Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

PNL contestă votul din Parlament pentru majorarea salariilor și acuză PSD că a „furat” votul: „Acestea sunt dovezile incontestabile”

PNL susține că: „PSD fură! Acestea sunt dovezile incontestabile ale faptului că PSD nu știe să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României.”

Și agenția News.ro publică o filmare realizată de la balconul sălii de plen a Camerei Deputaților care arată că doar 153 de parlamentari se aflau în sală la votul final în care a fost adoptată Legea de aprobare a OUG privind majorarile salariale, sub numărul de 177 necesar cvorumului legal de ședință în cazul unui vot final și sub numărul de 185, anunțat oficial. 

PNL a publicat pe Facebook imagini cu sala de plen imediat după vot și susține că în acestea reiese că în sală se aflau doar 168 de parlamentari.

Momentul este similar cu cel din 2010, la votul pentru Legea pensiilor, când preşedintele Camerei Deputaţilor de la acea vreme, Roberta Anastase, a anunţat că peste 170 de parlamentari au votat proiectul, deşi în sală nu se aflau mai mult de 80 de deputaţi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Camera Deputaților a adoptat, cu 185 de voturi „pentru”, legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate.

În ciuda faptului că liberalii au boicotat votul și nu au fost în sală, cvorumul a fost atins, iar legea a trecut în aplauzele celor prezenți.

(Foto Facebook/PNL)

„Oameni buni, treziți-vă și nu mai țineți banii necheltuiți și oamenii cu salarii foarte mici!”, a spus președintele PSD Liviu Dragnea în timpul dezbaterii, susținând că există resurse bugetare pentru a susține această măsură. 

Majorările salariale din sănătate și din educație vor fi, în medie de 15%, impactul bugetar ridicându-se la circa 4,5 miliarde de lei. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a atras atenția asupra impactului bugetar și a avertizat că, dacă legea va fi votată, Guvernul are „datoria" să se adreseze CCR, pentru că nu sunt indicate sursele de finanţare. 

(Foto Facebook/PNL)

„Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc", a spus Dragoș Pîslaru. 

El a mai spus că felul în care a fost prezentat proiectul de lege îi induce în eroare pe oamenii simpli, care cred că ei voi fi principalii beneficiari ai măsurilor, în condițiile în care cele mai mari creșteri sunt înregistrate în cazul celor care au funcții de conducere. „Nu este firesc să ai creșteri de peste 50% la cadre de conducere”, a afirmat Pîslaru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ha ! cand si-au votat lor salarii, pensii, diurne si alte avantaje, parca nesimtite le zicea, nu a facut nimeni scandal ! si acuma mare taraboi ! pai 1 din 3, ca la supermarket : 1. ori nu primeste nimeni nici o marire de salarii, pensii, etc 2. ori primeste toata lumea 3. ori primesc cei care produc plus profit si aia de muta hartiile mai asteapta o tura ! da' vezi, ei fac jocurile, astia .... nesimtitii de la hartoage. si vine intrebarea cetateanului turmentat : de ce sa mai astept o tura ? alaturi se da destul, pt toti ! sa ramana ei si cu votantii lor din cimitire :) deci ... hai "noroc" nea liviu ! "sanatate" tanti alina ! "gheata" multa bunicule traienica ! la multi ani de "parnaie" nenea ion ! ca se da la toti dupa "necesitate", si toti dau dupa "putere" :)
  • Like 0
 • george check icon
  RALUCA ION.
  Nu e la fel ca la votul pensiilor.La pensii sa furat ca sa se respinga aspiratiile oamenilor.
  Acum, daca s-a furat sau nu e in concordanta cu aspiratiile oamenilor.
  Pune te rog in balanta si vezi ca la prima ecuatie avem doi de minus.
  La a doua ecuatie avem un minus si un plus care primeaza.
  Scopul scuza mijloacele.Pai daca scopul declarat este imbunatatirea traiului romanilor (asa zic si psd si pnl, numai ca unii mai si fac asta).Atunci e bine.Pe de alta parte, invingatorii au dreptate.Atunci, desi a fost rau, au avut dreptate pdl-istii.Acum pentru ca e bine, au dreptate psd-istii.
  Te rog sa nu-mi raspunzi cu tema ca nu ma pricep, ca economia e alta, ca nu sunt resurse, ca s-a furat, ca sa justifici tema articolului.Intreaba populatia saracita daca e de acord cu votul psd si vei afla adevarul.Ca nu cred ca ai prins perioada de munca inainte de 1989.Si apoi e usor sa comentezi cand nu esti obligat sa traiesti cu 7-8-9 sute de lei lunar.Cel satul nu crede pe cel flamand.proverb.gata.
  • Like 0
 • Aurel check icon
  De ce au "boicotat"?
  De ce nu au stat in sala si sa voteze impotriva?
  Dar asta ar fi insemnat sa piarda voturi in proaspata campanie.
  • Like 0
 • mircea check icon
  Antrepenor si ''liberal'' cum sunt nu pot a nu ma inflamez cand vad cum PSD acorda electoral bani peste bani pe care daca ajunge la guvernare are sa-i proroge peste 4 ani iar daca, nu Dumnezeu cu mila.La fel si cu episodul de astazi cu ''numaratoarea'' din parlament ar trebui sa ma revolt.La furt.La minciuna.Dar nu pot decat sa rad.De PNL - MAXIMA care urla ca din gura de sarpe ca s-a furat dar pune pe liste pe autoarea unui furt mult mai grosolan .Cum sa nu razi cand Preda de la Buzau trebuia sa infiereze votul mincinos de azi de fata cu acuzele psd-istilor din studio care ii reaminteau de Anastase - ''analfabeta''.Cum sa-i crezi pe PNL-isti cand cu o ipocrizie crasa stau alaturi de cei care au furat Romania mai mult decat oricine .
  Mi-e lehamite de PSD,dar si de PNL, ca la ei furtul ,doar la ailalti e rau.Mi-ar fi placut sa-l vad pe Ciolos guvernand pana in ultimul moment .Dar el merge la miting cand la Constanta nu suntem in stare sa scoatem 2 masini de politie in calea cetei,si mor oamenii cand fondurile europene sunt utopie iar dupa ce am descoperit ca la spitalul Floreasca se facea sectie de intinerire in loc de sectie pentru arsi nu se intampla nimic.Un DNA ceva pe la ''dom profesor''?Si-atunci ca si antreprenor si liberal ce ma aflu m-am hotarat sa lucrez in ziua alegerilor.Pentru mine.Caci indifferent ce se alege,tot un drac.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult