Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Majoritatea companiilor se confruntă cu deficit de expertiză și competențe digitale în departamentele de taxe, nefiind pregătite să gestioneze complexitatea reglementărilor fiscale - sondaj

companie - Eric Audras / Photo Alto / Profimedia

Foto: Eric Audras / Photo Alto / Profimedia 

Mai puțin de jumătate (43%) dintre organizații se consideră pregătite să facă față noilor obligații de reglementare fiscală, precum Pilonul II despre care 91% spun că va avea impact asupra afacerii lor, arată sondajul Global Reframing Tax Survey 2025, realizat de PwC la nivel global. Mai mult, 95% admit că au deficit de angajați cu competențe în domeniul expertizei fiscale specializate, inteligenței artificiale și analizei datelor.

Rezultatele sondajului arată clar că departamentele care gestionează taxele se află sub presiunea îndeplinirii unor obligații de conformare tot mai sofisticate. Prin urmare au nevoie de resurse mai multe și de abilități complexe de analiză a unui volum de date în creștere pentru a putea susține reinventarea în organizațiile lor și alinierea strategiei fiscală cu obiectivele comerciale ale companiilor. În multe organizații, modul în care este văzută fiscalitatea ca un centru de costuri și conformitate nu mai reprezintă o abordare adecvată în contextul actual. Pe lângă gestionarea reglementărilor, companiile trebuie să investească în tehnologie și în dezvoltarea competențelor echipelor fiscale pentru a-și realiza rolul strategic pe care îl au în dezvoltarea afacerilor.

Sondajul mai constată că doar 32% dintre organizații investesc în dezvoltarea abilităților angajaților și doar 29% angajează noi talente pentru a acoperi aceste lacune, în timp ce colaborarea cu consultanți externi este soluția preferată de multe organizații. Astfel, 80% dintre respondenți planifică să externalizeze cel puțin o parte din activitățile fiscale în următorii trei ani. Motivele principale includ accesul la competențe în tehnologie, analiza datelor și conformitate ESG, precum și capacitatea de a menține ritmul cu schimbările de reglementare.

Aproape jumătate (47%) dintre companiile participante la sondaj afirmă că îmbunătățirea calității datelor este o prioritate pentru următorii trei ani, iar procente similare afirmă că funcția fiscală va trebui să devină mai proactivă (43%) și să se perfecționeze în analiza datelor (42%). Cu toate acestea, atunci când sunt întrebați care sunt cele mai mari beneficii potențiale ale transformării funcției fiscale, cele mai multe răspunsuri sunt reducerea costurilor și creșterea eficienței, planificarea și strategia fiscală mai eficientă situându-se pe locul al treilea.

Pe măsură ce GenAI și automatizarea câștigă teren, 56% dintre companii raportează deja beneficii concrete, iar peste 80% se așteaptă ca GenAI să pregătească planificarea și strategia fiscală în următorii trei ani.

Raportul PwC Global Reframing Tax Survey 2025 cuprinde opiniile a 1.205 directori din 47 de țări și evidențiază rolul esențial al implicării funcției fiscale în procesele de transformare digitală ale organizațiilor pentru a maximiza valoarea strategică și a reduce riscurile asociate. Acesta poate fi accesat aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..păi știm să facem selfie și să punem degetul pe tiktok. Știm să dăm și mesaje pe whatsapp. Uraaa. Suntem digitalizați. Da ce-o fi ăla digit.. ? Cui îi mai pasă..

    Poți s-o dai în cârca statului, a sitemului, cum e la modă mai nou..
    Dar în condițiile-n care ai măcar o tabletă sau un PC modest, n-ai nicio scuză dacă nu te mână curioziatea să descoperi mai mult decât cum butonezi pe Solitaire sau bubble shooter.. Nu că jocurile ar fi rele. Au rolul lor.

    Dar e păcat să-ți consumi tot timpul cu ele. Poți avea satisfacții mult mai mari învățând să lucrezi pe diverse softuri, de la cele mai simple până la cele care cer putere de calcul.
    Unde mai pui că un excell, de pildă, te poate ajuta într-o sumedenie de socoteli care altfel iau mult timp, de la gestionarea cheltuielilor personale, la contabilitate.

    Poți învăța să folosești programe de grafică artistică, industrială sau de arhitectură. Poți face design, DTP.
    Te poți băga și în animație, începând cu cea simplă (2D). Poți edita audio/video.
    Poți traduce și subtitra filme. Poți fi freelancer plătit pe net.

    Trebuie doar să ai curiozitatea de a descoperi lucruri. Să nu te complaci într-un facil păgubos. Și pe lângă satisfacția de a reuși să faci ceva cu calculatorul pe care-l ai, vei fi fericit să faci proprii tăi bani (măcar de buzunar).
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult