Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș anunță că Guvernul contestă la CCR legea care majorează salariile din educație și din sănătate

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că Executivul va ataca la Curtea Constituțională legea votată ieri de Parlament, prin care urmează să fie majorate salariile din educație și sănătate.

El a spus că legea care modifică OUG nr. 20 a fost adoptată în urma unor nereguli și că în comisii au fost dezbătute amendamente care nu existau încă. 

În opinia lui, în adoptarea acestui act normativ nu a fost respectat principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

„Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a afirmat Cioloș, care a mai spus că se îndoiește că parlamentarii care au adoptat-o nu știau de existența legii responsabilității fiscal-bugetare, care spune că nu pot fi acordate majorări salariale cu șase luni înainte de alegeri.

În actuala ei formă, legea va avea consecințe pe termen lung. „Nu este vorba despre anul acesta, despre ce economii se vor face în acest an. Este vorba despre ce se va întâmpla în anii următori, în condițiile în care masa salarială va crește foarte mult”, a spus el, precizând că „guvernul nu contestă nevoia de ajustare a salariilor în sectorul bugetar”, însă această abordare „pe picior” adâncește inechitățile din sistemul bugetar. 

În viziunea lui, dacă va fi aplicată, ordonanța în forma modificată ar putea pune în pericol legea salarizării unitare. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus încă de ieri că Executivul va ataca legea la CCR: „Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult