Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum și-a amenajat apartamentul un arhitect din București

Poate că te aștepți să vezi în continuare tendințe fresh din domeniul designului interior, stiluri ferm conturate, piese de mobilier pe care să le treci instantaneu pe lista de cumpărături și o mulțime de tips and tricks de reținut. Și chiar așa e, o să le vezi pe toate :). Dar nu doar atât. Apartamentul de mai jos, pe care arhitecta Sorana Buzinschi-Filip l-a amenajat pentru ea și soțul ei, este în primul rând “acasă”, un decor după chipul și asemănarea pasiunilor lor, ceea ce a construit un cocon de confort și familiaritate, așa cum ne-a povestit chiar ea.

Masa rotundă, din lemn reciclat, vine prin Atelier Anda Roman, iar scaunele Zartan Eco, design Philippe Stark (2012), prin Intro design.

Apartamentul de 150 mp, cu un living și două dormitoare (dintre care unul transformat în birou), nu este o achiziție nouă, ci a trecut recent printr-o transformare designist după ce Sorana și soțul ei s-au hotărât că au nevoie de o schimbare radicală și că trebuie să regândească mare parte a interiorului așa încât să îi reprezinte, dar și să le lase loc pentru completări și schimbări viitoare.

“Pentru mine casele sunt un work in progress, cel puțin cele în care locuiesc. Cel mai important lucru este, însă, ca designul să nu fie steril, impersonal, să nu urmeze rețete. Satisfacția cea mai mare este, desigur, ca oamenii cu care lucrez să se simtă “acasă” în spațiile amenajate. În acest caz, în mod particular, aici suntem întotdeauna “acasă”, într-un spațiu conținător, care ne reprezintă și care adună mici fragmente ale memoriei noastre”, ne-a povestit Sorana.

Canapeaua vine de la Boconcept

Pentru că schimbarea radicală de care îți spuneam mai sus nu a cerut și o nouă paradigmă funcțională, proiectul a însemnat doar mici modificări interioare, iar focusul major a rămas pe designul interior. Cât despre stiluri, Sorana ne-a spus că s-a axat pe soluții de design care să le completeze nevoile și să le dea spațiu de exprimare a pasiunilor lor.

“Mă feresc de anumite stiluri. Suntem tributari tendințelor din jur, fie că vrem sau nu, dar nu am căutat un stil anume. Am căutat, însă, o oarecare sobrietate și claritate în care mă simt confortabil, îndulcită ulterior de cărți, accesorii, tablouri și plante”.

Trebuie să spunem că nouă ne-a plăcut mult coerența formelor și culorilor din întreaga amenajare și aerul boem, relaxat. Și mai trebuie să-ți atragem atenția asupra corpurilor de iluminat supradimensionate (din imaginea de deasupra și cea de dedesubt), magnetice și foarte scenografice.

Corpul de iluminat de deasupra mesei, achiziționat prin Atelier Anda Roman și unul dintre preferatele gazdelor noastre, are cadru de bambus și este acoperit cu mătase țesută manual.

Măștile pentru calorifer sunt realizate pe comandă, traforate în MDF.

Așa cum ai văzut până acum, în living, și cum o să ți se confirme și în continuare, discursul amenajării este lin și limpede, fără discrepanțe și semne de exclamare, însă asta nu exclude câte o notă fermă ici-colo. De exemplu, pe peretele vopsit într-un accent de culoare (pe care o să-l descoperi și în altă încăpere), care marchează zona de dining și, așa cum ne-a spus Sorana, “este un suport bun pentru tablourile existente și cele care le vor însoți”.


Poate unul dintre cele mai simpatice elemente din living este ușa cu hublou a bucătăriei, încorporată în biblioteca albă, și ea custom made. Inițial, pe noi ne-a dus cu gândul la o ușă clasică de bucătărie a unui restaurant, dar Sorana ne-a spus că se leagă tot de o pasiune, de data aceasta a soțului ei: pentru nave maritime.

În bucătărie, întregul mobilier este realizat la comandă din MDF alb.

În dormitorul care ne-a introdus într-o atmosferă sud-americană (să fie efectul pielii de vacă din Brazilia de pe pat și al “farfuriei” de iută de pe perete?), unicul perete vopsit pune accentul pe zona de dormit, firește. Este spațiul care agregă toate elementele de mobilier ale camerei, cu aceeași coerență stilistică și cromatică – preferatul nostru: masa de piele achiziționată prin The Home.

Corpul de iluminat de deasupra patului, la fel de scenografic precum cele din living, este Logico, Artemide. 

Sorana și soțul ei au transformat cel de-al doilea dormitor al apartamentului într-un birou pentru zilele în care lucrează de acasă. Este un spațiu care mizează pe liniște și pe creșterea puterii de concentrare, așa că accesoriile sunt minimale. Biroul cu înălțime reglabilă vine de la IKEA, iar țesăturile, de la Designers Guild, prin Atelier Anda Roman.

Fotografii: Cătălin Georgescu

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Mi-a placut biroul transformat din cel de-al doilea dormitor. In rest......no comment.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult