Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacian Cioloș anunță că Guvernul contestă la CCR legea care majorează salariile din educație și din sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că Executivul va ataca la Curtea Constituțională legea votată ieri de Parlament, prin care urmează să fie majorate salariile din educație și sănătate.

El a spus că legea care modifică OUG nr. 20 a fost adoptată în urma unor nereguli și că în comisii au fost dezbătute amendamente care nu existau încă. 

În opinia lui, în adoptarea acestui act normativ nu a fost respectat principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

„Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a afirmat Cioloș, care a mai spus că se îndoiește că parlamentarii care au adoptat-o nu știau de existența legii responsabilității fiscal-bugetare, care spune că nu pot fi acordate majorări salariale cu șase luni înainte de alegeri.

În actuala ei formă, legea va avea consecințe pe termen lung. „Nu este vorba despre anul acesta, despre ce economii se vor face în acest an. Este vorba despre ce se va întâmpla în anii următori, în condițiile în care masa salarială va crește foarte mult”, a spus el, precizând că „guvernul nu contestă nevoia de ajustare a salariilor în sectorul bugetar”, însă această abordare „pe picior” adâncește inechitățile din sistemul bugetar. 

În viziunea lui, dacă va fi aplicată, ordonanța în forma modificată ar putea pune în pericol legea salarizării unitare. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus încă de ieri că Executivul va ataca legea la CCR: „Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult