Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum s-a chinuit Tudorel Toader să facă o poză „de susținere” cu ambasadorii din 9 țări‎. Un diplomat prezent la întâlnire spune cum ministrul a denaturat public sensul discuției

Tudorel Toader ambasadori

Foto: Ministerul Justiței

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a încercat astăzi să transmită publicului din România că legile justiției, au, în sfârșit, susținere externă. Fals! a reacționat, pentru Republica.ro, unul dintre ambasadorii prezenți la discuția cu ministrul.

Ministrul Justiției s-a întâlnit de dimineață la minister cu șefii reprezentanțelor diplomatice din 9 țări: Belgia, Suedia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Statele Unite ale Americii și Canada.

După întâlnire, Tudorel Toader a transmis următoarele, potrivit Agerpres:

„Ca o primă concluzie, nimeni nu contestă libertatea de legiferare, nimeni nu contestă necesitatea modificării legilor Justiției în acord cu exigențele constituționale, în acord cu standardele europene, nimeni nu contestă necesitatea adoptării unor soluții echitabile în legile Justiției", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost reproșuri din partea diplomaților, Toader a răspuns: „Nu. Vă asigur că n-a existat niciun reproș. A fost o discuție absolut constructivă, o discuție lămuritoare, o discuție care e normal și necesar să aibă loc între instituții".

Ce s-a întâmplat în realitate

Ministrul a vorbit mult, didactic, insistând asupra detaliilor din legile justiției. Ambasadorii au ascultat. Unul dintre ambasadori i-a explicat ministrului că schimbările pe care partidul aflat la guvernare încearcă să le facă în Justiție pun în pericol echilibrul puterilor în statul român. Toți cei care au vorbit și-au exprimat îngrijorări legate de legile justiției, nimeni nu a aprobat pachetul legislativ. Însă niciunul dintre ambasadori nu a cerut retragerea legilor justiției, evidențiind faptul că Parlamentul unei țări are libertatea să dezbată orice lege dorește.

Ministrul a încercat să le spulbere îngrijorările ambasadorilor, arătând că vor mai trece câteva luni până când legile să intre în vigoare, timp suficient ca ele să fie analizate și contestate de toți actorii politici și instituționali care au acest drept.

La capătul discuțiilor, ministrul a încercat să propună o declarație de presă comună. Ar fi fost o lovitură de imagine pentru ministru, care ar fi arătat, astfel, că se bucură de susținere. Ambasadorii l-au refuzat politicos. Ministrul nu s-a lăsat descumpănit și le-a cerut oficialilor străini să facă măcar o poză.

Ambasadorii i-au promis ministrului că nu vor face declarații după întâlnire, deși ziariștii așteptau la intrare. După plecarea ambasadorilor, a ieșit însă ministrul care le-a dat asigurări jurnaliștilor că „nu a existat niciun reproș”.

În replică, unul dintre ambasadori a spus, pentru Republica.ro, că „au existat îngrijorări” exprimate deschis: „Ministrul a fost generos cu timpul și, deși a vorbit mult și a demonstrat expertiză juridică considerabilă, nu pot spune în nici un fel că a ameliorat principalele noastre îngrijorări cu privire la aspectele cele mai problematice ale proiectului de lege aflat în dezbaterea parlamentului.

Dar acesta este un proces. Vom continua să dialogăm, să monitorizăm și să ne exprimăm îngrijorările, de fiecare dată când este necesar.”

„Cereți avizul Comisiei de la Veneția!”

Ulterior, ministrul și-a nuanțat declarațiile, admițând printre rânduri că a primit obiecții. Cel mai important, ministrul admite că diplomații străini i-au cerut să aștepte avizul Comisiei de la Veneția pe legile Justiției, aviz despre care Florin Iordache spusese că nu mai este necesar.

„Domnii Ambasadori au împărtășit opiniile și preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiției dezbătut în Parlament, precum și dorința fermă ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției, recunoscând progresul făcut începând cu anul 2007. Excelențele Lor, domnii Ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene și-au exprimat dorința ca România să creeze cadrul necesar pentru a permite îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare și să evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv să fie mai greu de atins. De asemenea, au subliniat importanța unui proces de consultare amplu și deschis cu toate părțile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneția asupra unor aspecte de bază ale reformei justiției”, se spune într-un comunicat al ministerului Justiției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nutresc speranta ca, inafara imensului sprijin al societatii civile din strada sau de pe retelele de socializare, alesii nostri nepenali vor intreprinde TOATE demersurile constitutional posibile, interne si externe, pentru a stopa tavalugul infractional al parlamentarilor si macelarirea justitiei independente. N-am mai auzit niciodata ca un popor sa iasa in strada si sa protesteze impotriva legiferarii ingaduintei de a fura.
    • Like 0
  • "Nu vor să mai aştepte avizul comisiei de la Veneţia."
    Dar nici nu l-au cerut.
    • Like 3
  • Tudorel Toader este politrucul perfect, este omul nou, visul epocii de aur a comunismului. Daca ai rabdarea sa-l asculti, cu dorinta de a intelege ceva, vei constata ca nu spune nimic, sau pe ici pe colo atinge vag problema in discutie, fara sa foloseasca afirmatia unui comunist imperfect: "alta intrebare". Tudorel Toader nu este nici pentru nici impotriva, este un peste mic ce se scalda in apele de mijloc, sperand ca n-o sa fie inghitit nici de pestii din adanc nici de pasarile de la suprafata. Este tipul de roman care a sapat de-a lungul istoriei pe marginea mocirlei care ne acopera azi, in speranta ca va gasi ceva care sa-l motiveze sa-si puna in evidenta pregatirea, valoarea etc. Negasind nimic din ceea ce cauta, a decis sa faca ce a invatat mai bine in comunism, adica nimic, dar plin de afirmatii lemnoase comune unei limbi adanc inradacinate in memoria sa. Tudorel Toader e un "peste" periculos, nu sti la ce sa te astepti de la el, e cand sus, cand jos, cand la stanga, cand la dreapta, undeva unde crede el ca ii este mai bine, lui si celor ca el, Tudorel Tader e in mijlocul unui banc, de care romanii rad fara sa stie cei asteapta.
    • Like 14


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult