Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cele 2 reguli de bază pentru organizarea „dulapului capsulă”

Dulap capsulă

Foto: Guliver Getty Images

Continuăm tema de ieri...
Iată câteva sfaturi pe care îți recomand să le urmezi pentru a avea o garderobă completă, eficientă și potrivită pentru orice sezon:

1. Ordonează-ți garderoba.


2. Compune-ți „garderoba capsulă”.


3. Mergi la shopping eficient.


În acest articol ne vom ocupa de „dulapul capsulă” (subiectul „Ordonează-ți garderoba” a fost deja tratat, iar despre cum „Mergi la shopping eficient” vom vorbi zilele următoare), adică despre cum să-ți reorganizezi dulapul, astfel încât:

- să ai un dulap curat și organizat;

- să ai în el numai obiectele vestimentare care îți plac și pe care le porți;

- să te îmbraci rapid în fiecare zi.

Conceptul de „dulap capsulă” a apărut din nevoia de a alege cu ușurință dimineața outfit-ul pentru ziua respectivă - un dulap compact care conține un minimum de piese care se potrivesc perfect între ele.

2 reguli de bază pentru dezvoltarea „dulapului capsulă”:

Regula 1 - Într-un „dulap capsulă” hainele alese trebuie să se potrivescă unele cu altele pentru a crea cât mai multe outfit-uri. Hainele sunt în cea mai mare parte culori neutre, stiluri de bază, clasice de-a lungul timpului și, evident, haine de calitate.

Regula 2 - „Dulapul capsulă” este o mică colecție de articole de îmbrăcăminte pe pe care le îndrăgești și le porți cu plăcere pe tot parcursul unui sezon. Este creat pe baza unui număr fix de „item”-uri. Recomand 40-50 „item”-uri/ sezon, număr ce include încălțările și gențile, dar nu include lenjeria, hainele de sală sau bijuteriile.

Tips: Un număr fix de haine/ sezon îți limitează cumpărăturile, economisind astfel bani!


De obicei, hainele dintr-un „dulap capsulă” se pot purta aproximativ 3 luni, apoi trebuie actualizate pentru sezonul următor. Există persoane care au o „garderobă capsulă” pentru timpul liber și o alta pentru muncă. Cel mai important lucru este că nu există reguli fixe – „garderoba capsulă” se face în timp! Tot ce contează este să se potrivească stilului tău de viață.

În imaginile de mai jos este dat un exemplu de dulap capsulă - culori, „item”-uri și posibile combinații.

True fact: Avem tendința să alegem aceleași 20% din hainele din garderobă și să le purtăm zilnic. Celelalte 80% sunt, cel mai probabil, haine out of fashion, din categoriile „nu se potrivește măsura sau croiala” sau „nu sunt adecvate stilului actual de viață” (job, hobby-uri, vârstă) sau care au fost un capriciu și nu se potrivesc cu nimic din garderobă.


Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor & formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile Image and colour. Vom petrece împreună cele mai utile și plăcute 2 ore în sesiuni dedicate obiectivelor pe care ți le propui. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult