Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revoluția lui Orlando. Taxa pe prostie va duce România pe cele mai înalte culmi ale progresului și civilizației, bunăstării și fericirii

Eugen Orlando Teodorovici - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

În fiecare an, cu o precizie matematică, decenii bune, românii ascultau la televizor discursul tovarășului. Ce se mai dă, ce se mai face, stând în fața televizorului ieșeai pe plus și, la final, primeai asigurări că totul e făcut pentru ca țara, țărișoara, să urce "pe înalte culmi de civilizație, bunăstare și progres". Doar că în majoritatea caselor frigul rodea până la os, iar curentul era alternativ - când pica, când nu mergea.

Acum lucrurile sunt bine, trăim într-o democrație, deși persistă acut senzația că ori pică, ori nu merge. 

18 decembrie 2018, ora 18. Cu 13 zile înainte de încheierea calendaristică a anului 2018, Guvernul Dăncilă a anunțat că schimbă masiv Codul Fiscal prin Ordonanță de Urgență.

Ieșirea ministrului de Finanțe Eugen Teodorovoci a produs un șoc în piață, iar în unele industrii, în care jucătorii își proiectaseră deja bugetele pentru 2019, toate calculele s-au resetat.

Veți spune că pentru a gospodări țara, Executivul oricărui stat are dreptul de a crește și scădea taxele și impozitele. Adepții acestei idei pot fi însă de acord cu faptul că modificarea structurală a Codului Fiscal peste noapte, fără dezbatere publică și fără studii de impact este extrem de nocivă pentru mediul de afaceri.

De marți seară, România a devenit o țară total impredictibilă. Haosul de pe scena politică tocmai a căpătat altă magnitudine și s-a propagat în economie.  

Ca să vă aveți o imagine despre impactul anunțurilor făcute de Guvernul Dăncilă în companii mai mari sau mai mici, în societăți private sau chiar și cu acționariat de stat, faceți următorul exercițiu: e seara, stați relaxați pe fotoliu și primiți veștile direct de la televizor, cu câteva zile înainte de vacanța de Crăciun și Anul Nou, fără ca nimeni să vă fi dat cea mai mică bănuială despre ce urmează să se întâmple.

Peste două săptămâni veți achita o taxă pe lăcomie care echivalează cu jumătate din banii care vă rămâneau de la o lună la alta. Explicația: dumneavoastră aveți venituri mari, dețineți două autoturisme, o casă mai mare și vă permiteți să trimiteți copilul la grădiniță particulară.

În doar câteva minute, constatați că toate planurile făcute cu familia pentru anul care vine se năruie, că nimic din ce ați vorbit nu mai este valabil. Pământul pe care călcați devine instabil, nu știți dacă peste două săptămâni vă veți mai permite rata la casă, gustarea din pauza de la prânz, vacanța de Paști la care ați achitat avansul zilele trecute. Faceți o reuniune urgentă în familie, scoateți lista cu cheltuieli, puneți pe masă sursele de venituri și începeți să socotiți cum vă puteți reechilibra din punct de vedere financiar. Tăiați masiv din cheltuielile zilnice, renunțați la investiția pe care doreați să o faceți la anul, vă gândiți să mutați copilul de la grădinița particulară la una de stat și aveți de gând să sunați mâine la firma de turism ca să vă cereți avansul pentru vacanța de Paști înapoi.

Măsurile acestea nu par suficiente, iar gândul că angajatorul dumneavoastră ar putea trece la restructurări de personal din cauză că este afectat de noile măsuri vă pictează niște orizonturi gri, impredictibile. Nu știți dacă în 2019 va fi cu mult mai rău decât în 2018. Sunteți bulversat. Dacă veți rămâne fără job? Dacă vine criza? Dacă va crește inflația? Dacă se devalorizează leul? Dacă Guvernul va mai introduce de la anul o taxă? Cum va arăta ziua de mâine? 

Măsurile anunțate de ministerul Finanțelor miercuri seară arată că petrecerea începută în ianuarie 2017 s-a terminat. Sunt probleme extrem de grave cu asigurarea surselor de finanțare pentru cheltuielile iresponsabile făcute în ultimii doi ani și angajate și pentru anii care vin. La fiecare ieșire publică, reprezentanții Guvernului au asigurat publicul că există bani de pensii, de salarii, că sunt în visterie fonduri suficiente și pentru investiții, dar și pentru cheltuielile scăpate de sub control în instituțiile de stat centrale și locale. Iată, se dovedește faptul că factura va fi acoperită din introducerea taxei pe lăcomie pentru bănci, suprataxarea companiilor din telecom și energie, plafonarea prețului gazelor naturale și transformarea Pilonului II de pensii din obligatoriu în opțional, după 5 ani de contribuție.

Cei care aplaudă deciziile îmbibate cu naționalism ale ministrului Teodorovici și cabinetului Dăncilă ar trebui să-și amintească despre supraacciza la benzină și motorină. Garanțiile guvernanților că aceasta nu va duce la creșterea prețului la pompă au avut valoarea zero pentru șoferii care s-au trezit că de la o zi la alta, îi costă tot mai mult să-și facă un plin.

Taxa pe lăcomie- o formulă repetată de mai multe ori de ministrul Teodorovici- va avea, pe lângă componenta de populism, efectele sale concrete, cu costuri imediate în economie. Modalitatea de calcul dezvăluie și o neînțelegere a modului în care funcționează piața, cererea și oferta. Nivelul actual al ROBOR este puțin peste 3% (3,05%), iar noua taxă anunțată miercuri ar ajunge la 0,9% din activele băncilor. Primele estimări indică faptul că pentru BRD, Banca Transilvania și BCR, de exemplu, jumătate din profit ar urma să fie confiscat mascat de Guvern. Explicații despre cum se calculează ROBOR aveți aici, vin de la consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. 

În aceste condiţii, este foarte probabil ca băncile să nu aibă alte soluții decât să crească marjele la credite și să introducă alte comisione pentru a-şi acoperi diferenţa. Da, taxa pe lăcomie vă va afecta de la anul în calitate de împrumutat. În fapt, guvernul Dăncilă va lua bani de la dumneavoastră, doar că indirect. La fel este de așteptat să se întâmple și în domeniile energetic și telecom. Ca în toate economiile libere, este posibil ca toate aceste taxe să capete forma unor costuri pe care să le simțiți în facturile din 2019.

În ceea ce privește Pilonul II, toate discuțiile din cursul anului despre naționalizare, tăiere, confiscare, iată, se vor închide dintr-o dată, prin scăderea comisionului la 1% pentru companiile care le administrează și posibilitatea oferită contributorilor de a-și retrage banii după 5 ani de participare. Tema a fost abordată însă foarte vag, atât piața cât și jurnaliștii încearcă să găsească acel slide din Power Point care să ofere mai multe detalii despre modul în care va fi modificată funcționarea Pilonului II. Pensiile obligatorii administrate privat, unul dintre puținele domenii predictibile, în care lucrurile erau extrem de așezate și cu rezultate foarte bune sunt aruncate în haos.

Umblând la pușculița Pilonului II, Guvernul Dăncilă atacă nu numai banii noștri, ci și pe cei ai copiilor noștri. Veniturile noastre după pensionare sunt puse în pericol- vor fi topite exact așa cum sunt cheltuite, fără discernământ și fără rezultate concrete fondurile de la bugetul de stat. Cine va suporta costul următoarelor generații de pensionari? Următoarele generații de angajați- copiii noștri.

De reținut disperarea și lăcomia Ministerului Finanțelor. Taxa pe viciu, una dintre puținele care deserveau direct servicii de sănătate de calitate, cum sunt urgențele- trece la bugetul de stat, de unde va fi redistribuită- adică va intra în negura cheltuielilor iresponsabile, probabil va acoperi niște pensii speciale sau niște creșteri de lefuri pentru funcționari după care nu se vede nimic. Dacă de la anul ambulanțele sau echipajele SMURD vor ajunge la dumneavoastră mai greu și vor fi mai prost dotate, să știți de unde vi se trage.

În urmă cu câteva zile, BNR a publicat raportul cu privire la starea sectorului bancar în 2018. Observații legate de marjele băncilor, diferențele dintre dobânda oferită la depozite și cea oferită la credite dar și creditarea economiei i-au făcut pe unii analiști și comentatori să exclame cu bucurie cum că băncile care operează în România fac profit prea mare și ar trebui pedepsite pentru că fac business și sunt stabile.

Cei care cunosc domeniul în detaliu știu că în fiecare țară, costurile creditelor, de exemplu, depind foarte mult de gradul de risc al statului respectiv și de rating-ul țării. Prin marjele mai mari, instituțiile de credit se asigură că banii deponenților și ai acționarilor nu sunt supuși riscurilor. 

De ieri, România nu mai este impredictibilă numai din punct de vedere politic. A devenit o piață instabilă și din punct de vedere fiscal: e țara din Europa în care te trezești cu taxe și impozite noi pentru anul ce urmează anunțate la televizor în ultimele două săptămâni din an, cu câteva zile înainte de Crăciun. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Taxa pe lăcomie...De ce are nevoie ,,statul" de bani? Simplu, politicienii au anunțat că de la 1 ianuarie angajaților statului li se vor remajora salariile cu alți 25%. Deci președintele, parlamentarii, guvernanții trepădușii și conțopiștii statului vor primi mai mult...
    • Like 1
  • Ceea ce face la modul că bâjbâie ministrul „flendurilor” din finanțe care au mai rămas, mie îmi inspiră acele scene de film în care un hoț, un spărgător are în mânâ un inel cu foarte multe chei pe care le încearcă la ușa unde vrea să intre să fure. Se chinuie pentru că nu nimerește cheia care se potrivește, care să deschidă și asta îl face să transpire și să piardă timp prețios. Cam așa este și Teodorovici care încearcă la comanda lui Dragnea să scoată bani din „piatră seacă”. Eu când am auzit de taxa pe „lăcomie” m-am gândit că au mustrări de conștiință și mai dau înapoi din miliardele luate cu japca și...lăcomie din bugetele de mii de miliarde avute în decursul acestor 29 de ani. E o glumă bineînțeles pentru că ei nu o au, NU.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Eu numele de Orlando il asociez in Romania cu etnia rroma. Am impresia ca respectivul ministru de finante, care de cand se stie nu a lucrat decat la stat, la fel ca unii membrii ai etniei sugerate de numele sau, e experrt in... gainarii. Mai ciupeste un leu de aici unul de colo si face banu frate, ca deh la ce iti trebuie scoala daca ai scoala vietii.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Breaking news: se pare ca a cazut bila de pe ASE in urma deciziei privind Taxa Orlando.
    • Like 0
  • Dragi "tovarasi si pretini" , problema romanilor este ca dupa aproape 30 de ani de democratie , au ramas un popor de imbecili trufasi ( vorbesc de majoritate). Din aceasta cauza, hotomanii alesi pe baza de zimbete , palavre si mititei , au furat si au distrus Romania cum s-au priceput ei mai bine.
    Toate bancile si companiile venite in Romania au venit sa faca profit , nu sa plateasca cautiunea la nivel national pentru iesirea borfasilor din puscarii. Caci datul cu bani in populatie este MITA ,ca poporul sa nu se enerveze cind se vor salva coruptii , ca sa ne mai ia o tura la futut.
    Si daca multinationalele externalizeaza profitul este pentru ca li s-a permis pe baza unei legislatii incompetente sau ticluite pe baza de mita , scrisa de "dascalii" micilor poznasi de acum. Caci ce altceva au fost Iliescu , Iorgovan, Nastase , Hrebenciuc , decit invatatorii lui Teodorovici , Dragnea , Valcov ?
    Toate companiile afectate de traznaile lui Valcov si Teodorovici , o sa creasca preturile in urma adaugarii de taxe , in consecinta cautiunea borfasilor o s-o platim tot noi , prin diferite forme.
    Si Dragnea & Co stiu foarte bine asta ,dar e important ca iau acum niste bani si dupa aia au catre cine sa arate cu degetul ca au scumpit preturile.

    In loc sa-i scoatem de urechi afara din politica , noi stam si le comentam zi de zi ineptiile.

    Ar fi momentul , sa ne bagam capul in apa rece , poate cine stie , se intimpla ceva...
    • Like 4
  • alex check icon
    Cronologie: psd castig alegerile pe festivalul pomenilor pentru pensionari si bugetari cu scopul principal de a mitui populatia pentru amnistie si gratiere.
    1 ianuarie 2017 incepe petrecerea .Bugetarii si pensionarii sunt bombardati cu bani . cand se atrage atentia ca nu sunt bani ,ni se spune ca bani sunt si ca nu vor fi marite taxe.
    Ianuarie ordonanta aministie si gratiere.nu trece , guvernul tre sa continue cu pomenile pana cand reusesc sa o treaca.
    Banii sunt luati de la investitii in prima faza si apoi imprumuturi.
    Anul 2018 Petrecerea conntinua,Bugetarii si pensionarii sunt bombardati cu mariri din 3 in 3 luni.Diferenta intre salariu privat si stat a ajuns la 50% in favoarea statului.Banii sunt luati de la investitii si din imprumuturi.
    Prioritatile psd sunt in contiunare aministia si gratierea,reducerea puterilor presedintelui,modificari codul penal in favoarea infractori
    Sfarsitul anului 2018.Nu mai sunt bani din investitii,guvernul "care nu mareste taxele" le mareste in final pentru energie ,telecomunicatii si banci si incearca sa ia bani din fondul 2 pensii ca sa acopere in continuare pomenile.
    va continua .
    • Like 0
  • Poate corectati textul 18 decembrie 2018, ora 18. Cu 13 zile înainte de încheierea calendaristică a anului 2019?
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Sunt de parere ca autorul DRAMATIZEAZA prea mult masurile luate. Are dreptate in privinta unora din aspectele prezentate insa scenariile lansate sufera de un negativism accentuat. Ia uitati ce scrie Hotnews azi : Taxele bancare în Europa

    La sfârșitul anului 2008, Suedia a introdus o taxa bancară, de 0.036% din activele bancare, după ce au discutat cu un an înainte ideea inclusiv în cadrul unei sesiuni speciale a Grupului G20. Banii sunt colectați într-un fond destinat salvării băncilor în dificultate. Sumă colectată anual-circa 250 milioane de euro.
    Ungaria. Taxa bancară din Ungaria este considerată unică în Europa din două motive: primul pentru că este de departe cea mai mare (raportată la PIB) și al doilea, faptul că ungurii sunt singurii care au introdus această tax fără să fi fost nevoiți să salveze bănci din bani publici (exact ca și noi). Cei doi factori descriși mai sus și rezistența slabă a băncii lor naționale sunt probabil cea mai bună ilustrare a puterii discreționare a guvernului.
    Marea Britanie. Acolo taxa e puțin mai complicată. A fost introdusă în 2011 și e pe cifra de afaceri, nu pe active (adică se aplică depozitelor). Scopul ei este descurajeze băncile în a-și asuma riscuri prea mari si aduce la buget cam 2.6 miliarde de lire/an.
    Austria. Are două niveluri ale taxei bancare ( în funcție de mărimea băncii). Au introdus la 1 ianuarie 2011, au mărit-o 2014 iar acum au scăzut-o. Aduce anual la buget 100 milioane de euro (, aducea 550 milioane de euro).
    Polonia adună circa un miliard de euro anual din aceasta taxă bancară impusă în 2016 in ciuda avertismentelor băncii centrale și ale agențiilor de rating. Polonezii aplică o taxă pe lăcomie de 0.44% pe active.
    Franța si Germania au introdus în 2011 și ele o asemenea taxă, banii mergând tot către fonduri destinate salvării băncilor.
    Ce parere aveti ?
    Votul este singura unitate de masura a competentei unui guvern si nu strada cu miscarile ei, strada care creste riscul de tara, asa cum bine precizeaza autorul, si duce la cresterea Roborului.
    • Like 3
    • @ Ionel
      Daca socialismul avanseaza in tari ca Suedia, Germania, Franta, etc prin tot felul de taxe noi pe principiul Robin Hood, adica sa luam de la "bogatii lacomi" (taxe bancare noi, etc) si sa dam la "saracii asupriti de bogati", asta NU inseamna ca trebuie sa copiem si noi imediat acele masuri, doar pentru ca "asa fac aia mai mari din Europa". Nu toate masurile luate in acele tari ajuta companiile productive, sprijina dezvoltarea sustenabila in viitor, apara libertatea (economica, si nu numai economica). Nu trebuie sa copiem tot ce se face in acele tari, fara sa analizam, si mai ales fara nicio dezbatere publica asa cum au fost anuntate aceste masuri.

      De ce sa existe fonduri destinate salvarii bancilor ?! Sa se supuna si bancile acelorasi reguli ale economiei de piata, la fel ca toate firmele: ai fost iresponsabil cu imprumuturile date/fondurile proprii/asset-urile din patimoniul companiei, intri in faliment si la revedere !! FARA ajutor de la stat, sau de la vreun fond special pentru salvarea bancilor. De ce sa fie bancile mai speciale ?!
      • Like 4
    • @ Ionel
      D.M. check icon
      Din pacate, am votat gresit. Scuze !
      • Like 0
  • Domnule Livadaru, daca ati fi un bun economist/analist ati recunoaste ca exista o problema in piata bancara, cel putin. Ca oricarui sector caruia ii sunt acordate privilegii ca in feudalism ( in cazul de fata dreptul exclusiv de a lua si a da bani cu dobanda de la persoane fizice), sectorul bancar face o gramada de magarii si excese, "pentru ca pot", ca si politicienii. Sectorul bancar poate impune comisioane si dobanzi mari pentru ca au monopol. La nivel politic, problema hotilor de la guvernare e ca ii intereseaza doar sa stoarca bani, si da, impozitele astea o sa se vada in preturile pe care le platesc cetatenii/firmele. Solutia nu e aceasta! Trebuie umblat la radacina, adica la privilegii. Orice persoana ar trebui sa poata sa imprumute pe altcineva cu dobanda. Singurii pierzatori ar fi bancile si camatarii.
    "Analisti" care sustin masurile guvernului au dreptate cand spun ca exista excese din partea sectorului bancar, insa sustin magaria ca taxele ar rezolva problema. De cealalta parte, gramada de pseudo economisti si analisti care sunt contra acestor masuri au dreptate in privinta rezultatelor, insa abereaza sustinand ca piata e libera!
    • Like 3
    • @ Daniel Ardelean
      raimond check icon
      Prea multe cuvinte pentru a explica ceva ce nu mai intereseaza pe nimeni. Situatia e de fapt foarte simpla: A inceput sfarsitul. Cand la conducere sunt asemenea incompetenti, impostori si hoti, rezultatul nu poate fi decat unul singur.
      • Like 7
    • @ raimond
      Sunt total de acord ca hotii de la guvernare sunt disperati dupa bani. Insa un om cu cap, care are pretentia de corectitudine, va analiza situatia per ansamblu, fara sa prezinte doar o parte a problemei!
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      Cred ca nu prea stii definita cuvantului "monopol". Monopol = piata pe care functioneaza un singur producator / furnizor important, care, deaorece detine o cota de piata mare, poate dicta preturile si conditiile. Nu exista monopol in sectorul bancar, poate ai vrut sa spui oligopol, dar ma indoiesc ca stii definitia acestuia. Ar fi sa mai invatati cate ceva inainye de a comenta.
      • Like 2
    • @ Daniel Ardelean
      Aveți perfectă dreptate dar, banii sunt ai lor (nu că le dau dreptate) iar nevoia de a împrumuta este a unor membrii ai societății. Dacă cei care împrumută s-ar opri să mai împrumute, atunci băncile ar schimba și ele ceva pentru a fi mai atractive.
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Doamna " inteligenta", daca e vorba de SECTORUL bancar, care e unul (1) singur, e monopol. Nu exista mai multe sectoare bancare ca sa fie oligopol. Mai puneti mana pe carte!
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      Sectorul bancar e unul singur, asa cum sunt si late sectoare economice, ca doar nici o economie nu functioneaza cu dubluri. Avem sectorul energetic, sectorul metalurgic, sectorul comert cu amanuntul. In fiecare din aceste sectoare economice actioneaza mai multi "jucatori", In functie de numarul de jucatori si de numarul lor sectorul este monopol, oligopol sau piata atomizata (atunci cand exista multri producatori sau furnizori mici, care practic nu pot controla nici unul dintre ei conditiile pietii). Sectorul bancar este oligopol, deoarece exista cateva banci (BRD, BCR, ING, Banca Transilvania, etc, etc). Este evident ca nu ai nici o notiune economica, dar imi spui mie sa pun mana pe carte.... poate imi indici si o bibliografie, ti-as fi recunoscatoare.... obraznicia si tupeul nu au margini pe net, dar nu-i nimic, poate ca acest guvern de KKo ne va lua si netul, pentru a ne recapata bunul simt pierdur de mult (daca l-am avut vreodata....)
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Nu ati inteles! Sectorul bancar, luat ca intreg, are monopol, pt ca nici un alt sector din economie nu mai poate imprumuta sau atrage bani cu dobanda (mai ales catre persoane fizice, ceea ce nu e normal). Daca vorbim de banci la nivel individual, da, e oligopol.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult