Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum se pregătesc pentru o viață longevivă românii care se așteaptă să trăiască până la 90 de ani

Bărbat hiking

Foto: Profimedia Images

Unul din doi români (52%) se așteaptă să trăiască până la 90 de ani, potrivit unui studiu desfășurat de NN Group în 11 țări în care operează, ceea ce plasează România pe locul al doilea în ceea ce privește percepția despre longevitate. Mai încrezători sunt doar grecii, iar media la nivelul țărilor participante arată că 42% dintre respondenți se așteaptă să ajungă la această vârstă. Mai mult, 73% dintre români spun că se simt pregătiți pentru o viață lungă, peste media de 44% din țările participante la studiu.

Încrederea în viitor nu pare afectată de situația din prezent, în condițiile în care 82% dintre respondenți spun că sunt îngrijorați de perspectivele României în următorii 3 ani, principala temere fiind legată de costurile de trai. Aceasta este, de altfel, situația în toate țările unde a fost desfășurat studiul, Belgia și Polonia fiind cele mai pesimiste din acest punct de vedere.

Studiul NN privind longevitatea a fost realizat în 2023, în Belgia, Cehia, Spania, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Turcia și Japonia, pe un eșantion de 11.585 de persoane, din care 1.008 din România, cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.   

Sănătate, adaptabilitate, scop și siguranță financiară

Românii asociază longevitatea în primul rând cu sănătatea și starea de bine (66%), dar și cu capacitatea de adaptare (47%) și existența unui scop în viață (45%). Siguranța financiară (36%) și învățarea pe parcursul întregii vieți (33%) au ocupat locul patru, respectiv cinci, în topul aspectelor la care se gândesc atunci când vine vorba de a trăi o viață lungă.

„Grija pentru sănătate și pentru un stil de viață sănătos este principalul aspect la care oamenii trebuie să se gândească în pregătirea pentru o viață lungă. În același timp, pentru un trai confortabil și o calitate mai bună a vieții la bătrânețe e nevoie să-și planifice cât mai din timp viitorul financiar. Asta înseamnă obiceiuri financiare sănătoase de-a lungul vieții, economisire și instrumente cum ar fi asigurările de viață sau pensiile private care să contribuie în plus la siguranța lor financiară pe termen lung. O asigurare contribuie tocmai la atenuarea presiunilor financiare asupra bugetului familiei atunci când se întâmplă ceva neprevăzut. Iar o pensie privată completează veniturile pe care se vor putea baza la bătrânețe”, explică Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN România.

Gabriela Lupaș-Țicu

Chiar dacă românii asociază în mod firesc longevitatea și cu siguranța financiară, doar 26% dintre români spun că au luat deja măsuri pentru a-și asigura viitorul financiar. 58% au încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit, iar 70% înțeleg că ar trebui să economisească în plus prin Pilonul II și III sau prin alte instrumente.

De ce nu economisesc încă românii pentru bătrânețe

Principiul de a te plăti mai întâi pe tine, adică de a pune bani într-un cont de economii sau de a-i investi, nu le mai este atât de străin românilor. Ca dovadă, peste jumătate (56%) sunt conștienți că trebuie să se gândească la bunăstarea lor financiară cât mai devreme în pregătirea pentru o viață longevivă. Și atunci, de ce nu o fac încă?

Explicațiile sunt multe, iar câteva reies și din studiul NN. Peste 80% dintre respondenții din România consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe, aproape 50% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării, iar 6 din 10 au spus că au o carieră pe care pot să o urmeze până la vârsta de 70 de ani.

Cu toate acestea, românii nu se declară foarte mulțumiți de situația lor financiară actuală. Aproape 40% consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce le afectează posibilitatea de a face planuri pentru bunăstarea lor financiară la bătrânețe. Mai mult, peste 20% au primit ajutor financiar de la familie sau prieteni și doar 41% au economii pentru cel puțin 3 luni, al doilea cel mai slab nivel după Grecia.

Perspectivele par însă favorabile, în condițiile în care 53% dintre români au observat o îmbunătățire a situației lor financiare de la an la an, peste nivelul din alte țări participante la studiu. 86% înțeleg cu ușurință știrile și produsele financiare, iar 68% dintre cei care nu sunt încă pensionați știu câți bani ar trebui să economisească pentru pensie.

Studiul indică o medie de 72% a celor care înțeleg știrile și produsele financiare și de 57% a persoanelor care încă muncesc și știu de câți bani vor avea nevoie atunci când vor deveni pensionari.

Dincolo de siguranța financiară însă, românii au înregistrat scoruri bune și foarte bune în ceea ce privește adaptabilitatea, capacitatea de schimbare, sentimentul că au un scop în viață și capacitatea de a învăța pe tot parcursul vieții. Acest tip de comportamente, alături de nivelurile mai scăzute de stres și de anxietate, precum și sentimentul de apartenență la o comunitate sunt esențiale pentru cei care speră să aibă o viață lungă și se pregătesc în acest sens. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult