Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pavianul și Teleormanul

Comitetul Antidiscriminare m-a amendat cu lei 1.000. De ce? "Asocierea creată de către domnul Cristian Tudor Popescu la emisiunea din data de... pe postul de televiziune cutare, între doamna Viorica Dăncilă și pavianul cu mantie, reprezintă hărțuire și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alineat 3 și art. 15 alineat 7 din O.G. nu știu cât". Carevasăzică, rețineți, stimați soți Republicani: dacă îi spuneți soției într-o zi că-i seamănă coafura cu o blană de pisică înfuriată, ați comis hărțuire. A, eu am zis că coafura dnei Dăncilă aduce cu podoaba capilară a pavianului cu mantie, care e o maimuță. Și? Care-i problema? Dacă ziceam că seamănă cu o ciupercă sau cu o meduză, mai comiteam hărțuire? De ce cu pisica, ciuperca și meduza nu e nicio problemă, dar cu maimuța este? Nu înseamnă asta discriminarea și defavorizarea maimuței în raport cu alte animale și plante? 

Am hărțuit-o pe dna premier Dăncilă pentru că mi-am permis, într-o seară, o unică și foarte scurtă observație privind modul în care își aranjează părul? Păi, ce înseamnă hărțuire? "A necăji pe cineva cu tot felul de neplăceri, probleme, întrebări, a nu lăsa în pace; a cicăli, a pisa; a desfășura atacuri scurte și repetate asupra inamicului; a purta discuții repetate în contradictoriu cu cineva, a se lua la ceartă sau la bătaie". (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) Ce au toate astea cu ce am făcut eu?

Coafura este un element de design corporal, cum sunt rujul, rimelul sau oja de pe unghiile unei doamne. Nu este un element fizic, natural, este o opțiune estetică a doamnei Dăncilă. Prin urmare, nu am comparat-o pe doamna prim-ministru cu o maimuță. În schimb, am comparat-o cu Susănica Gâdea, președinta Consiliului Culturii și Educației Socialiste și cu Maria Bobu, ministreasa Justiției ceaușiste, spunând că acestea mi se par lumini în comparație cu dânsa, ceea ce e mult mai grav decât coafura și maimuța. 

Pe de altă parte, l-am comparat direct, fără frizură sau manichiură, pe Dan Voiculescu cu șopârloiul numit varan, și așa i-a rămas numele, Varanul, lui Victor Ponta i-am spus Năpârcă cu Ochelari, lui Adrian Severin, Bursucul Veninos, lui Călin Popescu Tăriceanu i-am acordat titlul de Vierme în Untură, iar lui Traian Băsescu, pe cel de Dihor securisto-comunist. Ce-or fi păzit vigilenții de la CNCD, de ce nu s-au autosesizat? 

În august 2013, am scris un editorial cu titlul "Mangusta!". Era vorba despre Simona Halep. A, i-am zis Mangusta, nu Maimuța. Încă o dată, Comitet Antidiscriminare, de ce discriminați maimuța în raport cu alte animale?

Vreți să vă spun de ce? Din părtinire slugarnică, din servilism față de putere. Dacă doamna Dăncilă încă era profesoară la liceul industrial Videle, vă mai autosesizați, onorabililor?

Vă preocupă discriminarea femeilor? Ca reacție la comentariul meu privind coafura dnei premier Dăncilă, viceprimarul PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat: "El, (adică subsemnatul, Cristian Tudor Popescu) nu e bărbat. E mânjit. Cum să vorbească despre femei, când el a luat ce le-a rămas altora?". Dl viceprimar ne prezintă, deci, viziunea sa: femeile ca șosete, biciclete, machinete, sclavete, și la second hand. Ați zis ceva despre asta, CNCD?

Și să știți că hiba cea mai urâtă a dnei Dăncilă nu e pavianul, e Teleormanul. V-ați autosesizat, stimat CNCD, în legătură cu imaginea de pe net în care coafura dnei Dăncilă încadrează figura unui individ de sex masculin, cu mustață? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult