Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Note informative. Cum am deconspirat doi celebri agenți comuniști dintr-un local din apropierea Londrei

În după amiaza zilei de ieri în strada centrală din orașul x am decis să intru într-un local cu specific tradițional englezesc. Gândindu-mă că diseară merg la o canastă unde o să se bea mult alcool, m-am hotărât să-mi iau o porție de fasole cu cârnați. Nu e un preparat fascinant, dar trebuie să recunosc că din ținuturile mioritice de la fasole am plecat, ca pe tărâmul britanic tot la fasole să ajung. Toate au decurs conform planurilor până când, odată așezat la masă, văd în stânga mea un agent sovietic sub acoperire. Mi-am zis:

- Dumnezeule mare, asta nu se poate!

În următoarele 15 minute m-am tot foit pe scaun, începeau să-mi curgă transpirațiile, m-am făcut că nu-l văd, îl priveam pe furiș, însă agentul sovietic stătea neclintit și nu-și schimba privirea. Am grăbit plecarea mea din acel local speriat de cele petrecute. Dau să urc treptele către ieșire și nu îmi ia mult până apare de undeva din dreapta un alt agent bolșevic.

Am rămas mască! Ce caută ăștia în anul 2017 prin localurile din jurul Londrei? Ce se întâmplă aici? Nebunie curată… Mi-au înghețat picioarele, iar șiroaie de sudoare îmi curgeau pe la tâmple…

Cine sunt de fapt cei doi agenți?

Ei bine doamnelor, domnilor…

Însuși Lenin și Karl Marx, pictați în tablouri de propagandă comunistă agățate în dibluri, alături de câteva alte zeci de tablouri ce făceau parte din conceptul localului.

Pe lângă acești doi „cai troieni”, ce își făceau de cap pe alături de lorzi și prințese cu sorginte din familii înalte europene, ajunși în ploioasă insulă britanică pe vremea când nimeni n-ar fi gândit că Anglia se poate detașa de continent printr-un riscant Brexit, mi-am dat seama ce s-a întâmplat de fapt:

- Fir-ar să fie! Ăștia nu și-au dat seama când au cumpărat tablourile, că în cel cu pionieri, undeva în spatele celor două doamne e Karl Marx și nici pe tipul cu cravată, amestecat printre clasa de jos a Rusiei din vremea respectivă, era însuși Lenin!


Tot gândindu-mă la ce se petrece aici am zis să-l abordez pe managerul localului, un polonez cu aer feminin. El ridicând ușor din sprânceană îngrijorat îmi spune:

- Auch!!

Am zâmbit amical și râdeam de gafa cu iz comunist a artistului decorator.

Imediat am intrat pe pagina de facebook a localului, căruia nu vreau să-i dau numele din motive de amiciție (am o simpatie aparte pentru fasolea lor cu cârnați) și le-am scris un mesaj în privat foarte discret, departe de a juca rolul unui activist amator din vremurile noastre.

O tipă mi-a răspuns imediat într-un mesaj ușor naiv, cum că nu au habar cine sunt Lenin și Karl Marx, și, continuând în același mod, mi-a spus că toate tablourile au fost cumpărate laolaltă dintr-un târg de vechituri, dar îmi mulțumește enorm pentru gestul făcut iar data viitoare drept recompensă or să-mi ofere niște licoare din partea casei.

Ce face discuția însă și mai interesantă este faptul că m-au rugat să vin din nou și să le spun dacă mai văd chipuri comuniste în celelalte tablouri din localul lor. Lucru pe care de altfel chiar am să-l fac. Au precizat totodată, citez: “I will send an email to the headquarters” de unde putem trage concluzia că localul e un lanț, și unul foarte cunoscut.

Așa că am decis ca data viitoare, să le cer câteva pahare de rom că doar nu ceri vodcă, după ce prinzi „spioni bolșevici”.

Dar lăsând gluma la o parte, și totodată lipsa curatorului de tablouri din acel local, ridic paharul de rom și pot spune că am reușit să-i dau jos pe Lenin și Karl Marx, dintr-un loc pe care nu l-au meritat niciodată.

Ironia face ca la cațiva pași de localul cu pricina, apare scris mesajul ăsta.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sau, e o capcana intinsa anticomunistilor. Care sunt apoi raportati “I will send an email to the headquarters”, urmariti si eliminati. Si asta chiar in inima capitalismului, sub nasul MI5.
  • Like 0
 • Eu nu inteleg de ce este o crima sa afisezi un tablou cu ei. Fac parte din istoria omenirii. Cred ca mai eleganta ar fi o scurta descriere a personajului, sub tablou, decat stergerea lui din istorie.
  Mesajul 'they forget. we remember' ar fi trebuit sa fie revelator. NU trebuie sa uitam. Ori, daca sunt stersi din istorie, cresc exponential sansele sa se repete.

  Daca nu ma insel, pe vremea comunistilor se practica stergerea din istorie. O luam de la 0?
  • Like 0
  • @ Elius Motocu
   Joe Doe Joe Doe check icon
   Pb sunt atrocitatile ce le au facut ,comunisti lui Lenin au ingropat de vii ofiterii romani capturati in ocuparea Basarabia 1940...incultura din capul vostru e PERICULOASA.
   • Like 0
 • Nu prea imi plac S F - urile , intri intr- un bar oarecare de pe Florida avenue sa zicem , te uiti in dreapta si vezi un agent rus sub acoperire , il recunosti dupa ecuson ?
  • Like 0
  • @ Alfi Dufala
   Intrebarea dvs. este dovada cea mai clara ca nu v-ati ostenit sa cititi articolul. Boala greu de vindecat, omul citeste prima fraza si se repede sa comenteze, caci se pricepe la orice...
   • Like 1
 • Comentariu duplicat
  • Like 0
 • Ca sa iti poti aminti sau uita istoria, mai intai trebuie sa o cunosti. Ca sa o cunosti, trebuie sa te informezi. Fiindca nu e suficienta experienta personala, aia e doar biografie. Trebuie sa parcurgi diverse perspective asupra epocii respective. Adica mai pe romaneste, sa citesti istorie si/sau literatura. Vede cineva o problema aici :)?
  • Like 2
 • check icon
  Cine nu cunoaște istoria, este condamnat să o retrăiască!
  • Like 0
 • Bogdan check icon
  Totusi imi este putin neclar.. de ce istoricul si filozoful Karl Marx e "diavolul" ? As merge chiar mai departe si as pune "alta intrebare". De ce Lenin e "diavolul" ?
  • Like 0
 • Înclin să cred că bancurile de astăzi sunt proverbele şi zicătorile de acum câteva secole.

  Doi oameni în vârstă stăteau pe bancă şi îşi citeau ziarul.
  — Ia uite dom'le ce scriu ăştia! Ci-că a scăzut numărul Napoleonilor, Emineştilor, Shakespearilor, Tepeşilor şi Stalinilor din ospicii.
  — E bine! Înseamnă că lumea începe să se înzdrăvenească. Sunt mai puţini nebuni în spitale!
  — Pe dracu! Sunt tot atâţia. Dar lumea nu mai ştie nici istorie şi nici literatură.

  Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu angajaţii localului unde domnul Muntean serveşte masa: nu ştiu istorie! :))
  • Like 4
 • check icon
  Noua generație nu mai știe asemenea detalii, copiilor mei nu le vine să creadă că a fost posibil ceea ce au trăit generațiile mai vechi. Pt ei totul este istorie, așa cum este pt noi toți ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani ori cu o mie de ani, pur și simplu nu pot reconstitui tabloul unor atrocități. «Rău cu rău dar mai rău fără rău» sunau niște versuri puse pe cântec de Mircea Florian (el era, da?). Acest lucru se vede și în ușurința cu care generațiile mai tinere de politicieni, mai ales din Occident, pur și simplu se joacă de-a istoria. O crizuliță cât de mică provoacă isterie și panică, fundamentele U.E. sunt puse la îndoială din cauza unor imigranți care, deocamdată, nu au condus la nicio problemă majoră. Prin «problemă majoră» înțeleg ceva realmente grav: foamete, război, milioane de morți...
  Asemenea localuri ori colțuri de local cu poze/tablouri din perioada comunistă sunt în multe locuri. Ele nu sunt considerate antidemocratice, doar simbolurile naziste, nu mi-e clar de ce.
  • Like 0
  • @
   Pai atunci cand vor fi razboaie civile si milioane de morti cu ce folos s-ar mai criza politicienii?
   Oricum nimic nou sub soare. Nimeni nu se criza cu adevarat in Europa nici in perioada lui Hitler si a lui Stalin atata timp cat nu era razboi si nu se auzise de milioane de morti. Sau cel putin cat milioanele de morti nu erau in vestul europei. Pana si evreii din Polonia au cazut victime acestui miraj linistitor. Cand germanii le-au ocupat tara nu s-au crizat nici ei prea tare. Erau satui de antisemitismul polonez iar nemtii, oricat ar fi fost de antisemiti, erau cunoscuti ca oameni civilizati. Deci tot raul era spre bine, nu?
   • Like 1
  • @
   Pai nu e cam tarziu sa mai iei masuri cand au fost declansate foamete sau razboi cu milioane de morti?
   Chiar nu invatam nimic din istorie?
   Atunci sa nu ne mai minunam cum a fost posibil holocaustul ,cum un popor intreg,civilizat,in buricul istoriei ,a ajuns sa urmeze un bolnav psihic.
   • Like 1
  • @ Ventidius
   check icon
   Dacă vorbim doar despre al doilea război mondial și, mai ales, despre cauzele sale, atunci ajungem – inevitabil – la comportamentul iresponsabil și sinucigaș al Franței și Marii Britanii, care au sperat că Hitler se va ocupa exclusiv de lumea slavă, urmând să ocupe toată URSS.
   Istoria este repetabilă, dar niciodată identică. Acum Europa are alte probleme, important este cum le rezolvă pe baza învățămintelor din trecut. Se vede cum Junckers, generație în vârstă, care a cunoscut – copil fiind – ororile războiului și, tânăr, situația de după război, are un comportament radical diferit de aventurierii tineri și iresponsabili, precum David Cameron.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult