Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Da, „jandarmii” au provocat violența. „În 30 de secunde nu am mai putut respira, am căzut în genunchi pe caldarâm dimpreună cu alți oameni. În spatele meu o fată horcăie, stând pe burtă pe asfalt”

protest - 10 august (Foto credit: Paula Rusu)

(Foto credit: Paula Rusu)

Am fost la protest, fiindcă sunt ziarist înainte de orice. Sunt șocată de ceea ce am trăit.  Ceea ce povestesc s-a întâmplat numai în zona pașnică - eu nu am fost deloc în partea cu violențe -, în jurul orei 21:00, cu două ore înainte de dezastrul care a urmat.

Am intrat dinspre Aviatorilor unde erau trupe antitero, jandarmi călăre și jandarmi cu câini. În mjlocul drumului era amplasat un gard de 2 metri și jumătate, ancorat cu bare de oțel de un camion al Jandarmeriei. Eram curioasă să văd fețele protestatarilor, reacțiile lor. Oameni de toate vârstele scandau, unii aveau vuvuzele, steaguri, o vânzoleala obișnuită, am mai văzut-o și la alte proteste. Am început să fotografiez steagurile altor țări aduse de protestatari. 

Am ajuns lângă gardurile din partea stângă a Guvernului. Singurii care atingeau acele garduri erau cordoanele de jandarmi. Nicio violență, doar scandări. Lângă mine niște femei strigă: „Hoții, hoții. Jandarmeria apără hoția. Noi vă plătim salariile". Într-o fracțiune de secundă unul dintre jandarmi dau cu spray lacrimogen înspre femei, care se trag speriate înapoi. Alți doi jandarmi aruncă spre ele cu grenade cu gaze lacrimogene. Lumea se dă înapoi un pas. Îmi pare atât de neverosimilă scena, că nu percutez.

În 30 de secunde nu am mai putut respira, am căzut în genunchi pe caldarâm dimpreună cu alți oameni. Un tânăr îmi întinde o batistă de hârtie. În spatele meu o fată horcăie, stând pe burtă pe asfalt. Reiau. Nu a comis nimeni nicio agresiune, nicio tentativă, nicio violență împotriva jandarmilor. Au dat cu gaze fiindcă au putut. Una din nenumăratele instigări pricinuite de jandarmi. Am plecat spre marginea pieței, către muzeul Antipa. Abia vedeam de lacrimi, abia respiram de la usturime.

A fost momentul în care au început să dea cu niște, nu știu cum să le numesc, bubuiau ca niște bombe și împrăștiau gaz lacrimogen deasupra mulțimii pașnice. Subliniez, pașnice. Fumul ăla care se vede deasupra mulțumii în poze e gaz lacrimogen. Uitați-vă la poze. Cu fiecare bubuială, care au început să fie tot mai dese, mulțimea izbucnea: „Nu plecăm, nu plecăm!"

Două ore au dat cu gaze lacrimogene în zonele unde era lumea pașnică. Bubuia ca la război. Oameni în toată firea cădeau din picioare. Consider că Jandarmeria a instigat sistematic, prefațând un deznodământ de nedorit.

Ce a urmat, o oroare. Aproape 300 de protestarari și vreo 10 jandarmi răniți (cifre aproximative).

Vă spun ca un om care respiră cu un singur plămân. Două lucruri au o valoare de necuprins pentru om: libertatea și sănătatea. Nu știi ce ai până nu pierzi una sau alta.

În loc de concluzie: sper că femeia jandarm abandonată de colegi în mijlocul mulțimii să fie bine. Sper că toți huliganii care au generat violențele să își încaseze pedeapsa. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă ai fi rămas la Guiță TV, ai fi scris că tu ești de vină pentru ce ai pățit, că jandarmii și-au făcut datoria.
    • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Gravity check icon
      Dar nu a rămas, și-a dat demisia...
      • Like 0
  • Antena, RTV. Adevarat! Ziarista inainte de orice.... Cred ca si Dragnea ar putea spune cam la fel, politician inainte de toate!
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult