Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suntem în buza furtunii perfecte. Cel mai frică ar trebui să ne fie de o spirală a căderii economice, suprapusă pe o scădere a veniturilor cetățenilor

Ilie Bolojan la guvern

Foto: Profimedia

O dată-n plus (a câta oară)- plătește motorul economiei - zona privată, acea parte care deja rămâne fără combustibil și e pe încetinire vizibilă în ultimii 2 ani. 

E de-nțeles oarecum, căci pentru a ne putea împrumuta sau pentru a achita dobânzi rezonabile (azi costurile sunt de neadmis și ne bagă-n faliment) trebuie să arătăm că luăm măsuri de creștere a veniturilor. 

Niciun investitor sau creditor nu va crede ceea ce autoritățile din România au promis în nenumărate rânduri: că vom tăia risipa. 

S-a întâmplat invers sub domnia Ciucă-Ciolacu-Câciu-Boloș-Socol (principalul vinovat, de altfel este ultimul, pentru că e cel care predă economie la școală- iată unde a dus rețeta lui, cea de a forța creșterea economiei prin indexarea nesustenabilă a veniturilor - ne-a dus în prăpastie). 

Scăderea salariilor, sporurilor, beneficiilor poate provoca greve, căderi ale guvernelor sau renunțări la reforme. 

Creșterea taxelor și impozitelor a dus rareori la greve de vreun fel, dar a făcut să apară ceva la fel de periculos- migrarea în zona gri a economiei, evaziune, reducerea activității antreprenorilor, deci scăderea bazei de impozitare, micșorarea din N cauze a numărului celor care plătesc taxe și impozite).

O dată-n plus (a câta oară), angajații din instituțiile publice resimt doar în parte efectele măsurilor de austeritate. Însă tăierile de la stat trebuie făcute cu cap. Trebuie realizate evaluări atente, corecte, echitabile. 

Nu vă bucurați că unii salariați vor fi dați afară (dacă nu sunt din categoria gușaților, sinecuriștilor, specialilor cu pensie și leafă la stat). Fiecare bugetar cu venituri micșorate sau fără job are în spate copii, soț, soție, părinți. Scăderea veniturilor = consum mai mic în economie, TVA mai puțin și așa mai departe. Creșterea șomajului pe timp de recesiune e ceva de evitat- e greu de crezut că zona privată va putea încadra atât de mulți disponibilizați pe cât arată cifrele azi că vor fi peste câteva luni.

Ce e de concluzionat de aici: nu e ușor să tai. Trebuie restructurați șmecherii care câștigă obscen, e nevoie de comasări, dar trebuie analize temeinice. Se poate intra cu drujba, se poate intra cu bisturiul. Așa cum spuneam, responsabil este să faci asta în ciclurile când ești pe plus, nu în cele în care ești pe minus.

Suntem în buza furtunii perfecte: crește TVA (potențial puseu inflaționist), cresc accizele (potențial puseu inflaționist - se vor vedea în carburant), se elimină plafonul la energie (potențial puseu inflaționist), din toamnă se elimină plafoanele adaosurilor comerciale (o măsură sănătoasă, dar care poate da încă un impuls inflației).

Poate cel mai sănătos ar fi fost să se fi umblat numai în 2-3 locuri- TVA (creștere de 2,3,4,5 %, cu eforturi susținute pentru colectare) și poate da/ nu accize. Un „da” obligatoriu pentru impunerea CASS (nu e normal să cotizeze 1/3 cetățeni și să beneficieze toți de sănătatea publică, nu e sustenabil).

Cel mai frică ar trebui să ne fie de o spirală a căderii economice, suprapusă pe o scădere a veniturilor cetățenilor, care ar duce la o scădere a puterii de cumpărare, inevitabil la o scădere a colectării prin restrângerea naturală a bazei de impozitare. 

Ar trebui să ne fie frică de o decapitalizare a economiei, de creșterea șomajului. 

În traducere liberă, riscăm un proces accentuat de sărăcire a oamenilor și companiilor, iar acesta e un scenariu care dă fiori oricărui economist.

Ce nu am auzit deloc la negocierilor de la Cotroceni și este frustrant: nu pare că avem un plan/o strategie pentru creștere economică, niște măsuri pentru impulsionarea dezvoltării afacerilor, pentru a avea apoi și de unde colecta veniturile pe care le dorește guvernul.

La toată urma, dacă ajutăm economia să fie puternică (nu prin consum, ci prin producție), cu atât veniturile apar, cu atât cheltuielile se susțin, pentru că și colectarea e mai mare.

La o primă vedere, guvernul Bolojan repetă greșelile guvernelor anterioare. Nu neapărat prin măsurile adoptate (creșteri/ scăderi/ taxe/ impozite), cât prin natura lor prociclică. În timp ce guvernarea Ciucă-Ciolacu a supraturat consumul și a adus creștere pe anabolizante când economia oricum „duduia”, guvernarea Bolojan taie și toarnă apă cu gheață peste o economie care se răcește accelerat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Să spui că trebuie impus CAsS-ul pentru că nu contribuie destule persoane este de un ridicol aparte. Sistemul sanitar nu se finanțează din CAsS la fel cum CAS-ul nu finanțează un buget de pensii, ci toate aceste taxe se duc în bugetul general consolidat, unde mai intră și veniturile din TVA, venituri non fiscale și așa mai departe, iar de acolo se achită cheltuielile statului. Asta cu CAsS-ul este practic o reașezarea sarcinii fiscale. La fel s-ar putea elimina CAsS și să fie cota unică de 20% pe venituri. Până la urmă nu contează cum ți-ai împărțit banii în portmoneu ci câți sunt în total.
    • Like 0
  • chiar nu mai stiu cine zicea pe comunitatea liberala ca bolojan umple o galeata gaurita marind debitul. il intelegea ca e inginer. eu intreb: are bani sa plateasca apa?
    sau poate credeti ca va castiga un nobel pentru economie? scazi venituri, maresti taxe, si te astepti la perpetum mobile? daca ii reuseste asta o contrazice pe thatcher: "socialsmul e bun pana se termina banii". s-au terminat si datoriile. nu va e dor de "practica"? la porumb, la canal, la cartofi, la casa poporului?
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult