Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cele 2 reguli de bază pentru organizarea „dulapului capsulă”

Dulap capsulă

Foto: Guliver Getty Images

Continuăm tema de ieri...
Iată câteva sfaturi pe care îți recomand să le urmezi pentru a avea o garderobă completă, eficientă și potrivită pentru orice sezon:

1. Ordonează-ți garderoba.


2. Compune-ți „garderoba capsulă”.


3. Mergi la shopping eficient.


În acest articol ne vom ocupa de „dulapul capsulă” (subiectul „Ordonează-ți garderoba” a fost deja tratat, iar despre cum „Mergi la shopping eficient” vom vorbi zilele următoare), adică despre cum să-ți reorganizezi dulapul, astfel încât:

- să ai un dulap curat și organizat;

- să ai în el numai obiectele vestimentare care îți plac și pe care le porți;

- să te îmbraci rapid în fiecare zi.

Conceptul de „dulap capsulă” a apărut din nevoia de a alege cu ușurință dimineața outfit-ul pentru ziua respectivă - un dulap compact care conține un minimum de piese care se potrivesc perfect între ele.

2 reguli de bază pentru dezvoltarea „dulapului capsulă”:

Regula 1 - Într-un „dulap capsulă” hainele alese trebuie să se potrivescă unele cu altele pentru a crea cât mai multe outfit-uri. Hainele sunt în cea mai mare parte culori neutre, stiluri de bază, clasice de-a lungul timpului și, evident, haine de calitate.

Regula 2 - „Dulapul capsulă” este o mică colecție de articole de îmbrăcăminte pe pe care le îndrăgești și le porți cu plăcere pe tot parcursul unui sezon. Este creat pe baza unui număr fix de „item”-uri. Recomand 40-50 „item”-uri/ sezon, număr ce include încălțările și gențile, dar nu include lenjeria, hainele de sală sau bijuteriile.

Tips: Un număr fix de haine/ sezon îți limitează cumpărăturile, economisind astfel bani!


De obicei, hainele dintr-un „dulap capsulă” se pot purta aproximativ 3 luni, apoi trebuie actualizate pentru sezonul următor. Există persoane care au o „garderobă capsulă” pentru timpul liber și o alta pentru muncă. Cel mai important lucru este că nu există reguli fixe – „garderoba capsulă” se face în timp! Tot ce contează este să se potrivească stilului tău de viață.

În imaginile de mai jos este dat un exemplu de dulap capsulă - culori, „item”-uri și posibile combinații.

True fact: Avem tendința să alegem aceleași 20% din hainele din garderobă și să le purtăm zilnic. Celelalte 80% sunt, cel mai probabil, haine out of fashion, din categoriile „nu se potrivește măsura sau croiala” sau „nu sunt adecvate stilului actual de viață” (job, hobby-uri, vârstă) sau care au fost un capriciu și nu se potrivesc cu nimic din garderobă.


Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor & formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile Image and colour. Vom petrece împreună cele mai utile și plăcute 2 ore în sesiuni dedicate obiectivelor pe care ți le propui. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult