Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dacian Cioloș anunță că Guvernul contestă la CCR legea care majorează salariile din educație și din sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că Executivul va ataca la Curtea Constituțională legea votată ieri de Parlament, prin care urmează să fie majorate salariile din educație și sănătate.

El a spus că legea care modifică OUG nr. 20 a fost adoptată în urma unor nereguli și că în comisii au fost dezbătute amendamente care nu existau încă. 

În opinia lui, în adoptarea acestui act normativ nu a fost respectat principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

„Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a afirmat Cioloș, care a mai spus că se îndoiește că parlamentarii care au adoptat-o nu știau de existența legii responsabilității fiscal-bugetare, care spune că nu pot fi acordate majorări salariale cu șase luni înainte de alegeri.

În actuala ei formă, legea va avea consecințe pe termen lung. „Nu este vorba despre anul acesta, despre ce economii se vor face în acest an. Este vorba despre ce se va întâmpla în anii următori, în condițiile în care masa salarială va crește foarte mult”, a spus el, precizând că „guvernul nu contestă nevoia de ajustare a salariilor în sectorul bugetar”, însă această abordare „pe picior” adâncește inechitățile din sistemul bugetar. 

În viziunea lui, dacă va fi aplicată, ordonanța în forma modificată ar putea pune în pericol legea salarizării unitare. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus încă de ieri că Executivul va ataca legea la CCR: „Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult