Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum se schimbă preferințele românilor: aproape 70% folosesc dispozitive pentru monitorizarea sănătății si 41% evită alimentele ultraprocesate

fitness - img

foto Profimedia

Tehnologia devine un instrument-cheie pentru români în monitorizarea sănătății: 69% dintre respondenții sondajului Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC România folosesc aplicații sau dispozitive inteligente, care le-au influențat obiceiurile zilnice, o treime arătând chiar că și-au schimbat semnificativ stilul de viață. De la ceasuri și brățări inteligente la dispozitive complexe, precum monitoare de glicemie sau aparate de bucătărie cu inteligență artificială, tehnologia facilitează adoptarea unui stil de viață mai sănătos și echilibrat.

Utilizarea inteligenței artificiale este în creștere, în special pentru personalizarea programelor de exerciții fizice (41%) și planificarea meselor (40%). Românii folosesc AI și pentru diete personalizate, liste predictive de cumpărături, gestionarea bugetului alimentar, diagnosticare medicală sau pentru conectarea cu aparate inteligente care sugerează rețete în funcție de ingredientele disponibile.

Această deschidere către soluții moderne arată o nevoie tot mai mare pentru experiențe personalizate și adaptate stilului de viață individual.

Românii acordă o atenție tot mai mare alimentelor consumate

Majoritatea consumatorilor români își evaluează sănătatea ca fiind bună (47%) sau foarte bună (35%) și acordă o atenție tot mai mare alimentelor pe care le consumă. Peste 60% declară că riscurile asociate alimentelor ultraprocesate și pesticidelor îi îngrijorează mai mult decât prețul produselor. De altfel, 41% spun că evită alimentele ultraprocesate, față de 37% media regională (Europa Centrală și de Est). România stă ușor mai bine decât restul regiunii și în ceea ce privește reducerea consumului de alcool.

Tot mai mulți români (71%) folosesc suplimente alimentare și pun accent pe prospețime și sezonalitate, chiar și în detrimentul mărcii. 62% consideră că produsele locale sunt mai sănătoase, iar peste jumătate sunt dispuși să plătească mai mult pentru ele.

Încrederea în producători rămâne importantă

În România, 70% dintre consumatori consideră că propriile decizii și comportamente au cea mai mare influență asupra alegerilor legate de alimentația sănătoasă, în timp ce 50% recunosc și rolul producătorilor de alimente. Aceasta arată că producătorii trebuie să meargă dincolo de promovare și să investească în educarea consumatorilor privind alimentația sănătoasă și contribuția produselor proprii la un stil de viață echilibrat. O astfel de abordare poate stimula loialitatea față de brand.

În concluzie, consumatorii români caută produse accesibile, curate și sănătoase, iar producătorii și retailerii trebuie să găsească echilibrul între costuri și valoare adăugată, investind în formule mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, dar mai multe fibre și proteine, fără a compromite gustul sau prețul.

Se remarcă, de asemenea, interesul pentru produse premium, funcționale sau adaptate dietelor speciale. Inovația, parteneriatele cu sectorul sănătății sau digital, și integrarea AI ajută companiile să anticipeze preferințele consumatorilor și să ofere recomandări personalizate, inclusiv prin conectarea produselor cu aplicații sau dispozitive purtabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În lipsa unui link la sondajul PwC menționat în articol, am vizitat pagina asta, care m-a făcut să zâmbesc:
    https://www.pwc.ro/en/publication/voice-of-the-consumer-2025.html
    87% dintre respondenți cred că aplicațiile legate de sănătate și gadgeturile portabile le-au schimbat rutina zilnică. E clar! Sondajul ăsta cred că a fost făcut pe holurile PwC!
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult