Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacian Cioloș: Îl vom propune pe Vlad Voiculescu la Sănătate și pe Anca Dragu la Senat

Vlad Voiculescu - FB

Vlad Voiculescu este propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății, a anunțat luni Dacian Cioloș. „Propunerea noastră va fi Vlad Voiculescu pentru Sănătate, are experienţă pe acest domeniu, a mai asumat acest portofoliu. A promovat partea de sănătate din programul nostru, deci e, cumva, o propunere firească. Mai avem şi alţi oameni în USR PLUS capabili să asume un astfel de domeniu, dar Vlad Voiculescu este cel care este în pole position”, a declarat Dacian Cioloș la Digi24.

Pentru șefia Senatului, USR-PLUS o va propune pe Anca Dragu, în timp ce Dan Barna este propunerea pentru funcția de vicepremier ce revine alianței. 

Vlad Voiculescu a mai ocupat funcția de ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat instaurat după protestele de la Colectiv. La vremea respectivă, era un outsider în politică: economist de profesie derula la Viena proiecte în domeniul sănătății, energiei și infrastructurii.

Însă ceea ce îl făcuse cunoscut în țară era implicarea sa în ajutorarea pacienților cu cancer. Pe când se afla în Austria, afla mereu de români care nu își puteau urma tratamentul oncologic din cauza lipsei de medicamente, care în străinătate se găseau. A început să le aducă în țară, iar în timp a creat în jurul său o rețea de oameni care făceau același lucru pentru pacienții în nevoie - Rețeaua Citostaticelor.

Totodată, a pus împreună cu Melania Medeleanu, bazele ONG-ului MagiCamp, gândit inițial ca un loc în care copiii cu cancer să uite de boală, să râdă și să se joace. 

În timp, ONG-ul a crescut, iar activitatea sa s-a extins în mai multe orașe ale țării și a început să găsească soluții la mai multe dintre problemele cu care se confruntă familiile ai căror copii suferă de boli grave. MagiCamp a construit la București MagicHome. un refugiu pentru părinții care își duceau copiii copiii la tratament, iar în scurt timp mai mulți oameni din orașe mari ale țării, unde funcționează spitale de oncologie, au început să își pună la dispoziție casele pentru părinții îndurerați. „Vrem să eliminăm problema accesului la tratament pentru oamenii cei mai săraci, în special în partea de sud a țării. Toți acești oameni care au copilul bolnav vin la tratam la București. Trebuie să vină la un centru specializat, care sunt puține în țară: București, Cluj, Timișoara, Iași. Toate aceste familii trebuie să vină repede și regulat la tratament. De multe ori se pune problema dacă au bani de tratament și dacă au bani de cazare”, descrie proiectul MagicHome Vlad Voiculescu”

În vremea când a fost ministru, Vlad Voiculescu a permis accesul echipei de filmare a documentarului „Colectiv” în cabinetul său, pentru a asista la discuțiile „de interior” despre tragedia din clubul bucureștean cu același nume, în urma căruia 64 de oameni și-au pierdut viața. Cei care au supraviețuit focului au murit ulterior din din cauza deficiențelor, erorilor și neglijențelor din sistemul sanitar.  

Într-un interviu pentru Republica, regizorul Alexander Nanau a rememorat discuția de atunci cu Vlad Voiculescu: „Aa zis foarte clar: Transparența este cel mai important lucru la momentul ăsta, pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în sistemul de sănătate. Nu există informații din sistemul de sănătate care ar trebui să fie secrete. Sănătatea e un drept profund al cetățeanului, care este scris și în Constituție, iar totul trebuie să fie transparent. Nu ai de ce să ai secrete la Ministerul Sănătății”, povestește regizorul.

Președinte al PLUS București, Vlad Voiculescui a fost considerat în 2019 drept varianta de candidat al formațiunii pentru primăria Capitalei. „Ținta noastră este o nouă clasă politică în România și preluarea guvernării în 2020”, spunea pe atunci el.

După ce USR și PLUS l-au susținut pe Nicușor Dan pentru această funcție, Vlad Voiculescu urma să candideze acum pentru funcția de viceprimar al Bucureștiului. Însă, după ce USR-PLUS a decis să îl propună pentru funcția de ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat în ședința Consiliului General al Municipiului București că propunerea USR-Plus pentru funcția de viceprimar este Horia Tomescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Greu, foarte greu pentru un om bun si integru sa ajunga intr.o pozitie din care sa poata schimba ceva. Pare a fi mai mult o scapare sau o situatie in care nu mai putea fi evitat.
  • Like 0
 • E interesant ca Voiculescu era propus VP ca sa modernizeze sistemul medical din Bucuresti,iar acum o va face un dentist numit de Plus in locul lui!Si unul cam dubios ca venituri,adica 9500 lei/2019,pacientii stiu de ce!Cam precari “specialistii” USR,invata 4 ani pe banii din impozitele bucurestenilor!Apropos,m-am uitat pe biografia consilierilor la PG:peste 70% nu sunt nascuti in Bucuresti,iar 43% sunt sositi in Bucuresti ca si madama Firea,cariera cu orice pret!Cum baiba sa nu arate asa orasul cand cei care decid conducerea orasului sunt “stramutati” sau “bucuresteni” de Ferentari,Giulesti sauRahova?Trebuie sa se lamureasca o data cu sistemul de vot altfel tot flotantii vor decide administratia locala,vor plati taxe si impozite la adresa fiscala,dar vor circula,parca si vota in Bucuresti!
  • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Lasa ca o fost mai bine cu Vanghelie scolit in scoala vietii , sau altii scoliti pe la Bio-Terra sau scoala Romano-Americana. Numai unu si unu , veniti de prin cine stie ce cotloane din Moldova sau Oltenia.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult