Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș anunță că Guvernul contestă la CCR legea care majorează salariile din educație și din sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că Executivul va ataca la Curtea Constituțională legea votată ieri de Parlament, prin care urmează să fie majorate salariile din educație și sănătate.

El a spus că legea care modifică OUG nr. 20 a fost adoptată în urma unor nereguli și că în comisii au fost dezbătute amendamente care nu existau încă. 

În opinia lui, în adoptarea acestui act normativ nu a fost respectat principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

„Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a afirmat Cioloș, care a mai spus că se îndoiește că parlamentarii care au adoptat-o nu știau de existența legii responsabilității fiscal-bugetare, care spune că nu pot fi acordate majorări salariale cu șase luni înainte de alegeri.

În actuala ei formă, legea va avea consecințe pe termen lung. „Nu este vorba despre anul acesta, despre ce economii se vor face în acest an. Este vorba despre ce se va întâmpla în anii următori, în condițiile în care masa salarială va crește foarte mult”, a spus el, precizând că „guvernul nu contestă nevoia de ajustare a salariilor în sectorul bugetar”, însă această abordare „pe picior” adâncește inechitățile din sistemul bugetar. 

În viziunea lui, dacă va fi aplicată, ordonanța în forma modificată ar putea pune în pericol legea salarizării unitare. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus încă de ieri că Executivul va ataca legea la CCR: „Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult