Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mihai Pătrașcu, CEO evoMAG, despre începuturile sale în business. „Le-am dat cumpărătorilor calculatoarele și nu le-au plătit. Două luni am lucrat să acoperim paguba”

Mihai Pătrașcu - evomag

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Mihai Pătrașcu, actualul CEO evoMAG, era licean când a făcut primii pași în antreprenoriat: a realizat o rețea de cartier și a început să furnizeze internet. Numărul abonaților săi a ajuns destul de repede la 250 de persoane. Ajuns la facultate și-a deschis, alături de un prieten, o companie de vânzare și reparat calculatoare. Avea 21 de ani.

„Mi-am dat seama că vreau să fac mai mult. Reparam foarte multe calculatoare. Aveam abonamente de mentenanță. Din dorința de a avea propria firmă am luat bani împrumut pe câteva abonamente. Toți acei oameni au avut încredere”, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Mihai Pătrașcu, fondatorul evoMAG, companie care a ajuns la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pe an.

Pentru că trebuia să meargă pe teren să repare calculatoare, dar în același timp să și vândă calculatoare, s-a gândit la o companie de vânzări online. 

Foamea este prima motivație a unui antreprenor, este convins Mihai Pătrașcu.

„Merg pe ideea că foamea e un motivator foarte puternic. Poate pare exagerat, dar dorința de a avea mai mult, dar și de a realiza ceva este o motivație”, crede fondatorul evoMAG, care amintește de susținerea puternică de care s-a bucurat încă de pe atunci din partea familiei sale.

Primii bani i-a obținut din vânzarea calculatoarelor.

Primul eșec - o țeapă luată de la un client care nu a plătit după ce s-a văzut cu marfa.

„Eram la început, nu știam despre ce e vorba. Au venit cumpărători de rea credință. Fiind la început, am avut inocența de a le da calculatoarele respective și nu le-au plătit. Țin minte că două luni am lucrat fără încetare, alături de colegii mei, ca să ieșim din această situatie. A fost prima lecție dură”.

Consideră că primii trei-cinci ani din viața de antreprenor sunt cei mai grei.

„Dacă ai trecut de perioada asta, ai căpătat o experiență foarte mare. Ți-ai făcut  o masă critică a clienților. Nu mai sunt decizii eronate atât de mari”, vede tânărul antreprenor.

Mărturisește că a pornit afacerea sa online „din instinct”, dar acum nu ar mai începe un business fără o bună documentare, pentru că piața arată diferit în prezent, există mult mai multe informații. Pe de altă parte, CEO evoMAG spune că este important pentru un antreprenor să aibă partenerii de care are nevoie la momentul respectiv.

„S-ar putea să ai anumiți parteneri care nu împart aceeași dorință cu tine. Nu aș mai porni fără a mă documenta foarte mult și despre avantajul competitiv pe care îl aduc în piață. Piața te cerne”.

Foarte mult timp a controlat fiecare aspect al companiei. „E foarte greu să dai încredere de foarte multe ori. Poți să dai încredere cu un anumit risc. Dar să fii obsedat de control nu e un mod de a face lucrurile”. Acum se bucură mult că are manageri, „o echipă frumoasă”.

Moderator: „Vă mai este foame?”

Mihai Pătrașcu: „Este altă foame. Foame de a fi mai bun. De a avea un impact mai mare”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • evomag este o mizerie. Si a fost de la bun inceput. Flamanzi care fac biznis in Ro, pe seama cumparatorului neinformat (si fara alternativa viabila, drept e). Daca AZI vine un investitor serios in RO, pe plaja asta de piata, tot AZI crapa toti , de la evomag, la emag. Nesatui care tin preturile cu cel putin 30 % mai sus decat ar putea fi. Pentru ca sunt baiedzi dejdebtzi
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult