Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pavianul și Teleormanul

Comitetul Antidiscriminare m-a amendat cu lei 1.000. De ce? "Asocierea creată de către domnul Cristian Tudor Popescu la emisiunea din data de... pe postul de televiziune cutare, între doamna Viorica Dăncilă și pavianul cu mantie, reprezintă hărțuire și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alineat 3 și art. 15 alineat 7 din O.G. nu știu cât". Carevasăzică, rețineți, stimați soți Republicani: dacă îi spuneți soției într-o zi că-i seamănă coafura cu o blană de pisică înfuriată, ați comis hărțuire. A, eu am zis că coafura dnei Dăncilă aduce cu podoaba capilară a pavianului cu mantie, care e o maimuță. Și? Care-i problema? Dacă ziceam că seamănă cu o ciupercă sau cu o meduză, mai comiteam hărțuire? De ce cu pisica, ciuperca și meduza nu e nicio problemă, dar cu maimuța este? Nu înseamnă asta discriminarea și defavorizarea maimuței în raport cu alte animale și plante? 

Am hărțuit-o pe dna premier Dăncilă pentru că mi-am permis, într-o seară, o unică și foarte scurtă observație privind modul în care își aranjează părul? Păi, ce înseamnă hărțuire? "A necăji pe cineva cu tot felul de neplăceri, probleme, întrebări, a nu lăsa în pace; a cicăli, a pisa; a desfășura atacuri scurte și repetate asupra inamicului; a purta discuții repetate în contradictoriu cu cineva, a se lua la ceartă sau la bătaie". (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) Ce au toate astea cu ce am făcut eu?

Coafura este un element de design corporal, cum sunt rujul, rimelul sau oja de pe unghiile unei doamne. Nu este un element fizic, natural, este o opțiune estetică a doamnei Dăncilă. Prin urmare, nu am comparat-o pe doamna prim-ministru cu o maimuță. În schimb, am comparat-o cu Susănica Gâdea, președinta Consiliului Culturii și Educației Socialiste și cu Maria Bobu, ministreasa Justiției ceaușiste, spunând că acestea mi se par lumini în comparație cu dânsa, ceea ce e mult mai grav decât coafura și maimuța. 

Pe de altă parte, l-am comparat direct, fără frizură sau manichiură, pe Dan Voiculescu cu șopârloiul numit varan, și așa i-a rămas numele, Varanul, lui Victor Ponta i-am spus Năpârcă cu Ochelari, lui Adrian Severin, Bursucul Veninos, lui Călin Popescu Tăriceanu i-am acordat titlul de Vierme în Untură, iar lui Traian Băsescu, pe cel de Dihor securisto-comunist. Ce-or fi păzit vigilenții de la CNCD, de ce nu s-au autosesizat? 

În august 2013, am scris un editorial cu titlul "Mangusta!". Era vorba despre Simona Halep. A, i-am zis Mangusta, nu Maimuța. Încă o dată, Comitet Antidiscriminare, de ce discriminați maimuța în raport cu alte animale?

Vreți să vă spun de ce? Din părtinire slugarnică, din servilism față de putere. Dacă doamna Dăncilă încă era profesoară la liceul industrial Videle, vă mai autosesizați, onorabililor?

Vă preocupă discriminarea femeilor? Ca reacție la comentariul meu privind coafura dnei premier Dăncilă, viceprimarul PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat: "El, (adică subsemnatul, Cristian Tudor Popescu) nu e bărbat. E mânjit. Cum să vorbească despre femei, când el a luat ce le-a rămas altora?". Dl viceprimar ne prezintă, deci, viziunea sa: femeile ca șosete, biciclete, machinete, sclavete, și la second hand. Ați zis ceva despre asta, CNCD?

Și să știți că hiba cea mai urâtă a dnei Dăncilă nu e pavianul, e Teleormanul. V-ați autosesizat, stimat CNCD, în legătură cu imaginea de pe net în care coafura dnei Dăncilă încadrează figura unui individ de sex masculin, cu mustață? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult