Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pavianul și Teleormanul

Comitetul Antidiscriminare m-a amendat cu lei 1.000. De ce? "Asocierea creată de către domnul Cristian Tudor Popescu la emisiunea din data de... pe postul de televiziune cutare, între doamna Viorica Dăncilă și pavianul cu mantie, reprezintă hărțuire și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alineat 3 și art. 15 alineat 7 din O.G. nu știu cât". Carevasăzică, rețineți, stimați soți Republicani: dacă îi spuneți soției într-o zi că-i seamănă coafura cu o blană de pisică înfuriată, ați comis hărțuire. A, eu am zis că coafura dnei Dăncilă aduce cu podoaba capilară a pavianului cu mantie, care e o maimuță. Și? Care-i problema? Dacă ziceam că seamănă cu o ciupercă sau cu o meduză, mai comiteam hărțuire? De ce cu pisica, ciuperca și meduza nu e nicio problemă, dar cu maimuța este? Nu înseamnă asta discriminarea și defavorizarea maimuței în raport cu alte animale și plante? 

Am hărțuit-o pe dna premier Dăncilă pentru că mi-am permis, într-o seară, o unică și foarte scurtă observație privind modul în care își aranjează părul? Păi, ce înseamnă hărțuire? "A necăji pe cineva cu tot felul de neplăceri, probleme, întrebări, a nu lăsa în pace; a cicăli, a pisa; a desfășura atacuri scurte și repetate asupra inamicului; a purta discuții repetate în contradictoriu cu cineva, a se lua la ceartă sau la bătaie". (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) Ce au toate astea cu ce am făcut eu?

Coafura este un element de design corporal, cum sunt rujul, rimelul sau oja de pe unghiile unei doamne. Nu este un element fizic, natural, este o opțiune estetică a doamnei Dăncilă. Prin urmare, nu am comparat-o pe doamna prim-ministru cu o maimuță. În schimb, am comparat-o cu Susănica Gâdea, președinta Consiliului Culturii și Educației Socialiste și cu Maria Bobu, ministreasa Justiției ceaușiste, spunând că acestea mi se par lumini în comparație cu dânsa, ceea ce e mult mai grav decât coafura și maimuța. 

Pe de altă parte, l-am comparat direct, fără frizură sau manichiură, pe Dan Voiculescu cu șopârloiul numit varan, și așa i-a rămas numele, Varanul, lui Victor Ponta i-am spus Năpârcă cu Ochelari, lui Adrian Severin, Bursucul Veninos, lui Călin Popescu Tăriceanu i-am acordat titlul de Vierme în Untură, iar lui Traian Băsescu, pe cel de Dihor securisto-comunist. Ce-or fi păzit vigilenții de la CNCD, de ce nu s-au autosesizat? 

În august 2013, am scris un editorial cu titlul "Mangusta!". Era vorba despre Simona Halep. A, i-am zis Mangusta, nu Maimuța. Încă o dată, Comitet Antidiscriminare, de ce discriminați maimuța în raport cu alte animale?

Vreți să vă spun de ce? Din părtinire slugarnică, din servilism față de putere. Dacă doamna Dăncilă încă era profesoară la liceul industrial Videle, vă mai autosesizați, onorabililor?

Vă preocupă discriminarea femeilor? Ca reacție la comentariul meu privind coafura dnei premier Dăncilă, viceprimarul PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat: "El, (adică subsemnatul, Cristian Tudor Popescu) nu e bărbat. E mânjit. Cum să vorbească despre femei, când el a luat ce le-a rămas altora?". Dl viceprimar ne prezintă, deci, viziunea sa: femeile ca șosete, biciclete, machinete, sclavete, și la second hand. Ați zis ceva despre asta, CNCD?

Și să știți că hiba cea mai urâtă a dnei Dăncilă nu e pavianul, e Teleormanul. V-ați autosesizat, stimat CNCD, în legătură cu imaginea de pe net în care coafura dnei Dăncilă încadrează figura unui individ de sex masculin, cu mustață? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule CTP asocierile dumneavoastră sunt întradevăr corecte dar sunt "vorbe în vânt"! Când aveți de gând sã luați o poziție referitor la cerința dv. De a avea dreptul la vot negativ la alegeri?????
  Este opțiunea care mă va convinge şi pe mine şi cei 60%de absenți de la alegeri sã ne exprimam dreptul la vot!
  Vrem opțiuni chiar dacă acestea sunt contra! Vrem să contăm nu doar să particip!
  Idea dumneavoastră poate salvation România! Contăm pe dv. şi vă susținem atâta timp cât acțiunile dv. Nu sunt doar vorbe în vânt!
  Vă provoc să fiți "bărbat"!
  Cu stimă şi respect (deocamdată),
  un exilat cu dorințe de reîntoarcere, Arpad!
  • Like 0
 • ....Suma spune totul , nu? In fond e numai un mesaj , un avertisment . 1.000 de lei , este exact atit cit sa va dati seama ca cei care fauresc viitorul Romaniei azi, aristocratia comunista de ieri , va apreciaza si va vor in echipa. 1.000 de lei inseamna ca sunt oameni cumpatati, atenti la ce se intimpla , nu se grabesc , oameni care stiu ca au toate atuurile in mina si au dorinta de a negocia .O mie de lei(numai?), inseamna rabdarea celui plictisit , care se simte stapin pe situatie . 1.000 de lei este un inceput , o faza de la care pleaca ei la negociere . Este de fapt o invitatie perfida la o spaga de 1.000 de lei . 1.000de lei , inseamna jena secretarului de partid de la sector care trebuia sa-i explice maica-sii (si spera ca ea sa priceapa)ca trebuie sa semneze cu comunistii si unele mame chiar au semnat. Deci , judecind prin prisma anilor '57-'60, astazi cind comunistii se regrupeaza iar intr-un singur partid , 1.000 de lei inseamna o invitatie la participare . Mai timida ca atunci , dar e clar ca abia asteapta un telefon, doar urmeaza o noua epoca, nu?
  • Like 2
 • Eu cred ca defapt v-a reclamat Pavianul la CNCD, el fiind adevăratul discriminat in aceasta poveste prin comparația cu viorica.
  • Like 0
 • Donald Trump este asemuit in fiece seara cu te miri ce la toate emisiunile talk show de seara de pe toate canalele posibile, cu exceptia Fox, bineinteles, un soi de latrina 3 din Lumea Noua. Am vazut si auzit cu ochii si cu urechile mele cum Steven Colbert la facut "dumbass" intr-o seara si ieri l-a facut "stupid"! Ii pasa cuiva? S-a sesizat cineva? Nici vorba! Pe de alta parte in Romanica il auzi pe Badea la voma sa de emisiune cum face in fel si chip pe toata lumea, uneori exprimindu-se vulgar de-a dreptul! S-a sesizat cineva? A primit vreo amenda? Parca Banciu, alt buruienos la gura cu cine chiar ca nu e cazul, ma refer in primul rind la sportivele de performanta ale Romaniei care aduc si medalii sau premii si pe care la-a facu proaste, parca a primit amenda odata! Deci, Romania a devenit o tara de k-k-o, ca sa spun asa, si asta doar datorita cozilor de topor aldeo-pesediste dar mai ales a slugoilor lor fara sira spinarii si fara valoare, minati doar de instinctul linsului in cur al sefilor lor! Nu credeam ca Romania sa ajunga atit de jos sub toate aspectele morale in politica si mai ales in presa! Intr-adevar Susana Gadea si Maria Bobu erau mult peste pavienii, babuinii si gusterii din ziua de azi!
  • Like 2
 • As spune ca dl. C.T. Popescu isi merita amenda. Pentru ca a derutat auditoriul.
  Modelul doamnei premier (si a altor doamne din zona...) este altul.
  .
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Ana_Pauker.jpg/220px-Ana_Pauker.jpg
  .
  Nu numai modelul coafurii; observati privirea curata, care priveste in zari. Zarile luminoase ale poporului.

  • Like 0
 • Cred ca pe domnul din conducerea cncd l-a deranjat mai mult faptul ca ati luat nevasta de la altcineva decat faptul ca ati facut o remarca, imi vine sa rad.
  • Like 0
 • "Veninosul" bicefal.

  Un adevăr de necontestat și inutil de probat: "ca la noi, la nimeni ! ". Cvasi-majoritatea țărilor Uniunii Europene au implementat conceptul de democrației așa cum a fost el statuat încă din perioada antichității elene, pe care l-au updatate și modernizat în concordanță cu cerințele societății moderne. Acest concept de societate democratică a permis, finalmente, realizarea celei mai grozave performanțe din istoria modernă a lumii și anume, prin voința liber consimțită a popoarelor, o Europă fără granițe, cu un nivel de umanitate și toleranță nemaintâlnit până atunci. Țările din afara UE, ce n-au fost în măsură să accepte și să se adapteze cerințelor pe care le impunea noua construcție europeană, au preferat un sistem de conducere autocrat, cu vădite tendințe de alunecare spre totalitarism. Așa s-a născut dictatura "țarului" Putin în Rusia, a "pucistului" Erdogan în Turcia, a "democratului iredentist" Victor Orban în Ungaria. La noi, unde democrația a pășit cu stângul la începutul anilor '90 sub auspiciile jenantului atribut de "originală", se părea că a încăput pe un făgaș ascendent odată cu aderarea la NATO și UE în 2007. Numai că, odată cu promovarea legilor Justiției după anii 2005 și întărirea independenței magistraților, clasa politică și-a văzut amenințate interesele și mai ales averile dobândite fraudulos, la pachet cu libertatea. În aceste condiții statul de drept și democrația de tip vest-european au început să nu mai convină actualei clase politice. Rigorile de comportament și legislație, cerute tot mai intens de la Bruxelles, par a-i deranja tot mai acut pe actualii diriguitori ai politichiei de la București. Conducătorii de azi ai majorității parlamentare par a fi atinși, tot mai contagios, de sindromul lui Ceaușescu, "al neamestecului în treburile interne". Așa se face că au apărut concepte noi de autoapărare, cum ar fi "statul paralel", "influențe soroșiste", "stat colonial", "stat mafiot", "agenturile străine", "corporatiștii hulpavi", etc. Ultima găselniță pe care politicienii noștri au aruncat-o pe piață este: "U.E. nu ne lasă să ne dezvoltăm în ritmul alert pe care ni-l dorim" !! Realizând ei politicienii că marele pericol ce le poate afecta averile și libertatea vine de la o justiție independentă și susținută de UE, au reconsiderat adevărul enunțat cu ceva ani în urmă de către Dan Voiculescu, un fel de Stan pățitul, "nu vom câștiga cu adevărat puterea, până ce nu vom subordona justiția !". Tendința actuală spre autocrație, pare a fi îmbrățișată tot mai evident de către cei doi șefi ai Parlamentului, ei împărțindu-și atribuțiunile. Dacă Tăriceanu pare a fi mai degrabă focusat pe Justiție, Dragnea a optat pentru subordonarea instituțiilor de forță ale statului. Astfel, s-a demarat cu subordonarea SPP-ului, luându-se în colimator șeful acestei instituții, Pahonțu. Aflând el Dragnea că "veninosul" Pahonțu pregătește eșafodul pentru "executarea" sa până la sfârșitul lui martie, a găsit cel mai pertinent motiv pentru trecerea SPP-ului, din subordinea administrației prezidențiale sub papucul doamnei Carmen Dan, la MAI. În acest scop a creat și o istorioară, unde, bunul samaritean Stănescu a aflat din gura unui prieten care la rândul său s-a informat de la ciripitul unei păsărele că, veninosul Pahonțu, vrea capul lui Dragnea, să-l agațe la cingătoare. Istorioara a transcris-o pe note muzicale și a livrat partitura celor două orchestre de trompetiști de la A3 și Rtv ce au inclus-o imediat în repertoriul zilnic al dezinformărilor și manipulărilor. Dacă celor doi politicieni precum și ciracilor lor, le va reuși manevra cu SPP-ul, următoarele ținte vor fi SRI și SIE. Cu subordonarea totală a presei e mai ușor, aici mercurialul joacă rolul dominant.
  P.S. Știre de ultimă oră, bombă, șoc : Ex-președintele Iliescu, președintele de onoare a PSD-ului, într-o postare în mediul online, a luat atitudine potrivnică lui Dragnea și a manevrelor acestuia de subordonare a SPP-ului. Să fie oare o ultimă tentativă de iertare a păcatelor din partea mult prea bătrânului edecar ?
  • Like 0
 • John check icon
  Personal as prefera sa nu folositi astfel de apelative in spatiul public, indiferent cui ii sunt adresate. Nici nu aduc in vreun fel valoare, nici nu e exemplu bun de urmat. La un prim ministru caut sa aflu despre viziune, planuri si actiuni, nu ma intereseaza sa-mi pierd timpul cu coafura uneia sau cu fata sifonata a altuia.

  Caut calitate si seriozitate in republica.ro, ceea ce am si gasit de cele mai multe ori (felicitari ptr asta) dar nu de data asta.
  • Like 2
  • @ John
   Adevarat, insa Dl. Popescu si-a cerut scuze inainte de a face comparatia.

   Eu sunt o feminista de valul 3 (atentie, nu 4 :) ) si nici eu nu cred ca e OK sa faci referinta la aspectul fizic al unui om pentru a-i nega capacitatile intelectuale. Dl. Popescu a mai avut astfel de derapaje...dar toti le au.

   Sarah Vine, editorialista la Daily Mail, a scris 5000 de cuvinte comparand pantofii pe care ii purta Nicola Sturgeon cu pantofii pe care ii purta Therasa May, cand cele doua femei s-au intalnit la nivel inalt. Nu a scris nici un cuvant despre ce s-a discutat, a vorbit despre haine si pantofi. Pentru ca, evident, asta ne intereseaza pe noi, femeile - n-avem suficient creier incat sa ne intereseze altceva.

   Mi se pare o supra reactie a CNAD; ar trebui sa ma amendeze si pe mine. Cand m-am maritat, si mama a venit cu repetitia de coafura acasa am zis ca arata ca in anii '60. Mama s-a suparat. E adevarat, nu am zis ca felul in care era coafata imi inspira un cuib de pitigoi, dar tot s-a suparat.

   Daca D-na Dancila nu spune nimic, dar chiar nimic, nu avem alt criteriu de masura - altul decat felul in care arata.
   • Like 2
  • @ John
   John check icon
   Îmi pare rău, dragi republicani - or whatever you might be ! - dar comentariul de mai sus nu-mi aparține !!! Vreau să știți că mi se întîmplă a doua oară, ca cineva să-mi folosească pseudonimul și să posteze comentarii aici. Am semnalat problema pe atunci, prin folosirea butonului ”Raportează”, dar se pare fără efect ! Având în vedere că așa ceva nu pot accepta și - drept să vă spun - nici nu am crezut că mi se poate întîmpla, de acum înainte NU MAI COMENTEZ pe acest blog,
   • Like 0
  • @ John
   Corina check icon
   E îngrijorător ce spuneți. Într-adevăr, numai rar îi pasă cuiva de ceea ce se întâmplă pe forum și lucrurile pot degenera.
   • Like 0
  • @ John
   John check icon
   Ca de la John la John: poti dormi linistit ca nu a postat nimeni in numele tau, eu sunt doar un alt John pe lumea asta (cine si-ar fi putut imagina ca mai sunt si alti John?). Daca vrei un pseudonim unic ca sa-ti construiesti brandul atunci iti sugerez sa fii mai creativ cu numele ales.
   • Like 0
  • @ John
   John check icon
   Destul de impertinentă observația, nu crezi ? Încep să scriu aici, sub pseudonimul John, și hop, apare un alt John, care - culmea - îmi cere să fiu creativ, cu ”brandul”. Parcă băieții de la Republica nu știu că intregul meu pseudonim este John Donne. Deci, adio, distracție plăcută, nu ați pierdut nimic !
   • Like 0
 • Eu zic ca a avut loc ceea ce trebuia sa se intimple
  S-o luam de la 0 si sa ne inchipuim ca lui CT Popescu ii apare dintr-o data-n fata paviana!
  • Like 0
 • Gy check icon
  Astept ca doamna ministru sa vorbeasca fara sa citeasca. Pana acuma a zis doar banalitati. Eu cred ca nu va vorbi liber despre treburile tarii.
  • Like 0
  • @ Gy
   A facut-o si exemplul este edificator cred,citez din discurs;
   "Ne-am trezit dintr-o dată cu țara cu mii de calamități, cu multe aluviuni și cu multe probleme create datorită intemperiilor vremii am fost aici când calamitățile au provocat atâtea neajunsuri, atâtea dezastre -- - să nu uităm, după decembrie vremea nu știm cum va fi, în fiecare an a fost vremea foarte capricioasă, vin zăpezile și atunci putem să ne confruntăm din nou cu situațiile pe care le-am avut în iunie – iulie"
   Credeti ca ne mai putem astepta la ceva bun din aceasta directie?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult