Foto: Ministerul Justiței
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a încercat astăzi să transmită publicului din România că legile justiției, au, în sfârșit, susținere externă. Fals! a reacționat, pentru Republica.ro, unul dintre ambasadorii prezenți la discuția cu ministrul.
Ministrul Justiției s-a întâlnit de dimineață la minister cu șefii reprezentanțelor diplomatice din 9 țări: Belgia, Suedia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Statele Unite ale Americii și Canada.
După întâlnire, Tudorel Toader a transmis următoarele, potrivit Agerpres:
„Ca o primă concluzie, nimeni nu contestă libertatea de legiferare, nimeni nu contestă necesitatea modificării legilor Justiției în acord cu exigențele constituționale, în acord cu standardele europene, nimeni nu contestă necesitatea adoptării unor soluții echitabile în legile Justiției", a declarat Tudorel Toader.
Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost reproșuri din partea diplomaților, Toader a răspuns: „Nu. Vă asigur că n-a existat niciun reproș. A fost o discuție absolut constructivă, o discuție lămuritoare, o discuție care e normal și necesar să aibă loc între instituții".
Ce s-a întâmplat în realitate
Ministrul a vorbit mult, didactic, insistând asupra detaliilor din legile justiției. Ambasadorii au ascultat. Unul dintre ambasadori i-a explicat ministrului că schimbările pe care partidul aflat la guvernare încearcă să le facă în Justiție pun în pericol echilibrul puterilor în statul român. Toți cei care au vorbit și-au exprimat îngrijorări legate de legile justiției, nimeni nu a aprobat pachetul legislativ. Însă niciunul dintre ambasadori nu a cerut retragerea legilor justiției, evidențiind faptul că Parlamentul unei țări are libertatea să dezbată orice lege dorește.
Ministrul a încercat să le spulbere îngrijorările ambasadorilor, arătând că vor mai trece câteva luni până când legile să intre în vigoare, timp suficient ca ele să fie analizate și contestate de toți actorii politici și instituționali care au acest drept.
La capătul discuțiilor, ministrul a încercat să propună o declarație de presă comună. Ar fi fost o lovitură de imagine pentru ministru, care ar fi arătat, astfel, că se bucură de susținere. Ambasadorii l-au refuzat politicos. Ministrul nu s-a lăsat descumpănit și le-a cerut oficialilor străini să facă măcar o poză.
Ambasadorii i-au promis ministrului că nu vor face declarații după întâlnire, deși ziariștii așteptau la intrare. După plecarea ambasadorilor, a ieșit însă ministrul care le-a dat asigurări jurnaliștilor că „nu a existat niciun reproș”.
În replică, unul dintre ambasadori a spus, pentru Republica.ro, că „au existat îngrijorări” exprimate deschis: „Ministrul a fost generos cu timpul și, deși a vorbit mult și a demonstrat expertiză juridică considerabilă, nu pot spune în nici un fel că a ameliorat principalele noastre îngrijorări cu privire la aspectele cele mai problematice ale proiectului de lege aflat în dezbaterea parlamentului.
Dar acesta este un proces. Vom continua să dialogăm, să monitorizăm și să ne exprimăm îngrijorările, de fiecare dată când este necesar.”
„Cereți avizul Comisiei de la Veneția!”
Ulterior, ministrul și-a nuanțat declarațiile, admițând printre rânduri că a primit obiecții. Cel mai important, ministrul admite că diplomații străini i-au cerut să aștepte avizul Comisiei de la Veneția pe legile Justiției, aviz despre care Florin Iordache spusese că nu mai este necesar.
„Domnii Ambasadori au împărtășit opiniile și preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiției dezbătut în Parlament, precum și dorința fermă ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției, recunoscând progresul făcut începând cu anul 2007. Excelențele Lor, domnii Ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene și-au exprimat dorința ca România să creeze cadrul necesar pentru a permite îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare și să evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv să fie mai greu de atins. De asemenea, au subliniat importanța unui proces de consultare amplu și deschis cu toate părțile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneția asupra unor aspecte de bază ale reformei justiției”, se spune într-un comunicat al ministerului Justiției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar nici nu l-au cerut.