Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cuvântul obscen: unii îl strigă, alții îl votează

Polițiști Rutieră

Acum foarte mulți ani, m-am înscris la o sesiune de „comunicări științifice”, care se țineau la Institutul la care lucram. Natura acestor evenimente, anunțate în cercuri academice cu luni de zile înainte, pregătite de cercetători consacrați, dar la care participau tineri aspiranți la gloria revistelor de specialitate, era definitiv sobră, chiar severă. Zâmbetele erau îngăduite și erau de mai multe feluri: zâmbetul de încurajare, zâmbetul subțire, academic, zâmbetul condescendent, zâmbetul de ușurare, acesta din urmă aparținând îndeosebi debutanților care reușeau să treacă prezentarea cu bine. Ziua aceea a marcat în istoria Institutului un alt tip de zâmbet: zâmbetul înlemnit. Colegul Edi, cercetător frenetic și băiat de viață în timpul liber, și-a lansat cu elan tema, care era de altfel anunțată în micul caiet-program: „Câteva considerații asupra limbajului țigănesc…” O mică foială în sală, după care Edi a făcut și o necesară completare: „…Azi, despre muie”. Fiecare a înghețat în poziția în care l-a prins vestea. Sala, mormânt. Directorul nostru încerca să-și ascundă stânjeneala privind melancolic un tablou agățat strâmb pe un perete. Încurajat de atenția primită, Edi și-a purtat auditoriul cu generozitate prin toată familia lexicală a cuvântului tratat, menționând cu un soi de plăcere nedisimulată toate expresiile în care intră acesta, prilej cu care am aflat cât de fertil este acest termen socotit în general mai degrabă sterp. Nu mai țin minte despre ce s-a vorbit în restul sesiunii, nu mai țin minte nici măcar despre ce am „comunicat” eu, dar „considerațiile” lui Edi ne-au rămas tuturor în memorie, prilej de nesfârșite glume printre colegi, chiar și la mulți ani după ce Edi și-a luat adio, în stilul lui dezinvolt, de la România, alegând să comunice pentru restul vieții în Canada. După ce Edi și-a încheiat cuvântarea, s-a trecut la cele 15 minute de întrebări și răspunsuri, însă nimeni nu a mai avut vreo nelămurire, comunicarea fiind considerată unanim pe deplin lămuritoare. Cu o lungă experiență de viață, directorul nostru a avut prezența de spirit să treacă discret la următorul punct din program.

Mi-am amintit de felul în care oamenii subțiri de la Institut au știut să treacă peste acest moment văzându-i astăzi pe cei trei milițieni, șefime ceva din Ministerul de Interne, rostogolind muia pe toate ecranele în regim de breaking news. Tâmplă fierbinte lângă tâmpla Partidului, ei n-au înțeles că excesul lor de zel nu servește în niciun fel cauzei, ba, dimpotrivă. Scrufuloși la datorie, au dezmembrat plăcuțe, au amendat, au deschis dosar penal, după care au ieșit plini de importanță să explice inexplicabilul, blindați cu Convenția de la Viena, cu corespondența cu omologii suedezi (sic!), cu combinații de cifre și litere și alte bazaconii țâșnite de sub cașcheta lor de slugi de Partid. Nu au făcut altceva decât să sufle în foalele unei povești inițial teribiliste care s-ar fi stins așa cum s-a aprins, să amplifice senzația că trăim într-un stat milițienesc în care nu e bine să-l calci pe bătături pe Suveran și să-i facă până și pe cei mai pudici și mai pașnici dintre noi să scrie pe toate gardurile reale sau virtuale cuvântul eliberator. Explicația unuia dintre cei trei, care s-a arătat îngrijorat de efectul pe care un astfel de mesaj nociv („muie psd”) l-ar avea asupra copiilor, m-a înduioșat. La asta îi stătea mintea domnului de la MAI - cum răspunzi când cei mici te întreabă: „Daddy, daddy, ce e muia?”

Suntem țara din Europa cu cel mai mare număr de morți pe șosele. Suntem țara în care am stabilit un record mondial la furat autostrăzi. Suntem țara cu regi ai asfaltului fără a avea asfalt. Suntem țara în care conducătorii se plimbă de acasă până la televizor cu elicopterul. Suntem țara în care de 10 ani nu reușim să facem 3 kilometri de autostradă de la A3 până în București. Suntem țara din UE cu cel mai ridicat număr de conducători auto fără permis. Suntem țara în care grosul dosarelor penale sunt cu șoferi beți. Suntem țara în care centura sau scaunul copilului sunt motive de negociere cu organul. Suntem țara cu psihopați liberi în trafic, care conduc în stilul „la omor”, dau flashuri, claxonează turbat în mijlocul orașului, te bagă în șanț dacă nu te dai din calea lor și-ți arată degetul mijlociu după ce te-au depășit. Suntem țara cu șoferi la marginea apoplexiei, stresați, hăituiți, obligați să-și rupă mașinile în gropile pe care ar fi trebuit să le astupe acest Partid care de zeci de ani conduce România. Iar Miliția lui Dragnea, după 2 săptămâni de investigare riguroasă a cazului, smulge cu emfază plăcuțele de pe mașina „suedezului”, după care bate toba să dea siguranță și încredere la tot poporul. Câtă slugărnicie! Asta ne arată ce poate face regimul Dragnea din instituțiile acestui stat: așa cum Poliția este azi o simplă sculă la dispoziția Partidului, așa vor fi toate instituțiile „nealiniate” încă - Parchete, DNA, Justiție, servicii, ONG-uri, presă etc.

Bravo, Plutonier Căpșună, case closed, meritați o chiftea de la PSD! C-așa-i cu cuvintele obscene: unii le dau și sunt amendați, alții le votează și le servesc cu plăcere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu MUIA, nu vei castiga niciodata in Romania. Cu atat la putin cu 'MUIE PSD'. In cel mai bun caz, cu 'MUIA' vei adauga un ingredient la rahatul care le iese pe gura celor de la TV si care-i loveste naincetat, ca un recul. Parintii nostri - chiar daca sunt orbiti de o politica infernala - au o decenta. Nu rezolvam NIMIC cu 'muia', dimpotriva: Ii impigem si mai tare spre stanga.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Se spune limbaj "romani" nu "tiganesc", vezi sa nu-si ia redactia amenda din cauza dumitale. Se baga o organizatie pentru apararea drepturilor poporului romani, dai de belea.
    • Like 0
  • Nu-i teribilism si nici de obscenitate nu-i vorba.
    Il scandam cu totii si si-a pierdut conotatia obscena.
    Nu-i terbilism, ci un raspuns la ceva ce nu se poate raspunde decit in felul acesta. Cum raspundeau africanii lui Hrusciov cind le promitea marea cu sarea precum Dragnea la RomTv. Stiti povesta cu baluba.
    • Like 1
  • E clar ca ne stricam. Daca ajungem sa dezbatem etimologia cuvantului la tv pe burtiere pe saituri, sapam la origini, intram in semantica si alte d-astea complexe si stiintifice ca sa demonstram ce? E cineva care foloseste cuvantul altfel decat in injuraturi? Ce incercam? Sa ce? Facem comparatii cu alte numere personalizate ca sa-l aparam pe suedez? E un nou caz in care se infrunta cele 2 tabere PSD si anti PSD doar ca argumentele si de o parte si de cealalta sunt puerile si frizeaza penibilul intr-o tara cu munti si ape si rachete Patriot. Situatia e clara si i-a prins pe politisti descoperiti pentru ca mereu omul in imaginatia lui va precede legislatia. Doar ca in loc sa o rezolve inteligent au rezolvat-o (si sub presiunea politica) romaneste. Adica penibil. Si gata bulibaseala in care suntem experti. Bashca excesul politistilor de a-l audia cu copil cu tot pe autorul placutelor. Bine ca nu i-au confiscat masina sau sa-l fi arestat preventiv, desi nu se stie unde se ajunge. De remarcat corectitudinea suedezilor si rezolvarea rapida a problemei create fara vina lor. Ca de-aia ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem. In mod normal, discret si inteligent, il vezi pe unul cu mui sau puli sau altele la placutele auto ca trece de vama, ii verifici numarul, vezi daca masina nu e furata sau ceva, daca totul e ok ii dai drumul ca n-ai lege cu care sa-l opresti. Apoi dai un telefon la politia din tara respectiva si ii spui ca numerele sunt ofensatoare in tara ta. Suedezii (in cazul asta) ii anuleaza in 3 zile numerele personalizate, iar in ziua in care primesti hartia ca sunt anulate il instiintezi pe sofer de asta (daca nu au facut-o deja suedezii cumva) si-i dai 24 de ore sa-si scoata numerele si sa mearga cu o dovada temporara cat sta in tara. Simplu legal si elegant, fara conferinte de presa fara balbe fara iuresuri si burtiere galbene si dezbateri pe toate tv. Dupa asta n-ai decat sa dai o OUG in care sa spui ca n-ai voie cu mui (sau muy ca in spaniola e altceva) la placutele auto. Sau cu PSD. Si faci si o procedura sa nu treaca de Nadlac. Iar faptul de a-l lasa liber zilele respective sa se plimbe prin tara ti-l asumi, tu ca stat, ca nu moare nimeni si nu-ti creste inflatia brusc pentru ca n-ai avut lege pentru o asemenea situatie.
    • Like 4
  • Pe vremea lui Moliere, când cunoscuții se-întâlneau, se îndoiau din mijloc, își scoteau pălăriile și rosteau cu ipocrizie "Sluga dumneavoastră!". Poate că ar fi nimerit să înlocuim expresia "Să trăiți!" cu "Sluga dumneavoastră". Ar suna mai realist și nici n-ar fi nici o urmă de ipocrizie în formularea asta.
    • Like 0
  • Situatia in cauza, arata ca si Politia este subordonata politicului.
    "Tudorele fa ceva !" s-a transformat ...
    • Like 0
  • Bravo. Florin Negruțiu!
    Bâlbâiala celor trei milițieni de azi, de la TV a fost emblematică, atât pentru instituția ca atare, cât și pentru cei care o dirijează.
    • Like 1
    • @ Harald Szilagyi
      Sa recunoastem totusi ca masina in cauza a avut un neajuns. I-a lipsit un stiker cu "Prea bun, prea ca la tara"!
      • Like 0
  • Tot ce este cuprins in articol arata cauzele ascensiunii si perpetuarii la putere a P.S.D.
    Pot face indigestie oricati, PSD este efectul si nu cauza.
    • Like 0
  • Niște milițieni dom'le!
    • Like 0
  • Excelent scris! Felicitari!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult