Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum îți pregătești terasa pentru toamnă. Idei practice de amenajare pentru a te bucura încă puțin de soare

Concept Vince

Soarele își pierde încetul cu încetul din strălucire și putere și îmbracă diminețile și serile într-o lumină blândă și un aer revigorant. O invitație discretă de a petrece cât mai mult timp afară și de a admira spectacolul culorilor de toamnă.

În aceste zile încă prietenoase de toamnă, o grădină sau o terasă devine locul perfect pentru a-ți începe ziua sau a-ți petrece serile. Fie în compania familiei și a prietenilor, fie pentru a-ți regăsi liniștea.

Chiar dacă nu te gândești la o amenajare completă, sunt câteva elemente pe care le poți integra și câteva mici ajustări pe care le poți face astfel încât grădina sau terasa ta să te îmbie să profiți din plin de zilele de toamnă. DedeSign vine cu câteva sfaturi practice, dar și cu un concept de amenajare: terasa Vince.

Un plus de confort

Pentru a te bucura pe deplin de grădina ta pe timpul anotimpului mai răcoros, este esențial să creezi zone confortabile. Poți lua în considerare achiziționarea unor piese de mobilier de exterior cu perne și pături, care te invită să te relaxezi, sau cel puțin a unor accesorii.

Poți, de exemplu, înlocui pernele și păturile ușoare de vară cu unele mai groase, din lână sau blană sintetică, în culori calde, precum maroul, portocaliul sau vișiniul. Fie că îți începi ziua cu o cafea fierbinte sau o termini la un pahar de vin, aceste mici schimbări vor adăuga un plus de confort.

Și mai multă căldură

Dacă spațiul îți permite, un jacuzzi încălzit poate deveni principalul punct de atracție al terasei tale. Gândește-te la senzația unică pe care ți-o dau apa caldă și aerul răcoros. Dacă completezi cadrul și cu câteva lumini ambientale, ideea de relaxare trece la un nivel superior.

Un loc excelent pentru a admira spectacolul culorilor de toamnă, un cer înstelat sau pentru a te relaxa alături de familie ori prieteni în serile răcoroase.

Alternativ, poți instala o vatră de foc

Decor inspirat de natură

Pe lângă plantele deja existente pe terasă, poți adăuga câteva aranjamente de toamnă: ghivece cu crizanteme, margarete, salvie sau crăițe. Culorile vibrante ale acestor plante vor aduce un plus de vitalitate spațiului.

De asemenea, este esențial să îți pregătești gazonul pentru lunile reci ce urmează. Greblează frunzele în mod regulat pentru a menține un aspect ordonat și pentru a le împiedica să sufoce iarba. Scarificarea gazonului poate ajuta nutrienții și apa să pătrundă mai eficient în sol și să crească sănătos. Aplicarea unui îngrășământ de iarnă va oferi gazonului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a trece peste iarnă și a se trezi la o nouă viață în primăvară.

Grătarul și bucătăria de afară

Chiar dacă vara s-a terminat, grătarul poate rămâne în centrul atenției pe terasă. Toamna este ideală pentru mese în aer liber, iar o bucătărie exterioară bine amenajată, cu un grătar funcțional și un blat de lucru generos, poate face din serile de toamnă momente memorabile.

Configurează un spațiu special pentru grătarul tău și locuri confortabile de luat masa în apropiere. Un astfel de spațiu permite pregătirea mesei fără efort și încurajează mesele în aer liber. Imaginează-ți că gătești legume, burgeri sau frigărui la grătar, în timp ce te bucuri de aerul proaspăt și răcoros. O zonă de grătar nu numai că adaugă funcționalitate grădinii tale, dar devine și un punct de socializare pentru adunări și cine de familie.

Lumină și culoare

Pe măsură ce zilele se scurtează, iluminatul joacă un rol important care contribuie semnificativ la crearea unei atmosfere calde. Instalațiile, lămpile solare, stâlpii ornamentali, proiectoarele și aplicele de exterior pot lumina cărările și zonele specifice din grădina ta, transformând spațiul exterior într-un refugiu care te invită să petreci cât mai mult timp afară.

În combinație cu plantele și mobilierul din imagini, terasa va căpăta un aer intim și primitor.

Iarna este încă departe, iar toamnele din ultimii ani au fost suficient de lungi și calde încât să merite să depui puțin efort pentru a-ți reamenaja sau redecora terasa, ca să te bucuri de cât mai multe momente în aer liber.

Prin intermediul câtorva schimbări atente, inclusiv montarea unui jacuzzi și a unui grătar, poți crea un spațiu primitor, confortabil și plin de farmec.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința. O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate care te pot inspira să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cât de frumoase sunt terasele pe care le prezentați! Și eu sunt adepta stilului minimalist, chiar anul trecut - 2023 - mi-am definitivat terasa și nu pot spune cât de fericită sunt. Un colț de Rai... doar al meu! Interesant ce spuneți - grătarul în centrul atenției. Eu una am optat să rămână un accesoriu de care ne folosim (destul de des), nu un nucleu central. Mi-am îmbrăcat, însă, terasa în plante rezistente și chic. Bine, nici o plantă nu cred că supraviețuiește unor temperaturi de -15/20 de grade, așa că mi-am închis terasa cu un sistem de sticlă glisant și am acoperit-o cu pergole retractabile.
    Să ne bucurăm de ea tot anul :). Dacă interesează pe cineva - am lucrat cu cei de la Sun Leader.

    Am închis paranteza. Despre mobilier, există și piese din ratan natural în gama dvs sau doar sintetic? Aș face o redecorare, dar încerc să elimin pe cât de mult pot sinteticul și artificialul. Mulțumesc!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon