Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cele 2 reguli de bază pentru organizarea „dulapului capsulă”

Dulap capsulă

Foto: Guliver Getty Images

Continuăm tema de ieri...
Iată câteva sfaturi pe care îți recomand să le urmezi pentru a avea o garderobă completă, eficientă și potrivită pentru orice sezon:

1. Ordonează-ți garderoba.


2. Compune-ți „garderoba capsulă”.


3. Mergi la shopping eficient.


În acest articol ne vom ocupa de „dulapul capsulă” (subiectul „Ordonează-ți garderoba” a fost deja tratat, iar despre cum „Mergi la shopping eficient” vom vorbi zilele următoare), adică despre cum să-ți reorganizezi dulapul, astfel încât:

- să ai un dulap curat și organizat;

- să ai în el numai obiectele vestimentare care îți plac și pe care le porți;

- să te îmbraci rapid în fiecare zi.

Conceptul de „dulap capsulă” a apărut din nevoia de a alege cu ușurință dimineața outfit-ul pentru ziua respectivă - un dulap compact care conține un minimum de piese care se potrivesc perfect între ele.

2 reguli de bază pentru dezvoltarea „dulapului capsulă”:

Regula 1 - Într-un „dulap capsulă” hainele alese trebuie să se potrivescă unele cu altele pentru a crea cât mai multe outfit-uri. Hainele sunt în cea mai mare parte culori neutre, stiluri de bază, clasice de-a lungul timpului și, evident, haine de calitate.

Regula 2 - „Dulapul capsulă” este o mică colecție de articole de îmbrăcăminte pe pe care le îndrăgești și le porți cu plăcere pe tot parcursul unui sezon. Este creat pe baza unui număr fix de „item”-uri. Recomand 40-50 „item”-uri/ sezon, număr ce include încălțările și gențile, dar nu include lenjeria, hainele de sală sau bijuteriile.

Tips: Un număr fix de haine/ sezon îți limitează cumpărăturile, economisind astfel bani!


De obicei, hainele dintr-un „dulap capsulă” se pot purta aproximativ 3 luni, apoi trebuie actualizate pentru sezonul următor. Există persoane care au o „garderobă capsulă” pentru timpul liber și o alta pentru muncă. Cel mai important lucru este că nu există reguli fixe – „garderoba capsulă” se face în timp! Tot ce contează este să se potrivească stilului tău de viață.

În imaginile de mai jos este dat un exemplu de dulap capsulă - culori, „item”-uri și posibile combinații.

True fact: Avem tendința să alegem aceleași 20% din hainele din garderobă și să le purtăm zilnic. Celelalte 80% sunt, cel mai probabil, haine out of fashion, din categoriile „nu se potrivește măsura sau croiala” sau „nu sunt adecvate stilului actual de viață” (job, hobby-uri, vârstă) sau care au fost un capriciu și nu se potrivesc cu nimic din garderobă.


Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor & formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile Image and colour. Vom petrece împreună cele mai utile și plăcute 2 ore în sesiuni dedicate obiectivelor pe care ți le propui. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult