașini parcare pe trotuar! Dacă răspunde cineva la sesizări. Dacă vecinii rup afișele activiste pe care le pui în bloc :))) daca sunt oameni ai străzii peste tot, daca e plin de păcănele și pariuri prin zonă! Dacă relaționezi cu vecinii, ce fel de școli sunt in zonă! Aveți librării, biblioteci? Suficiente centre de reciclat? Poliția locală este văzută vreodată prin zonă? Administratorul blocului se preocupă de copaci, curățenie, igienă, securitate sau o ține langa cu parcările?
    Chiar să fiu singura persoană preocupată de așa ceva? Sau dacă sunt suficiente locuri de parcare, nu mai contează nimic?
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult