Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Da, chiar suntem stat paralel!

protest - iunie - Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

(Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda)

Am început să ies constant în stradă din 2016. Suntem o comunitate care deja ne cunoaștem și ne recunoaștem prin metrou, pe facebook, prin supermarketuri. Am fost acuzați în toate formele. Am fost numiți sorosiști amețiți, șobolani sau trădători de țară, fasciști; dar cei care au avut curajul să iasă în stradă au văzut un tablou mult mai înspăimântător. În stradă se coace cu adevărat germenele unui stat paralel. Tineri antreprenori, bătrâni lucizi, adolescenți idealiști, dar nu naivi, corporatiști hotărâți, atei și credincioși, progresiști și conservatori; sunt toți în stradă, și toți sunt paraleli cu chipul pe care PSD-ul încearcă să-l impună unei Românii centenare.

Suntem paraleli cu ideea că o țară trebuie să fie guvernată de oameni condamnați, indiferent care sunt motivele și argumentele acuzatului. Nu obosim în a nu ne obișnui că este catastrofal pentru o țară să aibă primari aleși din pușcărie, șefi de senat cu condamnări cu executare, miniștri corupți. Da, în stradă suntem paraleli cu hoția, șmecheria, șmenul. 

Suntem paraleli cu ideea că o țară poate visa la prosperitate în timp ce este condusă de cei mai incompetenți dintre noi. Este aproape o psihoză colectivă, un coșmar sumbru, o distopie prost scrisă că doamna Dăncilă este Prim Ministrul țării care va lua președinția Consiliului Uniunii Europene. Sunt în stradă profesori, studenți remarcabili, manageri și cercetători, suficienți cât să formeze 20 de cabinete mult mai competente decât ce avem acum. Da, în stradă suntem paraleli cu incompetența, plagiatul, pila, favoritismul și nepotismul. 

Ne încăpățânăm să credem că generația noastră poate să producă politicieni care au performat mai întâi într-un domeniu profesional și apoi să aibă pretenții la funcții publice.

Suntem în stradă paraleli cu ideea că jocul e pierdut, că trebuie mereu să alegem răul cel mai mic, că toți politicienii sunt hoți, că nu sunt alternative și că românii au furtul în adn-ul lor. Suntem paraleli cu ideea de-a fugi cu toții din țară așa cum își doresc ei. Paraleli cu grobianismul, mitocănia și misoginismul politicienilor care se cred veșnici.

Da, este un stat paralel in stradă. Un stat pe care sper că România il va merita în anii următori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Ne încăpățânăm să credem că generația noastră poate să producă politicieni care au performat mai întâi într-un domeniu profesional și apoi să aibă pretenții la funcții publice." - evident ca poate; problema e ca acesti oameni nu vor fi niciodata lasati sa iti exercite profesionalismul.
    • Like 1
  • Eu nu inteleg inca ce inseamna "stat paralel", cine are interes sa ne debusoleseze total, cine are interes sa ne induca in eroare, cine are interes sa ne spele pe creier?????
    • Like 4
  • Autorul articolului ,,Da chiar suntem statul paralel"face o eroare majoră, consideră că persoanele care ies în Piață pot face 20 de guverne ,,mai competente" decît guvernul pus de Dragnea și oficial condus de madam Dăncilă... Compararea competenței guvernului pus de Dragnea este o eroare majoră, Neajutoratul de la economie care nu poate discuta în public, pe motiv de incompetență conversațională, termen proaspăt inventat de mine, că prea e prost tipul, dar și mai proști sunt cei ce l-au pus acolo, și plătit din bani publici cu salariu de ministru, sau madam Vasilescu, de la Ministerul Muncii, care a făcut angajații ONU să rîdă pe înfundate la cît de prost formula în ,,americană dar și în napoleoniană". Sau folcloristul de la Finanțe, Teodorovici, care tot acoperă deficitul bugetar cu...împrumuturi cerșite la diferite bănci din țară și din afară.
    Statul paralel sunt angajații din economia reală, din mediul concurențial care nu au zile libere de zilele nu știu căror sfinți, precum bugetarii, care nu își permit concedii post natale de 2 ani, precum bugetarii, pentru că se deprofesionalizează, cei din statul paralel de obicei lucrează 6 zile pe săptămînă, măcar 8 ore pe zi, nu doar semnează condici de prezență, cînd ajung la ,,scîrbici".
    • Like 5
  • N-aș fi chir atât de radical, încât să spun că suntem un stat paralel.
    Aveați, pe republica adică, un articol care spunea că nu poți merge la proteste anticorupție fără bilet. Era vorba de doi tineri din Cluj.
    La Bacău e la fel. Cunosc pe cineva anticorupție care merge la proteste, dar, ca să intre undeva ca să se joace copilul, dă ceva la portar și intră. El, care iese în stradă contra corupției, și cu copilul, adică face și „educație civică”...
    Dacă eu cunosc două cazuri, unul prezentat chiar într-un articol, după cum scriam, cu siguranță sunt mai mulți.
    Nu vom scăpa de amploarea corupției în următoarele generații! Dar de ieșit în stradă, tot am să ies.
    • Like 6
    • @ Mihai Dascalu
      Dacă îi ceri portarului să facă ceva „în afara fișei postului”, de ce te aștepți s-o facă gratis? A, că poți să te cerți cu șefii lui nu știu cîți ani și să le ceri o abordare logică și pragmatică a nu știu cărui ROI... sau poți să urmărești interesul imediat al copilului. E un părinte rău?
      • Like 0
  • Sa nu fiu inteles gresit , de la inceput vreau sa specific , nu am votat nici-odata psd . La ultimele votari am fost , am votat hotii aia mai putini , adica pnl . Nu aveam pe cine
    Am fost anul trecut la proteste , acum sant plecat din tara (doar temporar cu lucrul ) dar ma intreb dintre toti desteptii care sant la proteste ( bravo lor ) , cati u fost la vot ?????
    • Like 2
  • O Transilvania independentă de Dragnea si PSD incepe sa fie o solutie la statul paralel al lui Dragnea si Tăriceanu........vom fi obligați să ne gândim la supraviețuirea noastră........ cu parere de rău dar si coarda întinsă prea mult de rupe......
    • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      Victor66 check icon
      Ai vrea tu, Helmuth, o Transilvania independenta, pardon, alipita Ungariei Mari. Apropo, ce-ati facut voi, transilvanenilor, cu mafia imobiliara din Timisoara? Devine si ea independenta?
      • Like 4
    • @ Helmuth Diesing
      Așadar, o să începeți să vă gândiți la "supraviețuire". Pe bune?

      Credeam ca dupa experienta guvernării lui Emil Boc și a echipei sale de ardeleni (consilierii Baba, Hințea, Pintilie, Buzea, Curt, miniștrii Blaga, Ridzi, Sârbu și Niță), pretentiile la excelență ale transilvănenilor față de "miticii" de peste Carpati au mai scazut. Sau poate Cioloș (cu vicepremierul său Vasile Dâncu) sunt contabilizați, mai nou, la București? Ori Apostu, omul lăsat de Boc să-i țină scaunul cald la Primăria Clujului (de unde a aterizat direct în pușcărie pentru corupție), e considerat acum doar un focșănean?
      Nu vă mai dați rotunzi, ardelenilor, că nu sunteți cu nimic mai breji decât restul țării. Iar ideile astea separatiste nu sunt doar fanteziste, ci și prostești, mai ales în Anul Centenarului, în condițiile în care PSD-istii se străduiesc să (re)inventeze "pericolul intern" pe care unii dintre ei îl văd deja personificat de "neamțul protestant Iohannis" și al său "stat paralel". Până se judecă recursul la sentința proaspăt primită, Dragnea nu va ezita să folosească argumentul ăsta la alegerile din 2019, cum s-au folosit Năstase și Iliescu, acum ceva ani, de vorbăria similară a unui Sabin Gherman.

      Apropo de faptul că vă pegătiți de gândit, d-le Helmuth, uite o temă: la prezidentialele din 2014, prezența la vot (în turul al doilea) în cele mai multe județe transilvănene a fost mai mică decât în Olt, Teleorman, Prahova, Ilfov sau București... La Sibiu, județul de baștină al lui Iohannis, abia s-a trecut de 66%, în timp ce în Olt s-a ajuns la 67%*. Cum ziceam, poate vă gândiți la chestia asta, că e o zonă pe care, personal, nu m-ar deranja să ne dați o lecție de civism și participare, la scrutinul din 2019. Nu de alta, dar ar fi drăguț dacă ne-am vedea mai întâi propriile slăbiciuni, înainte să arătăm cu degetul către vecini. Părerea mea.

      *https://www.hotnews.ro/stiri-politic-18572301-live-harta-prezenta-vot-toata-tara-turul-alegerilor-prezidentiale-2014-vezi-care-fost-prezenta-turul-prezidentialele-din-2009.htm
      • Like 6
    • @ Helmuth Diesing
      Paul check icon
      Eu cred ca tu esti un... pesedist. Iti sugerez ca data viitoare sa pui placa aia cu Bucurestiul cel necivilizat, e mai putin uzata decat asta cu Transilvania.
      • Like 2
    • @ Petrica L.
      Hehe, ce bine i-ai îndesat înapoi pe gît gogoșile...
      • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      Care "noi", stimate domn? Dvs. si familia? Vecinii de bloc?
      Ar fi de ras, dar mi-e jena mie de pozitia in care va puneti singur. "Scapa cine poate" este deviza dvs.? Pacat.

      O rugaminte: este evident ca nu vorbiti pentru multi transilvaneni (sigur nu pentru mine!, asa ca nu mai folositi pluralul, spuneti mai bine "eu si cu mine"...
      Salutari de la Covasna!
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Mai bine ne-am face un stat la propriu "paralel", așa ca un fel de San Marino sau Vatican, cu administrație și instituții proprii. Sau dupa modelul Flandrei. Putem reloca acolo toate marile corporații și în câțiva ani am ajunge la nivelul statelor din vest.
    • Like 2
    • @ mike
      Încep di eu sa ma gandesc la o Transilvania independentă de Dragnea si Tariceanu
      • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      mike mike check icon
      Mda, așa ar trebui. Administrația ar putea fi la Sibiu, de exemplu. Oamenii acolo au deja gândite occidentală, infrastructura este foarte buna, economia merge bine. Astfel, Dragnea and Co. ar rămâne izolati și n-ar supravietui multă vreme. Toate fondurile UE s-ar duce în Transilvania. Iohannis presedinte, Ciolos prin ministru.
      • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      Du-te, panzere, în Germania și lasă-ne cu fumurile tale de arian.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Degeaba negati evidenta,si eu am fost direct agresiva pana de curand cu cei care vorbeau de diferente in interiorul tarii ,(poate si fiindca traind in Banat ,m-am saturat de arogantele cu "fruncea"pt ca e o sfidare,nu suntem deloc mai presus,ba sudul/estul e mai prezent aici decat vestul ,)apoi mi-am dat seama ca ma mint singura si inevitabilul se va produce candva:am fost prea multi ani sub ocupatie straina diferita si asta se vede si azi.Nu mai conteaza prezenta la vot sau pe cine au agreeat transilvanenii candva.Azi nivelul de dezvoltare acolo creste rapid,educatia e net superioara,se vede peste tot,pe strazi,in locatii publice,etc.Ati fost in Oradea?Merg cam de 2 ori pe an si de fiecare data vad constructii noi,santiere intregi pe centura,oamenii sunt diferiti amiabili,educati majoritar,influientele pozitive din occident sunt mai vizibile..etc.Mergeti la o petrecere de Rusalii in CARACAL de ex,covorul de seminte,manele la maxim ies din masinile cu geamuri deschise,hahaituri peste tot.Am rude acolo dar nu pot sa nu observ ca ne departam tot mai mult.Psd a adunat toate frustrarile romanilor si le-au directionat gresit ca sa-si salveze baronii evident,poporul inca mai inghite minciuna,manipulare,etc.Daca nu inceteaza dezbinarea asta si coruptia va creste,invitabilul se va produce oricat de patrioti suntem unii,verbal..
      • Like 0
    • @ Vrancea Mariana
      Stimata doamna, amestecati lucrurile si transferati abuziv o discutie din zona civica in cea nationala.
      Ce legatura are educatia cu performanta politica? Boc era profesor universitar (la fel ca multi dintre consilierii sai), sunteti multumita de modul cum a guvernat? Domnul de mai sus, Petrica L. a aratat prin statistici obiective ca in Ardeal oamenii aceia "amiabili,educati majoritar" si cu "influientele pozitive din occident" sunt la fel sau chiar mai slab implicati civic decat "mancatorii de seminte" din Caracal - si asta la alegerile la care candida un ardelean!
      In conditiile astea, dvs. ce faceti, incercati sa aruncati pisica in carca unei regiuni, de parca transilvanenii nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase? Chiar asa? Si de cand sunt diferentele de specific local motiv de dezbinare?
      Nu stiu despre dvs., dar eu am in familie strabunici care au fost pana la Budapesta, trecand prin Oituz. Unul s-a intors fara un picior, lasat pe Tisa. Iar eu am baiat militar, a fost si in Afghanistan, asa ca nu mi-e jena sa vorbesc despre patriotism... Numai sa am cu cine!
      • Like 0
  • Da,sànt in stradà oameni capabili si pregàtiti ,dar càrora le lipseste curajul de a iesi in fatà si preferà sà-si ,,spele constiinta''in mijlocul turmei!Cei cu mult tupeu si lipsà de caracter le fac zile amare si fripte desteptilor din tara intreagà!Degeaba esti destept dacà nu ai si curajul de a valorifica asta!
    • Like 1
  • florin check icon
    Adevarul doare cel mai tare.
    Daca in anii '90 asistam la o lupta pe avutia tarii intre capitalistii occidentali si securistii romani, astazi asistam la o lupta intre interesul american si capitalistii autohtoni. Mai exact americanii dupa ce au investit in bazele militare de la Kogalniceanu si Deveselu vor sa ''investeasca'' pe banii nostrii in rachete Patriot, de fapt sa le relocheze. Capitalistul autohton, ca e doar unul, vrea o bucata grasa din gazul metan din Marea Neagra. Acesta are la inaintare pe... Dragnea si Tariceanu carora in tinerete le-au predat cursuri de mecanica fluidelor.
    Stat paralel? Pai pe Kennedy l-au impuscat direct in cap cand a vrut sa sparga CIA-ul. Toate ''democratiile'' au stat paralel si servicii secrete. De ce credeti ca la presidentie, SRI si DNA sefii n-au nume romanesc? Kovesi, Iohanis, Hellvig.. pai si Ionescu?
    Stati linistiti urmatorul sef la psd va avea imediat dosar penal ca asa scrie in fisa postului. Stie cineva pentru ce era cercetat Ponta? ... Nici eu.
    Soarta naspa avem. Din 6 presedinti: 2 au facut puscarie, 2 n-au avut copii. Pai pe vremuri daca n-aveai copii sau faceai puscarie nu erai om. Sa luptam sa ne croim soarta. Corect! Unde erati stimabili demonstranti atunci cand au ajuns cainii sa ne manance copii?
    In vara lui 2014 se strangeau 30 000 pentru Rosia Montana si impotriva maidanezilor doar 1000. Eram acolo.
    • Like 2
  • Foarte corect spus: în România s-a ajuns ca mecanicul să fie paralel cu locomotiva, să nu mai aibă nicio treabă cu ea, chiar dacă pericolul s-o deraieze este enorm!
    Da, într-adevăr: Statul Paralel este clasa conducătoare, cleptomană, mitomană și profund incompetentă!
    • Like 1
    • @ Tom Dick N'Harry
      ... si "Sistemu" pe care il pastoreste si il apara, ala cu nepoti, unchi, matusi si alte neamuri alese numai si numai pe criteri de competenta tip p-c-r care plimba o foaie de hartie prin diferite ministere sau alte instituii cheie din administrarea Romaniei.
      O foarte mare parte din votantii din Romania e captiva aproape tuturor partidelor prezente acum in Parlamentul Romaniei care aud ce se promite, stiu ca sunt minciuni sau demagogie curata si totusi ii voteaza dupa cum vor ei in perioada aia. Daca nr locurilor de munca ocupate ar creste si taxele pe munca ar scadea o parte din electoratul captiv nu ar mai fi interesat de vreun partid sau de vreun politician si asta nu convine absolut nici unui partid sau gasca de la conducerea Romaniei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult