Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă cineva leșină: a) îi dai palme să se trezească; b) îi dai să miroasă oțet sau spirt; c) îl stropești cu apă... Răspunsul corect, la caravana „Fii pregătit”

Caravana „Fii pregătit”

În urmă cu trei ani, când Cristian Căldăraru ținea un curs de prim ajutor calificat pentru viitorii paramedici ai SMURD, a văzut că unui pompier din sală i se umplu ochii de lacrimi. Vorbea atunci despre manevrele salvatoare care trebuie făcute în cazul în care cineva se îneacă cu mâncare și nu mai poate să respire. După curs, instructorul l-a luat pe pompier deoparte și l-a întrebat ce se întâmplase. „Mi-a mărturisit că, atunci când avea 17 ani, un prieten foarte bun al lui a murit după ce s-a înecat cu o bucată de carne. Ce era dureros era că el era de față. Ce era și mai dureros este că niște manevre simple i-ar fi salvat viață”, povestește Cristian Căldăraru, reprezentant al Departamentului pentru Situații de Urgență, care a fost ani buni paramedic SMURD și formator în cadrul ISU. 

De-a lungul timpului a a văzut de multe ori cât de debusolați și neputincioși se simt oamenii când cineva își pierde lângă ei cunoștința, iar ei nu știu ce să facă. Și a făcut eforturi să îi învețe pe cât mai mulți cum să acorde primul ajutor.

Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, șansele pacientului scad dramatic, dacă nu se încep manevrele de resuscitare

Un centru mobil de instruire merge dintr-un oraș în altul a țării pentru a le arăta românilor care sunt principalele manevre de resuscitare care trebuie făcute într-o situație de urgență, dar și cum să reacționeze în caz de cutremur sau de alte dezastre naturale. Proiectul, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență a fost susținut de Fundația pentru SMURD, cu finanțare de la Fundația Vodafone România, și a ajuns până acum în 38 de orașe. 

Echipe formate din paramedici, dar și de subofițeri ISU care se ocupă de prevenirea dezastrelor le arată celor care se înscriu la cursurile din cadrul caravanei „Fii pregătit” cum să crească șansele de supraviețuire pentru ei și cei dragi în cazul unui eveniment nefericit. 

„Este vital ca oamenii să știe să acorde primul ajutor. Nu poate exista o ambulanță pentru fiecare persoană. În mediul urban, timpul de reacție este undeva în jur de 8-9 minute, iar în mediul rural undeva de 12 minute. 

Atât durează până să ajungă echipajele medicale. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, șansele pacientului scad dramatic, dacă nu se încep manevrele de resuscitare. Asta înseamnă că dacă cineva ar începe manevrele de resuscitare imediat după ce are loc stopul cardio-respirator ar mai crește șansele de revenire ale acelei persoane”, explică Cristian Căldăraru. 

„E foarte important să avem un sistem public de urgență bine pus la punct, dar e bine ca fiecare cetățean să cunoască manevrele de resuscitare”

Cursurile se țin în cadrul unui centru mobil de instruire: un tir care este transformat în sală de conferințe cu ecrane și echipamente de prim ajutor și care dispune și de o zonă unde se desfășoară exercițiile practice. „Acest centru mobil de pregătire nu face altceva decât să introducă un sistem de prevenție la nivelul populației, care ușor-ușor începe să înțeleagă că e foarte important să avem un sistem public de urgență bine pus la punct, dar și că e bine ca fiecare cetățean să cunoască manevrele de resuscitare”, spune reprezentantul DSU. 

 Acesta a povestit cum a răspuns odată unui apel făcut la 112 și s-a dus acasă la o femeie de 60 de ani care își pierduse cunoștința. „Când am ajuns, am avut bucuria să vedem că persoana își revenise și să vedem că era așezată într-o poziție corespunzătoare. Fiica respectivei femei participase la un curs de prim-ajutor în cadrul Caravanei „Fii pregătit” și a fost învățată că dacă o persoană este inconștientă, dar respiră, ea trebuie așezată într-o poziție laterală de siguranță astfel încât să îi asigure respirația adecvată până la sosirea echipajelor medicale”, spune Cristian Căldăraru (foto).

Din păcate, cazurile în care cineva știe exact cum să reacționeze într-o situație de urgență sunt destul de rar întâlnite. 

Când cineva leșină, de exemplu, cei mai mulți încearcă să-l trezească dându-i palme, stropindu-l cu apă sau dându-i să miroasă oțet ori spirt, metode care, deși împământenite în mentalul colectiv, sunt, spune reprezentantul DSU nepotrivite. „Nu de puține ori am fost pus în fața faptului împlinit și, după ce am rezolvat cazul, am discutat în calitate de comandat de echipaj cu aparținătorii și le-am explicat ce trebuie făcut. Dacă aceste metode ar funcționa, le-am folosi și noi”, arată el.

„Mie nu mi se poate întâmpla așa ceva”, gândesc deseori oamenii și, din acest motiv nu ajung să meargă la cursuri de prim ajutor, iar situațiile de urgență îi găsesc nepregătiți. Din nefericire, în unele cazuri este vorba chiar despre copii.

Cursanți de la 2 la 79 de ani

„Am fost puși în situația în care am mers la un caz, din fericire nu atât de grav, în care un copil își băgase o biluță într-un din nări. Când am ajuns, i-am găsit pe părinți complet depășiți, starea copilului începea ușor ușor să se degradeze. Le-am sugerat părinților să facă cursuri de prim ajutor și m-am întâlnit apoi cu ei chiar în caravană”, povestește reprezentantul DSU. Este bucuros să vadă că mulți dintre cei care vin să ia cursuri de prim ajutor în cadrul caravanei „Fii pregătit” își iau cu ei și copiii. „Vin copii începând cu vârsta de 2 ani, iar cea mai în vârstă cursantă pe care am întâlnit-o avea 79 de ani și era însoțită de un copil. Este important să începem pregătirea pentru situații de urgență de la vârste mici”, crede Cristian Căldăraru.

Pe lângă cunoștințele de prim ajutor, mai este nevoie de ceva atunci când viața cuiva este în pericol și când, depășiți de situație, ceilalți tind să își piardă capul: de una sau două secunde de calm, în care să te gândești cu luciditate la ce este de făcut. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    In Quebec Canada exista cursuri facultative de prim ajutor. Cursurile sunt puse la dispozitia elevilor din licee (colegii) dar si pentru orice alt cetatean. Dupa absolvirea cursurilor absolventii primesc un certificat sub forma unui card. Este aproape imposibil ca intr-un loc public sa nu existe cineva care sa poata oferi ajutor de urgenta.
    • Like 1
  • check icon
    Doamne, ce nepăsători suntem!
    Pe nimeni nu a interesat până acum articolul acesta!
    • Like 0
    • @
      Nepãsãtori- nu,neapãrat. Doar, prudenți .(în cazul meu) Rog,citește rãspunsul pt. GarGaune.
      • Like 0
  • Și? Care e răspunsul corect? E așa un mare secret să dați și câteva cuvinte sau explicații, ori un link?
    • Like 0
    • @ Mihai Eftimie
      check icon
      In loc de link:
      1. Make the Person Safe
      Lay the person flat on his or her back.
      Elevate the person's legs to restore blood flow to the brain.
      Loosen tight clothing.
      2. Try to Revive the Person
      Shake the person vigorously, tap briskly, or yell.
      If the person doesn't respond, call 911 immediately and start CPR if necessary.
      If an AED is available, bring it by the person and use it if you have been trained on its use.

      L-am intrebat pe fiu-meu, absolvent al unui astfel de curs.
      In primul rand pacientul trebuie asezat intr-o pozitie comoda. In general pe spate dar daca lesiniul este acompaniat de vomitat sau daca se observa saliva abundenta se prefera o pozitie laterala pentru a impiedica asfixiere victimei.
      Trebuie verificat pulsul. Daca are puls incerci sa-l trezesti. Fara puls treci la masaj cardiac.
      Nu exista un raspuns unic. Fiecare caz trebuie tratat in functie de simptomele pacientului.
      Daca nu-l ai la suflet poate functiona cu palme :-) dar nu-i recomandat.
      • Like 0
    • @
      Uuf, it's complicated ! • Dacã-l pui pe spate și nu-i așezi capul în hiperextensie, își înghite limba și se asfixiazã rapid.• dacã nu știi sã faci hiperextensia, îi rupi gâtul.•dacã ,în cãdere, a suferit un traumatism sever/fracturã de coloanã vertebralã și "sari" pe el cu CPR = paralizie,for ever.• dacã nu efectuezi CPR cu simțul mãsurii, îi rupi coastele= pnemo/hemotorax + alte belele.•dacã nu știi sã gãsești "pulsul la carotidã" nu poți sã evaluezi corect starea pacientului. Mai sunt mulți "dacã"..... Nu știu, în ce mãsurã aceste cursuri avertizeazã potențialii salvatori asupra rãului pe care ar putea sã-l producã, din exces de zel sau lipsa experienței. Eu nu contest utilitatea lor, dar pãstrez anumite rezerve. Poate cã, uneori, un apel la 112 și niște oțet pe la nas ar fi suficient!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult