Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum ne poate îmbunătăţi viaţa schimbarea obiceiurilor vestimentare?

fashion - dulap - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Multitudinea activităţilor cotidiene fac cele 24 de ore dintr-o zi să pară insuficiente pentru tot ce ne propunem. Este în puterea noastră să reuşim să le eficientizăm, pentru o viaţă mai simplă şi mai fericită.

Aş începe cu lucrurile care pot avea cu adevărat impact asupra vieţii noastre, activităţi recurente care adunate pot salva zile din viaţă.

Chiar dacă este greu de crezut, hainele noastre contribuie în mod activ la eficienţa noastră zilnică.

Atunci când ne simțim încrezători în privința aspectului nostru, devenim mai pozitivi, mai deschişi, vom atrage recunoaștere din partea celorlalți şi vom zâmbi mai mult.

Ce înseamnă planificarea garderobei?

1. Organizarea ținutelor din timpul weekend-ului pentru toată săptămâna.

În ziua de azi predicțiile meteorologice sunt din ce în ce mai precise, iar planul și evenimentele săptămânii pot fi cât de cât anticipate, deci planificarea ținutelor poate fi făcută înainte şi respectată în proporţie de cel puţin 90%.

2. Adoptarea conceptului de garderobă capsulă.

Ce este garderoba capsulă? Termenul a fost creat de britanica Susie Faux în anii ’70. Se referă la o colecție de 30-40 de piese vestimentare practice și versatile, potrivite pentru a crea garderoba pentru un sezon, selectate pentru stilul tău de viaţă și activităţile zilnice/săptămânale pe care le ai.

Planificarea garderobei reprezintă o schimbare în gândirea asupra modului în care purtăm hainele, care poate produce schimbări importante în obiceiurile noastre de consum.

Din luna octombrie, eu am acceptat provocarea 1 Year No Shopping.

La nivel teoretic, provocarea pare destul de grea pentru un fashion addicted ca mine (cu enorm de multe haine în garderobă) si cu o meserie precum consultant de stil (ceea ce îmi cere să fiu mereu informată despe locuri și preturi pentru hainele de care ar putea fi interesante clientele mele).

Dar, în același timp, vreau să testez pe pielea mea ce înseamnă să te abții de la shopping, vreau să fiu mai responsabilă față de hainele pe care le am, să observ cum/ dacă schimb ceva în viața mea.

De asemenea, pe parcursul acestei perioade, vreau să includ si alte strategii de planificare a garderobei, astfel încât la workshop-urile mele de Image and Colour – cum să devin propriul meu stilist, să pot să povestesc despre experiența mea în acest sens și să pot să fiu un exemplu pentru cei interesați.

Una dintre strategiile pe care le-am abordat a fost conceptul de garderobă capsulă.

Este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată, legat de garderoba mea, pentru că mi-a schimbat cu adevărat viaţa - mi-a eficientizat timpul, banii şi energia.

Vreau să împărtășesc cu voi 15 lecții importante pe care le-am învățat despre dulapul capsulă si impactul pozitiv pe care l-a avut acest concept în viața mea.

1. TESTUL DE SINCERITATE

Pentru a începe procesul, este obligatoriu să scoți totul din dulap - absolut toate hainele.

Luăm fiecare articol şi răspundem sincer la următoarele 4 întrebări:

  • L-am purtat în ultimul an?
  • Se potrivește stilului meu de viață de zi cu zi?
  • Merge cu celelalte haine?
  • Îmi stă bine (mărimea, forma, culoare, material, imprimeu)?

Dacă la toate întrebările ai răspuns cu DA atunci îl poţi păstra. În caz contrar, articolul trebuie dat (donat sau vândut).

2. REGULA DE BAZĂ PENTRU DEZVOLTAREA DULAPULUI CAPSULA:

Există persoane care au o garderobă capsulă pentru timpul liber și o alta pentru muncă.

Cel mai important lucru este că nu există reguli fixe

3. AVEM DEJA O GARDEROBA CAPSULA, DAR NU NE DAM SEAMA INCA

Celelalte 80% sunt, cel mai probabil, haine demodate, nu se mai potrivește măsura sau croiala, nu sunt adecvate stilului de viată (job, hobby-uri, vârstă) sau au fost un capriciu și nu se potrivesc cu nimic din garderobă.

Asta înseamnă că purtăm aceeași mică selecție a hainelor pe care le avem în marea majoritate a timpului.

Avem haine preferate pe care alegem să le purtăm des, iar restul le purtăm rar (5-10 ori pe an), foarte rar (1-5 ori pe an) sau chiar deloc (aveți haine în dulap cu etichete? Eu recunosc că da.

În esență, majoritatea oamenilor se îmbracă deja dintr-o garderobă capsulă, care este „ascunsă” pur și simplu în dulap și este compusă din hainele care ne plac si pe care le purtăm cu adevărat – doar trebuie să constientizăm acest fapt.

Când mi-am sortat toate hainele inițial, am pus toate articolele preferate într-o grămadă.

Am sortat rapid și am adunat hainele care îmi plac și pe care le port des.

După ce am terminat sortarea, am numărat hainele din grămadă și am fost șocată să constat că am doar 52 de articole în grămadă.

4. 40 DE ARTICOLE SUNT MAI MULT DECÂT SUFICIENTE PENTRU UN SEZON

Inițial, am decis să îmi impun o limită de 50 de articole vestimentare. La vremea respectivă, credeam că 50 de articole sunt atât de puține, încât nu o să mă descurc mai mult de o săptămână.

Sunt aproape de sfârşitul sezonului şi am purtat doar 40 de piese din hainele selectate.

Important este să avem un echilibru între top-uri şi fuste/pantaloni, rochii, jachete și accesorii.

Culorile neute reprezintă de asemenea un element cheie.

5. EFICIENTIZAREA TIMPULUI

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat din momentul în care am început să am garderoba capsulă a fost cât de ușor îmi este să decid ce o să port în ziua respectivă.

Pentru că am doar lucruri care îmi plac, mi se potrivesc, mă simt bine în ele, sunt potrivite pentru stilul meu de viaţă, îmi ia maximum 3 minute să decid ce să port.

În era în care 24h pe zi sunt insuficiente, nu trebuie să mai probăm haine pentru a le integra într-o ținută potrivită. Decizia de alegere a outfit-ului este mult mai rapidă.

6. CONTROL ASUPRA FINANŢELOR

Când facem o alegere intenționată de a trăi cu o selecție mică de haine, vom merge la shopping mai rar (sau chiar deloc pe parcursul unui an, cum este cazul meu) şi vom evita cumpărăturile din impuls.

Suntem mai selectivi în privința hainelor pe care le cumpărăm, alegem doar articole care ne plac foarte mult și de care avem cu adevărat nevoie în garderobă.

Economisim timp și bani, cumpărând mai puțin și fiind mai conştienţi de alegerile noastre.

7. REDUCEM „OBOSEALA DECIZIONALĂ”

Capacitatea noastră decizională se deteriorează pe parcursul zilei, pe măsură ce ne epuizăm mental cu toate deciziile, mari și mici, pe care trebuie să le luăm.

Cu o garderobă capsulă nu mai accentuăm oboseala provocată de efortul de a ne gândi ce vom purta.

Salvăm astfel energia pentru deciziile mai importante pe care trebuie să le luăm pe parcursul zilei.

8. MAI PUŢINE SURSE DE STRES

În viețile noastre aglomerate, mulți ajungem rapid în punctul de colaps, din cauza zecilor de lucruri pe care trebuie să le facem.

O garderobă imensă ne face să ne simţim copleşiţi şi ne provoacă stres.

Ai deschis vreodată ușile garderobei tale şi în timp ce hainele “cădeau pe tine” primul lucru care ţi-a venit în minte a fost “nu am ce să port”?

Şi eu... aproape în fiecare zi. Acest lucru contribuie la stresul zilnic.

9. DISPARE SENTIMENTUL DE VINOVĂŢIE

Eliminând achiziţiile făcute doar ca să simţim că avem mai multe opțiuni (dar care reprezintă de fapt doar o „plasă de siguranță” mentală) nu ne mai simţim vinovaţi că nu am purtat anumite piese vestimentare și că „am aruncat banii pe fereastră”.

10. SUNTEM MULŢUMITE DE CUM ARĂTĂM

În garderoba capsulă avem doar haine pe care le purtăm în „această perioadă”, drept urmare eliminăm orice sursă de nemulţumire ce poate fi cauzată de hainele cumpărate pentru viitor.

11. PRELUNGIM TIMPUL DE VIAŢA AL HAINELOR

Dulapul este atât de organizat, încât vedem toate hainele, iar ele au loc „să respire”.

12. AER CURAT ÎN CASĂ

Unul dintre beneficiile neașteptate ale garderobei capsulă este că hainele nu mai sunt aruncate pretutindeni.

Este ca o gură de aer curat.

13. DEFINIREA STILULUI VESTIMENTAR

Păstrarea unui număr mic de haine în garderoba capsulă ne obligă să descoperim stilul personal raportat la stilul de viață.

Oamenii investesc de-alungul vieţii foarte mult timp şi bani pentru a-şi defini stilul vestimentar. Dulapul capsulă face asta foarte rapid, prin selecţia iniţială de articole.

14. ZÂMBIM MAI DES

15. NIMENI NU ACORDĂ PREA MULTĂ ATENȚIE LA CEEA CE PURTĂM

În plus, chiar dacă cineva observă ce purtăm, contează? Au oare hainele vreo legătură cu ce fel de persoană suntem? Nu! Acțiunile și cuvintele noastre - precum o ținută potrivită, care ne stă bine şi în care arătăm minunat - demostrează lumii ce fel de persoană suntem. Articolele vestimentare singulare nu au nicio legătură cu asta.

Dacă stați încă pe gânduri dacă să vă faceți propria garderobă capsulă, vă recomand cu mare drag să încercați.

În esență, majoritatea oamenilor se îmbracă deja dintr-o garderobă capsulă, care este ascunsă pur și simplu în dulap, şi este compusă din hainele care ne plac şi pe care le purtăm cu adevărat – doar trebuie să conştientizăm acest fapt.

Până data viitoare puteți să mă urmăriti pe Instagram (@ioanakiki) și Facebook (Ioana Hurdubelea) sau să programați o sesiune personală pentru construirea garderobei capsulă direct la dvs acasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult