Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13.
„DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la Ministerul Justiției, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură în felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus luni Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, citat de Digi24.
Președintele CCR a spus luni că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.
„Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au deteriorat relaţiile care trebuie să existe între autorităţile legislativă, executivă şi judecătorească”, a explicat Valer Dorneanu.
Sesizarea privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA și admisă luni de CCR a fost depusă în urmă cu circa trei săptămâni de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a clasat o faptă din dosarul privind OUG 13 și a trimis cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii au suspiciuni că la Ministerul Justiției a fost distrus un raport cu privire la OUG 13.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am facut aceasta digresiune pentru a observa similitudinile, fiecare trage ce concluzie il taie capul. Eu sustin ca sistemul democratic de checks and balances este total anihilat in acest moment in Polonia, tara a trecut de partea democratiilor iliberale alaturi de Ungaria si Grecia, aflate sub patronajul Moscovei. In Romania se pare ca doar DNA, ICCJ si CSM, ca reprezentati ai magistratilor si ai puterii judecatoreasti, mai reprezinta o putere a statului neinregimentata politic, anihilarea ei este o cerinta expresa pentru controlului total al societatii. Pronosticul meu este unul pesimist, as vrea sa ma insel, dar nu cred ca DNA va rezista, e un grup marunt de procurori, destul de constiinciosi, dar nu poti sa te opui tuturor institutiile opresive.
Ne asteapta vremuri tulburi, dragilor. Aseara am vazut infiltrati ai PSD la protestul de la Victoriei cu mesaje xenofobe, anti justitie, anti UE si antidemocratice, nu cadeti in plasa populismului si a urii, democratia trebuie aparata de noi, cetatenii, multe institutii sunt acum in captivitatea politicului si nu pot ajuta cu nimic.
Inchei printr-un citat al lui Dan Voiculescu : "Nu vom avea toata puterea pana ce nu vom controla justitia".
Când spun că a luat decizii corecte, având în vedere realitatea lumii în care trăim, mă gândesc la lupta pentru resurse care a căpătat dimensiuni apocaliptice. Polonia a luat nişte măsuri nedemocratice, este adevărat, dar a făcut asta atunci când a simţit că Polonia este condusă prin interpuşi interni din exterior. Aşa a procedat şi Orban în Ungaria (o altă fostă mare putere europeană. Austro-Ungaria). Ce faci tu? Pui la colţ două ţări care, cândva, au fost nişte prădători şi chiar ştiu cum funcţionează lumea în care trăim. Ţările astea nu şi-au pierdut instinctul de prădător... Ce i s-a întâmplat Poloniei după adoptarea măsurilor nedemocratice? Dar Ungariei? NIMIC... La toate adunările şefilor de state din UE, vedem un Orban respectat şi salutat de toată lumea bună a Federaţiei. Corb la corb nu-şi scoate ochii.
Dar la noi cum este? La noi totă lumea conduce, mai puţin guvernul şi parlamentul român. Noi habar nu avem în ce lume trăim. Exemplu: Doamna Kovesi ne-a anunţat acum vreo doi ani că există un dosar de mare corupţie şi pe care l-a denumit EADS. Dosar în care sunt implicaţi oficiali români şi germani. Ce-a zis procuratura germană? Nu există nemţi corupţi în EADS şi punct. Adică românii au primit mită dar nemţii n-au dat... Păi dacă nemţii n-au dat mită, atunci nici românii n-au primit. Nu? Nu... Eu sunt convins că doamna Kovesi are dreptate, dar nemţii nu sunt pasionaţii de acest dosar pentru că interesele Germaniei au fost servite. Tu numeşti asta stat de drept în Germania? Cum să mai accept eu lecţii de democraţie de la Merkel? Niciodată! Ce înseamnă asta, Bogdane? Că atâta vreme cât interesele Germaniei sunt servite, Germania nu este interesată de corupţia din România... Mai simplu: Germania este interesată doar de obiectivele sale comerciale. Aşa este şi Austria, şi SUA, şi Franţa... Asta-i lumea în care trăim ASTĂZI. Polonia şi Ungaria au priceput şi uite că, deşi au luat nişte măsuri care nu sunt în acord cu principiile democraţiei, nu li se întâmplă nimic rău. Mai mult, aceste state sunt respectate.
Dă-mi o altă explicaţiei cu privire la dosarul EADS şi promit că vin cu voi în Piaţa Victoriei. Şi voi lua în derâdere agenturile, ONG-urile şi multinaţionalele.
Unele companii străine plănuiesc retragerea din Polonia, spui tu... Aşa este... plănuiesc... Nu se vor retrage pentru că Polonia este o piaţă imensă. Unde să plece? În Belarus? În Nagorno-Karabakh? Vor înghiţi broasca râioasă şi vor continua să facă bani adevăraţi în Polonia. Această ţară este conştientă de valoarea ei şi joacă tare. Apropo, Polonia şi nu România a ridicat problema produselor alimentare de proastă calitate pe care multinaţionalele din Occident le livrează în Europa Centrală şi de Est. Înţelegi? Polonia nu a făcut pasul înapoi, ci a atacat frontal. Asta înseamnă să fii o ţară ca o ţară.
Îţi mai spun ceva: Polonia, România şi Ungaria sunt cele mai importante pieţe din partea asta de lume. Nu pleacă multinaţionalele nici luate în şuturi. Polonia şi Ungaria ştiu... De aceea îşi permit nişte aroganţe.
“We do believe there is a persistent problem with the rule of law,” Timmermans declared on Wednesday, saying he was representing the Polish people as well as the EU. “I will not drop this issue; we will pursue this issue until we have a solution.”
Fiecare piata e importanta cat timp e competitiva. Vreti piata necompetitiva, autarhica, blocata si baricadata, aveti la dispozitia Coreea de Nord. Aveti idee cat timp iti ia sa deschizi o firma in Romania si cat in Danemarca? Lipsa capitalului autohton este un rezultat al prostiei liderilor politici care vor oameni dependenti si prosti, nu a multinationalelor. Aveti ideea cati romani care ar putea produce plusvaloare in Romania isi muta anual afacerile in Germania, Franta, Anglia pentru ca in Romania au fost haituiti de institutii politico-spagare ca ANAF, SANEPID, ANPC care ii hartuiesc. Multinationalele se pot duce acasa si pot sa se extinda acolo in zonele mai sarace, dar noi fara multinationale ramanem... daca mai ramane cineva ori ceva.
Repet: multinaţionalele nu vor pleca din ţări ca România. Fac prea mulţi bani şi au o singură religie : BANUL.
Cu privire la capitalul autohton, da, este hăituit, dar voi pentru asta demonstraţi în Piaţa Victoriei. Succes!...
Mai trebuie unul doi să dea din casă și începe să se fărâme toată credibilitatea pe care o mai are.
Totul a început cu căderea lui Coldea (unul din tarii "binomului" așa cum a fost botezat de fostul preș și de aman... pardon, cea mai bună asistentă a acestuia). Apoi s-a dus la vale don procuror Mircea Negulescu.
Vedem ce naiba se mai alege în viitor de DNA, că e ținută numai de sforile de afară, încă puternice.