Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Spectacol de tandrețe la malul mării: „După 40 de ani, cea mai importantă aniversare a devenit ziua căsniciei”

Femeie la malul mării

Foto: Guliver Getty Images

Îi vedeam în fiecare zi pe plaja noastră izolată, departe de aglomerație și de turiști. Veneau tacticos, cu mersurile cadențate armonios de timpul care a trecut cu sens. Doamna, cu o carte. Domnul, cu o revistă sau un ziar. Își zâmbeau tihnit, cu liniștea celui care știe că ține de braț o viață pentru care merită să înoți în jurul lumii. O doamnă și un domn, ajunși la vârsta decantării trecutului în amintiri frumoase, care îți permit să privești înapoi cu mulțumire și împăcare. Oricâte himere vor fi gonit în tinerețe, acum nu mai alergau după nimic. Cu timpul, înțeleseseră că să ții pasul cu cel de lângă tine este una dintre marile provocări ale vieții.

Să-i privesc a fost un spectacol de tandrețe. Își împărțeau sarcinile doar din priviri: domnul aranja prosoapele, doamna turna cafeluța, marea le știa povestea și secretele. Puteai decripta în fiecare gest o declarație mută de dragoste: de la mâna întinsă ca sprijin, la întoarcerea etichetei ieșită de sub bluză, la spate. Era atâta liniște în jurul lor, încât dintr-o dată nu mi-a mai fost frică să îmbătrânesc. Am înțeles că anii numărați asumat împreună sunt mai puternici decât toate ridurile și firele cărunte pe care ți le servește viața, necondiționat.

În ultima noastră zi de vacanță, mi-am făcut curaj și am intrat în vorbă cu ei.

Care e secretul?, am întrebat.

Domnul mi-a dat răspunsul ca un oracol care dezlegase demult acest mister.

- Pentru tine, răbdarea. Pentru el, romantismul.

Doamna mi-a cercetat atent privirea și mi-a zâmbit în loc de răspuns.

De atunci, mă gândesc la toate momentele mele de explozie și la toate clipele în care am așteptat o floare. La toate zilele de mâine pe care le-am vrut astăzi și la toate zilele de ieri pe care mi le-am imaginat diferit. Într-adevăr, există momente, multe, în care dragostea înseamnă pur și simplu răbdare și o fărâmă de romantism, ca o dușcă proaspătă de tinerețe. Răbdare să trăiești, să chibzuiești, să înțelegi, fără să fie nevoie de cuvinte.

A pretinde romantism și răbdare în lumea în care trăim poate părea un semn de nebunie. Dar căutând cu aviditate oameni care au îmbătrânit frumos, am descoperit că poartă în ei diferite „nebunii”, dintre care cea mai mare rămâne dragostea reconfirmată cu tandrețe, an după an. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Republicaaaa.!!! Sunteti nebuni fratilor sau ce? Textul este vechi; l-am citit si acum un an, insa nu-mi aduc bine aminte unde.
    • Like 0
    • @ mike
      Scrie in antet: 2018-08-24 06:34:00
      Dar si eu cred ca este o nebunie frumoasa sa republici texte atat de sensibile si pline de feeling, pentru cei care n-au apucat sa le citeasca.
      In noianul de articole despre razboi, coruptie, incultura, asa ceva se cere citit sau recitit, pentru linistea sufletului.
      Batranetea este doar o stare de spirit care multora dintre cei incaruntiti de vreme, inca le este straina.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon