Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Violențe incredibile în Piața Victoriei. Jandarmii au intrat în forță și au dispersat brutal toți protestatarii după ce mai mulți ultrași au lovit oamenii de ordine. Mai mulți oameni au apărat jandarmii cu propriile trupuri

Protest - 10 august - seara - Dan Mihai Balanescu

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Aproape 100.000 de persoane au participat vineri la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei din Capitală. Forțele de ordine au recurs în mai multe rânduri, pe parcursul zilei, la folosirea de gaze lacrimogene, după ce în unele locuri grupuri de persoane au aruncat cu diverse obiecte către jandarmi. 

Mai mulți participanți la protest au povestit că în Piață a început de la un moment dat să se simtă un miros puternic de gaze lacrimogene. Unii au scris pe rețelele sociale că forțele de ordine au folosit „masiv și repetat ” gazele lacrimogene și spun că au văzut copii, femei și bătrâni care se simțeau rău din această cauză, fiind necesară intervenția echipajelor medicale. În plus, la un moment dat tunul de apă a fost adus foarte aproape de manifestanți, jeturi mici de apă fiind împroșcate constant către protestatari, pentru intimidare, spun aceștia. 

Jandarmeria a anunțat că la miting au ajuns și membrii galeriilor de fotbal, cerând protestatarilor să se delimiteze de aceștia.

Spre seară, violențele s-au amplificat, ajungându-se în unele locuri din zona Pieței Victoriei la bătăi între jandarmi și ultrași.

În jurul orei 23:00 forțele de ordine au intervenit în forță pentru evacuarea pieței, după ce indivizi violenți au lovit oamenii de ordine. Televiziunile de știri au difuzat imagini cu doi jandarmi, unul dintre ei o femeie, care au fost bătuţi e un grup de ultrași. În imagini se observă cum unii protestatari încearcă să îi apere cu trupurile lor pe cei doi de furia ultrașilor.  

Peste 240 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor de la protestul din Capitală. 16 dintre ele, între care patru jandarmi, au ajuns la spital.

Într-un mesaj postat pe Facebook președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția brutală a jandarmeriei, despre care a spus că a fost puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. 

Proteste au avut loc în această seară și în Sibiu, Brașov, Cluj, Iași, Constanța, dar și în câteva orașe din Europa, precum Frankfurt, Paris, Viena.

UPDATE: Au fost furate două arme de foc de către un grup de protestatari violenți, anunță Digi24. E vorba de două pistoale de 9 mm. Structurile MAI au demarat o anchetă în acest caz.

UPDATE: Ora 23.00. Jandarmii încearcă să evacueze Piața. Jandarmii dau cu gaze lacrimogene. Unii dintre protestatari aruncă cu sticle, cu bolovani, borduri dislocate, torțe. Forțele de ordine folosesc tunul de apă pentru dispersarea manifestanților. 

Doi jandarmi, unul dintre ei o femeie, au fost bătuţi cu bestialitate de un grup de ultrași. Câțiva oameni au sărit să îi protejeze cu trupurile lor. 

 

UPDATE: În Piața Victoriei par mai multe mitinguri, în funcție de zona în care te afli. Bulevardul Aviatorilor e plin de protestatari, puțin după ora 22.00. Aici pare că este alt protest. Oamenii sunt liniștiți, flutură steaguri și scandează împotriva Guvernului. În partea opusă, pe Lascăr Catargiu, sunt masați foarte mulți jandarmi. Acolo se dă cu petarde, fumigene, un protestatar a fost rănit destul de rău la cap, transmite un reporter Digi24. Și un jandarm a fost rănit cu puțină vreme înainte. 

UPDATE: „Sunt oameni care fug pe străzi. Jandarmii au ocupat Piața Victoriei. E o bătaie generalizată, se trage cu petarde dinspre jandarmi, se aruncă cu cauciucuri dinspre manifestanți către jandarmi. Nu e vorba decât de o bătaie generalizată. Mulți oameni au intrat în farmacii, în magazine, pe strada Buzești ca să scape de acest miros înțepător. Sunt oameni prăbușiți la pământ. Văd niște echipaje SMURD”, a relatat în jurul orei 21:50 unul dintre reporterii Digi24, care a adăugat că a fost nevoit să plece de la carul de reportaj din cauza mirosului de gaze lacrimogene.

UPDATE: Aproximativ 100.000 de oameni sunt în Piața Victoriei (sursa Digi24).

UPDATE: La ora 21:00 manifestanții și-au aprins lanternele telefoanelor.

UPDATE: Trenurile de metrou nu mai opresc în Piaţa Victoriei, începând cu ora 20:00.

„Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20:00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, se arată într-un comunicat al Metrorex.

UPDATE: Un nou episod violent. În unele zone din Piață persoane cu fața acoperită aruncă cu diverse obiecte în jandarmi. Jandarmii au folosit tunul cu apă. Mulțimea a început să huiduie.

UPDATE: O comunitate mică de români din Frankfurt, unii însoțiți de copii, și-a arătat vineri solidaritatea cu protestul de la București (video, mai jos).


protest - 10 august - Dan Mihai Bălănescu

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE: „Facem apel la femei și copii să încerce să se retragă în zone ferite de violențe sau să părăsească aria în care se desfășoară protestul”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Jandarmeria Română.

„Facem apel la oamenii care protestează pașnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violențe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle și bucați din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecție pentru a putea să continue violențele. Vă rugăm să înțelegeți apelul nostru pentru a nu risca să fiți răniți”,  anunță Jandarmeria. 

(Foto: Dan Mihai Bălănescu) 

UPDATE: Aproximativ 5.000 de oameni protestează la Cluj-Napoca, iar la Sibiu sunt în stradă 2.500 de oameni, mulți dintre ei însoțiți de copii. La Brașov și Iași sunt aproximativ o mie de oameni, sute de oameni participă la acțiuni de protest antiguvernamental și în Galați, Timișoara, Craiova, Constanța, Oradea (sursa Digi24). Imaginile de mai jos sunt din Sibiu: 

UPDATE: Aproape 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele din Piața Victoriei.

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

UPDATE: Noi momente tensionate la protest. Au fost aruncate sticle către jandarmi. Câteva zeci de persoane au încercat să forțeze gardurile dinspre curtea Guvernului. Forțele de ordine au folosit din nou spray-uri cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au acuzat stări de rău și au fost duse cu targa la ambulanțe. 

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

UPDATE: Numărul participanților la acțiunea de protest a crescut. În Piață sunt aproximativ 10.000 de oameni (sursa Hotnews.ro)

UPDATE: În Piața Victoriei sunt câteva mii de protestatari. 

UPDATE: Noi incidente între jandarmi și manifestanți. 24 de protestatari și 3 jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, transmit televiziunile de știri.

(Foto: captura video)

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că în prezent situația din Piața Victoriei a fost detensionată. Enache a spus că înspre forțele de ordine au fost aruncate, dinspre mulțimea de manifestanți, bucăți de asfalt și pietre. Trei jandarmi au fost răniți. Unul dintre ei are o fractură la un deget. Cei care au pus în pericol siguranța publică vor fi identificați și trași la răspundere conform legii, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. 

UPDATE: Oamenii strigă „Jandarmeria apără hoția!”

UPDATE: Cinci oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

UPDATE: Îmbrânceli între protestatari și jandarmi la protestul din Piața Victoriei. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene ca să oprească mulțimea care încerca să împingă cordonul de jandarmi, anunță Digi24. Traficul pe Șoseaua Kiseleff și pe Bulevardul Aviatorilor a fost restricționat.

STIREA INITIALA

„Românii din diaspora protestează pe 10 august la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an. Suntem împreună! Continuăm lupta împotriva corupției! Nu renunţăm la democraţie! Apărăm statul de drept! Nu vom lăsa să câştige nedreptatea, hoţia şi incompetenţa!”, este unul dintre mesajele postate pe Facebook.

Primele maşini cu protestatari au sosit în Piaţa Victoriei încă din timpul nopţii.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Jandarmeria a făcut un apel către cei care participă la mitingul de vineri să protesteze paşnic şi a anunţat că nu vor fi tolerate actele de violenţă. Legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice prevede amenzi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru mai multe abateri, scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu mai pot sa "injur", nu mai pot sa commentez. ..Dumnezeu si Universul sa-i pedepseasca pe cei ce vor rau romanilor si Romaniei ! Dumnezeu o sa le intoarca raul.
  • Like 0
 • Lumea ar vrea ca o situatie de criza, de violenta sa se rezolve prin ce? Prin sezatoare? Prin jocuri si hore? Sa cantam un cantecel sa ne veselim nitel? Oamenii aia aveau de aparat o institutie a statului nu ne jucam. Si sa nu uitam ca a fost ocupata piata centrala cea mai mare din oras cu miting neautorizat si neasumat de nimeni. Aia violentii nu puteau fi delimitati si extrasi in momentele alea dintre miile de oameni. Nu ma indoiesc ca au fost inregistrati n-aveti grija de asta si erau si de-ai lor printre oameni. Unii au fost luati si s-a vazut. Plus ca erau grupuri organizate care actionau la comanda cuiva, cum a fost miscarea cu fenta de s-au indreptat brusc spre guvern. Nu poti sa delimitezi violentii de non-violenti intr-o situatie dinamica si violenta ca nu e ca la fotbal opresti meciu dai fault sau il dai afara. S-a aruncat cu pietre cu borduri cu rahat nu poti sa dai cu gaze lacrimogene numai in aia si sa-i feresti pe ceilalti. Nefiind miting organizat a venit cine a vrut. Or fi fost si excese dar asta e. Mereu vor fi, si victime colaterale la fel. Putea fi mai rau. Nu stiu cati au fost din diaspora dar nu a fost ca la mitingurile precedente cu pancarde si lozinci haioase si sugestive si lume calma si cand jandarmii au fost pasnici. Amintiti-va ce iures a fost la greci in 2010-2011 si lumea nu mai dramatiza atat. Si la nemti si peste tot unde e democratie nimeni nu reprosa jandarmilor ca au fost brutali si acolo nu se discuta. Arunci cu piatra, asteapta-te sa primesti 2 inapoi. Mai periculoase sunt costumele pretioase din tv care exagereaza si informeaza si dramatizeaza in functie de gasca in care sunt si care instiga si denatureaza faptele si care se dau sustinatori si lideri de opinie. Plus ca nu dai jos un guvern asa, cel mult dai un semnal, dar tot la vot ajungi. Si la vot cine vine? Dupa dublare de pensii si salarii mai voteaza cineva pe altcineva ca sa le ia inapoi?
  • Like 2
  • @ Magotu Enigmatic
   Thrill check icon
   După un astfel de comentariu ar trebui să-ți schimbi pseudonimul.
   ”MAGGOT” ar fi perfect.
   Silă.
   • Like 2
  • @ Magotu Enigmatic
   "Oamenii aia aveau de aparat o institutie a statului nu ne jucam."
   Banuiesc ca te referi la muzeul Antipa (locul in care ti-ar "shade" tare bine).
   • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   După părerea unor indignați pacifişti jandarmii ar trebui să fie dotați cu butelii de gaz cu lunetă ( in capul lor există) ,astfel să fie gazați doar cei violenți. Dacă un miting ia o turnură violentă ori intri in horă ori te retragi din zona de conflict ,nu stai ca boul pentru că ți-o iei.
   • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   In fine, ne-ai luminat! Noi, cei care traiam sufocati de revolta in fata prostiei, incompetentei, iar acum si in fata violentei acestei gasti de la guvernare, habar n-aveam ca suntem victimele unei perceptii gresite asupra realitatii! Noroc ca apar magoti care, cu intelegerea lor superioara, ne spun cum stau lucrurile cu adevarat in tara. Totul e bine, nu? Asa vezi lucrurile din casa, de la televizor, la posturile de partid... Daca ai fost in strada si ai fi dat piept cu brutele carora tu le platesti salariul, alta ar fi fost optica! Multi dintre romani inca mai dorm si viseaza frumos, dar vad ca unii mai si vorbesc in somn!
   • Like 0
 • Dacă este adevărat că s-au furat două arme de foc de la jandarmi eu întreb de ce aveau jandarmii arme de foc la ei? Cumva ca să împuște oameni? Cumva ca să omoare români?
  • Like 2
 • Jandarmii au fost nişte mămăligi . Nu înțeleg de ce nu au arestat provocatorii ,nu înțeleg de ce nu au incercat să-i izoleze din timp pe cei puşi pe scandal. Reacția lor fost lipsită de profesionalism iar in cazuri de genul ăsta ar trebui să aibă in dotare şi să folosească arme cu gloanțe de cauciuc astfel să poată scoate din ,,circuit" elementele provocatoare în timp util fără să afecteze cu gaze zeci de mii de oameni nevinovați. Cine a adus provocatorii ? Cine poate ştii ?!?! Ambele tabere ar avea motive ,unii să spună că Dragnea e un dictator ( e doar prost) iar ceilalți să acuze forțele potrivnice ( nu pot spune opoziție) că vor să dea o lovitură de stat.
  • Like 1
 • N-o sa afle nimeni nimic despre provocatori , din nefericire. O gramada de coincidente : au inchis statia de metrou la 8 ca nu cumva sa vina mai multa lume , au aparut provocatori care sa le dea jandarmilor motiv sa intervina in forta si sa bage frica in oameni , tipic bolsevic...si nu pentru prima data. Ce stiu ei mai bine sa bage frica in oameni . Nu stiu cine vorbea de alegerile viitoare ... nu stiu daca astia isi vor mai permite sa piarda puterea. Pare ca nu se dau inapoi de la nimic.
  • Like 1
 • Flo check icon
  Se pune urmatoarea intrebare: daca jandarmii au venit inarmati pana in dinti si cu masina cu tun de apa, devenind evident atunci ca au avut informatii ca vor fi proteste violente, de ce nu au izolat persoanele violente? De ce la.alte proteste au putut anihila asemenea persoane? Nu cumva in mod deliberat si pentru a deturna protestul au lasat acele persoane turbulente? Poate ne spune seful jandarmeriei......
  • Like 3
  • @ Flo
   golan check icon
   Grupul recalcitrant era la fel de mic ca de fiecare, de ce s-a intervenit in forta in partea opusa a pietei fata de locatia incidentelor violente? De ce s-a folosit forta impotriva unor persoane care nu opuneau rezistenta
   • Like 1
  • @ Flo
   Grupuri dinastea de suporteri au fost si in 2012, in ciuda filtrelor si retinerilor. Sunt greu de oprit daca vor cu tot dinadinsul sa patrunda. Acum parca au fost chiar mai active si curajoase. Probabil campania cu Mu..e i-a incurajat, a fost pe intelesul lor.. Daca fata aia batuta si-ar fi folosit arma s-a impuste in fata cateva din gunoaiele alea violente, ar fi fost eroina mea, asa nu pot decat sa o compatimesc alaturi de toate celelealte victime, protestatari sau jandarmi.
   • Like 0
  • @ Ventidius
   Flo check icon
   Tocmai ce am vazut explicatiile sefilor jandarmeriei; am desprins ca greseala a fost una de tactica; reapectiv trebuiau sa extraga persoanele violente; de la ora 4 pana la.ora 10 au avut tot timpul, dar.nu au facut-o.
   • Like 0
  • @ Flo
   Evident ca trebuiau sa faca asta si trebuie sa respunda daca nu au facut-o. Nu stiu insa daca au venit toti inca de la ora patru si daca toti au inceput sa se manifeste vizibil inca de atunci. Oricum, chiar si daca cativa au fost lasati sa isi faca mendrele, a fost o incurajare evidenta.
   • Like 1
 • Pentru astia care spun ca Diaspora n-a fost suficient de organizata - le urez sa conduca un autoturism din Spania si pana acasa macar odata ca sa vada ce inseamna. Sa nu comparam cu masinaria de partid care rezolva problema logistica doar prin cateva telefoane. In rest totul va decurge conform binecunoscutului slogan "Pentru ca putem!" Nu au nici un fel de strabatere fata de faptul ca au distrus tara si exact asa vor continua. Nu exista nici decenta nici bun simt ci doar o gasca de incrancenati si parveniti aroganti care capuseaza o tara.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Ciumatii alde pesedisti și-au trimis provocatorii și toti jandarmii din Teleorman la proteste...
  • Like 2
 • Provocatorii sînt la datorie, pare-se.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult