Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacă PSD câștigă alegerile, singura șansă de supraviețuire politică pentru PNL e opoziția

Imagine cu Ciucă și Ciolacu. Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Să nu mergem după fentă. Hârtia pe care a semnat-o Nicolae Ciucă (candidatul PNL la prezidențiale) în direct la Antena 3 și prin care s-a angajat public că liberalii, sub conducerea lui, nu vor mai face guvernare cu PSD, nu are mare însemnătate. Să să explicăm puțin lucrurile:

Ciucă are în acest moment șanse mici să intre în finala pentru Palatul Cotroceni. Dacă nu intră, PNL-ul se va trezi într-o degringoladă politică totală. La doar o săptămână după eșecul de a nu-și băga candidatul în turul doi, pentru liberali vor urma alegerile parlamentare, despre care se vorbește cel mai puțin. Iar pe 1 Decembrie, când românii vor merge să-și voteze noul Parlament, eșecul liberalilor din primul tur al alegerilor prezidențiale se va simți în mod direct în scorul la parlamentare.

Realist, PNL-știi obțin un scor de 15% în alegerile parlamentare. Un scor mai mic ar fi o catastrofă. În oricare dintre variante, bazate pe media din ultimele luni a sondajelor electorale, PNL-ul nu va avea suficientă putere politică ca să decidă viitoarea guvernare a României.

Iar dacă nici candidata USR-ului pentru Cotroceni, Elena Lasconi, nu intră în turul doi, atunci și USR-iștii se vor trezi în degringoladă și lipsiți de motivația de a trage tare în alegerile parlamentare. Pentru nucleul dur care trage sforile acum în USR, dar care a făcut un pas în spate în ultimele luni ca să nu antagonizeze și mai mult electoratul pretențios al USR (vorbim aici de Ghinea, Drulă & compania) e importantă intrarea în Parlament și subvenția pentru partidele politice. USR, a ajuns prin urmare, partidul lui „hai să vedem cum trecem puntea acum și vedem ce facem peste 4 ani”. 

(Apropo de subvenția pentru partidele politice, aceasta a crescut de 26 de ori în ultimii de opt ani, iar cea mai recentă suplimentare a venit pe 23 septembrie, când guvernul condus de Marcel Ciolacu a suplimentat fondurile alocate partidelor politice cu peste 12 milioane de euro).

În cazul în care candidații PNL și USR nu vor prinde finala prezidențială, nici partidele lor nu vor obține un scor mare în alegerile parlamentare, căci riscul de demobilizare va fi foarte ridicat, mai ales în teritoriu, acolo unde nu se va înțelege foarte clar cine a rămas la butoanele partidului.

Dacă pentru USR, zarurile au fost aruncate și nu prea există soluții și scenarii prin care să poată ajunge la guvernare din ianuarie 2025, pentru PNL-iști există urme de speranță că vor putea rămâne mufați în continuare la resursele statului și privilegiile oferite de masa guvernării. Dar aici apare o condiție: să plece capul în fața PSD-ului care mai mult ca sigur va obține și Palatul Cotroceni, deci va avea toată puterea în stat.

Ciolacu a declarat marți că „orice alianță de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD”. Matematic, are dreptate. Disciplina de partid a PSD-ului și faptul că își vor duce candidatul în turul doi alături de candidatul cel mai convenabil, George Simion, va crea un puseu de mobilizare în rândul PSD-iștilor din teritoriu și chiar în rândul PSD-iștilor din alte partide pentru a obține un scor cât mai bun la parlamentare. Iar în cel mai rău caz, PSD ar obține undeva în jurul a 27%. Pe de altă parte, în cel mai bun caz va sări de 32-33%, suficient cât să-i asigure forța politică de a negocia viitorul guvern.

Ciolacu a mai spus la lansarea de marți a programului de guvernare al PSD că, ei, PSD-iștii, nu au orgolii „când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României”. Aici trebui să citim puțin printre rânduri. Ciolacu indică că el este deschis tuturor opțiunilor și că e mai importantă guvernarea decât războaiele politice. E o propagandă prin care își va justifica mutările în fața propriului electorat. În realitate, Ciolacu pregătește viitoarea guvernare cu PNL și posibil cu UDMR „în numele stabilității”. 

Schema nu e nouă. A folosit-o și Iohannis atunci când s-a forțat scoaterea USR-ului de la guvernare și aducerea la masă a PSD-ului lui Marcel Ciolacu. De data asta, însă, PSD-ul va fi cel care va aranja toate piesele de pe tabla de șah, iar PNL-ul va trebui să tacă din gură dacă vrea să rămână la putere.

Una din ipotezele de lucru e că PSD-ul, pentru a calma situația în PNL după eșecul în alegeri și pentru a opri orice voce dură anti-PSD din rândul liberalilor, le va da acestora premierul. Dar nu acum, ci din 2026, adică în ultimii doi ani până în alegerile din 2028, pentru ca toate oalele să se spargă tot în capul liderilor din Modrogan. 

Iar dacă ne întoarcem la personajul cu care am început acest text, Nicolae Ciucă, ei bine, acesta are șanse să supraviețuiască politic doar dacă vrea Ciolacu. Iar o altă ipoteză vehiculată pe la colțuri e că Ciolacu, din poziția de președinte al României, l-ar suține pe Ciucă în lupta politică internă din interiorul PNL care va începe imediat după eșecul în alegerile din 24 noiembrie și 1 decembrie. Ciolacu ar putea chiar să-l propună pe Ciucă din nou premier, tot pentru a crea falsa impresie că puterea se împarte.

Numai că realitatea va fi alta: puterea va fi toată a PSD-ului dacă PNL-ul va fi cooptat din nou la guvernare și va accepta acest lucru. De aceea, singura șansă pentru PNL ca să devină din nou un partid mare și relevant este opoziția. Acolo va avea oportunitatea să crească politic și să devină formațiunea în jurul căreia să va putea forma la următorul ciclu electoral soluția la guvernarea oligarhică a PSD.

Numai că PNL-ul are o mare vulnerabilitate: are lideri slabi și care nu gândesc mai mult de mandatul lor, nu au o viziune de ansamblu și nu vor să ducă bătălii mari din opoziție. De fapt, PNL-ul are o generație de lideri crescuți după chipul și asemănarea tătucului lor, Klaus Iohannis, care i-a învățat că cel mai bine e să rămâi agățat de privilegiile puterii „în numele stabilității”.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, așa și această vulnerabilitate creează o alta pentru liberali: compromisul de a rămâne la guvernare cu PSD și din 2025 va însemna că renunță la orice posibilă manifestare în dezacord cu ce zice PSD. De ce? Pentru că oricând PSD-ul, devenit cel care controlează toată puterea în stat, îi va amenința pe liberali că îl aruncă din barcă și că face guvernare cu altcineva, adică cu AUR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se știe că de la băsescu-petrov încoace, România este un stat-marionetă al Americii imperialiste în care "alegerile" sunt "câștigate" întotdeauna de candidații susținuți fățiș de sua.

    În ce privește prezidențialele din 2024, dacă la început părea rezonabilă o rocadă prostannis/prostănacul, acum se vede de pe Marte că în România, stat-marionetă al Americii imperialiste, viitorul președinte este ciucă, singurul dorit și sprijinit de păpușarii imperialiști de la washington. El, ca fost militar de carieră, nu avea voie să facă politică, dar a trecut în rezervă și a intrat în politică în mod clar la ordinele washingtonului. Și nu a intrat degeaba, ca simplu membru cotizant într-un partid, ci a ajuns mereu moț-cocoț pe funcții importante. Să le luăm pe rând:

    1. ciucă a fost ministrul apărării naționale dorit de washington și a fost făcut ministru al apărării în guvernul orban, practic așa a intrat în politică;

    2. ciucă a fost pus pe poziție eligibilă pe listele pnl la alegerile parlamentare din 2020, mai exact moț-cocoț primul pe lista candidaților la senat în Dolj și, ce să vezi "surpriză": a fost ales;

    3. ciucă a fost prim-ministrul dorit de washington; inițial a fost prim-ministru interimar după demisia lui orban până la numirea lui câțu; iar după câțu, prostannis nu a numit un premier până nu i s-au dat ordine de la washington pe cine să numească: un general făcut în teatrele de război amerloace și fidel washingtonului;

    4. fiindcă premierul trebuie să fie liderul celui mai important partid aflat la guvernare, i s-a pus la dispoziție acest partid ca odinioară lui prostannis, ciucă fiind făcut președinte al pnl, că doar istoria se repetă, n-așa?

    5. așa-numita "rotativă" e tot ordin de la washington, "motivul" fiind protocolul CNR, dar scopul real fiind ca la guvernare să se erodeze ciolacu, iar "ciucă al lor" să intre în campania electorală fresh ca o panseluță; ciucă a ajuns președinte al senatului, deci e tot pe o funcție importantă, dar mai puțin vizibilă decât cea de premier și, prin urmare, cu șanse mai mici de a face gafe și cu șanse mai mici de erodare;

    6. se spune despre el că nu ar sta bine în sondaje: așa a fost la început, însă între timp ciuca a lansat o carte care l-a făcut celebru, tot după modelul prostannis, desigur, că doar istoria se repetă, n-așa? și astfel ciucă a tot "crescut" în sondaje "pas cu pas"; ideal era să ajungă până pe prima poziție, ca să creadă poporul că el este candidatul cel mai dorit și cu cele mai mari șanse etc. și să se obișnuiască toată lumea cu asta, însă se pare că mai credibil e locul al doilea în sondaje;

    7. ciucă a început să fie "scos în lume", a participat la diverse evenimente și întâlniri cu personalități politice importante, de ex. cu Ur$$$ula von den Lügen, cea mai coadă de topor a imperialismului amerloc în UE, întâlnire intens mediatizată; precis vor mai urma și alte asemenea întâlniri cu persoane influente din sua și Uniunea Europeană;

    8. last but not least: ciucă a fost anunțat de "zaharescu", fostul ambasador sua (dar care continuă să fie foarte influent și la noi, și la ei), ca fiind singurul candidat care ar primi sprijinul sua, iar istoria recentă a ultimelor decenii a arătat că în România, stat-marionetă al Americii imperialiste, "alegerile" sunt "câștigate" mereu de candidații susținuți fățiș de sua;

    https://m.mediafax.ro/politic/adrian-zuckerman-fostul-ambasador-sua-romania-alegerile-prezidentiale-romania-statul-american-ar-ajuta-cineva-ar-generalul-nicolae-ciuca-n-vazut-intample-ceva-n-as-vedea-faca-ceva-n-r-sustinerea-22423680

    Iar "zaharescu" și-a arătat susținerea pentru ciucă și recent, la dezbaterea electorală televizată de la antena 3;

    9. în plus, în condițiile războiului ukrofascisto-imperialisto-amerloc, obiectiv crucial pentru sua, război pe care sua intenționează să îl lungească pentru cât mai mult timp posibil și vrea parteneri pe care să se poată baza, e clar că un militar de carieră, fost general format în teatrele de război amerloace și total fidel washingtonului are cea mai mare susținere din sua și nu un civil sau o femeie care nu a făcut armata...

    ...cât despre geoană, va juca în continuare același rol și în campania asta: "prostănacul"; precis washingtonul îl va răsplăti din nou cu vreo sinecură bănoasă pentru asta!

    ...iar elena lasconi e noua elena udrea și toți ceilalți candidați sunt de umplutură, fiindcă istoria se repetă, n-așa?

    Prin urmare, indiferent cu cine, ciucă sigur-sigur va intra în turul al doilea. Și, indiferent de contracandidat, ciucă va câștiga:

    a) în cazul în care contracandidatul lui ciucă va fi geoană, va funcționa din nou formula "prostănacul - omul rușilor" și ciucă va câștiga;

    b) în cazul în care contracandidatul va fi SIEmion, se va întâmpla ca la alegerile din 2000: toată lumea se va coaliza în fața "pericolului extremei drepte", iar ciucă va câștiga detașat, exact ca atunci iliescu în fața lui vadim tudor; și, având în vedere faptul că acum SIEmion își face campanie susținând că el ar fi "calea sigură de a scăpa de PSD", e clar că PSD îl va sprijini pe ciucă și nu pe simion;

    c) în cazul (foarte puțin probabil) în care contracandidatul va fi lăsconi, ciucă precis va beneficia de sprijinul PSD, fiindcă usr este peste tot dușmanul de moarte al PSD, mai degrabă decât pnl;

    d) în cazul în care (cel mai probabil) contracandidatul va fi ciolacu, toate partidele de dreapta se vor coaliza împotriva candidatului PSD și îl vor susține pe ciucă; prin urmare, chiar dacă ar fi cu cel mai bun rezultat în primul tur, ciolacu va pierde sigur-sigur în turul al doilea, exact ca ponta în 2014 în fața lui prostannis.

    În rest, dintre ceilalți contracandidați este evident că nu are nimeni șanse să intre în turul al doilea; prin urmare, alte scenarii decât a, b, c sau d de mai sus cad din start.

    În concluzie, ciucă este viitorul președinte al României. Cât despre coabitarea cu PSD, și prostannis a venit inițial cu aceeași chestie: "fără pee-see-dee!", care a ținut până au venit alte ordine de la washington...
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      mg check icon
      .. vorba multă, sărăcia omului..
      Nu mai bine spuneați simplu că preferați să fim marioneta Kremlinului.. ?
      Ce-atâtea libertăți pe capul nostru ? Mai bine o dăm pe ruble, mai bine cu pumnul în gură, mai bine cu novicioc în ceai, mai bine aruncați de la etaj, doar ca să se simtă confortabil țarul..
      Puteți emigra, vă vor primi cu brațele deschise, dar cu ghearele pregătite în caz că..
      • Like 0
  • Un lucru e sigur, ca dupa alegeri Ciuca nu va mai fi presedintele PNL. Nu pentru ca ar deveni presedintele Romaniei, ci pentru ca va fi dat afara in urma rezultatelor proaste pe care le va obtine atat pentru el cat si pentru partid. Apoi va incepe degringolada si lupta pentru scaunul de presedinte de partid. PNL sa zica merci daca va reusi sa ramana macar al 4-lea sau al 5-lea partid ca reprezentare si daca va reusi sa evite situatia PNTCD-ului. Pentru ca asta ar merita dupa alianta cu PSD din ultimii ani.
    • Like 3
    • @ Dan Filip
      Îmi pare rău că nu pot să vă dau decât un singur like.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..pentru ca PNL să redevină un partid important e nevoie de recâștigarea credibilității, ceea ce este destul de greu în contextul aventurilor cu PSD-ul.
    A fost mai întâi tangoul Ponta-Crin Antonescu și alianța toxică USL, cu scuza că luptă contra Băsescu.
    A urmat alianța la guvernare, provocată de demisia USR din guvernul Câțu.

    Să reamintim că în prealabil, USR a semnat moțiunea de cenzură împotriva guvernului din care făceau parte. Câțu promitea refacerea alianței dacă USR își retrage semnătura de pe acea moțiune.
    Dar Barna și compania se credeau pe cai mari și au refuzat.

    Asta i-a permis lui Marcel să-și facă jocul, ajutat și de AUR, care amenința cu o moțiune de demiterea a Președintelui. S-a speculat căderea liberă în sondaje a lui Iohannis după criza Covid și dorința acestuia de a rămâne cu orice preț la Cotroceni. Așa că a acceptat hățurile puse de Marcel. Iar PNL-ul, care-i datora multe lui Iohannis, l-a urmat.

    Piesele de pe tablă sunt controlate de PSD încă de atunci și vor fi în continuare.
    PNL, USR, sau AUR au ciocul prea mic, deocamdată, chiar dacă visează la cai verzi pe pereți..
    • Like 0
    • @ mg
      Foarte bine sintetizat.
      Dovadă că PSD controlează jocul este și flitul pe care l-a dat referitor la rămânerea lui Iohannis pe scena parlamentară. Ar fi fost un deranj mult prea mare pentru PSD să mai coabiteze cu el, încă 4 ani.
      În fapt, PNL își merită soarta. Un partid nevertebrat, care a urmat interesul personal al lui Iohannis, în loc să profite de alianța PNL-USR, care chiar ar fi realizat reformele așteptate, nu ar produce o mare surpriză dacă va ieși complet din peisaj. Scriu asta din postura unuia care a votat cu liberalii în mod constant.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      mg check icon
      ..simpatizanții liberali au fost întotdeauna exigenți. Nici eu nu înghit orice de la cei de azi, de dragul Brătienilor..

      Mă așteptam la ceva asemănător din partea votanților USR, care revendică partea educată a electoratului. Văd însă că se aruncă la prima fentă, din partea unei doamne, care intelectual vorbind, aduce aminte atât de bine de Viorica Dăncilă..
      • Like 1
  • Mihai check icon
    PSD nu va amenința PNL că face guvernare cu AUR ci mai degrabă cu USR cu care are destule afinități doctrinare dacă e să mergem pe ceea ce se întâmplă la Bruxelles. Împreună cu AUR nu va avea niciodată un guvern ci eventual cu niște dezertori de acolo pe modelul UNPR și al interesului național.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult