Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum să îngropi o țară din câteva semnături și să nu te aprecieze nimeni la adevărata ta valoare?

Marcel Ciolacu trist

Foto: Profimedia

Marcel Ciolacu a reușit cu certitudine să performeze. A cheltuit de vreo opt ori mai mult din fondul de rezervă al țării, comparativ cu oricare alt premier de dinaintea lui, a mărit pensiile cum a vrut el, a dat cu ambele mâini în toate direcțiile. Nu l-a interesat decât să fie președintele României și pentru asta a fost dispus să plătească oricât era necesar. 

Inclusiv să dea voturi către AUR ca să se asigure de un tur doi confortabil cu un extremist precum Simion. N-a bănuit cât de greșită a fost strategia aceea. Și așa n-a mai ajuns președinte. Astfel că toți banii aceia cheltuiți fără judecată pentru a cumpăra popularitate s-au dus pe apa Sâmbetei. 

A zis atunci Ciolacu oamenilor: ”Fiți atenți că vin ani grei, pentru că am intrat cu picioarele în buzunarul de rezervă al țării și, când plec, vă las și fără pantofi, și fără palton”? 

N-a zis. 

N-a simțit că e cazul să ne avertizeze măcar că a comis un atentat la stabilitatea economică a țării și că ne-a adus în pragul falimentului, fără să țină cont de faptul că exista viață și după mandatul lui. Și așa am ajuns aici, în situația în care Ilie Bolojan vine și ne spune că suntem aproape ca Grecia în anii ei de faliment și că trebuie să ne sacrificăm, fiecare în parte, pentru ca țara să beneficieze încă de încredere și să fie în continuare un loc bun pentru investitori. Ne spune că e timpul unor tăieri semnificative în sectorul bugetar, dar și că e timpul unor noi creșteri de taxe în mediul privat. Că TVA-ul va crește, la fel ca și accizele la produsele de lux și că pensiile ”mari”, de peste 3000 de lei, urmează să fie taxate cu o contribuție la sănătate. 

Întrebat în conferința de presă ce i-ar spune lui Ciolacu acum, după ce a devenit el însuși premier și vede situația țării, căci Ciolacu declara nu cu multe zile în urmă că nu vede niciun dezastru în România, Bolojan a spus că fiecare om care a deținut o funcție în stat în ultimii ani are o responsabilitate proporțională cu funcția pentru situația de azi, dar a insistat pe faptul că nu e vremea să căutăm vinovați, ci e timpul să facem sacrificii pentru a salva țara.

Ei bine, asta a sunat foarte greșit. 

Căci nu e deloc în regulă să vii acum public și să spui că nu e vremea căutării de responsabili pentru dezastrul de azi. Ba exact pentru asta e vremea! În realitate, dacă populației care trebuie să facă sacrificii nu îi arăți bună credință în căutarea cauzelor care au dus la acest ”aproape faliment”, atunci o să te trezești cu milioane de oameni frustrați, care te vor înjura din culcare în trezire, fără ca tu să ai nicio vină pentru situația pe care încerci să o rezolvi. 

Cu alte cuvinte, nu se îndoiește nimeni de faptul că Bolojan e un premier responsabil și că a cântărit austeritatea în toate felurile până a ajuns la această formulă. Dar, dacă Bolojan nu își va asuma să spună și de ce suntem într-o austeritate atât de grea, chiar și în condițiile amenințărilor pesediștilor care spun că vor pleca de la guvernare dacă mai sunt mult arătați cu degetul de populație, atunci oamenii nu se vor sacrifica. 

Și să nu uităm că românul e artist într-ale descurcatului. Sunt multe moduri în care cei de la privat pot evita să se sacrifice pentru statul român. La fel și populația generală poate găsi moduri în care să nu plătească taxe și să se descurce. Ca atare, dacă doar prezinți dezastrul, dar nu spui și cine l-a creat, atunci e posibil să generezi mai multă frustrare decât solidaritate. Și să dai populației motive să spună în continuare că nu s-a înțeles nimic din votul ei. 

În plus, e păcat și de Marcel Ciolacu! Cum să generezi un asemenea dezastru economic, să îngropi o țară din câteva semnături și să nu te aprecieze nimeni la adevărata ta valoare? E, poate, singura întrebare serioasă la care cineva ar trebui totuși să ne răspundă înainte de a ne pretinde sacrificiul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate nu emomentul de cautat vinovati ACUM. Deoarece nu prea e timp, ca intra apa-n barca. Dar in mod sigur va fi de la toamna.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Dacă ar vrea să fie onest până la capăt, Bolojan ar trebui să dea vina și pe fosta conducere a PNL, nu doar pe PSD pentru că și aceștia au fost în guvern iar scuza că nu știau unde va duce acest dezmăț bugetar, nu ține.
    Din păcate se pare ca trebuie reformate prea multe lucruri, începând de la partidele politice, la instituții, companii de stat și până la administrațiile locale iar timp nu prea este destul până la rotativă care iarăși va inversa reformele.
    • Like 0
  • Imi este greu sa inteleg politica redactionala a televiziunilor , care dau de pamant cu Ciolacu&Co pentru dezastrul in care au adusa tara si , in acelasi timp, titreaza sitiri despre Apocalipsa lui Bolojan. Sa dai in premier, facand jocul psd-ului, in loc sa explici mai pe intelesul publicului in ce consta de fapt modul in care se aplica reformele necesare redresarii imediate si de perspectiva , respectand legile in vigoare pana la modificarea lor, nu face decat sa creeze confuzie si nemultumire. Oricum populatia fierbe de revolta impotriva abuzurilor politicienilor din ultimii 35 de ani. Cand, in sfarsit, a venit o echipa de oameni dispusi sa se sacrifice politic ca sa repare stricaciunile altora si e nevoie de solidaritate in efortul lor, se creeaza acest curent de opinie ( alimentat subtil de cei care se simt vizati) care sa le torpileze deciziile si sa le intoarca impotriva lor.
    • Like 1
    • @ Cristiana Terenche
      Sunt intru totul de acord. Exact la asta ma gandeam ascultand "stirile".
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult