Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum și-a amenajat apartamentul un arhitect din București

Poate că te aștepți să vezi în continuare tendințe fresh din domeniul designului interior, stiluri ferm conturate, piese de mobilier pe care să le treci instantaneu pe lista de cumpărături și o mulțime de tips and tricks de reținut. Și chiar așa e, o să le vezi pe toate :). Dar nu doar atât. Apartamentul de mai jos, pe care arhitecta Sorana Buzinschi-Filip l-a amenajat pentru ea și soțul ei, este în primul rând “acasă”, un decor după chipul și asemănarea pasiunilor lor, ceea ce a construit un cocon de confort și familiaritate, așa cum ne-a povestit chiar ea.

Masa rotundă, din lemn reciclat, vine prin Atelier Anda Roman, iar scaunele Zartan Eco, design Philippe Stark (2012), prin Intro design.

Apartamentul de 150 mp, cu un living și două dormitoare (dintre care unul transformat în birou), nu este o achiziție nouă, ci a trecut recent printr-o transformare designist după ce Sorana și soțul ei s-au hotărât că au nevoie de o schimbare radicală și că trebuie să regândească mare parte a interiorului așa încât să îi reprezinte, dar și să le lase loc pentru completări și schimbări viitoare.

“Pentru mine casele sunt un work in progress, cel puțin cele în care locuiesc. Cel mai important lucru este, însă, ca designul să nu fie steril, impersonal, să nu urmeze rețete. Satisfacția cea mai mare este, desigur, ca oamenii cu care lucrez să se simtă “acasă” în spațiile amenajate. În acest caz, în mod particular, aici suntem întotdeauna “acasă”, într-un spațiu conținător, care ne reprezintă și care adună mici fragmente ale memoriei noastre”, ne-a povestit Sorana.

Canapeaua vine de la Boconcept

Pentru că schimbarea radicală de care îți spuneam mai sus nu a cerut și o nouă paradigmă funcțională, proiectul a însemnat doar mici modificări interioare, iar focusul major a rămas pe designul interior. Cât despre stiluri, Sorana ne-a spus că s-a axat pe soluții de design care să le completeze nevoile și să le dea spațiu de exprimare a pasiunilor lor.

“Mă feresc de anumite stiluri. Suntem tributari tendințelor din jur, fie că vrem sau nu, dar nu am căutat un stil anume. Am căutat, însă, o oarecare sobrietate și claritate în care mă simt confortabil, îndulcită ulterior de cărți, accesorii, tablouri și plante”.

Trebuie să spunem că nouă ne-a plăcut mult coerența formelor și culorilor din întreaga amenajare și aerul boem, relaxat. Și mai trebuie să-ți atragem atenția asupra corpurilor de iluminat supradimensionate (din imaginea de deasupra și cea de dedesubt), magnetice și foarte scenografice.

Corpul de iluminat de deasupra mesei, achiziționat prin Atelier Anda Roman și unul dintre preferatele gazdelor noastre, are cadru de bambus și este acoperit cu mătase țesută manual.

Măștile pentru calorifer sunt realizate pe comandă, traforate în MDF.

Așa cum ai văzut până acum, în living, și cum o să ți se confirme și în continuare, discursul amenajării este lin și limpede, fără discrepanțe și semne de exclamare, însă asta nu exclude câte o notă fermă ici-colo. De exemplu, pe peretele vopsit într-un accent de culoare (pe care o să-l descoperi și în altă încăpere), care marchează zona de dining și, așa cum ne-a spus Sorana, “este un suport bun pentru tablourile existente și cele care le vor însoți”.


Poate unul dintre cele mai simpatice elemente din living este ușa cu hublou a bucătăriei, încorporată în biblioteca albă, și ea custom made. Inițial, pe noi ne-a dus cu gândul la o ușă clasică de bucătărie a unui restaurant, dar Sorana ne-a spus că se leagă tot de o pasiune, de data aceasta a soțului ei: pentru nave maritime.

În bucătărie, întregul mobilier este realizat la comandă din MDF alb.

În dormitorul care ne-a introdus într-o atmosferă sud-americană (să fie efectul pielii de vacă din Brazilia de pe pat și al “farfuriei” de iută de pe perete?), unicul perete vopsit pune accentul pe zona de dormit, firește. Este spațiul care agregă toate elementele de mobilier ale camerei, cu aceeași coerență stilistică și cromatică – preferatul nostru: masa de piele achiziționată prin The Home.

Corpul de iluminat de deasupra patului, la fel de scenografic precum cele din living, este Logico, Artemide. 

Sorana și soțul ei au transformat cel de-al doilea dormitor al apartamentului într-un birou pentru zilele în care lucrează de acasă. Este un spațiu care mizează pe liniște și pe creșterea puterii de concentrare, așa că accesoriile sunt minimale. Biroul cu înălțime reglabilă vine de la IKEA, iar țesăturile, de la Designers Guild, prin Atelier Anda Roman.

Fotografii: Cătălin Georgescu

Articol preluat de pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Mi-a placut biroul transformat din cel de-al doilea dormitor. In rest......no comment.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult